George Serban

Domnului Mihai Gadea – cateva randuri despre criza politica din 1997, provocata de Traian Basescu

Stimate domnule Mihai Gadea,

va adresez aceste randuri in legatura cu emisiunea Sinteza zilei din 29 septembrie. Ati acordat in cadrul emisiunii un spatiu amplu crizei politice provocate in anul 1997 de Traian Basescu. Am urmarit emisiunea cu interes deosebit pentru ca ma preocupa efectele nocive ale prezentei lui Traian Basescu in politica romaneasca si, nu in ultimul rand, pentru ca am participat la evenimentele din anul 1997. Faceam atunci ceea ce s-ar putea numi politica militanta. Eram membru in Biroul permanent al PD, indeplinind functia de secretar. Eram deputat, membru si vicelider al grupului parlamentar PD.

Emisiunea realizata de dumneavoastra a demonstrat inca o data – daca mai era necesar – ca Traian Basescu are o obsesie maniacala pentru a genera si intretine stari conflictuale. Fiind un om cu o inteligenta mediocra dar cu o viclenie deosebita, lipsit de creativitate dar obsedat de putere, Traian Basescu nu poate razbate printr-o evolutie pozitiva, constructiva. Conflictul se afla la baza promovarii imaginii publice a lui Traian Basescu.

Aparent, asa cum ati realizat si prezentat evenimentele din anul 1997, criza politica provocata de Basescu a avut la baza interesul Partidului Democrat pentru a recupera procentele pierdute in cele cateva luni de guvernare in coalitie. Mai mult, au existat si momente in inregistrarile prezentate de dumneavoastra care ar putea crea o imagine a personajului usor eroica.

O astfel de concluzie ar fi total gresita. Traian Basescu nu a fost vreodata preocupat de succesul electoral al Partidului Democrat in afara situatiilor in care acest succes i-ar fi adus un folos personal. Fie ca a candidat la Vaslui pentru Camera Deputatilor, fie ca a candidat pentru functia de primar general sau pentru cea de presedinte. In anul 1996, in calitate de presedinte al organizatiei Bucuresti a PD, Traian Basescu a provocat un scandal in conducerea partidului prin lipsa lui de interes in sustinerea candidaturii lui Anton Vatasescu la primaria Capitalei. Uneori se trezea luand cuvantul in sedintele Biroului permanent sau ale Colegiului director acuzand partidul ca deviaza de la doctrina social-democrata. Nu cred ca Basescu a avut vreodata convingeri politice. Dar un astfel de discurs il facea mai vizibil si “interesant”. A fost unul dintre cei mai inversunati adversari ai ideii retrocedarii imobilelor nationalizate abuziv. Asta, pentru ca el insusi locuia intr-un apartament nationalizat si revendicat de proprietari. In felul acesta ne-am apropiat de adevaratul motiv al crizei politice provocate de Traian Basescu in anul 1997. Aceasta criza nu a fost provocata, sustinuta sau incurajata de conducerea Partidului Democrat.

Cand Traian Basescu si-a anuntat demisia din guvernul Ciorbea ma aflam la sala grupului parlamentar. La doua scaune distanta de mine, se afla Petre Roman care venise pentru a discuta cu deputatii. In momentul in care cineva – nu mai retin cine – a venit sa-l anunte despre “isprava” lui Basescu, s-a congestionat, s-a lovit peste frunte si a zis … “ce mi-a facut tampitul asta?!” Era profund ingrijorat si iritat. Am toate motivele sa va spun ca il cunosteam bine pe Roman.

De fapt, ce se intamplase?

