George Serban

Dl. Băsescu nu va ajunge la Târgovişte


Acesta este titlul editorialului de astazi din Gandul al lui Cristian Tudor Popescu. Ne place sau nu, ne irita sau nu, poate tocmai de aceea, Cristian Tudor Popescu este, in opinia mea … “number one”. Este opusul … maestrului Ion Cristoiu.
Editorialul in forma on-line sau textul integral, mai jos.

ctpConstituţia? Care Constituţie? În noaptea bătutei pe loc a lui Mircea Geoană, spuneam că Traian Băsescu îmi aminteşte de N. Ceauşescu prin modul în care respinge rezultatul exit pollurilor, nu negându-le pur şi simplu şi cerând să se aştepte numărătoarea de dimineaţă, ci acuzând “agenturili”, adică institutele de sondaj, că au modificat procentele în înţelegere cu mogulii. Consideram atunci de rău augur această atitudine (pe dl. Crin Antonescu l-am întrebat dacă regretă ieşirea similară avută după turul I) pentru eventualul rol de şef al Opoziţiei pe care dl. Băsescu l-ar putea juca în beneficiul vieţii politice româneşti. Iată însă că, prin voinţa poporului, e mai rău, dl. Băsescu îl joacă pe Ceauşescu la Cotroceni.

După numai câteva luni din noul său mandat, dl. Băsescu spulberă speranţele prietenilor mei bine intenţionaţi care îl vedeau comportându-se în sfârşit ca un preşedinte, nu ca mardeiaşul politic din ultimii 5 ani. Există un timp al războinicului şi unul al înţeleptului. În clipa de faţă, orice demers al preşedintelui Băsescu care nu se bazează pe înţelegere, pe negociere, pe urmărirea acţiunii comune în beneficiul unei ţări zdruncinate, se situează nu sub semnul istoriei, ci al timpului bicisnic. Dar d-sa nu numai că nu pricepe asta, mai mult, după o scurtă pauză, calcă din nou pedala conflictului până la fund. Şi realizează astfel o singură diferenţă importantă faţă de mandatul precedent: acum e cu adevărat singur cu “poporul”, aidoma lui N. Ceauşescu în anii ’80.

Ce naivitate dementă să-ţi închipui că un politician ajuns încă o dată şef de stat mulţumită părţilor joase din om – aroganţa şi prostia lui M. Geoană, megalomania şi miopia lui S. O. Vântu şi D. Patriciu – va fi democrat, constructiv, unificator! Acum acţiunile prezidenţiale se bazează, firesc, pe ticăloşie, duşmănie şi cutrism – dl. Băsescu îşi şantajează propriul partid folosindu-se de cutrele adunate la “Independenţi”. Nu numai că puţin îi pasă de reconcilierea partidelor politice, necesară în condiţii de criză, dar învrăjbeşte propriul partid, aruncând “şacalii tineri” din PD-L împotriva vechii găşti conduse de Videanu, Berceanu, Blaga. Până şi UDMR trebuie ostilizat, consideră dl. Băsescu, prin impunerea pragului electoral de 10% pentru intrarea în Parlament.

Jupânul PD-L îşi acuză supuşii de “bolşevizare” după ce, în cel mai pur stil ceauşist, răzuind orice contribuţie a predecesorilor şi refuzând dialogul, vrea să bage pe gâtul naţiei legea educaţiei lui. Şi, în fine, după toate aceste dovezi de democraţie şi deschidere intelectuală, iacă şi Constituţia. Ar fi ridicol să mă opresc să analizez logica şi oportunitatea modificărilor prezente în proiectul clocit în intimitate de guvern sub directa îndrumare a Cotroceniului. La fel de ridicol ca o a analiză inginerească aplicată conjecturii interogative Boc privind omomorfismul tanc în deşert – avion în aer, când răspunsul potrivit este “Nu e pasăre ca porcu, tovarăşe prim”. (Prim, nu prim-ministru, căci numai un tovarăş prim, obligatoriu competent în orice, poate să întrebe de ce insul de la talgere nu bate mai des din ele, ca să-şi justifice salariul în orchestră). Cum să vorbeşti serios despre raporturile dintre Curtea Constituţională şi Parlament sau despre desemnarea premierului, când e vorba de un nou episod din ciclul “Şade Leana pe closet şi mai face un decret”, popular în ceauşismul târziu? Noul decret Băsescu, nediscutat cu nimeni din Opoziţie şi nici măcar cu tot PD-L-ul şi UDMR, e conceput ca să mai pună o dată Parlamentul, Marea Adunare Naţională, la zid în faţa mulţimii tot mai sărace şi mai furioase. Să mai livreze nişte capete de moţoci, ceea ce N. Ceauşescu n-a ştiut să facă.

Dl. Băsescu e mai tare decât Ceauşescu, întrucât fostul dictator şi-a păstrat măcar Marea Adunare Naţională ca ultimă instanţă invocată în faţa completului de execuţie. Dar dl. Băsescu nu va ajunge niciodată la Târgovişte.

8 Responses to “Dl. Băsescu nu va ajunge la Târgovişte”


 1. Maximmouse

  Stimate Domnule Serban,

  ca CTP are dreptate, acum, este clar…dar sa ne amintim de atitudinea lui ambigua in prima parte a dictaturii flatulente….totul se plateste….sper sa- inchida ziarul cat de curand.Nu am nici o mila fata de acest “jurnalist2…mai este si inginer, chiar nu a dus un rationament pana la capat niciodata?a fost bine in ultimii 6 ani?era ambiguu/ ei acuma , sa-si ia plata sa1 eu nu am nevoie de cuvintele lui mestesugite ca sa STIU ceea ce se intampla si de CAND se intampla…

 2. [...] Elena Agachi, Elisa, Extra radio Petrișor, Flavius Obeadă, Gabitzu, Gabriela Crețu, G1b2i3,  George Serban, Hobbitu, Invizibilul 3, Ioan Usca, Ioan Usca Teologie, Ion [...]

 3. [...] intra in vigoare odata cu alegerile din 2012, o majoritate parlamentara ostila lui Basescu (CARE NU A CASTIGAT ALEGERILE PE TERITORIUL ROMANIEI), al carui mandat expira in 2014, nu-l poate scoate pe acesta din jocul desemnarii noului premier [...]


 4. mihai4

  A scris bine CTP!mi-a placut inclusiv in interventia televizata de aseara,de la Realitatea tv cu Atanasiu si ceilalti invitati.A fost o emisiune de exceptie in care a excelat Atanasiu,un domn foarte cultivat.El ar fi fost o varianta cu mult mai buna decat Ponta la conducerea psd-ului, asa cum spunea si ”Roxi”. http://www.capitalul.ro/macro-economie/fmi-romania-printre-tarile-cel-mai-afectate-de-criza-economica.html

 5. Păcat că Traian Băsescu nu va ajunge la Tîrgovişte, îşi merită locul de cionste acolo

 6. No comment.

 7. @Lucia, te inteleg :)

 8. Offff… si nu-l uit pe CTP cand spunea ca l-ar fi votat tot pe Base daca se ducea la vot.
  Ar fi fost jale mare pentru presa daca pierdea Basescu.
  Cine le mai da subiecte savuroade de tocat in presa si televiziuni.
  Stia el codosul de Cristoiu ce face!
  Acum si CTP vrea sa planga pe umarul napastuitilor ca sa-si mareasca tiraju`.
  Daca CTP scria in timpul campaniei electorale cateva articole ca acesta… putea sa stea toata noaptea Prostanacul sa se relaxeze la Vantu ca tot iesea presedinte. :)

Leave a Reply