George Serban

Anunt publicitar eminamente politic

Politician intre doua varste … si un pic, cat de cat … carismatic, cunoscator limbi straine (engleza, scris vorbit), studii superioare ample, apetenta mare in spectru larg, personalitate puternica in labilitate ideologica, anduranta (greu ma afecteaza ceva!), optimist (ma bucur din orice, cu mult inainte, eventual topai!), mare experienta politica, caut post de presedinte de partid.
PS: Origine aristocrata. Vin cu baronii mei, daca este nevoie. Daca nu, pot accepta si baronii partidului.
Urgent! Astept si stanga dar si dreapta! Prefer … stanga, m-am prins cum e
! (anunt publicitar alcatuit din fragmente vazute la televizor)

Cel mai des, conducerea unui partid, in pierdere de popularitate, incapabila sa se mentina la putere pe cale democratica, apeleaza la cea mai simpla solutie aflata la indemana. Incalcarea propriului Statut.
Comunistii aveau o obsesie. In conditiile nerespectarii vreunei norme democratice, in pofida impunerii unor decizii abuzive, trebuia pastrata aparenta respectarii normelor statutare. Aparenta, in dictatura, este o regula de baza a disimularii.
In mod firesc, intr-o democratie autentica, derapajele autoritare in politica, sunt vizibile, sunt recuzate si, uneori, devin caraghioase, penibile. Un exemplu, in viata politica din Romania, il constituie Partidul Democrat care a involuat progresiv in ultimii sapte ani. Ce poate fi mai ridicol decat “aparenta” democratica a desemnarii Elenei Basescu drept candidat la alegerile europarlamentare sau onorarea cu functii publice a amantlacurilor de la varful aceluiasi partid. Dar asta nu mai mira pe nimeni. Ingrijoreaza! Pe mine si pe multi altii, preocupati de soarta democratiei in aceasta tara. Pe altii ii distreaza. Partidul Democrat nu mai surprinde pe nimeni. Stim ca nu putem astepta nimic bun de la acest partid. Stim ca trebuie sa ne organizam, sa-i opunem o forta politica capabila sa-i opreasca tendintele de de a stapani totalitar Romania.
Asa cum am mai scris partidele capabile, astazi, de a se opune PD sunt Partidul National Liberal si Partidul Social-Democrat. Ma preocupa evolutia acestor partide.
Din pacate, Romania este, inca, o tara comunista. O tara comunista, fara comunisti. Orice derapaj de la o evolutie democratica, facut pentru nevoile personale ale unui lider si, eventual, a unui grup de acoliti, gaseste sustinatori incepand de la liderii locali pana la cel mai inalt nivel al unui partid.
Scenariul jucat in aceste zile, in PSD, pare croit pentru a materializa ceea ce am scris mai sus. Domnul Mircea Geoana ar trebui sa fie garantul respectarii Statutului in PSD. Domnul Geoana a aflat ca pozitia domniei sale este in pericol. A aflat ca exista persoane din PSD, pe diferite trepte ierarhice, care vor sa auda explicatiile in legatura cu pierderea alegerilor prezidentiale. Domnul Geoana a aflat ca exista persoane care vor sa vada, la congres, o alternativa la candidatura sa. Exista persoane care vor sa auda si un program politic, nu doar exprimarea dorintei domnului Geoana de a ramane in functie.
Rezultatul a fost ca s-a organizat o intalnire la Brasov … asa, ca intre prieteni, cu unicul scop de relaxare. Si intr-un climat de relaxare s-au discutat si adoptat hotarari care erau de competenta Consiliului National si care s-au discutat intr-o sedinta a Comitetului Executiv care, de fapt, n-avea competenta de a discuta despre data la care se va desfasura congresul. Facatura tipic comunista. Daca mai avem in vedere faptul ca in toata perioada in care PSD s-a aflat la guvernare, PSD a avut initiative politice si a actionat in baza unor decizii adoptate fara consultarea structurilor abilitate de Statutul PSD, incep sa-i inteleg, pe cei care au ales sa nu se prezinte la votul din 6 decembrie 2009.
Si zic unii ca ar trebui sa nu-i intereseze ce se intampla in PSD?!

15 Responses to “Anunt publicitar eminamente politic”

 1. Domnule Serban,
  Mi-ati luat-o inainte :) Si eu vreau sa candidez pentru acelasi post. Este adevarat ca am mai putine calitati dar nu ma las. Carismatica nu sunt, cu engleaza sunt la pamant si nici experienta nu prea am.La optimism cred ca va depasesc. Accept si o functie de vicepresedinte sau presedinte executiv. :)
  O seara buna!

 2. @Theodora, dar nu terminasem de scris. Cred ca am apasat, din gresala :) )))))))))))) Oricum, cel cu anuntul nu sunt eu. L-am vazut la televizor. Eu doar am sintetizat ceea ce am inteles “printre randuri” din vorbele lui.

 3. Ce bine, deci sunt prima care imi depun candidatura :) :) :)
  De dumneavoastra chiar ca imi era frica. :) Trebuia sa ma multumesc cu locul doi. Dar acum nimeni nu ma poate opri. :)
  Cu drag

 4. @Theodora, succes! Poate te sustin dar nu sunt sigur :)

 5. buna dimineata George. orgoliile sunt mari si din pacate exista la foarte multi din tot spectrul politic


 6. nicole

  Sarpele basescu ii da un mar lui preda!!! :))))
  Geoana ce da ? Si CUI? :D

 7. @Cody, buna!
  Ai sesizat corect. Avem lideri al caror program politic se sintetizeaza intr-o propozitie simpla: “vreau si eu!”

 8. @nicole, eu cred ca Preda actioneaza in nume propriu si nu-i dau zile multe. Basescu ii lasa sa se lupte. N-are nimic de pierdut. Nici nu se gandeste acum pe cine va sacrifica. Vede el la urma …
  Problema lui Geoana este, inainte de a stabili ce da si cui, sa aiba ce oferi :) Si nu este exclus sa obtina.


 9. matilda

  Prietenul Marius Mina ne-a anunţat că Videanu a vîndut pe şest aurul ţării. Comisionele au rămas. În Modrogan.
  Pentru restul, lupta politică !
  Jalnică ţară, nefericit popor…

 10. se pare ca ai scapat de..varcolaci. :) s-a incarcat corect de data asta

 11. @Cody, mi-am pus protectie impotriva flacarii violet.

 12. @matilda
  Ei sunt aproape … corecti. Au inteles ca trebuie sa stimuleze consumul. Pai ca sa stimuleze consumul, trebuie sa cumpere ei mai mult. Ca sa cumpere mai mult, au nevoie de bani mai multi. Si tot asa … Logic, nu?

 13. [...] lideri ai PD, Petre Roman, Duvaz, Adrian Severin sau George Serban probabil ca pot sa spuna mai multe despre planurile partidului transformat in mamut ideologic de [...]

 14. buna dimineata George

 15. @Cody, buna! Abia acum am reusit sa-mi fac timp de blog. Asa ca voi trece la treaba :)

Leave a Reply