George Serban

EPILOG: Cum s-a … 'nfrant Traian Basescu in Ion Iliescu sau, altfel spus, … nebunu' daca nu-i fudul, nu-i nebun destul

EPILOG:
Pentru a incheia aceasta poveste, trebuie sa-mi informez cititorii blogului. M-am documentat indelung pentru voi, daca vreodata, undeva, chiar si mai departe in istorie, a existat o persoana care sa fi candidat la o functie importanta si sa se fi luptat cu cineva care nu candida la nici o functie. Am citit, mi-am intrebat prieteni cunoscatori.
Veti zambi dar au existat doua cazuri. In Mozambic, in 1982 si in Nevada (SUA), in 1976. In Mozambic, omul acela candida la presedintie iar in Nevada un altul candida pentru functia de guvernator. In Mozambic, era un candidat unic, nu avea adversar si, totusi, el a decis sa se lupte cu un adversar politic care nu avea nici cea mai mica intentie sa candideze. Cu o saptamana inainte de alegeri s-a retras din cursa. In Nevada, erau mai multi candidati. Omul despre care vorbim a ignorat toti adversarii si si-a propus sa duca toata batalia electorala impotriva unui medic, director de spital care nu candida. Bineinteles, ca a pierdut alegerile.
Trebuie sa precizez ca ambele evenimente s-au petrecut in doua stabilimente de psihiatrie iar candidatii erau pacienti.
Deci, se poate!

Imi cer scuze dar am schimbat titlul. Nu e frumos sa schimbi titlul dupa ce cartea a ajuns in librarii. Cred ca ar fi scump si foarte obositor sa faci asta. Blogul nu e carte. Pe blog, merge orice. Noul titlu mi se pare mai potrivit concluziei acestei postari pe care nici autorul nu are rabdare sa o reciteasca. Mentin rugamintea adresata lui Cody! Fara …

……………………………………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Prezente administrare

 

Am urmarit atent dialogul din montajul de mai sus. Am auzit aceasta trimitere in trecut si in alte imprejurari. Curiozitatea m-a impins sa fac o comparatie privind implicarea directa, nemijlocita a lui Traian Basescu in functii executive, cu atributii si raspunderi concrete, in diferite domenii de activitate.

Prima concluzie, care mi s-a parut interesanta, a fost aceea a duratei prezentei in viata publica a domnului Ion Iliescu, pe de o parte, si a lui Traian Basescu, pe de alta parte.

In primul rand, este de remarcat faptul ca in discutie este domnul Ion Iliescu caruia, ca adversar politic, ii putem reprosa tot ceea ce, intr-un stat democrat, isi reproseaza cu onorabilitate, pe un ton mai mult sau mai putin virulent, adversarii politici. Orice, mai putin un lucru. Terfelirea, batjocorirea si umilirea publica a Constitutiei, a Parlamentului, a insasi esentei democratiei. In acest context, exceptand excesele din primii ani ai democratiei, la care Traian Basescu a fost participant direct, ce i se poate reprosa presedintelui Ion Iliescu?

Dar sa o luam sistematic.

Daca privim cu atentie cei 20 de ani, la care se raporteaza Traian Basescu prin vocea lui Adriean Videanu, constatam ca participarea domnului Ion Iliescu a fost de 10 ani. Videanu sustine ca 11 ani. Este explicabil. De cand a lucrat cu bani publici, Videanu s-a obisnuit sa adauge 10% la orice. Prin urmare, 10 ani! O perioada in care, fara a terfeli Constitutia, subiectiv, uneori, in favoarea propriului partid, ingaduitor, uneori, – alteori, nu! – in fata unor fapte sau evenimente controversate, domnul Ion Iliescu a fost presedintele Romaniei, in limitele constitutionale ale mandatului sau.

