George Serban

Ca teleromân, am primit o oferta aiuritoare. Circ cu … paine, din ce in ce, mai scump platita

Ca liberal, am ales! Din convingere si, nu in ultimul rand, ca obligatie morala a unui om care , fara sa-l oblige nimeni, fara sa astepte nimic in plan personal, s-a inscris cu zece ani in urma intr-un partid politic.
Ca cetatean al acestei tari, ca roman care priveste televizorul, ca teleroman ar fi multe de spus … Incerc sa intru in pielea unui telespectator din cea mai importanta categorie si anume a acelor cetateni pentru votul carora se bat toate partidele. Nehotaratul.
Nici unul dintre partide nu poate depasi propriul bazin electoral. Peste 60% dintre romani sunt tentati sa nu participe la vot considerand ca aspiratiile lor nu se regasesc in ofertele partidelor. Altii, nici atat. Considera ca politica romaneasca – ei, alta politica, nu cunosc – este atat de ridicola si neeficienta, incat nu merita sa-i acorde atentie.

In tarile cu democratii consolidate, unde absenteismul la vot exista, cauza este in mica masura dezamagirea cetatenilor, incultura politica sau lipsa exercitiului civic. Acolo, in acele tari, oamenii au dobandit increderea ca, mai bine sau mai rau, lucrurile merg “normal”, inainte, cu sau fara participarea lor. Dar, in acelasi timp, am vazut o intreaga tara ca Franta, mobilizandu-se pentru un al doilea tur de scrutin atunci cand, la un prim scrutin, considerat ca o “rutina electorala” s-a ivit la orizont pericolul “ Jean Marie Le Pen”. Deci, pe de o parte, rutina si incredere in sistem, pe de alta parte, mobilizare atunci cand, dintr-o eroare, sistemul nu functioneaza.

In Romania, “eroarea” este starea de normalitate.
Cinci ani de “Basescu” au demonstrat acest lucru cu prisosinta.
Ma asteptam la un apel general la mobilizare din partea partidelor, a candidatilor. Cu responsabilitate! Convingator! Cu seriozitatea unor oameni implicati in politica, ca intr-o profesie aleasa cu pasiune.
Ma asteptam la o mobilizare, in limitele deontologiei, din partea operatorilor media, asa cum s-a intamplat in anii 2000 si 2004. Timpi de antena, acordati individual, negociati cu moderare din partea CNA. Dezbateri publice cu participarea tuturor candidatilor, convenite cu CNA si negociate scurt, in limite foarte stranse, cu partidele si candidatii. Cine vrea vine, cine nu vrea, nu vine. Dar nici nu primeste, in compensatie, un alt timp de antena.
Ceea ce am vazut ieri si, probabil, vom vedea si astazi, nu are nici o legatura cu normalitatea, cu democratia, cu responsabilitatea civica si politica.
Am vazut cum functioneaza un sistem viciat de maladiile unui om ajuns accidental in pozitia de “arbitru-jucator”. Am vazut ceea ce, in loc de a fi o dezbatere publica intre candidati, intr-un spatiu mass-media subordonat deontologiei, s-a transformat, gradual, de la o intalnire intre “cluburi” – acum, se numesc stuff uri de smecheri si diletanti! – la un circ penibil, pe gustul multor romani, dar si spre disperarea altora care doresc ca aceasta tara sa intre dracului, odata, in normalitate.

CONCLUZII:
- Antena 3, in special Gabriela Firea si Mihai Gadea, in ciuda profilului postului de televiziune si nefacand abstractie ca este o televiziune comerciala, a incercat sa spele rusinea mass-media si, in buna masura, a reusit;
- Cea mai mare eroare intr-o campanie electorala prezidentiala este copierea “modelului Basescu”, model de insucces pentru ca Basescu nu a castigat nimic “pe cinstite”, pana acum. Basescu ca si “victoriile” lui sunt legende mediatice. Un mandat de 4ani si 4 luni la primarie si 5 ani la Cotroceni au demonstrat asta. Am in vedere si frauda morala, materiala in 2004. “Modelul Basescu” inseamna o echipa de campanie in care candidatul este adevaratul “sef de campanie”. Intr-un sistem profesional, Candidatul are o singura competenta. Aceea de a-si numi si schimba seful de campanie.
- O alta eroare in orice campanie, mai cu seama prezidentiala, este acee a “multiplelor voci”. Ieri, la un moment dat, simteam nevoia sa-i rog sa-si dea cuvantul de onoare ca ceea ce spun: Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoana, Sebastian Lazaroiu, Cotoi Sever Voinescu, Traian Basescu, Romeo Stavarache, Dan Mihalache, este adevarat. Bineintele, ca pe Crin Antonescu il cred.
- Ieri, in ceea ce priveste campania PNL, am vazut ce inseamna lipsa de coordonare, lipsa unei strategii unitare si, inca o data ce inseamna participarea la dezbateri … “la plesneala”. Cat timp si cu ce pret, toate aceste deficiente pot fi compensate de inteligenta, spontaneitatea si retorica candidatului?

