George Serban

Au descoperit sursa coruptiei in Romania! Au aerul ca ar fi surprinsi!


spaga-la-doctor

From Wikipedia:

Bribery, a form of pecuniary corruption, is an act implying money or gift given that alters the behaviour of the recipient. Bribery constitutes a crime and is defined by Black’s Law Dictionary as the offering, giving, receiving, or soliciting of any item of value to influence the actions of an official or other person in discharge of a public or legal duty. The bribe is the gift bestowed to influence the recipient’s conduct. It may be any money, good, right in action, property, preferment, privilege, emolument, object of value, advantage, or merely a promise or undertaking to induce or influence the action, vote, or influence of a person in an official or public capacity.

O dezbatere pe aceasta tema, aplicata la situatia din Romania, poate umple pagini intregi. Ma refer la articolul din International Herald Tribune. Subiectul a mai fost deschis prin anii ’90 urmare a unui flagrant organizat de politie si parchet in legatura cu un medic. Presa noastra, a muscat ca de obicei, atunci, iar apoi s-a trezit lasata intr-un ridicol “ofside” cand toti formatorii de opinie, au inceput sa aiba cosmaruri imaginandu-si stomatologii lor cu frezele naucitoare in mana sau chirurgul stand cu micul bisturiu aplecat asupra unei anume parti a corpului. S-a asternut linistea. Adevarul este ca in medicina romaneasca nu exista coruptie, exista nerusinare. Adica omului i se cere de la obraz iar uneori chiar se negociaza pretul. Dumnezeu m-a ferit pana acum! Dar ma intreb, asta este problema coruptiei in Romania?
Ne-am obisnuit in ultimii 10 ani, sa vedem coruptia doar acolo unde ne-o arata cel mai corupt inculpat al tarii, presedintele acesteia. A mai fost o vreme in care circul anticoruptie incepea cu arestarea de Sambata si se termina cu eliberarea de Luni.
In lipsa de subiecte, proaspat echipati cu costume noi, mascatii atacau prostituatele, le smulgeau din TIR-uri pentru deliciul vulgului. In materie de coruptie, nu s-a schimbat nimic doar ca azi prostituatele – unisex – ii conduc pe mascati.
A fost o vreme cand parintii, dornici sa-si vada copiii capatuiti, ii indrumau sa devina medici, ospatari, mecanici auto, tinichigii auto, coafeze.
Vremurile s-au schimbat. Azi parintii isi indruma parintii sa devina parlamentari, magistrati, politisti – de preferat la circulatie -, avocati si, bineinteles, medici.
Daca cineva cu bun simt si bunacredinta – chiar si din mass media, atat de darnica cu spectacolele despre coruptie trucate – va intreba un roman cum vede el coruptia, nu vom auzi nici un cuvant dintre cele dragi lui Basescu: moguli, oligarhi, Nastase, Patriciu, Voiculescu, Tariceanu si care or mai fi ele. Nu! Romanul va vorbi despre medic, asistenta, politistul de la circulatie, functionarul de la ghiseu – oricare ar fi ghiseul -, cititorul curentului electric, postasul sau cel care ii da pensia, nu de putine ori magistratul si, in cele din urma, preotul … groparul. Romanul nici nu-si mai da seama cand baga mana in buzunar. Este, deja, un gest reflex.

Ati inmultit vreodata 16 milioane de romani cu 5.ooo lei vechi pe zi (e mai mult, va asigur!) si cu 365 de zile. Apoi impartiti totul la 40.000 lei/un euro. Nu va obositi, bate miliardul de euro pe an. Atat platesc romanii spaga intr-un an. Cui? Nu de putine ori, isi platesc spaga unii altora ca intr-un ritual al cretinilor din care facem parte toti cu tacerea si complicitatea noastra. 
Asta este adevarata coruptie in Romania. Asta este coruptia care face din Romania o tara mizera si marginala a Europei.
Si, paradoxal, aceasta coruptie este si cel mai usor de inlaturat. Presupune insa vointa celor care conduc si administreaza sistemul, adica … tocmai a celor care sunt cei mai corupti.

Astazi, ajungem atat de usor in tarile europene. Aproape ca ne speriem cand un vanzator din spatele unei tejghele ne striga sau alearga dupa noi ca sa ne dea cativa firfirei, restul uitat sau lasat din obisnuinta.
Ce guverne, ce parlamente, ce presedinti, ce politicieni au condus tarile alea atat de diferite de tara noastra? Si acolo mai vezi in presa comentarii despre un politician corupt. Rar si bine documentat pentru ca raspunzi de ceea ce ai scris. Rar pentru ca acolo aceea este adevarata coruptie. Singura pe care cetateanul o vede dar si singura pe care o simte.
Privite lucrurile asa, poti intelege de ce par cei de la International Herald Tribune atat de contrariati.

No Responses to “Au descoperit sursa coruptiei in Romania! Au aerul ca ar fi surprinsi!”

  1. Anunt umanitar:In seara asta la Sinteza Zilei-ora 21.30 (Antena 3)- Duel liberal : Crin Antonescu – Calin Tariceanu

  2. @Marius :lol:

Leave a Reply