George Serban

Update: E P I L O G …Dupa 20 de ani – Partea I – Interesul national. Redefinire!


UPDATE: Pe surse, am aflat că inainte de a ajunge P.I. (presedintele impostor) Basescu acasa, Boc a fost chemat la Cotroceni pentru o video conferinta cu P.I.
- Boc, ce-ai facut, măi, cu guvernu’, cu lista, vreau sa zic?
- Pai, e gata, şefu! PSD-ul ne-a tras-o, Antonescu face mişto de noi! In rest, lista e gata! Toţi au inţeles că e o problemă de interes naţional. S-a votat, la partid, vot secret, … fara probleme …
- Parca nu eşti foarte convins …
- Nu, şefu! Sunt convins. L-am pus pe Videanu să numere voturile. Aţi văzut ca el se pricepe?!
- Nuţ’ca e rezolvată?
- Doamne! … păcatele mele, de unde să ştiu eu dacă … e rezolvată? Şefu, doar nu vă imaginaţi că eu …
- Nu, ma, zevzecule! Te intrebam dacă e pe listă?!
- Doamne, cum sa nu fie pe listă şefu? … Au fost nişte probleme cu ea si cu Croitoru … la Invăţămant, dar le-a rezolvat Videanu, la numararea voturilor. Nişte măgari, parlamentarii ăştia, şefu … doar ştiţi si dumneavoastră …
- Bine, lasă! … Cu Baconski, ai vorbit? E de acord să plece de la Paris, că doar s-au terminat alegerile in diaspora?
- Care Baconski, şefu? Pentru ce să vorbesc cu Baconski? Doar e mort, Doamne iarta-ma! …
- Mă, Boc, ai băut ceva? Stiam ca tu … cu gargara, nu bei! Vorbesc de Baconski, ăla de la Paris care face sex in jacuzi, să-l pui la Externe. Ăla care a murit făcea carţi, deşteptule! Băăăăi, Boc … eşti incult, hăhăhăhăhăhă …
- Şefu! … şeeeefu! … eu innebunesc! L-am anunţat, … pe surse, pe Aurescu. Stiţi, ăla care v-a mărit ţara, şefu … e cel mai bun, şefu … şi pentru imgine … să nu zică ăştia că am pus numai idioţi … uf, ce naiba, şefu?!
- Ceeeeeee, tâmpitule, idotule, dupa ce că eşti ruşinea mea … acum ai personalitate? Ai idei? Imi bag picioarele, eu nu mai am interese politice … dobitocule! Erai lângă mine când am anunţat că vreau guvern securizat, s e c u r i z a t! Nu competent, inţelegi, Boc?
- Şefu, eu nu mai eram, atunci, plecasem la Guvern cand aţi zis asta cu … securitatea …
- Nu cu securitatea, tâmpitule! Securizat! Vreau guvern securizat! Il vreau pe Jacuzi … asta … na, că mai zăpăcit … îl vreau pe … ăsta … pe Baconski, la Externe! Ai inteles?
- Da, şefu! … Şefu! … Nu v-aţi supărat, pe mine, da? Securizat va fi, şefu …
……………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Dupa decembrie 1989, starea de spirit, ura generala impotriva lui Ceausescu, impotriva comunismului, impotriva “interesului national” – in intelesul regimului comunist! – au determinat oamenii, indiferent de pozitia sociala, sa evite folosirea acestei sintagme. Multa vreme, n-am auzit vorbindu-se despre interesul national. Pentru scurt timp, in perioada dezbaterii publice pe seama “reabilitarii generalului Pacepa”, s-au facut cateva trimiteri la “interesul national”. Disputa publica a ramas in coada de peste pentru mai multe motive, printre care si aceea a abordarilor diferite a “interesului national”, in functie de interesul uneia sau alteia dintre tabere. Intrucat interesele erau, mai de graba, locale, interesul national s-a scufundat intr-un adanc proces de redefinire.
“Interesul national” a revenit in discutia publica, tiptil, in anul 2005. Era pomenit in conditiile in care unui anumit om, singurului om, nu-i convenea ceva in legatura cu el, familia sau camarila sa, in plin proces de formare si consolidare.
La sfarsitul anului 2008 si, apoi, intregul an 2009, “interesul national” a explodat. Era in gura fiecarui pesedist care nu putea explica situatia ridicola a PSD de a se afla la guvernare, alaturi de PD, sub conducerea lui Basescu. Pe de alta parte, in tabara adversarilor PSD (a se citi colegii de guvernare) “interesul national” era evocat la orice incercare a vreunui lider din PSD de a se distanta de politica clientelara, favorizanta inaltei coruptii, sau de incompetenta ministrilor PD.
Dupa douazeci de ani de la inceputul Revolutiei din decembrie 1989, comportamentul politic, abordarile diferite, dar … consensuale, ale interesului national, au condus, in sfarsit, la o redefinire a acestei sintagme fundamentale pentru un stat, pentru o natiune.

