George Serban

Domnului Crin Antonescu – presedinte al Partidului National Liberal

Domnule presedinte,
va adresez aceste randuri, in calitate de membru, din mai 2000, al Partidului National Liberal.

Astazi, potrivit legii, este ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile partiale de deputati, care vor avea loc, la 21 august. Conform intelegerilor politice dintre partidele care compun USL, candidatura pentru locul ramas vacant, in judetul Neamt, in urma decesului deputatului Victor Surdu, revine Partidului Social Democrat care, de altfel, a depus candidatura lui Liviu Harbuz.
Inainte de a va adresa aceste randuri, am asteptat termenul limita pentru depunerea candidaturii pentru ca, cel putin formal, PSD sa aiba posibilitatea de a retrage candidatura lui Liviu Harbuz si de a depune candidatura unei persoane care sa indeplineasca cerintele de onorabilitate si onestitate, necesare unui parlamentar.
In mod special, nu ma preocupa candidaturile PSD dar, in general, as dori ca in Parlamentul Romaniei sa intre oameni cu o reputatie buna.
In acest caz, insa, sunt direct interesat. Liviu Harbuz nu este numai candidatul PSD ci si al PNL, ca parte constututiva a Uniunii Social Liberale. Mai mult, Liviu Harbuz asteapta sustinerea PNL, asteapta ca militantii nostri sa-i faca campanie electorala, sa convinga oamenii ca Liviu Harbuz este unul dintre cei cu care USL vrea sa schimbe lichelele care au devastat aceasta tara.
Indiferent de motivele care au determinat PSD sa-l nominalizeze drept candidat pentru Camera Deputatilor pe Liviu Harbuz, Partidul National Liberal are propriile criterii si exigente.
Domnule presedinte, am fost si sunt unul dintre sustinatorii proiectului politic, denumit Uniunea Social Liberala. Am considerat si consider ca USL este unica solutie pentru Romania.
A trebuit, ca simplu liberal, la fel ca dumneavoastra, la fel ca alti colegi, sa raspund multor intrebari.
Mi-am indepartat prieteni, raspunzand la intrebarea de ce nu singuri, noi, PNL? De ce, daca nu singuri, cu PSD? De ce cu Ion Iliescu? De ce cu Adrian Nastase? Le-am raspuns tuturor cu rabdare si convingere pentru ca am crezut in raspunsurile mele. Unii au inteles, altii s-au indepartat.
Am explicat ceea ce multi au considerat compromis, dupa compromis.
Domnule presedinte, va adesez aceste randuri pentru ca, desi am gasit raspunsuri la intrebarile altora, ma vad in situatia de a nu gasi raspuns la propria-mi intrebare. O intrebare grava si profunda. Ma aflu in fata unui compromis pe care nu-l pot explica si accepta.
De ce trebuie, dupa 20 de ani de zbucium si asteptari, mai mult sau mai putin inselate, sa fim noi, astazi, cand milioane de oameni isi pun sperantele in noi, sa fim noi aceia care ii dezamagim? De ce trebuie, domnule presedinte, sa ne bagam capul in nisip, sa intoarcem privirile si sa acceptam sa fim partasi la … a inlocui lichelele de la putere, cu lichelele noastre.
Pentru ca, acum, sustinand candidatura lui Liviu Harbuz, pentru Parlamentul Romaniei, asta facem.
In fata dumneavoastra, pentru ca eu ma numesc George Serban iar el se numeste Liviu Harbuz, cuvantul meu impotriva cuvantului sau ar trebui sa fie suficient. Pentru ca sunt vechi in politica, stiu ca acest lucru nu este posibil.
De aceea, domnule presedinte, va voi prezenta, in nota anexata, motivele, pe care le voi face si publice, pentru care consider ca Liviu Harbuz este un om profund necinstit, corupt, cu o moralitate care ar trebui sa-l elimine din politica si nu sa-l recomande pentru Parlamentul Romaniei.

Ca urmare, domnule presedinte, va rog, va solicit, sa cereti organizatiei judetene Neamt a PNL, membrilor si simpatizantilor partidului, sa se abtina de la a acorda orice sprijin candidaturii lui Liviu Harbuz, pentru alegerea sa ca deputat in Parlamentul Romaniei. Consider ca, prin propunerea unei astfel de candidaturi, PSD ne-a pus in situatia de a ne permite libertatea nesutinerii alegerii lui Liviu Harbuz in Parlamentul Romaniei.

Domnule presedinte, va rog, va solicit, sa adresati public acest mesaj pentru a fi clara pozitia PNL, pentru cetatenii judetului Neamt. As dori sa anticipez doua intrebari care ar putea veni, in mod logic. Afirmatiile pe care le fac, referitoare la Liviu Harbuz, nu sunt auzite sau culese din mass media. Acelea sunt altele si, poate, ar fi suficiente. Eu ma refer la fapte cunoscute de mine. Eu nu vorbesc despre lucruri, aduse la suprafata acum, cu prilejul acestei candidaturi. Ma refer la fapte care, in buna parte se regasesc in cel putin doua solicitari, adresate institutiilor statului, Parchet si IGP, inca de la sfarsitul anului 2007 si care au fost si sunt tinute pentru a se ajunge la termenul de prescriere a faptelor, fapte care il cuprind si pe Liviu Harbuz.

Domnule presedinte, astept cu incredere o reactie din partea dumneavoastra. In ceea ce ma priveste nu pot merge, alaturi de PNL, in situatia in care partidul accepta sustinerea unor astfel de candidaturi, pentru ca ar insemna ca nimic nu s-a schimbat, pentru ca ar insemna ca politica noastra ar fi aceea de a inlocui coruptii lor cu ai nostri. Cu toata stima pe care v-o port, daca PNL adopta o astfel de atitudine, ma voi retrage din partid. Sunt un simplu membru, am facut suficienta politica. Ma aflu intr-o relatie perfect echilibrata cu PNL. Nu am cerut niciodata nimic. PNL mi-a oferit onoarea de a-i fi membru. Am oferit PNL onorabilitatea mea. Mai departe nu pot merge, alaturi de PNL daca nu se distanteaza din astfel de imprejurari care nu vor face decat sa-i dezamageasca, inca o data, pe oameni.

Comments are closed.