George Serban

DRUMUL DACILOR, DE LA AURUL DIN “EPOCA DE AUR” SPRE AURUL DE LA “ROSIA MONTANA” ESTE PAVAT CU FASOLE, CARNATI SI SARMALE

Am inceput sa ma joc, editand acest filmulet, cu umor, cu cinism.
Vazand filmuletul, la sfarsit, mi-au dat lacrimile. Am cazut in propria capcana.

O multime de intrebari …
De ce in timpul lui Ceausescu, pe care l-am urat imens, dar nu atat de mult ca pe Basescu, nu-mi era rusine ca sunt roman? Intr-o Romanie cenusie, apasatoare, flamanda de mancare, de libertate, de cultura, eram indarjiti, demni, mandri, respectati de o lume intreaga?
Oare romanii, cei care au murit sub gloante, cei care au supravietuit, in decembrie 1989, au iesit, fiecare, pentru bucatica lui de libertate? Gandindu-se, oare, ca va putea obtine o Romanie in care sa fie liber el, numei el, fara sa-l intereseze de ceilalti? Nu ma deranjeaza ca “revolutionarii” ies in strada pentru indemnizatiile lor, dar numai ale lor. Ma intreb, insa, “revolutionarismul” este … divizibil? Oare, “revolutionarii” acestia or fi auzit ca s-au taiat indemnizatiile mamelor care vor sa-si creasca copii, indemnizatiile insotitorilor persoanelor cu dizabilitati, ca au fost reduse pensiile de mizerie ale unor oameni dependenti de medicamente? Unde erau “revolutionarii” atunci? Erau linistiti ca de indemnizatiile lor nu se va atinge nimeni?
Ascult imnul PD cu o amaraciune de neimaginat. Impreuna cu un fost coleg, cu ani in urma, cautam ceva emblematic, pentru PD, chiar dincolo de gusturile mele muzicale. Ceva cu rezonanta, melodios, care sa atraga oamenii. Eu am semnat contractul cu Mircea Rusu. Ascultandu-l peste tot in tara, incepuse chiar sa-mi placa. Era ceva care imi apartinea si prevestea succesul.
Nu stiu daca cel care a compus imnul nazist a stiut cui il dedica. Nu stiu daca Mircea s-a gandit, vreodata, la asta. Mie, insa, nici prin cap nu mi-a trecut ca niste amarati, batrani, bonavi, poate in drum spre sfarsit, vor aduna sarmale de pe jos, pe melodia asta, la fel cum altii, cu decenii in urma, intrau in lagarele mortii pe imnul nazist.

4 Responses to “DRUMUL DACILOR, DE LA AURUL DIN “EPOCA DE AUR” SPRE AURUL DE LA “ROSIA MONTANA” ESTE PAVAT CU FASOLE, CARNATI SI SARMALE”


 1. Reden

  Ar trebui sa vedeti cu cu ochii ratiunii acest subiect si nu cu subiectivismul plin de invidie de care dam dovada
  ca romani. Jenant este felul cum se incalca legea, de catre STAT, cand el ar fi trebuit sa fie GARANT si avand o demnitate si o decenta in a juca cat de cat cinstit.
  Ce sa intamplat de fapt? OG-80 a fost prezentata guvernului intr-un fel
  iar parlamentului sub alta forma.Legea 341,
  cea care le da aceste drepturile este o lege organica,
  ea creaza acelasi efect ca si constitutia. Printr-o ordonanta de guvern OG-80,
  care mai apoi a fost inclusa in legea 410 a fost anulat un articol din 341.
  Nu sunt respectate nici drepturile constitutinale si nici ale omului,
  Crede-ti ca este normal, oameni buni? Ganditi-va si puneti-va in locul
  LOR si gandi-ti realist, la fel si la urmari.
  Multi dintre ei si sunt si ei oameni, s-au imprumutat poate in baza acestei garanti data chiar de STAT,
  iar acum vor fi executati silit. Chiar crede-i ca merita.
  Poate nu ar fi trebuit sa le dea niciodata acest DREPT, dar sa-l iei brusc mi se pare o ABSURDITATE.
  Vinovati cred ca este acest STAT, care nu respecta nici revolutia si nici pe noi, ca oameni, nici legi, NIMIC.
  Ce exemplu poate da acest STAT care ne dezbina prin presa.
  Haide-ti sa fim realisti si sa vedem REALITATEA, nu manipularile opiniei, prin PRESA.
  Daca acum avem acest drept se datoreaza si lor.
  Ati mai vazut vrun satat sa faca asta, intai le-a acordat RECUNOSTINTA, iar apoi i-a trimis la GUNOI.
  Este normal ? Nu cred ca vreunul dintre ei, au iesit vrodata sa ceara DREPURI, indemnizatii, etc. STATUL
  le-a dat si ar drebui sa respecte LEGEA aces STAT ”de drept”, daca se poate numi asa.
  Cinste lor !