 Am incercat sa exemplific doar cateva forme de manifestare a interesului national, asa cum a fost redefinit, atat de bine, pe intelesul tuturor, astazi, la 20 de ani de la Revolutia romana din 1989. In imaginea din stanga, puteti observa intereul national sub forma “ciolanului de bere”. La mijloc, veti veda popularul interes national, cunocut si sub denumirea de “ciolan afumat cu usturoi”. Si, in dreapta, este ceea ce s-ar putea numi “ciolanul cu lipitori” sau, de fapt, ”interesul national” asa cum este evocat si invocat de catre multi politiceni romani contemporani. Dupa 6 decembrie, am extras de 134 de ori interesul national din gura unor politicieni, prezentati pe ecranele televizoarelor,  singurul loc in care se apara interesul national. In ordine, cel mai frecvent, interesul national a fost evocat de Gabriel Oprea, Emil Boc, Traian Basescu, Marian Sarbu, Marko Bela. A mai fost o doamna, de la alianta PSD-PC, fosta sefa a Loteriei Nationale, pe care, insa, nu am inclus-o in “clasament” deoarece, avand niste probleme cu deficitul de inteligenta, imi strica reputatia de sustinator al superioritatii inteligentei femeilor in raport cu barbatii.

Nu este lipsit de importanta sa schitam contextul, destrabalat politic, in care s-a savarsit acest proces indelungat de redefinire a conceptului de interes national. Avem doua pozitii neantagonice. Pe de o parte PD, domnul Boc al IV-lea si domnul Basescu al II-lea care au o singura problema. As numi-o existentiala. respectivii incearca sa gaseasca niste dobitoci alaturi de care sa imparta costurile politice – s-ar putea si de alta natura! – ale guvernarii din 2009, fara sa piarda puterea, fara sa creasca forta opozitiei,  in conditiile in care facturile pentru bordelizarea Romaniei in 2009 vor incepe sa vina la plata din 2010. Compromisul, generat de disperare, merge pana acolo incat cei mentionati sunt gata sa accepte chiar si perceptia publica ca nu sunt in stare sa gaseasca in randul propriilor militanti, oameni competenit sa ocupe functii guvernamentale. Cedeaza posturi ministeriale, cu iz de ciolan – scuze! … - de interes national, pentru a atrage fie si prin asociere de imagine, partide din opozitie, care sa creeze impresia ca PD nu va fi singurul vinovat al “genocidului” social care va urma. Compromisul pare sa ia niste forme ridicole. Ma astept ca, in curand, sa fie scos la … licitatie chiar postul de prim-ministru sau, cel de presedinte al tarii.

