George Serban

Domnule prim-ministru, anulati cvorumul la referendum

Cu siguranta ca, daca vom pierde referendumul, va fi cea mai grea lovitura data Romaniei, in ultimii 8 ani. Dar, in ce ma priveste, nu si cea mai mare frustrare. Imi este tot mai greu sa vad, din 2004 incoace, cum un om primitiv, dotat cu un ascutit simt de conservare al vanatului fugarit dar cu o inteligenta mediocra, un om fara imaginatie, predictibil si repetabil reuseste sa surpinda si sa gaseasca nepregatiti niste oameni care, cel putin pe eticheta de la guler, au tiparit … “smart people”.
IN ACESTE CONDITII, DACA MESAJUL OFICIAL AL LUI BASESCU SI AL CAMARILEI SALE DE INFRACTORI “EUROPENI” ESTE BOICOTAREA REFERENDUMULUI, ADICA A ACELUI EVENIMENT “DEMOCRATIC” DUPA CARE FOSTII COMUNISTI MERKEL SI BARROSO SE DADEAU CU CURUL DE PAMANT, DANDU-NE INDICĂȚII PRETIOASE … EI BINE, IN ACESTE CONDITII, II CER PREMIERULUI VICTOR PONTA SA NU FIE POLITICIAN, SA SE COMPORTE CA UN BARBAT DE STAT.
SA EMITA, IMEDIAT, O ORDONANTA DE URGENTA PENTRU ANULAREA CVORUMULUI LA REFERENDUM SI SA LE TRIMITA O COPIE, CU MOTIVAREA ACESTEI DECIZII CU IMAGINI FILMATE, CELOR DOI EROI EUROPENI CARE NE DAU LECTII.
Iar pe voi va rog sa sustineti aceasta idee, sa nu fim papagalii nimanui.

6 Responses to “Domnule prim-ministru, anulati cvorumul la referendum”

 1. Infrîngerea lui Băsescu va fi cu atît mai dureroasă pentru el și acoliții lui cu cît stacheta democrației este atît de sus ridicată.

 2. @Lupus, n-as risca cu soarta tarii pe termen lung. E un exercitiu al carui succes ar avea o alternativa care nu merita nici un risc, fie si mic.

 3. Mai discutăm după un 80%-20%, indiferent de depășirea sau nu a pragului de participare, făcut cadou de o imberbă CCR, care chiar trebuie desființată iar atribuțiunile ei date ICCJ.
  Decizia boicotului il descalifica și în fata amicilor care le-au luat apărarea.

 4. @Ludus, asa sa fie!

 5. Nu știu dacă v-a ajuns la cunoștință această scrisoare, adresată de 99 de intelectuali COmisiei Europene. Între timp, semnatarii au sporit cu mai bine de 200. Lista lor o gasiți pe blogul meu, www. zoe.petreblogspot.com. Textul îl reproduc mai jos:

  SCRISOARE CĂTRE OFICIALII UE

  Către:
  Preşedintele Consiliului European, ES Herman Achille Van Rompuy
  Preşedintele Comisiei Europene, ES Jose Manuel Durao Barroso
  Vice-Preşedintele Comisiei Europene, ES Viviane Reding
  Comisarul European pentru Afaceri Interne, ES Cecilia Malmstrom
  Secretarul General al Comisiei Europene, Dna. Catherine Day

  Bucureşti, 23 iulie 2012

  Excelenţele Voastre,

  Suntem un grup de intelectuali români – savanţi, universitari, cercetători în domeniul ştiinţelor fundamentale, aplicative şi umaniste, scriitori şi artişti. Unii suntem veterani ai mişcării democratice din România, alţii – reprezentanţi ai unor generaţii mai tinere, dar toţi suntem apărători fervenţi ai valorilor europene. Mulţi dintre noi nu sunt implicaţi în niciun fel în politică; unii au afilieri şi simpatii dintre cele mai diferite. Exprimăm aici un punct de vedere non-partizan. Singurul nostru scop este acela de a apăra principiile democratice şi statul de drept, aşa cum am făcut-o mereu începând din decembrie 1989.

  Suntem acum profund îngrijoraţi de reacţiile externe la recentele evenimente politice din ţara noastră. Sperăm ca această scrisoare să ajute la clarificarea oricăror concepţii eronate cu privire la situaţia curentă şi va deschide un dialog în legătură cu viitorul. Căci suntem profund preocupaţi de recentele acuzaţii care pretind că Parlamentul şi Guvernul României ar fi subminat statul de drept şi independenţa justiţiei în încercarea de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu. E greu pentru noi să vedem că reprezentanţi de seamă ai Uniunii Europene îşi exprimă poziţia, ignorând un principiu fundamental al dreptului, audiatur et altera pars. Această poziţie nu a putut fi formulată decât pe temeiul unor informaţii înşelătoare sau incomplete cu privire la adevărata natură a situaţiei din România.

  Vă rugăm să ne permiteţi ca, folosind experienţa noastră de cercetare şi cunoaşterea directă a climatului politic din ţara noastră, să vă prezentăm doar câteva puncte pe scurt:

  · Curtea Constituţională nu este parte a sistemului judiciar independent din România. Este vorba de o instituţie unde numirile se fac politic şi care are ca unică vocaţie arbitrajul în chestiuni constituţionale.

