George Serban

Cu ce a uimit Daniel Morar? … pe altii … pe mine, cu nimic!


Dupa o zi cam lunga in care n-am prea avut timp sa ma ocup de bloguletul meu, ajung in sfarsit si incep prin a rasfoi stirile. Le citesc la intamplare:
1. Dosarele lui Adrian Nastase au ajuns la … Buda. Stiam! Mai prind si cateva imagini la televizor, ii vad chiar chipul si mi-l reamintesc. L-am mai auzit, vorbeste mult si nu spune nimic. Tonul ii defuleaza complexul poverii unui nume, probabil, predestinat. Pacat, uratel nu e! Cam atat!
2. FMI ne anunta ca urmeaza primul an de recesiune. Stiam! Prietenii mei de afara care au afaceri cu Europa de Est, optimisti la inceput cu privire la Romania si Bulgaria, au devenit mult mai rezervati.
3. In sfarsit, Bomba zilei, Stirea stirilor! Daniel Morar care gandeste cum vorbeste si vorbeste cum munceste, ne anunta ca SRI intercepteaza convorbirile … ca si MAI-ul … dar care nu asculta la fel ca SRI pentru ca, de fapt, toate Parchetele intercepteaza dar … numai DNA asculta! Greu de inteles pentru ca frazele dlui. Daniel Morar sunt ca placile tectonice. Inceputul unei fraze se suprapune peste sfarsitul frazei anterioare. Nu stiu cum ii iese asta, am incercat si eu de era sa-mi musc limba! Cred ca asta e codul prin care reuseste sa-l convinga pe Traian Basescu ca Justitia este independenta.

Hai s-o lasam si va explic eu in cateva cuvinte. Sa fie clar, in acest moment structurile informative din Romania (SIE, SRI, MAI si MApN) nu mai au absolut nici un control civil. Aceste structuri informative abia acum au devenit “servicii secrete”, adica niste unitati de culegere si prelucrare a informatiilor despre care nu mai stie nimeni nimic. Ele sunt doar aparent conduse de civili. In realitate, scapate de sub controlul civil, fiind obligate sa faca fata presiunilor de a fi utilizate si in alte scopuri decat cele pentru care au fost create, oamenii de acolo se grupeaza in jurul unor ofiteri cu autoritate profesionala incercand sa faca in asa fel incat “la ziua judecatii” sa poata arata ca si-au facut datoria. Singurul care poate avea un dialog oficial cu serviciile secrete este Traian Basescu. El isi pune acolo conducatori civili dar, in realitate, ceea ce il intereseaza pe el cel mai mult, obtine cu ajutorul unor cadre militate. Sa nu uitam secventa cu dosarele celor de la Curtea Constitutionala, cand legatura cu Basescu nu a facut-o Maior ci generalul Coldea. Toate serviciile secrete au infrastructura necesara pentru a intercepta convorbiri telefonice. Si o fac!

Relevant este episodul Claudiu Saftoiu. N-am nici un motiv sa ma indoiesc de inteligenta sau abilitatea politica a lui Claudiu Saftoiu. Dar el nu a fost pus la SIE ca sa conduca aceasta institutie. Scopul lui acolo era sa nu-l incurce pe Traian Basescu sa aiba un dialog direct cu cadrele militare din serviciu. La SIE lucrurile stau un pic altfel decat la SRI si MAI luate impreuna sau separat. Este de la sine inteles ca atat SRI cat si MAI sunt unitati defensive cu caracter antiinfractional.  SIE are o cu totul alta activitate despre care nu trebuie sa stie nimic nici SRI si nici MAI. Dar SIE are un departament de protectie care se refera inclusiv la propriile cadre pentru ca acesta este specificul activitatii. Isi imagineaza cineva ca activitatea operativa de protectie interne se realizeaza cu plase de fluturi sau focuri pe dealuri? Isi imagineaza cineva ca in activitatea de protectie interna cei de la SIE ii vor ruga pe cei de la SRI sau MAI sa le intercepteze o convorbire despre un subiect pe care nu trebuie sa-l cunoasca decat cei din interiorul institutiei? Sa fim seriosi! Claudiu Saftoiu nu si-a dat demisia pentru ca a spus ceva neadevarat ci doar pentru ca a spus, inabil, ceva ce nu trebuia spus. Mi se pare totul absolut normal. Ceea ce ma ingrijoreaza peste masura este lipsa cu desavarsire a oricarui control civil si, chiar in mai mare masura, cunoscutul “modus operandi” al lui Traian Basescu!

ASTA TREBUIE SA NE INGRIJOREZE SI NU FRAZELE TECTONICE ALE LUI DANIEL MORAR!

danielmorar

Leave a Reply