CA TELEROMAN, INDECIS SI FARA APARTENENTA POLITICA, IERI, AS FI EZITAT INTRE A SPUNE … DUCETI-VA DRACULUI CU TOTI SAU, HOTARAT SA FAC TOTUSI O ALEGERE, AS FI OPTAT INTRE DAN MIHALACHE, VICTOR PONTA, COTOI SEVER VOINESCU SI SORIN OPRESCU PE CARE I-AM VAZUT CEL MAI MULT.

No Responses to “Ca teleromân, am primit o oferta aiuritoare. Circ cu … paine, din ce in ce, mai scump platita”

 1. Mie mi se pare ca paine nu se mai oferea de mult, iar de ieri ne’a fost refuzat pana si circul !

 2. @[D][S][N]
  cred ca ne aflam in consens. “O paine tot mai scump platita” care devine inaccesibila, nu mai este … oferita.


 3. ana_idu

  Hmm… De acord ca nu e o “normalitate” d’aia in Romania. Si atunci de ce sa cerem o astfel de normalitate de la politicieni, de la media, de la altii… desi si ei sunt din/traiesc in/muncesc in Romania. De fapt, cred ca problema teleromanului majoritar este ipocrizia, vrea ca ceilalti sa fie “normali” impotriva normalului in care care se afla el insusi. E ca si cum ai vrea ca albul sa fie negru sau ai vrea luna de pe cer. Evident, sunt si teleromani care se straduiesc si tind spre “normalitate”, asa cum sunt si politicieni, si oameni de media, si doctori, si profesori, si constructori etc. care fac acelasi lucru. Si da, e normal, ca lumea noastra sa fie normala atata timp cat cei care sunt “normali” nu au ajuns atat de multi cat sa redefineasca normalitatea. As vrea sa spun ca admir “normalii”, imi doresc si ma straduiesc sa fiu “normala”, dar sunt constienta ca evolutia unei specii (romanii) urmeaza regulile evolutioniste, fie ca vrem fie ca nu.

  Imi cer scuze daca nu am fost coerenta si mi-am cam varsat naduful pe majoritatea care nu se implica in viata societatii acesteia, carcoteste si se lasa curtata ca o fata mare, desi interesul i-ar cere o alta atitudine. Si credc ca intelegerea propriului interes nu vine decat in timp (nu e nevoie de secole) si din educatie, prin educatie intelegand valorile “normalilor” pe care ii admiram, printre care si bunul simt pe care il invoca acum Crin Antonescu. Sunt multumita ca si-a construit candidatura pornind de la aceasta valoare, iar discutia despre unde, cum si cand sa se discute reprezinta un pas inainte ale carui efecte le vom observa in timp, desi pe termen scurt nu pare decat pierdere de vreme (sa ce, sa mai bifam o chestie pe care o fac “normalii” si apoi sa ne dam si noi “normali”?).

  Ma opresc aici, ca am terminat pauza de pranz, dar mai ales pentru ca imi dau seama ca nu e “normal” sa abuzez de spatiul dvs.

  Cu stima,

  Diana Usturoiu

 4. @ana_idu
  Bine ai revenit! Nu cred ca ai fost incoerenta. Eu, oricum, am inteles. Ma intreb daca procesul evolutionist despre care vorbesti, va dura la fel de mult ca acela descris de Darwin. Tatal meu, care jumatate din viata a trait inainte de 1945, imi spunea ca lucrurile nu erau mult diferite ca atitudine civica. Statura morala unora dintre politicieni era total diferita. Erau mai dedicati nevoilor tarii.

 5. Dacă nu alegi cotoiul, e OK. Dar ştiu că nu-l alegi, pentru că e mai mic decît epsilon :)

 6. @Lucia
  Jos Cotoiul :)


 7. ana_idu

  Am vazut un documentar cu privire la cainii urlatori din India si m-am convins ca e posibila o astfel de evolutie in mai putin de 100 de ani. Mai am putin optimism incat sa sper ca romanii sunt macar la nivelul cainilor urlatori. Inainte de campania asta deprimanta, mergand cu metroul, m-a fulgerat constatarea ca foarte multa lume citeste literatura, literatura adevarata, chiar daca isi fac colectia cumparand ziarul jurnalul national sau adevarul. Majoritatea celor care citeau erau femei. Si ele sunt primele care transfera valorile lor catre copii. Asa rai cum sunt mogulii astia, Patriciu si Voiculescu, fac mult mai mult bine decat toata liota anticomunistilor, anticapitalistilor etc…

 8. @ana_idu, este incurajator ceea ce spui. Adica, de acolo de unde este el acum, Darwin ne lucreaza. Incet, dar sigur! M-ai convins sa astept cu rabdare :)

Leave a Reply