George Serban

despre softuri vechi de prin … '50

Ma pasioneaza tot ceea ce tine de IT (tehnologia informatiei), fie ca structura institutionalizata, fie ca flux de “frumos”, “util” si “inteligent”, flux care ne bantuie de la uratenia aceia “compatibil IBM” pana la minunea mea de HTC Shift din zilele noastre. Cred ca Roman a stiut de ce m-a impins spre structura aceea institutionalizata. Dar despre asta alta data …

Acum, vreau sa consemnez, ca sa nu uit, cate ceva despre software si nu oricare ci acela din anii ’50 care exista fara hardware. Se stoca si promova prin tehnolgia simpla si rudimentara a memoriei volatile a subiectilor. Aceasta tehnologie s-a dezvoltat in paralel cu aceea promovata de Microsoft. Daca la ultima un precursor important a fost Bill Gates, la cealalta unul dintre precursori, cel putin in Romania, a fost Pantiusa. Pentru cei care nu stiu cine a fost Pantiusa le sugerez sa revada pe YouTube scena finala a filmului facut de Sergiu Nicolaescu despre sfarsitul, cu un glont in ceafa, a lui Lucretiu Patrascanu. Cine a fost Lucretiu Patrascanu? Un lider comunist, e adevarat! Un fel de Che Guevara la proportiile noastre, aici, intre Dunare si Marea Neagra. Dar cu un destin mult mai tragic. Pe Che Guevara l-au ucis ucis dusmanii. Pe Lucretiu Patrascanu l-au ucis ai lui, nu romanii ci comunistii.

Precursorul IT de tip anii ’50, Pantiusa, transmitea informatia pe cale orala. Iti incarca memoria volatila cu informatii care nu puteau fi altele decat cele care erau si in memoria lui. Nimic altceva.
Ce a facut Pantiusa cand a venit la putere? A folosit viclenia. Nu era foarte inteligent dar era siret. A intalnit in jurul sau tot felul de personaje politice, mai mari sau mai mici, mai importanti sau mai putini importanti.
Pantiusa a inteles ca de unii se poate dispensa imediat.
De altii avea nevoie ca sa-si consolideze puterea, nu se putea dispensa de ei.
Un lucru este cert. Indiferent de cum se comportau tuturor le era teama.
Pantiusa trecea prin fata tuturor si le spunea scurt, taios: tu pleci, … tu pleci … pe asta luati-l, … tu pleci,… luati-l … tu ramai. Stop cadru!
Domnul Sergiu Nicolaescu n-a surprins acest moment in filmul sau.
Cand Pantiusa iti spunea … tu pleci, primul gand era ca Dumnezeu ti-a dat zile. Plecai linistit (vorba vine, pentru ca te lua noaptea de acasa).
Cand Pantiusa iti spunea … tu ramai! credeai ca Dumnezeu ti-a pus mana in cap. Nu, spun prostii! incepeai sa crezi ca Dumnezeu este Pantiusa insusi.
As vrea sa am talentul de a-i face pe cei care citesc, sa simta emotia celui care, aliniat la un zid, aude des, repetat, langa el ”luati-l” si, dintr-odata, el cel inspaimantat nu aude”luati-l”, dar nici macar salvatorul ”pleaca” ci neasteptat, neimaginat aude: ”tu ramai”. Deci el este Alesul. In momentul acela pentru el, Pantiusa nu este bun, nu este marinimos. In mintea inspaimantata a celui care se vedea luat si terminat, Pantiusa, asa cum scriam mai sus, era insusi Dumnezeu.

Softul de tip anii ’50 s-a transmis freewear, fara licenta, peste ani.

Nu demult, un Oarecare vine la putere intr-o tara in care precursorul Pantiusa disparuse. Nu mai exista. Spiritul lui insa mai exista in cate o minte intunecata, primitiva, nedezvoltata.

Minunile softurilor moderne  de tip Microsoft vrajisera tara despre care vorbim. Era greu ca cineva sa-si imagineze ca vechiul soft din anii ’50 ar mai putea exista fie si intr-o arhiva mentala malefica sau bolnava.

Ei bine, acel Oarecare ajuns la putere in tara despre care vorbim are un prim reflex acela de a-si consolida pozitia cu orice pret, prin orice mijloace. Spre deosebire de precursorul Pantiusa, Oarecare al nostru simte ca sprijinul sau politic – vremurile se schimbasera – nu este deplin ba chiar simte un aer ostil! Are nevoie, ca de aer, de oameni-cheie, supusi neconditionat. Vechiul sau soft transmis, cine stie, poate genetic sau contaminat de undeva dintr-un bordel se activeaza. Cine ii poate fi util? Simplu, cineva care are cat mai multe informatii despre ceilalti. De asemenea, cineva care apara legea – desigur, legea lui. Cine ii poate fi supus neconditionat? Desigur, cineva care asteapta sa i se ia gatul.

Ce dracu’! despre ce scriu eu aici? Fara nici o legatura cu aiureala asta de mai sus, dar fara absolut nici o legatura, imi vin in minte niste nume: Radu Timofte, Gheorghe Fulga, Ilie Botos, Catalin Predoiu … Nu, nu inteleg de ce imi vin numele astea in minte … gata, am incheiat, deja bat campii! 

Leave a Reply