Daca privim cu atentie aceeasi 20 de ani, constatam ca Traian Basescu a fost implicat in treburile administrarii tarii, timp de 15 ani si 6 luni. E mult, e putin? Greu de spus, cu atat mai mult cu cat, in logica lui Traian Basescu, 10 ar putea fi mai mare decat 15, tot asa cum, in parlament, 35% este mai mare decat 65%. Lasand, insa, gluma, importanta este natura implicarii lui Traian Basescu in administratie. El nu a avut niciodata un mandat reprezentativ, de mediator. Basescu a avut functii executive. A fost ministrul transporturilor 6 ani si 6 luni si 4 ani primarul general al Capitalei. Mandate la sfarsitul carora, ar fi trebuit sa poata cuantifica in cifre seci si clare rezultatele muncii sale.

Basescu, 2 ani si 6 luni, a fost ministru al Transporturilor in timp ce presedinte al Romaniei a fost domnul Ion Iliescu. Nu-mi amintesc sa-si fi dat demisia sau sa fi protestat public pentru ca presedintele tarii il impiedica sa-si indeplineasca mandatul. Rezultatele ministeriatului lui Basescu la Transporturi s-a incheiat dezastruos. Mineriade despre care se face ca a uitat sau vorbeste la persoana a treia, de parca minerii puteau veni la Bucuresti cu bicicletele, cu saretele sau pe cozi de matura ca vrajitoarele si nu cu trenurile, aflate direct in subosrdinea sa. Primul mandat al lui Basescu la Transporturi s-a incheiat si cu un dosar de cercetare penala pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie si frauda, dosar nefinalizat pana astazi din cauza faptului ca se sustrage aplicarii legii si Constitutiei.

Scadem 2 ani si 6 luni, despre care Basescu trebuie sa faca … “ciocu’ mic”, din cei 20 de ani despre care vorbeste prin vocea lui Videanu.

Urmeaza 4 ani in care, presedinte fiind domnul Ion Iliescu, Basescu a fost deputat, chemat frecvent la Parchetul general pentru a da extemporale in legatura cu disparitia Flotei maritime romane. Basescu beneficia de imunitate parlametara.

Urmeaza alti 4 ani in care, presedinte fiind domnul Emil Constantinescu, Basescu devine, pentru a doua oara ministrul Transporturilor. Un mandat in care s-a facut remarcat prin producerea unor crize politice, o mineriada. In rest, vorba cantecului … “parole, parole, parole”. Bineinteles, ca din opozitie, domnul Ion Iliescu, ca un duh rau, ii monitoriza activitatea, impiedicandu-i toate bunele initiative, stiute numai de el. Al doilea mandat de ministru al lui Basescu se incheie cu un mare fassss. Si uite asa, s-au mai consumat 4 ani de deputatie si plimbari la Parchetul general la care se mai adauga 4 ani de ministeriat inutili pentru romani dar deosebit de binefacatori pentru declaratia de avere a lui Basescu.

In vara anului 2000 il gasim pe Traian Basescu angajat intr-o campanie electorala pentru primaria Capitalei, campanie in care la fiecare doua, trei fraze … editate, promitea, sub juramant, bucurestenilor ca daca il vor alege primar, doua mandate, adica 8 ani, nu va pleca, dorind sa-si indeplineasca angajamentele electorale. In aceasta periada devine cunoscut mai ales prin razboiul dus impotriva lui Harbuz, cel cu caminele pentru caini, impotriva proprietarilor de chioscuri si impotriva consilierilor generali care ii cereau sa repare strazile orasului devenite nepracticabile, el, Basescu, dorind sa inceapa o lucrare grandioasa, complet inutila in acel moment. Acest razboi, in urma caruia bucurestenii s-au ales doar cu emisiuni de divertisment la televizor s-a transformat pentru Basescu in sloganul electoral … “dati-mi Consiliul general si voi darama muntii”. Muntii nu i-a daramat dar, intretimp, i s-a finalizat dosarul de cercetare penala cu rezolutia INCULPAT. Greu de spus cu ce i-a influentat presedintele Ion Iliescu, aflat la al doilea mandat, cariera de … edil neispravit a lui Traian Basescu.

