George Serban

Despre domnul Valerian Stan

Pentru ca doresc ca demersul meu catre Presedintele Comisiei Europene sa fie cat mai bine documentat, mi-am amintit de un om care se numeste Valerian Stan. Un om integru, deosebit de serios si aplicat in tot ceea ce a facut in profesia sa, in functiile si demnitatile pe care le-a detinut. Imi face o placere deosebita sa-mi amintesc de dumnealui.

L-am descoperit ca blogroller pe blogul unuia dintre oamenii mei de incredere. Mi-a facut placere sa descopar pe blogul domnului Valerian Stan  aceeasi ordine si meticulozitate pe care, fara sa-l cunosc personal, i-am intuit-o in comportamentul profesional al dumnealui.

Domnul Valerian Stan a suparat si deranjat foarte multa lume. Pe mine m-a iritat, m-a contrariat. Eram viceliderul grupului parlamentar al PD in Camera Deputatilor. Dumnealui era Seful Corpului de control al Guvernului. M-a contrariat faptul ca domnul Valerian Stan nu si-a inceput actiunile de control asupra adversarilor politici ci asupra membrilor propriului Executiv. Unde se mai pomenise asa ceva? Cand ai un instrument de investigare care te poate duce la adversarii politici, pai cu ei incepi, nu? Ii desfintezi, atragi atentia asupra lor in timp ce ai tai pot face matrapazlacuri si … ceva furaciuni, in voie. Ei bine, domnul Valerian Stan a rupt regula. Deci, m-a contrariat! M-a si iritat. Credeam ca am intrat la guvernare alaturi de CDR ca sa recuperam timpul pierdut in timpul contrareformei Guvernului Vacaroiu. Sunt sigur ca unii dintre colegii mei chiar asa gandeau. Dar nu toti. Ezitari existau si de o parte si de alta. Masurile de reforma erau dure si conduceau la costuri sociale greu de suportat dar si la costuri politice pe care cineva trebuia sa le plateasca. In cadrul coalitiei tensiunea crestea cu fiecare zi si era suficient sa scapi o scanteie pentru ca totul sa sara in aer. Scanteia a scapat-o domnul Valerian Stan. Si-a inceput activitatea. Case de protocol, diverse gainarii ale unor politicieni si, bineinteles, neterminatul Dosar Flota in care erau implicate mai multe persoane printre care si Traian Basescu. Domnul Valerian Stan nu a initiat niste actiuni noi ci, gospodareste, asa cum se face, a continuat lucrarile pe care le-a gasit neterminate. Imi era greu sa inteleg, de ce in starea aceea de tensiune, a pus bomba sub masa de lucru a Executivului. Un Executiv sprijinit de o Majoritate parlamentara, inchegata greu si cu multe compromisuri. Astazi, privind actuala Coalitie aflata la guvernare, avand experienta si, de ce nu, intelepciunea de acum, sunt sigur ca domnul Valerian Stan si-a facut datoria. Nu poate exista un Guvern care sa-si justifice orice compromis, oricat de mocirlos, in numele “intereselor tarii”. Ca si acum, si atunci, nu era vorba de interesele tarii, nu era vorba de incetinirea reformei – reala, de altfel, – dar invocata ca pretext. In realitate era vorba de interesele unor oameni,  mai exact ale unuia care se numeste Traian Basescu. Isteria l-a cuprins si s-a transmis pe verticala, pe orizontala, pe diagonala, in tot spatiul tridimensional. Valerian Stan trebuia sa dispara si a disparut. Dar si Ciorbea trebuia sa dispara. In opinia mea, Victor Ciorbea nu era premierul potrivit acelor vremuri dar era cinstit. Asa ceva Basescu nu putea suporta langa el. Daca cinstea era virotica si se lua?

Nu mi-a trebuit mult ca sa inteleg ce se intampla atunci. Mi-am urmat drumul asa cum am crezut de cuvinta. L-am stimat pe domnul Valerian Stan pentru ceea ce a facut atunci si vad ca nu s-a lasat. Nu l-au invins! Pacat ca liberalii nu i-au dat posibilitatea sa faca ce stie cel mai bine. Sa lupte cu raul. Eu am invatat de la domnul Valerian Stan ca poti fi in opozitie si la putere. Mi-am luat de pe blogul dumnealui documentele de care aveam nevoie. Am postat aici doar unul si cateva scrisori. Pe blogul lui Valerian Stan, gasiti mult mai multe. Il gasiti, in stanga la blogrolleri. 

