George Serban

Corina Cretu ne pune in garda!


corina-cretu-l208

Mi se pare comentariul Corinei Cretu deosebit de important pentru a trage cateva concluzii in legatura cu pericolele la adresa democratiei in Romania. O democratie subreda, instabila si extrem de vulnerabila.
Faptul ca o data la 4 ani au loc alegeri generale (parlamentare sau pentru administratia locala) ne-au creat un sentiment de suficienta in raport cu nevoia consolidarii democratiei. Se schimba prin alegeri libere, o data la 4 ani, puterea politica? Este democratie in Romanie!
Fals, fals, fals! Realitatea a dovedit atceva. Intr-o tara cu o democratie consolidata in plan politic si civic orice presedinte, prim-ministru sau orice alt inalt demnitar incerca sa se abata de la reguli, incalcand Legea fundamentala este rejectat de sistem. Intr-o tara in care simpla vanturare pe la putere a unui presedinte pune in discutie principiile de baza ale statului de drept – independenta justitiei, dreptul la viata privata, separatia puterilor – nu se poate vorbi despre o democratie profunda, solida.
Romania este cea mai reprezentativa tara a Uniunii Europene din punctul de vedere a involutiei democratiei.
Lipsa controlului civil asupra serviciilor de informatii, devenite adevarate “servicii secrete”, constituie, alaturi de politizarea justitiei, principalele instrumente prin care se disimuleaza deficitul de democratie in Romania. Citind comentariul Corinei Cretu cred ca trebuie impuse urgent masuri de introducere a unui control civil real si riguros asupra serviciilor de informatii prin cateva masuri simple ca de exemplu:

 • transformarea comisiilor parlamentare de control in comisii paritare si nu proportionale;
 • presedintii comisiilor parlamentare de control sa fie desemnati din partea partidelor din opozitie;
 • directorii serviciilor de informatii sa fie propusi de catre comisiile de control si aprobati de parlament.

No Responses to “Corina Cretu ne pune in garda!”

 1. Multumesc pt preluarea acestui material, ca si pt comentariu, care esre foarte interesant, iar propunerile sunt foarte utile. Macar de s-ar face ceva. Subiectul este, si in opinia mea, foarte important. Iar abuzurile sunt posibile oricand, in forma in care este conceputa azi legea. O zi frumoasa si numai bine!


 2. Mihaela

  Pe situl Antena 3 la ora 13:13 (!) a fost postat un articol despre validarea sefiilor Comisiilor de control SIE si SRI!
  Cezar Preda si Gabriel Vlase!
  Acum, la cald, trebuie doar ”punctat”
  -În favoarea numirii lui Cezar Preda la şefia comisiei pentru controlul SRI au votat 408 parlamentari, el întrunind doar un vot “împotrivă,social-democratul Ioan Stan, votat în unanimitate pentru funcţia de vicepreşedinte, social-democratul Ioan Stan, Verestoy Atilla, ales cu 408 voturi favorabile şi unul împotrivă pentru preluarea funcţiei de secretar.
  -comisia pentru controlul SIE, deputatul PSD Gabriel Vlase a obţinut 415 voturi “pentru” şi unul “împotrivă”, pentru funcţia de preşedinte, senatorul PDL Vasile Nistor a devenit vicepreşedinte cu unanimitate de voturi, iar deputatul PNL Mihăiţă Calimente secretar cu 415 voturi favorabile şi un vot “împotrivă.
  Ce victorie! Au trecut de pragul 322!
  Ce majoritate confortabila! S-au aliniat!
  Dar e unul, acolo, care tot voteaza impotriva! Trebuie anihilat!

 3. @Corina Cretu
  Ma bucur ca avem aceeasi opinie. ma bucura ca cele mai multe clickuri (234) au fost pe comentariul tau. Deci, subiectul intereseaza. Imi spui … macar de s-ar face ceva! Ce ne impiedica? Eu am un singur ¨microfon¨ – blogul. Voi – tu, Puiu Pascu, Severin, R. Weber, aveti doua tribune, una acolo si una in interiorul partidelor. Mie mi se pare revoltatoare tacerea voastra mai ales ca pe ei ii cunosc am lucrat impreuna. Si Adrian Nastase caruia au incercat sa-i inchida gura si tot mai vorbeste. Iliescu, la fel. Cateodata ma simt penibil – poate si sunt – incercand sa separ eu apele la voi in PSD. Dar mie teama, Corina, pentru ca eu nu vorbesc dupa ureche stiu ce urmeaza! Am vrut sa-ti scriu pe blog dar stiu ca n-ai o situatie usoara. Asa ca iti raspund aici, pe blogul meu, e mai putin vizibil:) Sper ca nu te-ai suparat!

 4. @Mihaela
  Nu e relevant votul acolo. E o cutuma. Dupa ce s-au negociat comisiile la nivelul liderilor de grup si ai partidelor nu se mai voteaza altfel. Ala impotriva era probabil votul lui Marian Oprisan care era in sala pe un scaun de deputat desi nu e parlamentar si este interzis prin regulament sa coboare in sala. Dar PSD are … trei mandate mai putin si se mai ajuta cu soferii cu marian Oprisan …


 5. luciancomunistu

  Mister George,
  multumesc de consideratiune, pe undeva sau pe aici sau pe dincolo…
  Si ca sa nu ma desvelesc de tot, interceptarile au loc tot timpul si viata privata nu ai din momentul in care te-ai calificat la un scaun de la secretar de stat in sus…
  Deci ascultarea are loc in functie de nivel si interese. La moment necesar se scoate fila electronica si se loveste subiectu’ deviat de la curs indicat, acolo unde doare mai tare. It is oblivious that most have their own pocket to guard for, and this is the problem.
  Problemele matale si ale lu’ AN sint complexe…dar sa nu uitam ca inca sintem in starea de acumulare de capital salbatica si datu’ la gioale e definitoriu la mentalitate roman care trebuie tinut dezbinat.
  Continua cu filozofia lui Vlad ( e complicat de comprehensiva si chiar nu are vreun rost si directie ) si recunoaste ca ai destule la garajul mamei tale.
  Asta e problema pe care cei ca tine trebuie sa o inteleaga:
  furati mah, dar mai rasfirati putin si nu chiar asa pe fata !

  Si nu uita donatiile obligatorii ca sa poata sa te vada Dumnezeu cu ochi buni si niste amariti de romani care abia isi duc zilele…

 6. Nu, cum sa ma supar?! Multumesc din suflet pt comentarii. E cam greu sa separi apele la ora asta.. Eu incerc doar sa imi fac datoria, atat cat pot.
  Numai bine, multumesc inca o data, o seara frumoasa!

 7. “Eu incerc doar sa imi fac datoria, atat cat pot” … Nu, eu consider ca si Corina Cretu si alti cativa parlamentari europeni, – pe unii deja i-am mentionat – aduceti imaginea si demnitatea Romaniei la locul pe care il merita. Pentru tine, Corina, am o pretuire deosebita. Problema care ma preocupa pe mine, chiar dureros pot spune, este ca lipsa voastra aici se simte. Ma opresc aici! Cineva ar putea spune, pe buna dreptate, ca nu e treaba mea.

 8. Multumesc inca o data. Poate apucam cumva sa ne vedem si sa povestim. O seara frumoasa!

 9. Multumesc! asemenea si mult succes!

Leave a Reply