George Serban

3. Mircea Geoana in plin proces de "stolonjanizare". Intrebarea este: ii va trage pe toti dupa el?

EXISTA DOUA RASPUNSURI:

1. Raspunsul in forma scurta: DA

2. Raspunsul in forma lunga:

Cum s-a format Guvernul Romaniei”?
Avem, pe de o parte, un partid PD care a plecat de la principiul … constitutional ca, oricine va castiga alegerile parlamentare din 2008, el, adica PD, trebuie sa fie la guvernare. De ce trebuie sa fie PD neaparat la guvernare nu face obiectul acestui comentariu. Raspunsul corect il poate da oricine. Foamea! dar nu foamea romanilor. Problema reala a PD, insa, este ca el nu poate guverna singur. Nu pentru ca nu are procente suficiente. Chiar si 60% daca obtinea la alegeri el si-ar fi cautat un partener de guvernare. Probabil ar fi guvernat cu UDMR sau, eventual, cu grupul minoritatilor, altele decat cea maghiara. Secretul unei guvernari de succes este sa ai intotdeauna pe cine sa scoti la inaintare, sa ia castanele. In 1996-2000, in naivitatea lor, au fost taranistii. In 2004, rolul acesta ar fi trebuit sa-l joace liberalii. N-a mers. Dimpotriva, liberalii i-au dat afara de la guvernare, au demonstrat ca se poate guverna in minoritate, cu 20%. PD nu poate guverna singur nici cu 30% dar nici cu 60% pentru motivele aratate. PD, asa cum l-au pozitionat liderii lui, aiuristic, pe scena politica, este un partid fara ideologie. Un pic de social-democratie, un pic de liberalism, un pic de asfalt, un pic de borduri, un pic de parcari, te mai dai si cu parapanta si s-a incropit programul de guvernare … de dreapta. De aici incolo, PD mai are nevoie doar de o Constitutie, citita repede si balbait la televizor si de un “partener” de guvernare.

Daca, in urma alegerilor din 2008, PSD ar fi avut un numar mai mare de mandate in Parlament, iar PD ar fi fost castigatorul “moral” al alegerilor, am fi descoperit ca ni se arunca in ochi o alta Constitutie, potrivit careia partidul care castiga alegerile trebuie sa dea tarii un prim ministru. Ei bine, nu s-a intamplat asa, prin urmare ni s-a prezentat Constitutia pentru situatii de urgenta.
Avem, insa, si un partener al PD care, altfel, singur, nu poate guverna.
Este vorba despre PSD. Un partid al carui congres a hotarat ca dl. Mircea Geoana va fi, neaparat, premierul guvernului in care va participa partidul.
Aici parerile sunt impartite. Unii, nu putini, sustin ca la congres s-a hotarat ca PSD nu va participa la o guvernare decat in conditiile in care Mircea Geoana va fi prim ministru. Altii, dimpotriva, spun ca s-a hotarat ca doar in cazul in care se va putea, Mircea Geoana va fi prim ministru.
Ce mai, una peste alta, nu mai stie nimeni ce a hotarat congresul. Nici ce a hotarat Consiliul National nu mai tine minte nimeni. Dar aici e mai simplu pentru nu s-a mai tinut.
Toate formalitatile astea statutare ar fi pus PSD intr-un mare pericol. Daca se razgandeau “partenerii” si nu-i mai invitau la guvernare?
Si atunci, repede s-a facut Guvernul Romaniei pe principiul … unul tie, unul mie. Ma refer la ministri, nu la ciolan. Ministri s-a impartit in mod egal, ciolanul s-a impartit … frateste.
Mai concret, Alesul s-a uitat fix (ma rog, fix e un eufemism) in ochii lui Mircea Geoana si i-a zis scurt, printre dinti, tentant si convingator: CSAT ul, Senatul Romanie si castanele ti le dau tie, la mine raman amaratii de bani. A, era sa uit, unii spun ca era si Boc pe acolo, doar erau negocieri, nu?.
Lui Mircea Geoana i-au sticlit ochii. CSAT ul, Senatu Romaniei, ma rog, era o ceva! Dar cand a auzit de castane deja aproape ca i-au dat lacrimele. Omul a inteles ca Alesul il opreste la un desert. Deja emotia era prea mare!
In felul acesta impartirea RASPUNDERII ADMINISTRARII TARII a fost o simpla formalitate.
PSD ului i s-a spus: voi luati Ministerul Muncii noi Finantele, voi luati Invatamantul noi Finantele, voi luati Sanatatea noi Finantele, voi luati … noi Finantele. Presedintele PSD, multumit de cate luasera ei, a supralicitat imediat pe un ton superior: pai, si castanele? Raspunsul Alesului a venit scurt: pai tocmai vi le-am dat!
Mircea Geoana, proaspat “stolonjanizat” a spus raspicat: cand rezolvam si cu CSAT ul? I s-a raspuns sa nu-si faca nici o grija. Si, intr-adevar l-a primit. Acum, dl. Geoana sta cuminte in spatele ministrilor sai, din ce in ce mai putin vizibil, dar multumit ca a dus social-democratia la guvernare. Este adevarat o social-democratie saraca, nu pentru ca n-ar fi bani dar banii au ramas la “partener” pentru ca asa a negociat dl. Mircea Geoana hipnotizat si aflat in plin proces de “stolonjanizare”.

