George Serban

DESPRE MIHAIL SI GAVRIL. IMI PARE RAU …

Mi-a fost greu sa cred. Dimineata, destul de tarziu, mi-am dat seama ca, pentru prima oara, de foarte multi ani, am uitat ce zi este astazi.
Sfintii arhangheli Mihail si Gavril.
Am prieteni dragi, in viata reala. Am prieteni, multi, foarte multi, in spatiul virtual.

LA MULTI ANI, DIN TOT SUFLETUL, PRIETENILOR MEI CARE POARTA NUMELE SFINTILOR ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIL

Si totusi …

Timp de doua zile, am tinut televizorul inchis. Am suficienta experienta politica pentru a putea anticipa desfasurarea evenimentelor.
“De la distanta”, fara sa ma implic, am urmarit, in spatiul virtual, curba crescatoare a evenimentelor. Temperatura crestea de la ora, la ora. Pe internet, s-a declansat o dezbatere intensa din care se putea intelege si ce se intampla in mass media.
Am avut rabdare – ma mir si eu! – sa citesc bloguri, comentarii pe forumuri, pe facebook. Pe masura ce citeam ma lasam prins. Doua nopti, la rand, m-a prins dimineata, citind. Am asistat, fara sa ma implic, la o isterie furibunda.
Un singur om parea capabil sa detensioneze spatiul virtual – de fapt, singurul loc in care a crescut temperatura “dezbaterii” – dar acel om nu era disponibil. Murise.
In … lipsa lui, Adrian Paunescu a devenit ceea ce n-a fost si nu cred ca si-ar fi dorit sa fie. Un geniu al poeziei, alaturi de Eminescu si Nichita sau, in antiteza, unul care a contribuit decisiv la prelungirea regimului comunist al lui Ceausescu, un poet mediocru, un oarcare versificator, o lichea comunista care ar fi trebuit sa moara.
Am simtit revolta, indignare, disperare in fata valului de isterie care intuneca minti, de altfel lucide, transformand ratiunea in prostie si prostia in judecata de valoare.
In Romania, exista o lupta, exista un razboi. Exista o batalie reala pentru salvarea de sub ocupatia portocalie a ceea ce a mai ramas din Romania. Ma astept, mereu, ca aceasta linie a frontului sa se intareasca cu forte proaspete ale unor combatanti tineri, fara prejudecati, plini de energie si creativitate pentru un viitor dificil, deloc simplu. Este descumpanitor sa vezi cum, ora dupa ora, aceasta linie a frontului se rupe, se redeseneaza dupa alte “comandamente” ale unei luptei “ideologice”. O lupta intre un trecut care nu mai poate sa lupte pentru ca nu-l mai reprezinta nimeni si un viitor incert, tot mai riscant, pentru ca cei care ar trebui sa-l descopere sunt ocupati sa se ia la tranta cu trecutul mort si ingropat.
Sunt tot mai sigur ca aceasta batalie este intretinuta.
Este intretinuta de oameni lipsiti de imaginatie, de inteligenta. Este intretinuta de oameni carora le este la indemana, de pe teren sau din tribune,, sa se bata cu un trecut mort si arhicunoscut in loc sa se lupte cu un viitor viu, provocator si plin de necunoscute.
Este o falsa batalie, intretinuta de o mass media despre care elitelor politice le este teama sa recunoasca ca s-a nascut stramb, lipsita de profesionalitate, supusa unor conditionari politice dar si comerciale, altfel decat in tarile democrate.
Si, desigur, daca ai si un pic de experienta, umbland prin conversatiile pe forumuri, pe facebook, nu e greu sa-i “zaresti” pe subalternii dlui. Maior, deghizati in haine tineresti, trase peste tunicile portocalii, deveniti “prieteni” fideli, pe facebook, gata sa nu te contrazica pana cand “interesul national” o va cere.
Daca ai rabdare, asta se poate vedea, intr-o atmosfera incinsa ca aceea din ultimele doua zile si jumatate. Si, am avut rabdare …

Nu aveam nevoie de aceasta experienta, sa-mi formez sau sa-mi intaresc opiniile despre Adrian Paunescu.
L-am cunoscut pe Adrian Paunescu. L-am intalnit, am stat de vorba mai mult de o ora.
L-am intalnit, pentru prima oara, “la usa din fata”. Eu vroiam sa ies, el vroia sa intre. De buna voie, nesiliti de nimeni, eu vroiam sa ies din comunism, el vroia sa intre. Nici eu, nici el, nu vroiam sa folosim usa din spate. Voi scrie despre asta cu alt prilej. Oricum, a fost o batalie scurta pe care am castigat-o eu, obtinand, insa, fiecare ceea ce-si dorise.  L-am respectat pentru asta. Am crezut ca-mi va purta pica. Dimpotriva, cu primul prilej, dupa ce devenise realizator si moderator de emisiuni tv, am fost unul dintre invitatii lui si nu-i pot reprosa nimic.

Adrian Paunescu. Un om inteligent, cu o energie debordanta, cu o rara dorinta de notorietate. Aproape patologica. Un poet talentat, cu o mare spontaneitate. Si-a construit o viata pe gustul sau, cu cresteri si scaderi, cu discontinuitati. A fost un comunist si a ramas comunist, asumandu-si cu demnitate si curaj aceasta optiune politica. Spre deosebire de altii care, asumandu-si oficial ideologii “la moda” s-au comportat si se comporta si astazi in spiritul activismului comunist, al anilor ’50.
Multi oameni, – majoritari, de toate varstele – stiind exact cine este Adrian Punescu, acceptandu-i comportamentul ceausist, ca de altfel si al altor artisti, azi deveniti judecatori, s-au bucurat de tot ceea ce a creat el si, prin diferenta, putea fi considerat cultura romaneasca.

Nu vreau sa revin asupra acestui subiect. Pentru mine, disputa ultimelor zile a avut alta miza, despre care am scris mai sus. Adrian Paunescu, cu al sau Cenaclu, cu tot ce a fost bun, a facut si face parte din viata mea. Si, acolo va ramane.

M-a bucurat gestul presedintelui Partidului National Liberal. Crin Antonescu a spus atat cat trebuia: … a murit un mare contemporan.

Inca o data, cer scuze prietenilor mei! Adrian Paunescu e de vina si pentru asta …

Sfintii arhangheli Mihail si Gavril

6 Responses to “DESPRE MIHAIL SI GAVRIL. IMI PARE RAU …”

 1. Text de excepţie.
  Plecăciune, Maestre!

 2. @renata, daca o scriitoare, a carei carte sta sa iasa, spune asta, chiar ma bucur!

 3. Auzi aplauzele, George? Ma bucur ca ai scris asta. N-a fost nici mai bun, nici mai rau decat altii. Dar a fost un mare talent, care a avut curajul si sinceritatea sa-si recunoasca si micimile si greselile vietii.


 4. Cosmin M

  Sine ira et studio…O analiza echilibrata si un indemn la depasirea sterilelor patimi ale acestui popor ! Respect.


 5. pastel

  Buna dimineata George!

 6. @pastel, buna dimineata!

Leave a Reply