despre-demisie1vsdespre-demisie3vsdespre-demisie4vsdespre-demisie5vsdespre-demisie2vs

No Responses to “Despre domnul Valerian Stan”

 1. Foarte importante documente are domnul Valerian Stan. Imi mai salvasem si eu din ele. :)

 2. @Lilick
  Daca as avea putere l-as aduce la suprafata. … pre multi i-ar raspopi … :)

 3. GS nu esti singurul :-)

 4. @Marius
  Ma bucur, desi in ceea ce te priveste nu ma indoiam. Ma gandesc ca poate trece pe aici si mi-ar placea sa stie. :)

 5. GS, stie ;-)

 6. @Marius
  Am vazut, mi-a scris! Multumesc! :-)

 7. @G. Am un draft de multă vreme. Nu i-am dat încă drumul pe blog pt că nu cred că-i suficient. Valerian Stan e respectat şi tratat în consecinţă: cu embargo. :mrgreen: Aproape ermetic. Şi din păcate nici nu cred că embargoul se va spulbera. Omul e prea incomod, e intratabil. :) Ştie prea bine că îmi e foarte drag. Am un respect deosebit faţă de domnul Stan şi totodată, afecţiune. Un om vertical. Atunci când l-au demis am scris un editorial cu titlul “Careul de laşi”. Din momentul ăla pasiunea lui Băse faţă de mine a devenit ardentă. :mrgreen: :lol:

 8. @R
  Pacat ar trebui ca lumea sa-si aduca aminte de el. A disparut atunci, ingropat de interese politice, meschine. Am incercat sa-l inteleg pe Presedinte care se afla intr-o situatie imposibila. Dupa ce a fost demis, ar fi trebuit repozitionat sa se vada ca atitudinea celor apropiati fata de el nu s-a schimbat. Dar asta e deja istorie …

 9. @G. Şi la a câta încercare ţi-ai dat seama că e inutil? :mrgreen:

 10. @R
  Avand in vedere ca ne referim la o anume persoana – asa cred – eu am avut o colaborare oficiala cu el. M-am apropiat de el dupa ce v-a dezamagit pe voi. Era vorba despre alt proiect, cu risc asumat. Am ghicit?

 11. @R. Care voi?!

 12. @R
  Care incercare? Frazele lungi ma extenueaza!

 13. Este de “factura” Sibillei. Când îl văd pe Valerian Stan la Sinteza, parcă mă uit la Sibilla. Organizată, cu argumente, pe drumul ei. Nimic n-o poate opri sau întoarce. Recunosc, eu am alt stil. Care vine probabil din genă. “Dacă vei avea suficientă răbdare, până la urmă vei vedea plutind pe fluviu cadavrul duşmanului tău”. Evident, în tot acest timp, mă consult cu duşmanii duşmanului meu, le sugerez vulnerabilităţile, etc.
  Şi mie îmi place Valerian Stan.

 14. @G. Ai vrut să adormi neextenuat? :lol:

  @Gabi. Nu-l confunda pe VALERIAN Stan cu Valentin Stan. E o diferenţă enormă între ei. Valerian Stan e un om echilibrat, nu are nimic isteric.

 15. @R
  1. Da, multi fac aceasta confuzie. Doamna Gabriela Savitsky nu l-a cunoscut pe Valerian Stan. Sunt sigur ca, dintr-o alta perspectiva l-ar fi apreciat. Valentin Stan nu e isteric, pur si simplu are ce arata si se manifesta ca atare. Cand suntem noi tinta nu e vina lui, e vina noastra ca nu e cu noi.
  2. Nu am adormit neextenuat. Am adormit, pur si simplu, cu laptop ul deschis si dimineata am gasit blogul sters. Dar pentru ca nu au inteles ca am fost scolit de unii mai detepti ca ei l-am restaurat in 20 minute. Am pierdut vreo 4 mesaje de la care am gasit doar amprenta pe hard.
  3. Pe blogul tau, te-au cam inghesuit! Banuiesc ca ai un plan, altfel nici eu n-am prea inteles. In ceea ce ma priveste, am preluat mesajul lui Base. Nu crede ce vezi, crede ce-ti spun eu. Am un plan. Daca-mi reuseste ma voi pierde in anonimat de bucurie. Daca nu, voi spune tuturor cat am fost de fraier. Daca ma gandesc bine, as putea s-o fac de acum dar … placerea jocului?! Chiar cred in chestiile astea :)

Leave a Reply