George Serban

De ce gresesc cei care il compara pe Basescu cu diversi lideri politici ai lumii?


A-l compara pe Basescu, pe rand, cu Hitler, cu Fidel Castro, cu Ceausescu, este o mare eroare.
Intre Basescu si astfel de lideri exista o mare deosebire. Deosebire esentiala, nu de particularitati.
Lideri ca Hitler, Fidel Castro, Ceausescu au fost controversati in tarile, de popoarele carora le-au apartinut. Unii le vedeau calitati pentru care i-au acceptat si i-au urmat. Altii le-au vazut defecte pentru care i-au detestat.
Pe Hitler, multi germani l-au urmat considerand ca este un om curajos, un bun conducator al unei armate puternice, un luptator pentru castigarea de catre Germania a unui rol conducator in Europa. Altii l-au detestat, considerandu-l un dictator dement, un criminal, promotor al unei doctrine politico-militare, rasiste, expansioniste care va distruge Germania.
Fidel Castro a fost, pentru unii, un erou revolutionar, onest si curajos, care a eliberat Cuba de o dictatura corupta, subordonata politic si financiar Americii. Si, pentru aceste calitati, vazute de ei, l-au urmat. Pentru altii, Fidel Castro a fost un dictator comunist, deloc onest, care a savarsit numeroase crime si a subordonat interesele tarii URSS. Pentru aceste defecte l-au contestat si detestat.
Pentru unii, Ceausescu a fost un “liberal” al doctrinei comuniste, un “eliberator” al Romaniei din pozitia de satelit al URSS, un reformator al comunismului, un patriot. Si, pentru aceste calitati, vazute de ei, l-au urmat. Altii au vazut in Ceausescu un dictator comunist, obsedat de putere si cultul personalitatii, un paranoic care a mutilat economia si societatea romaneasca pe termen lung si pentru aceste defecte l-au detestat si doborat.

Ei bine, in ceea ce-l priveste, spre deosebire de ceilalti lideri cu care este comparat, prin modul in care este perceput de catre oameni Basescu este total diferit.
In Romania, nimeni nu poate contesta trasaturile caracteriale si comportamentale ale lui Basescu. Toti romanii stiu ca este un escroc, un demagog si, evident, un mare mincinos, un betiv hot si curvar, cu inclinatii de autoritate excesiva, sfidand legea, obsedat de a se sustrage raspunderii pentru faptele sale.
Basescu este o carte deschisa pentru toti romanii.
Prin asta se deosebeste el de Hitler, de Fidel Castro, de Ceausescu, la vremea lui. Acesti lideri au fost perceputi diferit de conationalii lor.

Basescu este perceput la fel de toti romanii
Ca urmare, unii romani, printre care si un numar nu foarte mare de “intelectuali”, au considerat ca doresc sa-i conduca “unul ca ei”. Mincinos, demagog, betiv, escroc, evident hot, curvar la propriu si la figurat. Si l-au ales.
Alti romani, care l-au perceput pe Basescu exact ca sustinatorii acestuia, au avut alta optiune. Basescu este un mincinos, demagog, betiv, escroc, evident hot, curvar la propriu si la figurat. Noi nu suntem ca el, e odios, il detestam, nu-l vrem.
Cam asa s-au impartit optiunile romanilor, cu totul altfel decat au facut-o alte popoare.
Prin urmare, nu-l mai comparati pe Basescu cu nimeni. E unic. La fel de unic cum este si poporul care l-a ales.

Leave a Reply