 2. Otilia

  Pai chiar de aceea pentru ca oamenii sunt disperati dupa un loc de munca dupa un venit mai mare, dupa o economie a tarii mai buna, care nu necesita taierea pensiilor si salariilor, trebuie sa atragem cat mai multi invetitori straini si sa ne folosim de proiectele pe care le avem si care ne aduc profit. Un exemplu ar putea fi proiectul minier de la Rosia Montana!

 3. @Otilia
  Imi pare rau, as vrea sa-ti raspund. Mi-e teama ca nu am ce. Ne referim la lucruri, poate la fel de importante, dar total diferite.

 4. Poate aici este opinia poporului roman .

  Romania Azi …

  Manifestatiile ce au loc in aceste zile ne arata inca o dovada a faptului concret ca Romania nu are o democratie consolidata si nici macar una “originara”, pentru a-l parafraza pe un celebru politician al unor vremuri nu demult trecute .
  Istoria se repeata si la fel ca in ’89 sau mineriada din ‘ 91, dar din pacate la fel şi astăzi situaţia este speculată de catre politicieni .
  Poate cadea Boc, sau intregul Guvernul, poate fi ales un guvern de uniune nationala format din tehnocratii , se pot face multe compromisuri, dar aceasta consider ca nu este o solutie decat pe termn scurt , este de fapt un nechezol .
  Criza de azi nu este numai o criza sociala, economico- financiara, criza aceasta din Romania si din intrega lume este o criza determinata politic, deoarece politicul este cel care dicteaza in primul rand.
  Sunt de acord cu cineva care afirma ca acum trebuie schimbat totul, totul sau nimic. De ce sa iesim in strada, doar pentru ca peste cateva luni sau 1 an, politicieni corupti si nesatuli de bani sa ajunga din nou la putere? Pentru ce au luptat tinerii in Decembrie 1989 ?… Doar pentru a se imbogati cativa oameni ? Cu siguranta, NU acesta a fost scopul lor. Si nici pentru a avea azi o tara falimentara.
  Dupa 22 de ani de democratie, se pare ca Istoria ne-a invatat zilele acestea o lectie dura. ”Capitalismul” aplicat in Romania, numai in favoarea si in beneficul unora a condus inevitabil la o prapastie imensa intre politicieni si electorat. Cu ce oare vom umple aceste goluri ?… Vom fi in stare sa trecem peste asta, sau vom cauta o alta forma de democratie fie ea si nepolitica ?…
  NU numai lipsa dialogului a condus Romania in situatia de astazi, ci poate faptul ca ”electoratul” nu se mai simte reprezentat de actualul sistem politic si de niciunul din partidele politice existente. Atatia ani de minciuni , nu vor putea fi uitati usor si stersi cu buretele peste noapte, iar reformarea actualelor partide existente nu va fi cu siguranta o solutie usor acceptabila de catre popor.
  Daca iesim cu totii in strada, trebuie in primul rand sa stim ce vrem, sa avem un scop bine determinat si sa avem fixate niste tinte tangibile, trebuie sa stim cui sa dam puterea pentru a nu cadea in aceeasi capcana a istoriei. Cu alte cuvinte, sa avem un plan si un program bine stabilit, program care in opinia mea se poate face pe baza ”Proclamatiei de la Timisoara” din martie 1990, bineinteles „reactualizata” la zilele de astazi. Punctul 5 de acolo, se poate modifica astfel incat la putere sa nu poata ajunge niciodata si activistii , cat si membrii partidelor politice dinainte de 2012 ?… Pluralismul politic nu inseamna garantia democratiei, democratie pentru popor, la fel de bine cum nici mai multi participanti nu pot forma o piata libera.
  Trebuie cautate si gasite solutii viabile pentru ca societatea civila sa fie reprezentata in mod direct la Putere, pentru ca sa poata guverna in beneficiul intregului popor . Poate ca aici este de fapt esenta , punctul cheie al intregii probleme de unde trebuie sa plecam. Dar cu toate acestea , rezolvarea este astazi in mainile noastre, ale Acelui ce am fost, suntem si vom fi ”poporul roman”.

  Bucuresti – 16 Ianurie 2012.

Leave a Reply