George Serban

Ce zice el si … ce zic eu?!

Pentru ca apropiatul concediu m-a facut lenes, – MM si Vlad ar spune ca asta nu are nici o legatura cu … apropiatul concediu! – am decis sa folosesc munca altuia. Am gasit niste cugetari pe blogul lui Adrian Nastase. Interesante …

10 LUCRURI PE CARE NU POTI SA NU LE REMARCI DESPRE ROMANIA
*By nastase (*daca esti proaspat aterizat si incerci sa te pui la curent cu intamplarile anului 2009)

Legenda (daca mai era necesar): EL si EU

1. Romania este, probabil, singura tara din lume afectata grav de criza economica, unde ministrul Economiei este aproape complet absent din dezbaterea publica.

1. Lipsa dumneavoastra de incredere in mine :) ma intristeaza. Noroc ca, citind celelalte 9 puncte, in ciuda dramatismului situatiei acestei tari, m-am inveselit. Il cunosc foarte bine pe Videanu. V-am mai spus acest lucru. Si el, la randul sau, se cunoaste foarte bine. Videanu este un mare patriot! El stie ca orice implicare a sa in administrarea economiei se poate transforma intr-un mare dezastru. Si atunci, prefera sa fie eficient, … prin absenta. Ce poate fi mai frumos la un ministru? Si acum mai are, inca, cosmaruri amintindu-si in ce hal a lasat Capitala, unde chiar s-a implicat foarte serios!

2. Primul ministru si-a numit soferul consilier. Probabil cand Traian Basescu l-a anuntat ca trebuie sa “conduca” guvernul, initial s-a gandit la altceva. Care o fi fost indemnul pe care l-a urmat Emil Boc atunci cand s-a apucat sa coseasca?!

2. Desi, ideologic, ne situam pe pozitii diferite, trebuie sa fiu de acord cu dumneavoastra.

3. Presedintele tarii sugereaza ca elevii ar trebui sa invete la scoala doar 3-4 materii pe an, sa petreaca foarte putine ore la scoala si in rest sa acumuleze cunostinte de pe internet.

3. Dar omul acela are dreptate! La cate materii a invatat el, i se pare ca bietii copii sun chiar torturati. Ma intreb daca, atunci cand a facut el scoala, se invata limba romana, scris-vorbit?!

4. Capitala Romaniei, care mai are inca multe cartiere neconectate la retelele de apa curenta si canalizare, planuieste sa cheltuiasca 700 de mii de euro pe ceasuri de cristal suflate cu aur.

4. Ma abtin! Asta nu inseamna ca nu voi vota …

 5. S-ar putea mandri cu una dintre cele mai mari universitati din lume. Asta daca universitatea in cauza nu ar oferi un tip de educatie consonanta cu filosofia in materie a presedintelui tarii (v. punctul 3).

5. Imi este foarte cunoscuta Universitatea. I-am avut profesori pe Grigore Moisil, Serban Titeica, Vranceanu. Cladirea este inca acolo … Poate ar trebui sa vorbim, un pic, si depre profesori.

6. Este foarte probabil ca Rusia sa intre in NATO inainte ca Romania sa mai construiasca 100 de km de autostrada. Tocmai de aceea, cred, unii membri ai guvernului au ales deplasarea cu calul.

6. De acord cu dumneavoastra. Daca in noiembrie nu se schimba ceva, mai intai va intra Rusia in NATO. …  Eu respect acest gen de CALARIT. Sub diverse denumiri, se considera cea mai veche meserie din lume. Cei care nu pot altfel, trebuie sa traiasca cumva.

7. Daca omul preistoric a inventat picturile rupestre, iar romanii au excelat in arta frescei, un sef pedelist de judet a inventat „pictura” ovina. Pe dealuri.

7. Il supraestimati. Pictura ovina … cu oameni, n-a inventat-o el. El este una dintre cele mai jalnice modele de “sluga” medievala, ratacita in vremurile moderne. Copiaza prost, fara gust si se umple de ridicol.

8. Pe acelasi subiect – Ministrul Transporturilor: “autostrazile nu sunt pentru navetisti”. Probabil ca sunt pentru deplasarea oilor de la un deal la altul.

8. Nu ma pricep la zootehnie desi televizorul ne umple viata de boi si porci.

9. Guvernul planuieste sa trimita in concediu de 10 zile, fara plata, in mod obligatoriu, medicii si profesorii. Bineinteles, am aflat deja, copiii pot invata de pe internet, dar bolnavii? Probabil li se va oferi un sfat similar pentru tratamentele necesare.