In sfarsit, candideaza a doua oara la primaria Capitalei, repetand cu ochii umezi promisiunea ca va muri pe mormanele de gunoi care sufocau orasul daca bucurestenii il vor mai alege inca o data.

Bucurestenii, milosi cum ii stim, il mai voteaza o data.

Nici nu apuca bine sa se jure pe cele sfinte ca va face una sau alta, ca se publica in ziare vacantarea postului de presedinte al tarii si data la care se va desfasura concursul.

Lovit de amnezie, uita ca a promis bucurestenilor ca 8 ani va sta rascracanat precum Guliver cu un picior in Militari si altul in Titan pentru face capitala un oras european. Se inscrie la concursul pentru ocuparea postului de presedinte.

Adrian Nastase are proasta inspiratie de a-i spune lui Vadim Tudor, la locul si la momentul nepotrivit, ceva si mai nepotrivit si ne trezim ca Romania, in loc de presedinte, are un Cabotin.

Cei 20 de ani in care domnul Ion Iliescu putea sa-l incomodeze pe Traian Basescu, au fost de fapt 10 (11 dupa Videanu care adauga spaga de 10%=1 an), Din cei 20 de ani, Basescu, timp de 15 ani si 6 luni a detinut functii prin care daca n-ar fi fost un cabotin neispravit ar fi putut … muta munitii.

REALITATEA ESTE URMATOAREA:

Basescu stie ca va fi invins. Nu stie de cine.

Ticalos fiind, a vrut sa puna referendumul la 6 decembrie. In baza informatiilor reale pe care le avea atunci, s-a temut ca nu va intra in turul 2. A fost sfatuit sa nu riste si sa-l puna la primul tur. Cum ar fi fost sa nu intre in turul 2 si referendumul sa ramana agatat pe 6 decembrie.

Basescu stie ca va fi invins. Nu suporta ideea ca ar putea fi invins de Crin Antonescu, de Mircea Geoana sau de Sorin Oprescu. Mai ales de Mircea Geoana pe care l-a ridiculizat in repetate randuri.

Basescu este un om las. Va evita, pe trend descrescator, o confruntare directa cu ceilalti contracandidati.

Basescu construieste o legenda prin care, in mintea lui de om bolnav, sa-si compenseze deficitul psihic cu … ideea fixa dar falsa ca a avut un adversar pe masura sa. S-a luptat si a fost infrant de Ion Iliescu.

Nu ne mai ramane decat sa-l rugam pe domnul presedinte Ion Iliescu, eventual impreuna cu domnul presedinte Emil Constantinescu, sa simuleze o candidatura la presedintie. Parafrazand, as spune ca … nebunul daca nu-i fudul, nu-i nebun destul.

Aici se termina povestea.

No Responses to “EPILOG: Cum s-a … 'nfrant Traian Basescu in Ion Iliescu sau, altfel spus, … nebunu' daca nu-i fudul, nu-i nebun destul”

 1. Deci, e clar, Iliescu e de vină! :)

 2. @Lucia
  da, merita sa se lupte cu el! Sa-si ia revansa … Sa se antreneze, s-ar putea ca urmatoarea dezbatere … de idei sa o aiba cu Nati Meir, intre patru ochi, fara gauzarii de jurnalisti.

 3. George, am incercat un exercitiu de imagine sa vad ce ar insemna din punct de vedere politic un nou mandat pentru Basescu?
  Detalii aici:
  http://codrinscutaru.blogspot.com/2009/11/ce-va-fi-dupa-alegeri-episodul-1-traian.html
  Astept comentarii! Mersi…


 4. matilda

  A ieşit ministrul transporturilor şi, aproape plîngînd (atunci era în premieră !), s-a justificat : minerii au pus cuţitul în gîtul mecanicilor de locomotivă, iar aceştia nu au avut de ales. A “uitat” să ne spună de ce nu a dat ordin pentru întreruperea temporară a circulaţiei trenurilor pe anumite rute. Găozarii l-au tot întrebat, dar degeaba…

 5. @Codrin,
  ma voi uita cu placere. Cred ca a fost un exercitiu dificil chiar si pentru un tanar cutezator si inteligent ca tine :)

 6. @matilda,
  cum naiba mi-a scapat “plansetul” acela? Nici in inventarul lui Adrian Nastase nu l-am regasit. Esti sigura ca nu era, cumva, sedat cu “Johnny Plimbarescu”.

