George Serban

Doamnei Procuror General Laura Codruţa Kovesi (Silviu Prigoana)

Aceasta sesizare a fost transmisa astazi, 12 februarie 2009, doamnei Laura Codruţa Kovesi Procuror General al Parchetului General de pe langa ICCJ, prin posta electronica la adresa sesizare@mpublic.ro mentionata pe pagina oficiala a Parchetului General.

Doamnei Laura Codruţa Kovesi                                                     12 februarie 2009
Procuror General
Parchetul General de pe langa ICCJ

Stimata doamna Procuror General,

doresc sa va aduc la cunostinta fapte care, in opinia mea, intra sub incidenta legii penale, fiind de competenta Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In discutie este faptul ca o persoana ocupa ilegal un loc de membru al Parlamentului Romaniei, mai precis este vorba de domnul Silviu Vasile Prgoana, ales deputat in circumscripţia electorală nr.42 Bucuresti, colegiul uninominal nr.15.
Desigur, valabilitatea mandatului de deputat al dlui. Silviu Vasile Prigoana este o chestiune care intra in competenta Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor si nu a institutiei pe care o conduceti.
Faptele asupra carora va sesizez si care fac obiectul cercetarii de catre Parchetul General de pe langa ICCJ sunt posibilele infractiuni de fals in declaratii si uz de fals in obtinere a mandatului de deputat de catre dl. Silviu Vasile Prigoana.
Concret, la data de 12 decembrie 2008 dl. Prgoana depune la Camera Deputatilor Declaratia de interese care, de altfel, este si astazi publicata pe pagina oficiala a institutiei. In aceasta Declaratie de interese dl. Prigoana ascunde faptul ca detine calitatea de administrator unic in doua societati comerciale desi asa cum rezulta atat din pagina oficiala a Registrului comertului, dar si din Informativele originale eliberate la data de 6 februarie 2009 cu numerele 49114 si 49117 rezulta ca detine calitatea de administrator unic la S.C. Etno TV Magazine Media s.r.l. (J40/14027/204) si la S.C. Etno Media s.r.l. (J40/7769/2001). Mai mult decat atat conducerea Oficiului Registrului Comertului atesta in scris faptul ca, in cazul ambelor societati, nu exista pe flux nici o cerere in curs de solutionare.
Aceste fapte au relevanta in raport cu prevederile Constitutiei, ale Regulamentului Camerei Deputatilor si al Legii nr. 96/2006.
Astfel, art. 71 din Constitutia Romaniei prevede in materie de incompatibilitati ca:
(1) Nimeni nu poate fi, în acelaşi timp, deputat şi senator.
(2) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului.
(3) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.

Pe de alta parte, legea organica la care se refera alin. (3) al art. 71 al Constitutiei este Legea nr. 96 din 21 aprilie 2006, cu modificarile ulterioare, privind aprobarea Statutului deputatilor si al senatorilor care la art. 15 alin (1) prevede in materie de incompatibilitati:

(1) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu urmatoarele functii:
a) presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societati comerciale, inclusiv la banci ori la alte institutii de credit, la societati de asigurare si la cele financiare, precum si in institutii publice;

Aceeasi lege organica prevede in termeni indubitabili procedura declarării incompatibilităţii la art. 18 pe care il redau mai jos:
(1) Deputatul sau senatorul care la data intrării în exerciţiul mandatului şi după validare se află în una dintre incompatibilităţile prevăzute la art. 15, 16 şi 17 sau în alte legi speciale va informa în scris, în termen de 15 zile, Biroul permanent al Camerei din care face parte despre această situaţie.
(2) În termen de 30 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1), deputatul sau senatorul va opta între mandatul de deputat sau de senator şi funcţia ori funcţiile incompatibile, demisionând potrivit opţiunii sale.
(3) După expirarea termenului prevăzut la alin. (2), dacă nu şi-a exprimat opţiunea, deputatul sau senatorul este considerat demisionat de drept. Situaţia se aduce la cunoştinţa Camerei, care constată demisia de drept. Hotărârea Camerei de constatare a demisiei şi declararea locului vacant se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Acelasi lucru il mentioneaza si Regulamentul Camerei Deputatilor la articolele 196 si 200:
Art. 196. – (1) Calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului, precum şi cu alte funcţii stabilite prin lege.
Art. 200. – (1) Deputatul care se află în una dintre incompatibilităţile prevăzute la art. 196-198 va demisiona din funcţiile care sunt incompatibile cu mandatul de deputat în termen de 30 de zile de la data apariţiei cazului de incompatibilitate.
(2) După expirarea termenului prevăzut la alin. (1) deputatul care continuă să se afle într-un caz de incompatibilitate este considerat demisionat din calitatea de deputat. Demisia se aduce la cunoştinţă Camerei Deputaţilor şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Asa cum rezulta din documentele elaborate de Oficiul Registrului Comertului, dl. Silviu Vasile Prigoana nu a renuntat in termenul prevazut de lege la calitatea de administrator in cele doua societati comerciale si, prin urmare, este considerat demisionat din calitatea de deputat. Sigur aici este vorba de o procedura care intra in competenta Camerei Deputatilor adica a Comisiei juridice, de disciplina si imunitati. Am sesizat, la data de 9 februarie 2009 conducerea Camerei Deputatilor si, de asemenea, presedintele si intreg biroul comisiei juridice.
Dumnea voastra va adresez aceste randuri pentru cercetarea posibilei laturi infractionale, care exista indiferent de concluziile Camerei, avand in vedere faptul ca dl. Silviu Vasile Prigoana facand un fals in declaratia de interese depusa al data de 12 decebrie 2008, si utilizand aceasta declaratie contrara realitatii a indus in eroare Comisia juridica, de disciplina si imunitati care a legitimat mandatele de deputat prin analizarea incompatibilitatile prevazute de Constitutie si celelalte legi.
Va rog, de asemenea, sa cercetati si masura in care daca faptele sesizata de mine constituie infractiune, lipsa de actiune a unuor membri ai Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor poate fi privita ca favorizare a infractorului si analizata din perspectiva legii penale.

Cu deosebita stima,
George Serban

Anexele sunt aceleasi de la scrisoarea adresata Camerei Deputatilor

No Responses to “Doamnei Procuror General Laura Codruţa Kovesi (Silviu Prigoana)”

 1. @G. N-ar fi rău să o depui şi la instituţie, fiindcă fără nr de înregistrare poate să nu recunoască. Sau să o trimiţi prin poştă cu aviz de primire.


 2. luciancomunistu

  Acum, stimate domn, toate urarile de bine…
  De la mai multi oameni amariti, sa primiti multa sanatate pentru aceasta fapta minunata produsa mai sus.
  Cam asa se produc rezultate pe altarul echitatii din Romania. E un pas mic dar trebuie !

 3. Parca-l si vad pe “musiu” Prigoana cum sta la masa cu Bahmu si se-ntreaba retoric “ce-o fi avand ba frate Serban asta cu mine ca nu l-am vazut in viata mea, s-a umplut nene lumea de ciudati !”.
  Ca vorba aia ne-om crucim noi de ciudatii nostrii da si ei de ai lor !

Leave a Reply