George Serban

DESPRE ALIANTE, PE SCURT

AliantaSe va scrie mult despre Alianta Social Liberala. Cu siguranta ca nici eu nu voi face nici un efort pentru a ma abtine. Inainte de orice dezbatere pe tema noii aliante formate intre PNL, PSD si PC, ar trebui sa ne amintim cateva lucruri simple. De exemplu ar trebui sa ne amintim ca, in diferite forme, din 1992 pana astazi, Romania a fost guvernata, administrata, numai de aliante politice sau electorale. Poate ca, toti cei care vorbesc astazi despre Alianta Social Liberala ar trebui sa-si aminteasca din ce alianta au facut ei insisi parte, cum s-au pozitionat fata de acea alianta si sa se autoevalueze daca si-au schimbat, intretimp, opiniile.

1992-1996 Romania a fost guvernata de ministri PDSR, PUNR sustinuta in Parlament de PSM si PRM;

1996-2000 Romania a fost guvernata de ministri CDR (centru-dreapta) PD (centru-stanga-stanga) si UDMR (varza)

2000-2004 Romania a fost guvernata de ministri PSD (stanga) PC (nu stiu) sprijinita in Parlament de UDMR si PRM

2004-2008 Romania a fost guvernata de ministri PNL (centru dreapta) PD (s-a culcat de stanga si s-a trezit de dreapta) UDMR si PC, pana in 2007 apoi, dupa gonirea PD din guvern, cu sprijin parlamentar punctual din partea PSD;

2008-2009 Romania a fost guvernata de ministri PD (de dreapta) si PSD (de stanga, pentru ca nici Boc nici Basescu nu aveau greturi de stanga);

2009- pana in prezent, Romania este guvernata de un club de prostituate, de stanga, de dreapta si varza etnica.

Daca veti privi cronologia de mai sus, va veti aminti, cu siguranta, ca aliantele care au functionat un mandat intreg fara turbulente si intr-o directie liniar crescatoare, au fost aliantele din care nu a facut parte Basescu si PD. Inclusiv mandatul 2004-2008, dupa gonirea PD din guvern.

Numai daca luam in considerare aceste realitati si avem demnitatea consecventei, daca nu a opiniilor, macar a principiilor, putem vorbi despre Alianta Social Liberal, fara a privi in alta directie sau fara a lasa privirea in jos.

NB: Am facut parte din conducerea Uniunii Social-Democrate (PD si PSD Sergiu Cunescu), partener de guvernare al CDR in perioada 1996-200. In calitate de secretar al USD, va pot asigura ca unul dintre factorii nocivi care a torpilat aceasta alianta si a “contribuit” la esecul ei a fost Basescu care, de fapt, a torpilat, in folos personal, pentru a-l debarca pe Roman, intreaga alianta a guvernarii 1996-2000.

8 Responses to “DESPRE ALIANTE, PE SCURT”

 1. Este o alianta politica si nu una doctrinara.
  O alianta pe care eu as numi-o
  USL=Ultima Sansa Libertatii.

 2. Doamne ajuta!

 3. @ Plano10
  Nu este nici macar o alianta politica si, evident, nici doctrinara. Este, pur si simplu, o Alianta Pentru Democratie. Si nu-i chiar putin!


 4. matilda

  Cred că şi acum la Cotroceni se coc nişte mizerii…

 5. Matilda, CORECT! Eu am frisoane cind ma gindesc ce urmeaza. Sper doar ca Ponta si Antonescu, ca si toti ceilalti din USL, sint constienti de asta. Si pregatiti.

 6. Va trimit spre analiza ultima mea postare intitulata Manifestul social-liberal. Este o invitatie la dezbatere adresata tuturor intelectualilor publici, cu precadere celor implicati sau interesati, in privinta responsabilitatii Uniunii Social-Liberale:
  http://codrinscutaru.blogspot.com/2011/02/manifestul-social-liberal.html
  As fi onorat sa primesc o reactie din partea dvs si mai ales ca dezbaterea pentru conturarea Manifestului sa continue pana vom avea un document de misiune solid.

  Va multumesc anticipat,


 7. sabina

  Ne place sau nu, cred ca aceasta alianta este necesara acum. Nu am inteles niciodata cu adevarat motivele pentru care nu s-a trecut la suspendarea lui Basescu atunci cand a refuzat sa-l desemneze ca premier pe Johannis sau de ce s-a acceptat reluarea votului pentru alegerea unui judecator la Curtea Constitutionala. De fiecare data PSD a oscilat si a facut parca jocurile puterii portocalii, cu toate ca trambita obraznic ca i se opune vehement. Mi-e teama sa n-o faca si in continuare, Victor Ponta nu-mi inspira strop de incredere. Dar nu ne ramane decat sa speram.

 8. @sabina, de acord! Nu ne ramane decat sa asteptam si daca avem idei bune, pentru ca par sa duca lipsa, sa-i ajutam.

Leave a Reply