Demersul pare sa fie incununat de succes. Dupa venirea, in goana mare, sa serveasca “interesul national” a grupului de “independenti”, condus de Gabriel Oprea, viitorul ministru al Apararii, au inceput sa dea semne de “imbujorare” unii social-democrati. Cam aceeasi care au dus PSD in aventura guvernarii, alaturi de PSD, in 2009. Domnul Marian Sarbu – considerat de dl. Cristian Diaconescu ca fiind un veritabil om de stanga – a descoperit ca anul 2010 va fi un an “nedoctrinar”. Adica, poate sa guverneze oricine. Doar sa-si doreasca si sa aiba o “minima sustinere a partidului”. Dl. Sarbu mai ca ar lasa naibii deoparte “stanga” al carei veritabil reprezentant este pentru fotoliul de ministru. Oricum, raspunderea politica va reveni PSD si nu domniei sale. Mai ca iti vine sa te intrebi, ce i-a starnit “interesul national” domnului Sarbu? Smecheria lui Basescu care a gasit tinta intre picioarele domnului ministru sau, oriunde in alta parte, decat in creier sau coloana vertebrala.

Pe scurt, am luat o decizie!

Daca “interesul national” nu poate fi invocat, evocat sau aparat, in alta parte decat la putere, la o putere cersita sau acceptata cu orice pret;
daca “interesul national” inseamna apararea intereselor politice ale unui partid, compromis la putere, sau interesul unui lider, profund corupt, necinstit, ajuns la putere prin frauda si impostura atunci,

REFUZ SA FIU PARTAS SI SA SERVESC ACEST INTERES NATIONAL!

Bomboana pe coliva!
Mesaj, in ajutorul domnului Marko Bela, pentru a-l folosi in negocierile cu PD: … in 1998, cand am preluat presedintia Comisiei comune a Senatului si Camerei Deputatilor pentru controlul activitatii S.I.E. am observat ca aceasta comisie avea doar 5 membri, cel mai mic numar intre comisiile parlamentare (3 deputati si 2 senatori). Mi-am exprimat nedumerirea si am cerut explicatii. Mi s-a raspuns ca cifra 5 este dimensiunea optima a comisiei pentru a se evita participarea UDMR in aceasta comisie. Mi s-a parut stupid – si azi am aceeasi opinie! – pentru ca, in timpul comunismului, o ruda in strainatate reprezenta un factor de risc pentru aprecierea unei persoane. Ii propun domnului Marko Bela sa ceara, in cursul actualelor negocieri cu PD, majorarea Comisiei S.I.E. pentru a fi primit si un membru UDMR. Ar fi un semn de incredere fata de un partener la guvernare si in slujba apararii interesului national. Altfel, inseamna ca interesul national nu este indivizibil. Bafta!

23 Responses to “Update: E P I L O G …Dupa 20 de ani – Partea I – Interesul national. Redefinire!”

 1. Care interes national? de fapt da, propriul interes a devenit, e drept, sport national. Corrrrrect!


 2. Toni

  Există un interes naţional:”Scopul nostru este ca România şă fie bine şi tot românul să prospere!”.
  El a fost enunţat, încă de acum 125 de ani, cu deosebită claritate de un politician celebru, Caţavencu.
  Între timp, România a devenit mare şi nu văd de ce enunţul de mai sus n-ar fi însuşit de celalţi conaţionali, respectiv de maghiari.
  Ce, n-au dreptul să aibă şi ai faliţii lor?! Fiecare cu Caţavncii lui, stimabile!
  Pentru că, nu-i aşa: “istoria ne învaţă anume că un popor care nu merge înainte stă pe loc, ba chiar dă înapoi, că legea progresului e aşa, că cu cât mergi mai iute, cu atîât ajungi mai departe.”
  Vorba altui “cantitat” la Cotroceni, care se credea în tribună, la un meci România vs România şi ne încuraja frenetic:
  HAI ROMÂNIA!


 3. Toni

  Erată: Ceilalţi, nu celalţi. Şi ei, nu şi ai. Caţavencii, nu Caţvencii.
  Cu atât, nu cu atîât. Am apăsat prea repede pe send. Sorry.