A existat in guvernul Victor Ciorbea o persoana care indeplinea functia de sef al Corpului de control. Este vorba despre domnul Valerian Stan. Acest om si-a luat atributiile in serios si a luat toate dosarele nefinalizate pe care le primise de la predecesorul sau. A gasit si dosare privind fapte savarsite de demnitari. Nu l-a interesat daca erau ministri ai fostului cabinet sau ai cabinetului din care facea si el parte.
Printre aceste dosare erau doua care se refereau la Traian Basescu.
Un prim dosar, asa cum rezulta din documentele oficiale ale domnului  Valerian Stan  se referea la faptul ca … ”  Băsescu Traian – ministru al transporturilor: a obţinut cu chirie, prin fals, o vilă cu 6 camere (140 mp suprafaţă locuibilă) şi un hollocuibil pentru familia sa formată din 4 persoane; în cererea sa din 21.08.1991 şi pe repartiţia SGG din 22.08.1991 a făcut în mod neadevărat menţiunea că familia sa se compune din 5 persoane, inclusiv tatăl său; declaraţia domnului Traian Băsescu a fost falsă, în sensul că tatăl locuia în Constanţa, împreună cu- soţia sa, într-un apartament proprietate personală, pe care nu l-a părăsit pentru a locui în Bucureşti.”
Un al doilea dosar mult mai voluminos se referea la deja mult mediatizatul dosar “FLOTA”.
Din momentul in care a aflat ca cele doua dosare care il priveau se aflau in lucru la Corpul de control al Guvernului, Traian Basescu a inceput o relatie ostila cu prim-ministrul Victor Ciorbea, ajungand, in final, sa-i ceara acestuia demiterea domnului Valerian Stan. Dupa multe insistente facute in Biroul permanent al PD, conducerea partidului a hotarat, in mod nejustificat, sa sustina cererea lui Basescu. In opinia mea, o mare parte de vina o poarta Petre Roman care, bucurandu-se de o autoritate mare in interiorul PD, ar fi trebuit sa nu cedeze. In contextul primelor masuri de reforma nepopulare luate de guvernul Ciorbea, o posibila distantare de aceste masuri parea atragatoare.
Asa s-a ajuns la criza politica din anul 1997, la retragerea ministrilor PD din guvern pentru ca Victor Ciorbea refuza sa indeplineasca doua solicitari ale PD: demiterea domnului Valerian Stan si reprimirea lui Traian Basescu in guvern.
Analizata cu atentie, criza politica actuala are la baza cauze de aceeasi natura. Tot ceea ce se intampla in actul guvernarii si administrarii este subordonat unui singur comandament. Obsesia devenita patologica a lui Basescu de a obtine un nou mandat este legata de teama sa fata de posibila reluare a procedurii penale in dosarul “FLOTA”, casa din Mihaileanu si, in acelasi timp, perspectiva prescrierii in timpul celui de al doilea mandat a infractiunilor savarsite de el.
Exista un amanunt care nu trebuie pierdut din vedere. Pentru acest mandat de presedinte, Basescu beneficiaza de privilegiile fostilor presedinti. Locuinta de serviciu (alta pe langa celelalte pe care le are), masina la dispozitie, paza SPP, indemnizatie lunara pe viata si altele. In situatia in care, ar exista infractiuni savarsite si condamnate, in baza legii, Basescu pierde toate aceste privilegii!!!
Sper domnule Mihai Gadea ca aceste randuri sa va ofere o imagine mult mai precisa a ceea ce sta la baza crizelor politice provocate de Basescu. Poate ca era bine ca la o emisiune ca aceea pe care ati realizat-o – extrem de utila! – sa-i fi avut ca invitati pe Victor Ciorbea si Petre Roman.

No Responses to “Domnului Mihai Gadea – cateva randuri despre criza politica din 1997, provocata de Traian Basescu”

 1. Cine cunoaşte, ştie :)


 2. codeus41

  buna dimineata George, sa ai o zi faina

 3. @Cody
  buna, amice! si tie, o zi frumoasa!


 4. gugu

  Tare! Da, imi aduc minte de Stan, si cred ca si Constantinescu regreta ca a acceptat sa fie demis.

  Dumneavoastra, cei care stiti o serie de chestiuni despre Basescu, cred ca ar trebui sa fiti mai activi. Daca nu acum, atunci cand? Dupa 6 decembrie?

 5. din pacate dle George Serban punctul 8 de la Timisoara nu s-a aplicat… asa ca ne vom chinui tot cu acestia.
  btw: va mai amintiti de Gica Buldozeristu’? Sper ca ati auzit de el…

Leave a Reply