George Serban

Democratia nu trebuie sa slabeasca, trebuie sa consolideze sistemele politice, la orice nivel


Congresul Partidului National Liberal s-a incheiat. Exista un Statut, exista o conducere, cu un presedinte. Exista contestari, ca oricand, ca oriunde, au existat iregularitati poate si unele excese. Echipa propusa de Crin Antonescu a obtinut 95% din voturi. Cat ar fi putut sa reprezinte procentual acele iregularitati si excese, incat sa aduca in discutie legitimitatea conducerii alese, la Congres?
Cu siguranta, nu suntem putini cei care am asistat, fara sa putem face ceva, atunci cand, “discret”, la grupul parlamentar de la Camera deputatilor, “s-a adoptat”, cu peste zece ani in urma, decizia … abdicarii presedintelui Mircea Ionescu Quintus.
Cu siguranta, nu suntem putini cei care am asistat la manevrele lui Valeriu Stoica care, simtind adierea schimbarii, ni i-a bagat pe gat pe Stolojan si pe Melescanu , impreuna cu aripioara lor, renegata chiar si de PDSR ul de atunci.
In ambele imprejurari, au existat “manevre” si iregularitati vizibile pentru a se obtine votul congresului.
Si, intr-o perioada, mai mult s-au mai putin scurta, tensiunile s-au descarcat, am mers mai departe si Partidul National Liberal a devenit mai puternic. Democratia din interiorul PNL a intarit partidul, nu l-a slabit.
N-a plecat nimeni. Sau, daca a plecat cineva, a plecat … Nimeni.
Trebuie sa fim cinstiti! Daca, la congresul de astazi, au existat iregularitati sau excese, au fost infinit mai mici decat cele de la “instalarea” lui Valeriu Stoica sau Stolojan.
Si, daca a fost sa plece cineva, in cele din urma, au plecat “instalatii” Valeriu Stoica si Stolojan cu o parte dintre oamenii lor … adica nimeni.
Nici, dupa congresul de astazi, nu va pleca cineva. Pentru ca Partidul National Liberal nu are oameni de pierdut.
Foarte sincer, nu sunt genul de om caruia sa-i placa astfel de majoritati: 95 – 5%. Este limpede ca, in spatele acestui raport, se afla doua adevaruri. O astfel de majoritate, intr-un partid ca al nostru, ascunde iregularitati si excese care nu trebuie ignorate. O astfel de majoritate dovedeste o vointa a unor organizatii, a unor militanti care, in ciuda iregularitatilor si exceselor, nu poate fi ignorata.
Pentru mine, unul dintre oamenii reprezentativi ai Partidului National Liberal este Ludovic Orban – cel care, metaforic vorbind, sintetizeaza democratia partidului.
Crin Antonescu nu ar fi castigat competitia cu Tariceanu, fara sprijinul lui Ludovic Orban care, atunci, s-a pozitionat impotriva fostului prim-ministru. Ludovic Orban nu a ales confortul unei apropieri de Crin Antonescu. Dimpotriva. Astazi, Ludovic Orban se situeaza pe o pozitie apropiata de Calin Popescu-Tariceanu, in opozitie cu zdrobitoarea majoritate de 95%.
Democratia in PNL exista. Grija echipei castigatoare trebuie sa fie consolidarea acestei democratii. Nu e suficient ca majoritate sa-i lase pe ceilalti sa vorbeasca. Trebuie sa-i si auda, sa-i asculte.
Cei mai batrani, unii cu ani multi de detentie politica, m-au invatat, prin atitudinea, prin comportamentul lor ca menirea democratiei este sa consolideze, sa dezvolte sistemele politice. Altfel, e un non-sens.
Astept sa vad cum, la fel ca intotdeauna, 5% se adauga la 95% pentru a intregi Partidul National Liberal.

One Response to “Democratia nu trebuie sa slabeasca, trebuie sa consolideze sistemele politice, la orice nivel”

  1. Dupa mine, ca simplu cetatean neimplicat politic dar simpatizant al USL-ului, Congresul Partidului National Liberal a fost un real succes si o confirmare a justetei acestei constructii post-revolutionare. Desi azi e greu, atunci cand la carma tarii va sta un presedinte liberal si un premier social-democrat, prevad ca situatia noastra, a tuturor, se va redresa!

Leave a Reply