 7. Sondajul Gallup arată că, în cazul în care duminică ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa alianța PSD-PC, cu 34%, urmată de PDL-27%, PNL-22%, UDMR-7%, PRM-6% și PNG-3%. Anul trecut în noiembrie, PDL avea în sondaje în jur de 37-38%, ceea ce evidențiază o eroziune de mari proporții, de cca. 10 procente, și fără precedent, am putea spune, în condițiile în care partidele care cîștigă alegerile, în general, își consolidează zestrea electorală în primul an. Mai amintim că, în octombrie, sondajele au plasat pentru prima dată PDL, aflat la cca. 30%, în urma PSD, diferența fiind, după cum se observă, în creștere, în defavoarea partidului lui Emil Boc.
  http://mariusmina.blogspot.com/2009/11/sondaj-gallup-poll-basescu-si-antonescu.html


 8. Ispirescu

  Daca o fi fost bun la transporturi ce aveti cu omul? :))

 9. @marius, iata mai multe vesti bune intr-una singura :)

 10. @ispirescu, a fost bun! Il vreau … fost :)


 11. codeus41

  ei penca m-ai rugat frumos ma abtin de la injuraturi…aici dar sa nu crezi ca nu injur de toti aia care-s pe Sus, ase sa nu ma auziti voi :). mai am impresia ca am vazut un “basescu” langa Crin sa dea D-nul sa ma insel, viitorul imi va confirma sau infirma temerile

 12. [...] ajunge la mine de la George Şerban care – dintr-un imposibil de bănuit motiv – mă şi nominalizează printre “condeierii” plăcuţi lui. Pentru că asta cere, la urma [...]


 13. ani

  repede pana nu dispare :

  http://www.amfms.ro/din_presa/2711.html

 14. Să se autogonfleze. S-ar putea să se fi înşelat şi să se fi cuplat la butelia cu gaz uşor inflamabil. :D
  O să-l regretăm. Pe cine criticăm după alegeri?

 15. @ani
  vazut! la ce-i duce mintea?!

 16. @Gabriela
  Sa stii ca si eu mi-am pus intrebarea asta. Imi place blogul si comunicarea cu oamenii. Cred ca vom avea subiecte mult mai placute. Poate vom reusi sa si radem. Nu de cineva care ne face sila. Sa radem asa cum rad oamenii normali, cu toate problemele lor mai mari sau mai mici.


 17. cristian

  Treaba cu minerii e foarte clara, inregistrarile facute atunci arata fara echivoc faptul ca Ion Iliescu a fost cel care i-a chemat si tot el le-a multumit ca au venit.

 18. @cristian
  da, cristian! despre asta vor discuta probabil si nepotii nostri, in serile friguroase de iarna. Eu scriam despre faptul ca din nici o inregistrare video nu rezulta ca Ion Iliescu s-ar fi dus cu masina sa personala sa-i aduca pe mineri, in grupuri mici de 5 cate 5. Minerii, de regula, cand vin la Bucuresti in grupuri mai mari de 1000 vin cu trenurile. Trenurile apartineau CFR care la randul sau era subordonata Ministerului Transporturilor. Ministrul Transporturilor era … ghici cine? Exact, ai ghicit! Era Traian Basescu. Trenurile au locomotive electrice. Daca Traian Basescu nu dadea o mana de ajutor … cu mare spor, minerii nu veneau la Bucuresti. Se duceau la Sovata, la Herculane, la Olanesti, etc. Ca sa ramanem in subiectul acestei postari, este bine de retinut: … din motive care nu ne privesc, domnul Ion Iliescu nu candideaza anul acesta la presedintia Romaniei.