9. Este valabil ceea ce am scris la pct. 1. Boc este flasneta ineptiilor lui Pogea. Daca ar mai citi cate un ziar strain – la carti de specialitate nici nu indraznesc sa ma gandesc! – ar auzi despre “stimularea cererii”. Asta nu inseamna … a arunca cu banii de la FMI in stanga si-n dreapta. Despre asta scriam la pct. 8 …

10. Primul ministru inventeaza un nou tip de control democratic: cel in care Guvernul verifica Parlamentul. El ia decizii de capul lui si vrea sa verifice apoi daca restul colegilor sai sunt de acord.

10. Este un subiect vechi care m-a preocupat si pe mine mult timp. Asa cum alegerile “uninominale” sunt o imbecilitate. Problema trebuia rezolvata prin inlaturarea excesului de … deficit de democratie in interiorul partidelor. La fel si in ceea ce priveste raportul constitutional intre Legislativ si Executiv. Aici nu trebuie copiate tipare din Occident. Este alta lume. La noi membri guvernului nu trebuie sa fie parlamentari si nu trebuie sa detina cele mai importante pozitii in conducerea partidului. Si multe altele

Vorba unui film englezesc din anii ‘80: I don’t mind the despair, I can take the despair. It’s the hope I can’t stand… Replica apartine lui Charlie Brown personajul din serialul american de benzi desenate Peanuts – de Charles Schulz. Mai cunoscut din serie este catelusul Snoopy;)…

PS: la replica lui Charlie Brown, eu am una mult mai actuala si mai trista … “I had a dream, against the stream …” Replica nu-mi apartine. Este a lui George Gordon Byron.

No Responses to “Ce zice el si … ce zic eu?!”

 1. Foarte interesant dialog! Am citit şi eu de dimineaţă cugetările lui Adrian Năstase şi mi s-a părut că e vorba de un ghid turistic pentru the land of choice :)

  P.S. Cred că Universitatea la care se referă Năstase nu e cea la care a predat Moisil! :)

 2. @Lucia
  si nici “Universitatile mele”, adica … ale lui, ale lui Maxim Gorki :)

