George Serban

Che Guevara se numea cel care vroia sa instaureze comunismul cu forta …

 …Acela care vrea sa darame cu forta comunismul instaurat democratic se numeste tot Che Guevara! Cum ii deosebim, care-i mai bun?!

Am invatat in ultimii douazeci de ani ca democratia inseamna, in primul rand, puterea convingerii. Nu prin forta, nu prin violenta! In anii de dupa 1989 ne-am aflat in numeroase imprejurari intre cei care nu aveau disponibilitatea dialogului si cei care vroiau sa aduca Romania cat mai repede intr-o stare de normalitate. Nici astazi nu suntem inca multumiti, nici unii, nici ceilalti. Dar, trebuie sa recunoastem ca lucruile in tara s-au schimbat mult. Am invatat sa ascultam, am invatat sa ne facem ascultati.
Ceea ce se intampla la Chisinau are o incarcatura emotionala maxima care, pe un ecran mic, se vede cu totul altfel decat pe viu.
Acolo, majoritatea sunt tineri, unii aproape copii. Vorbesc romaneste. Sunt de-ai nostri!
Ce vor ei? Nu le place comunismul. Cui dracu’ ii place? Am un raspuns. Se pare ca unor moldoveni, de acolo, care reprezinta 43% sau, poate, 33% le place comunismul. Nici mie nu-mi place Basescu si regimul instaurat de el. Il detest! Dar unor concetateni de-ai mei, reprezentand 35-45%, le place!
Moldovenii nostri reclama ca s-au fraudat alegerile si sustin ca au dovezi. Cunoscand ce “poate” comunismul am toate motivele sa-i cred. Probabil ca nu 43% au obtinut comunistii la vot. Dar cine stie cat au obtinut? Pot zambi cu amarciune la cei care mai voteaza astazi comunismul, tot asa cum pot zambi cu mare amaraciune la cei care, astazi, l-ar mai vota pe Basescu …

Marea noastra problema este ca incarcatura emotionala pe care ne-o induce ceea ce vedem la Chisinau se datoreaza deficitului de solidaritate pe care il simtim in lipsa unui guvern responsabil, a unei diplomatii eficiente care, potrivit Constitutiei, inseamna in primul rand Presedintele Romaniei, care tace. Eu cred ca habar n-are ce sa faca!

Romania este membru al Uniunii Europene, are autoritatea reprezentarii in Parlamentul European si-i poate face pe moldoveni sa simta ca suntem alaturi de ei facandu-se auzita Tara nu liderii partidelor prin declaratii formale. Depasit de situatie, Voronin a declarat ca este de acord cu implicarea institutiilor europene in verificarea alegerilor. Este un pas pe care Guvernul Romaniei, Presedintele Romaniei, daca exista, il pot folosi pentru a solicita sprijin institutiilor europene pentru a interveni cu o solutie convingatoare pentru toate partile.

Ma surpinde mass media noastra singura care ne-a aratat ce se intampla acolo. Am ascultat o multime de opinii, de acolo si de aici. As fi vrut sa ascult cum televiziunile noastre inrosesc telefoanele guvernului si ale presedintiei pentru a afla nu “ingrijorarile” si “preocuparile” unora sau altora ci actiunile celor care au parghiile si autoritatea politicii externe.

No Responses to “Che Guevara se numea cel care vroia sa instaureze comunismul cu forta …”

 1. Dacă nu ştie ce să facă, poate – şi trebuie – să se consulte cu “omologii” din UE. Şi cu Solana. Cu licuriciul. Sau măcar să fie atent la declaraţiile lor.
  Cît despre entuziasmul televiziunilor, cei din mass media au fost fericiţi că au un alt subiect decît Becali – aşa mi-a spus o prietenă ziaristă.

  P.S. Vă aştept mîine cu cărţile!

 2. @Lucia Verona
  Cred ca este vorba de nepasare si indolenta, limbajul formal diplomatic e … sfant si acoperitor.

  P.S. unde, mai precis? eu stiu doua locatii

 3. Cunosc locul. Multumesc!

 4. Mi se pare mie sau băsescu atunci când tace, coace… şi mă-ngrozesc, căi, aşa cum bine aţi subliniat, nu ştie şi iar o face, căci, ăsta e … uffff !!!
  Voi spune şi aici, poate că totuşi ne vom limpezi, ” de ce tace, Dumnezeu ? ”…
  să auzim de bine, cu respect şi stimă,
  Sibilla

Leave a Reply