 19. http://sfinx777.wordpress.com/2009/11/04/azi-basescu-i-ziua-ta-n-ai-popor-o-ai-pe-ea-nutzi-e-emblema-ta/
  Nu-s vinovată şi nu mă plac rea… Lilick e… divină cu invitaţia la Delete Băse, deci, da, ne asumăm musai responsabilitatea aista, ca buni români :)
  respecte, George,
  Sibilla


 20. codeus41

  buna dimineata George. off in continuare trebuie sa ma abtin de la… cand ma lasi sa-i pomenesc ..stramosii?

 21. fratilor nu il mai atacati in halul asta pe bietul base macar de ziua lui sa il lasam sa bea linistit..pacat de fisa la cum arata si ce are incap.. . numai raposatul putea vedea :D dar vorba zicalei femeia poate fi frumoasa SAU desteapta .. in cazul ei :D doar frumusetzea .. cred ca si aia a disparut din cauza legalitatzii drogurilor :D asa ca base te rog i-ati talpasica ca nu mai ai ce face cu tara asta ce draq vrei sa faci un parlament sa dea o lege sa fi rege ;)) hai sictir mai bine pun pe samuela de la mondenii parca cu ea avem mai mult haz nui asa domnule presedinte :D.. Oricum La Multi Ani …si o pensie grabnica .

 22. @fane babanu
  Ok, … ok, e totul in regula. Nu te enerva! … Fi calm, … calm, incearca sa te intinzi pe spate, usor inclinat. Eu sunt la Palat, nu te pot ajuta … ai grija, iti poate plesni un vas de sange … Doamne fereste! Poti trimite pe cineva sa-ti ia un xanax? Nu stiu daca se da fara retea? Nu te pot ajuta … Stiu ce simti. Inca o data, incearca sa te calmezi, fane babanu!
  PS: fane babanu este nickname ul pentru Stefan cel Mare?

 23. @Cody,
  neata! am plecat prea devreme sa-ti raspund :) )))

 24. De acord cu tine, si eu sunt convins ca ar fi avut tupeul sa puna referendumul pe 6 decembrie, dar se temea ca…nu mai apuca. Un lucru ramane insa cert, dintre toti prezidentiabilii p(r)ostrevolutionari, nici macar tov. Iliescu n-a reusit “performanta” de a coagula atata ura, atat de mult dispret, ca acest fante chior de mahala de port. Si asta pentru ca pute: a alcool, a minciuna si a nimicnicie, si cred ca pana si putoarea lui e una mincinoasa, inselatoare si la fel de inconsistenta precum purtatorul.


 25. theodora0303

  Domnule Serban,
  Ideea dvs mi se pare EXCELENTA.
  Deci Basescu a fost la putere 15 ani si 6 luni si Ion Iliescu doar 10 ani?! Uite ca nu mi-am dat seama de asta pana acum!
  Ce este cu Fane Babanu? De unde a aparut? Cred ca are febra mare! Poate are gripa porciana…. la arest cu el, ca ne infecteaza pe toti! :)
  Eu cred ca dl Iliescu nu este un un “adversar pe masura lui Basescu”. Eu cred ca ii este net SUPERIOR si ca inteligenta si ca cinste si ca bun simt.
  Dar ca sa fac o gluma as putea sa spun ca, pentru tot ce se intampla rau in tara sunt de vina urmatorii: Iliescu, Nastase, Geoana, Vanghelie, Nica, Oprescu, Antonescu, Tariceanu, mogulii din presa, Patriciu, deci 75 -80 % din populatia tarii.
  http://theodora0303.wordpress.com/2009/10/29/intelectualii-prezidentiali/
  Cu respect


 26. alle_bv

  Vorbiti de parca Ion Iliescu aa fost un zeu care a mantuit Romania si a facut-o infloritoare pana la extrem. Tin neaparat sa va reamintesc ca nu s-a intamplat acest lucru. Dimpotriva. Iar Traian Basescu, bineinteles in opozitie cu Iliescu, a distrus totul. Ei bine , nu e nici pe departe asa.