  · Curtea Constituţională a recunoscut că, substituindu-se Primului Ministru, Preşedintele Basescu a încălcat principiul fundamental al separaţiei şi echilibrului puterilor. Guvernul României nu a mai răspuns în faţa Parlamentului, aşa cum se întâmplă în toate statele democratice din Uniunea Europeană, ci în fapt în faţa Preşedintelui, ca în Federaţia Rusă. Parlamentul a tins să devină o cochilie vidă, atunci când majoritatea guvernamentală nu a avut voie să voteze de câte ori exista riscul unei opinii disidente. În consecinţă, aşa cum a recunoscut-o Curtea Constituţională, suspendarea Preşedintelui este conformă cu Constituţia României şi urmează să fie confirmată sau nu de un referendum naţional, organizat de asemenea în strictul respect al legii.

  Preşedintele Băsescu vorbeşte deschis şi liber despre rolul său de jucător, în ciuda faptului că un atare rol contravine definiţiei constituţionale a Preşedintelui României ca mediator. Alte incidente recente confirmă temerile noastre referitoare la modul în care Preşedintele Băsescu îşi înţelege competenţele.

  · În 2009, Parlamentul a votat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, care a fost demis în conformitate cu legea. Preşedintele a refuzat să accepte propunerea majorităţii, cum se cuvenea, şi nu l-a desemnat drept Prim Ministru pe dl. Klaus Johannis, Primarul Municipiului Sibiu, susţinut de o largă majoritate, ci a prelungit mandatul Guvernului demis, doar ca să fie sigur că o echipă favorabilă îi va organiza realegerea ca Preşedinte al României.

  · Preşedintele a declarat în direct într-un interviu televizat că i-a numit din proprie voinţă pe cei doi şefi ai Serviciilor Secrete care, în conformitate cu legea, trebuie să fie numiţi de Parlament. De curând a adăugat că ”aproape s-a decis” cu privire la persoana viitorului Procuror General care, în conformitate cu legea, este propus de către Ministrul Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, organism independent.

  · Acum câteva zile, Preşedintele i-a povestit în direct unui reporter TV că, atunci când Cancelarul Germaniei, dna Angela Merkel, l-a întrebat dacă există în Constituţia României reglementări privitoare la suspendarea Preşedintelui, el i-a răspuns că nu, nu există. A fost poate o eroare de exprimare, dar cum să lăsăm soarta ţării noastre în asemenea mâini? Articolul 95 al Constituţiei României este explicit şi defineşte procedura de suspendare, de la iniţierea ei la sfârşitul procesului; faptul că în Constituţia Germaniei sau a oricărui alt stat din Uniune Europeană nu există o asemenea prevedere nu are nicio semnificaţie în această materie.

  Iată de ce, în ultimii ani, cetăţenii obişnuiţi ai României au devenit tot mai îngrijoraţi de acţiunile întreprinse de Preşedintele Băsescu şi de apropiaţii săi. Ei au fost votaţi pe baza unui program de justiţie, echitate şi bunăstare a cetăţenilor. Dimpotrivă, Preşedintele însuşi a asumat un rol executiv direct când a iniţiat tăieri sălbatice ale salariilor şi pensiilor, fie că era vorba de profesori, de militari, de cadre medicale, de judecători şi funcţionari publici, decimând astfel clasa mijlocie în formare. În acelaşi timp, fondurile publice care-i plăteau pe clienţii partidului dominant au crescut an de an, în dispreţul retoricii de austeritate generală.

  Poate încă şi mai îngrijorătoare au devenit manifestările de intoleranţă printre susţinătorii Preşedintelui. Lideri ai partidului care-l susţine au declarat că minoritatea rromă din România este “genetic programată” să încalce legile. Ni se repetă constant – în ecou cu declaraţiile Preşedintelui – că idealul european al unei societăţi care garantează o viaţă decentă pentru toţi este perimat, şi ar trebui să fie înlocuit de o societate “competitivă” în care doar cei mai adaptaţi şi mai puternici să supravieţuiască. Această formă brutală de darwinism social este opusul valorilor democratice ale Uniunii Europene, aşa cum le-am adoptat cu entuziasm în ultimii douăzeci de ani.

  Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele recente care au făcut să explodeze în iarna trecută demonstraţii civice în peste 60 de oraşe ale României. Referendumul din 29 iulie este expresia faptului că societatea românească refuză intoleranţa şi discrepanţele economice din ultimii ani. Sperăm cu toată sinceritatea că acest referendum va dovedi că idealurile democratice au rădăcini adânci în societatea românească, sunt vibrante şi pline de viaţă.

  Apreciem timpul şi preocuparea pe care le cheltuiţi pentru examinarea contextului pe care l-am evocat, şi care priveşte climatul politic al României într-un moment delicat. Sperăm că declaraţiile dvs de susţinere a democraţiei în România vor reflecta de asemeni aceste fapte complexe şi că, împreună, putem continua să lucrăm în interesul nostru comun pentru un viitor democratic, prosper şi tolerant deopotrivă pentru România şi pentru Uniunea Europeană.


 6. matilda

  Daca oamenii se vor mobiliza sa iasa la vot, si, mai ales, daca vor vota asa cum realitatea romaneasca ne impune, succesul va apartine tarii, democratiei si viitorului nostru statut european.
  Sa dea Dumnezeu sa reusim !
  Aici s-au deschis trei sectii de votare, voi merge cu Tedi si Cristina sa spunem DA !

Leave a Reply