 3. Tu crezi ca Oprescu e sanatos mental? Eu nu…
  Mai vrea si presedinte…pai nu ne-a ajuns un handicapat ..?

 4. A DOUA COMISIE A SOBOLANULUI ROSU
  La initiativa lui Sorin Iliesiu, un mare numar de organizatii ale societatii civile, carora cu siguranta li se vor alatura multe personalitati, au redactat un document.. Este solicitata o comisie prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu, asemanatoare celei create la inceputul mandatului Basescu, prin care s-a redactat documentul de condamnare a comunismului. De aceasta data este vizat genocidul din decembrie ’89 si fratricidul din 13-15 iunie 1990. Nu ramane decat indirect sa imi exprim punctul de vedere. . FOARTE CURAND VA APARE IN ZIARUL NEW YORK MAGAZIN ARTICOLUL “Securistul Basescu ascunde pe spionul Tismaneanu” EL SE BAZEAZA PE DOCUMENTELE SERVICILOR OCCIDENTALE.
TISMANEANU A STAT IN OCCIDENT 4 ANI. NEPRIMIND AZIL POLITIC IN FRANTA INCEARCA SA INTRE IN STATELE UNITE. ESTE DIN NOU REFUZAT. ESTE SINGURUL CAZ CA UN EVREU FUGIT DIN LAGARUL SOCIALIST SA NU PRIMEASCA INTRAREA IN SUA. REFUZUL SERVICULUI AMERICAN SE DATORESTE RAPORTULUI SPECIAL CIA CATRE SERVICIUL DE EMIGRARE US, IN CARE VOLODEA ESTE CONSIDERAT SPION RUS PLASAT CA AGENT . PRINTRE INTELECTUALI SI ZIARISTI’DIN EMIGRATIE ) SPIONUL VOLODEA PRIMESTE ORDINE DIRECT DE LA MOSCOVA PRIN MIHAI CARAMAN FOSTUL SEF SIE IDENTIFICAT IN ACELAS RAPORT CA AGENT KGB
NUMELE “VOLODEA” APARE IN DIFERITE RAPOARTE A SERVICIULUI AMERICAN,SI AL DSS (unitate 01100). La audienta de la sediul reprezentantei Romaniei au participat Simona Miculescu ambasador la ONU, Consulul Romaniei la New York A,Berechet si adjunctul misiunii T.Morar. A fost de fata deasemenea un ziarist francez originar din Romania, care pregateste un articol despre acest caz Scopul intanirii este descrisa in scrisoarea adresata Directorului Serviciului de Informatii Externe Domnule Razvan Ungureanu
.” Cu aceasta oceasta ocazie am vrut sa prezint documente confidentiale despre Vladimir Tismaneanu.Documentele clarifica materialele aparute in presa, care califica pe V.T. ca agent al securitatii. Am vrut sa prezint deasemenea acordul meu, la opinia comunitatii romane americane, cu privire la necesitatea deportarii lui V.T. din Statele Unite. Dinsul a a ascuns serviciului de emigratie, faptul ca a fost membru al partidului comunist si a scris articole in care cerea rasturnarea capitalismului si a sistemului politic american prin forta. Faptul ca a mintit sub juramant, va duce la automat la deportare .Mentionez ca in dosarul lui sunt sunt si alte fapte agravante. Anexez materiale pertinente in acest caz,
Motivul incercarii de contact este extrem de serios. Dumneavoastra sunteti printre putinele persoane competente, care puteti spune adevarul presedintelui inainte de a fi prea tarziu, pentru dansul si imaginea tariii. Presedintela Traian Basescu trebue sa aiba acces la toate documentele si faptele acestui caz. Dinsul va avea posibilitata de a se distanta de clanul care care il minte ,manipuleaza si a cere
scuze Romaniei. In caz contrariu isi va semna singur, sinuciderea politica.”
PE LANGA DOCUMENTUL CIA, AM VORBIT DESPRE EXISTENTA DOCUMENTUL SERVICIULUI SECRET FRANCEZ IN CARE SE CERE SERVICIULUI DE EMIGRATIE SA NU ACORDE AZIL POLITIC LUI VOLODEA, MENTIONEZ CA LUI V.T. DE SI A VORBIT LA EUROPA LIBERA IMPOTRVA LUI CEAUSECU, TIMP DE DOI ANI DE ZILE I SA REINOIT MEREU VIZA ROMANEASCA. DATORITA REFUZULUI FRANCEZ TISMANEANI SA DEPLASAT IN EURUPA TIMP DE 4 ANI CU PASAPORTUL PE CARE SCRIA “REPUBLICA SOCIALISTA ROMANA” . SOSESC DE LA PARIS. .IN PERIOADA IN CARE LUI TISMANEANU I SA REFUZAT AZILUL POLITIC IN FRANTA, AU EXITAT DOAR 3-4 REFUZURI ( PERIOADA 4 ANI) PENTRU CETATENII FUGITI DIN TARILE COMUNISTE. AU FOST ACEPTATI INDEZIRABILI SI DIN DIFERITE MOTIVE CHIAR SPIONI. In clasificare Tismaneanu este incadrat la categoria SPECIAL PERICOL.
Repet ca autoritatile romane au reinoit mereu vizele de pe pasaportul ” dizidentului si tradatorului de tara” pe tot parcursul calatoriei prin Eurola ,care sa incheiat in Venezuela. (Dupa care a patruns in USA prin ” reintregire familiara’ datorita unei casatorii fase care a durat 3-4 saptamani. Din motive pe care le banuiti VT afost tinut in CONTINUA urmarire. ) Sa ne intrebam inpreuna cat a costat aceasta vizita turistica a acestui sobolan rosu.Sa nu credem ca a avut vreun servici sau ca a trait din economiile stranse, din salarilul de activist PCR.a municipiului Bucuresti

Termin cu veste rea. In dosarul nr. 10.947, Vladimir Tismaneanu. (strict secreta), intocmita la 13 august 1987 a disparut fisa (strict secreta), depre vizita in Venezuela, unde sa intalnit cu o delegatia a PC cubanez. ,Mentionez ca se fac eforturi pentu recuperarea fotografiei cu Raul Castro,
IN CONCLUZIE VOLODEA VA PLECA DIN NOU SPRE VENEZUELA. LA AEROPORT VA FI INTIMPINAT DE CAMARADUL CHAVEZ, SI DE PIONERI PURTAND CRAVATE ROSII.
Robert Horvath DEVA CINEAST New York devagallery.com

 5. @marius
  tocmai acum cand ne obisnuisem? :) ))))))

 6. Geoana recidiveaza, inca 25 de mii de euro romanilor care se intorc in tara
  Nu scapam , dupa cum vezi.

 7. @marius
  asta inseamna ca … romanii, care se intorc in tara, vor avea 25.000 + 25.000 de euro pe care ii vor primi cu prilejul sarbatoririi pastelui cailor …


 8. Kartouche

  Imi place grozav dialogul “aproape polemic” cu domnul profesor universitar doctor Adrian Nastase.
  De ce nu o implicati si pe dna Anastase ?