 27. Te ivit în salonul meu. Astăzi, de ziua lui Traian, asistăm la primul lui duș la pușcărie. Cam scabros. Ca și personajul. :)


 28. Alin

  Traian Basescu stie ca va castiga ambele tururi de scrutin dar ii place sa se joace cu un Prostanac ca Mircea Geoana si un repetent de doua ori la facultate,Crin Antonescu.


 29. gabriela filip

  In primul mandat al lui Traian Basescu , patriciu si vantu au fost trimisi in judecata.In al doilea vor fi judecati. prin urmare e jale mare , deorece Basescu va mai iesi o data presedinte!

 30. @gabriela filip
  eu nu cred ca ar fi o problema. Basescu, oricum, iese zilnic, dimineata. Rar, o data la doua zile. Cand e constipat, se uita la sondaje si iese imediat. Asa ca eu nu cred ca va mai iesi o data. Eu sper sa iasa aproape zilnic. Altfel, se imbolnaveste si mai rau …

 31. @Alin
  Nu mi-e clar! Crin Antonescu semneaza comentariul sau te referi la el? Oricum imi aduci aminte de Bula (banuiesc ca stii cine este) cre striga, cat il tineau bojocii … “nu mai dati, ba, ca eu ma joc cu voi”. Daca imi amintesc bine, chiar seamana cu Bula la pubertate … :)

 32. @mau & alle_bv&eu tata’lor
  sunteti offtopic
  va rog sa deschideti ziarele. Din motive pe care, repet, nu le cunosc domnul Ion Iliescu, anul acesta, nu candideaza pentru presedintia Romaniei. Reveniti peste cinci ani!
  @mau, nu stiu cati ani ai dar daca te lasa parintii, mai deschide seara, un pic, gramatica limbii romane.


 33. bombon87

  PSD si PNL sunt responsabile pentru declansarea si accentuarea crizei politice din Romania datorita refuzului inlocuirii ministrului de interne Dan Nica

 34. @bombon87
  asa este, iar eu sunt unul dintre militantii activi ai apropierii dintre PNL si PSD pentru constituirea acestei majoritati :) Sunt un fel de coautor al crizei politice :) ))))) O sa ajungeti sa credeti si voi ce spuneti :) )))


 35. mihai 4

  Cadou pentru ziua lui de la Parazitii: http://www.youtube.com/watch?v=9H2G48J5CXU


 36. mihai 4

  Cat de ragusit e matelotu acum,Ges!Moare de ciuda la ce zi misto a avut.

 37. @mihai
  vocea i-a regusit ultima! intai i-a ragusit mintea :) De parca n-ar fi fost indeajuns, i-au mai dat si vestea ca Udrea negociaza cu Cosmin Gusa sa se intoarca la matca cu pasarila cu tot :)


 38. codeus41

  buna dimineata George.sa ai zi faina

 39. @Cody
  buna, Cody, sa traiesti ca lumea! ca “sa traiesti bine!” e o urare mincinoasa … :)

 40. @Sibilla
  eu am o intrebare, cum i-o pun? N-am inteles mecanismul de pe blogul tau

 41. George,
  Fie preiei articolul pe blogul tău şi adaugi şi întrebările tale, fie le scrii pe Sfinx şi Augustin cu Leo adaugă, actualizează zilnic datele :) Cred că va ieşi stufoasă Culegerea de întrebări fără răspunsuri, o să apară doar * hă, hă, hă * Ideea e să apară încă o dovadă şi să tot informăm românii cine e şacalul şi să oferim încă un motiv românilor să iasă cât mai mulţi la vot. Încercăm, ne implicăm, după putinţa fiecăruia desigur.
  respecte şi stimă,
  Sibilla
  P.S. cer scuze, intru la ore târzi pe comp, dar vă citesc pe fiecare, mă vei ierta c-am răspuns cu-ntârziere, rogu-te.

 42. @Sibilla
  Nici o problema, Niko. Am inteles!

Leave a Reply