Acum, daca tot mi-am facut de lucru, trebuie sa raspund si la intrebarea daca Mirce Geoana, … ducandu-se, ii va trage pe toti dupa el.
La intrebarea asta nu am un raspuns foarte precis dar sa vedem faptele.
Printre primii care a inteles ca castanele (scuze pentru cacofonie dar se potriveste contextului!) nu sunt desertul la care se astepta dl Geoana, a fost dna. ministru Ecaterina Andronescu. Dna. ministru, o femeie inteligenta, cu foarte mult bun simt, care s-a lasat un pic dusa de valul electoral, a trebuit sa explice cum e cu salariile dascalilor (acei 50%) pentru ca domnia sa i-ar da (si sunt convins de asta!) dar banii sunt la … “partener”. A urmat Ministrul Muncii care, rosu la fata, la televizor (am inteles ca il revedem in seara asta la Sinteza zilei) o scalda, la randul sau, de imi era mie jena.
In schimb, premierul (de la parteneri!), desi nu-l ajuta nici statura si nici vocea, ne-a anuntat cum ca a facut rost de un miliard de euro. Taiat salarii sefi de agentii, clasa economic la avion si tramvaiul in strainatate. Si ce credeti ca n-a tinut? Va spun eu ca da. E ca pe vremea revolutiei franceze. Poporul vrea sange si ghilotina. Ce naiba, Alesul si discipolii sai au invatat lectia. Doar nu-s la prima guvernare in grup. Poporului nu trebuie sa-i dai ceea ce are nevoie: instructie, protectie sociala, sanatate, cultura. Poporului trebuie sa-i dai tapi ispasitori, manele si, nu in ultimul rand, sa vada ca esti ca ei. Nu ca ei toti, pentru ca, din fericire, nu suntem toti la fel!
Concluzie prudenta la intrebarea din titlu: de stolonjanizat e limpede, l-au stolonjanizat! Daca ii trage dupa el? Da, pe foarte multi, dar nu pe toti. Se simte, e vanzoleala. S-au prins cum e cu castanele …

No Responses to “3. Mircea Geoana in plin proces de "stolonjanizare". Intrebarea este: ii va trage pe toti dupa el?”


  1. Mariuca

    Imi place textul..
    Titlul spune tot!


  2. ŞuKăRiT

    Să fim serioşi! Devenit aliat cu acoliţii lui don President, Geoană este istorie… (Sau va fi, nu cred să dureze prea mult până atunci.)
    El şi tot “baronetul”, cei care practic l-au obligat să facă pasul spre guvernarea struţo-cămilă de acum… Probabil vor deveni membrii (preasupuşi!) într-o altă aripă a pd-ului. Şi evident, vom fi martori la formarea unui partid pe măsura Visătorului (cu visele împlinite). Nici nu sună rău, luăm la rând alfabetul: PD-L-S.

Leave a Reply