 9. @kartouche
  am implica-o dar n-o prea duce mintea si trebuie sa intrebe mereu ce are voie sa spuna ;)

 10. CAZUL “AGENTULUI VOLODEA”

  Despre Tismaneanu mi-a atras atentia DRAGOS MUNTEANU. Afost cel cel mai apropiat prieten si confident. Am lucrat impreuna la un fel de plan Marshal japonez pentru Romania. Profitand de relatiile sotiei, mele (membra a unei influente familii) am pus la cale un urias plan de investitii. Pe langa aspectul economic a existat un puternic aspect politic. Creiarea unor statii de TV particulare si a unei cinematografii sponsorate de Sony, ar fi spart controlul complect al regimului Iliescu asupra mediei. Pentruca mafia comunista se ascundea dupa sloganul “nu ne vindem tara” trebue actionat cu finete si confiidentialitate. Dragos care era atunci Ambasador la ONU mi-a intins un numar de telefon la care sa sun, cand ajung la Bucuresti. Am ajuns cu sotia mea Kiyoko intr-un oras inca traumatizat de venirea minerilor. La telefonul care trebuia sa aranjeze vizita nu a raspuns nimeni. In disperare de cauza am luat legatura cu fostul meu sef de la TV, Neagu Udroiu.(seful
  Agerpres) Acesta a luat legatura cu Bujor Sion asitentul preseditelui.Peste jumate de ora am trecut salutat de soldati de portile Cotrocenilor, nimerind in biroul lui Ion Iliescu. Am prezentat in linii mari proiectul care putea duce prosperitate Romaniei. Au participat un numar de ministrii carora nu le retin numele. Ni sa pus o masina la dispozitie. A fost convocat primarul Capitalei Ciurel care urma sa asigure bunul mers al scurtei vizite. Termiand vizitarea Muzeului Satului am observat din masina in fata casei mele o mare agitatie. Mai de aproape am vazut un grup de persoane in camasa alba, la cravata, avand manecile suflecate. Absolut surprinzator toti aveau topoare in mana. Am reusit sa contactam o vecina care plangand isterizata a anuntat ca “tovarasii au part cu toporul tot ce era de lemn in casa”. Dupa o vizita scurta la Ambasada Japoneza am plecat spre ambasada USA. Am cerut sa vorbesc imediat cu “ofiterul politic”. Reprezentantul
  C.I.A.la Bucuresti ne-a anuntatat ca ambasada este “bug “.adica plina de microfoane. Pe o zi plouasa ne-am deplasat prin noroi intr-un colt de gradina unde se parea ca nu suntem ascultati.
  Am luat jeep-ul ambasadei si ne-am deplasat la Sectia 1 de Politie. Spionul nostru avand mustata si o figura specifica de activist de partid, vorbind romaneste cu accent ardelenesc s-a,adresat hotarat ofiterilor care motaiau pe la birouri. Tovarasi ce sa intamplat pe Alexandrina 27 ,am auzit ca a avut loc o spargere ? Raspunsul a venit promt “Ni s-a spus sa inchdem ochii.”. Ma opressc aici. Ajuns la New York la sediul de 16 etaje (imaginati cati securisti sunt aici) al diplomatiei romanesti. Relatand intamplarea lui Dragos Munteanu ( ambasador la ONU) acesta mi-a spus ” Nu cred ca este mana lui Iliescu de si orice este posibil. Probabil si-a bagat nasul TISMANEANU” La sfarsitul conversatiei a scos din sertar copia unui document declasificat al CIA In care se spune ” un anume agent pe nume Volodea este infiltrat in randurile emigratiei, actionand printre intelctuali si artisti.” Desi au trecut multi ani ma intreb si astazi daca acest Volodea nu este
  chiar Vladimir Tismaneanu? Dumneavoastra ce parere aveti?

  Robert Horvath DEVA cineast USA devagallery.com http://www.devagallery.com/

Leave a Reply