 4. @Toni
  Doamne, ce vizionar a fost nenea Iancu!


 5. codeus41

  buna dimineata George

 6. @Cody, buna dimineata, prietene!

 7. Interesul national este fratele democratic al interesului de stat si eventual,de partid – da bine in fata natiunii cand este rostit de oameni mici, pentru a masca diverse interese economice…mari.
  In numele interesului national este permis orice/oricum/cu oricine …dar sa fie cumva si profitabil, nu-i asa?
  In interes national este bine sa avem guvern pana pe 23 ale lunii…acum pot rasufla usurat…s-a rezolvat ! Cu mentiunea ca la Aparare ar fi trebuit numit mult mai competentul Mircea Basescu…in numele interesului national, evident.

 8. @brad, in legatura cu Mircea Basescu, cred ca a fost o scapare, pur si simplu. S-ar putea repara … Am retinut comentariul despre ¨interesul nationat¨ care mi-a sugerat prin simetrei altceva. Dl. Daniel Morar ne-a povestit cate ceva despre o anume imunitate pe care ar avea-o presedintele si ca nu ar putea fi judecat decat pentru ¨inalta tradare¨. Dar nimeni nu a definit ¨inalta tradare¨. Ma gandeam la indatorarea tarii cu peste 30 miliarde euro in scopuri electorale si multe alte …

 9. În slujba interesului naţional, mă abţin de la comentarii…

 10. @Vania
  Ce sa spun? Si eu ma abtin desi m-ar tenta. M-am inscris in clubul celor care se impotrivesc cresterii colesterolului.

 11. …poate detineti date despre vizita la Cotroceni facuta in primavara 2008 de catre seful sindicatelor bancilor austriece (exista asa ceva!) prin care s-a solicitat ca statul roman sa garanteze imprumuturile facute de cetatenii romani (adica risc zero pentru banci!)si un eventual imprumut oferit de statul roman catre bancile austriece, care suferisera mari pierderi financiare pe pietele Ucrainei si Moldovei (tari non-UE)…
  Initial s-a refuzat (sau cel putin asa mi s-a parut), ca in toamna sa apelam la un imprumut FMI urias …
  Ar fi interesant de vazut daca marimea imprumutului de la FMI este justificata de nevoile stricte ale Romaniei…
  Am ridicat problema aceasta pe mai multe forumuri, dar se pare ca nimeni nu stie/nu vrea sa stie nimic …
  Poate sunt eu deplasat…

  P.S. Daca o firma oarecare este in faliment sau aproape (de pilda FMI) si primeste o comanda masiva care o salveaza – are dreptul sa ofere un comision caymanez sau bermudez ?!

 12. @brad, de retinut!


 13. El Desdichado

  S-a terminat ”Dupa 20 de ani”, urmeaza ”Vicontele de Bragelonne”. :D

 14. @El Desdichado, nu s-a terminat :) Urmeaza partea a II-a


 15. matilda

  Nutzica e rezolvată de două ori, că-i foarte dotată. La cap, ce gîndeaţi ?

 16. @matilda, e rezolvata tot timpul!

 17. Sa vedem acum cine are interesul national mai mare, Basescu sau Oprea, ca au tot insistat zilele astea…


 18. codeus41

  ‘neata George, duminica placuta

 19. @Alexandru Marin, eu cred ca il au la fel de mare, amandoi.

 20. @Cody, buna dimineata! Sa traiesti!


 21. theodora0303

  Domnule Serban,
  Ce invoca toti politicienii care trec brusc dintr-un partid in altul sau dintr-o alianta in alta? Raspunsul este simplu, cu totii invoca interesul national.
  Nici unul nu recunoste ca, de fapt, singurul motiv pentru care face aceste salturi demne de cartea recordurilor este interesul propriu sau de grup restrans. De ce trebuie neaparat sa fie la putere? Simplu, ca sa isi rezolve setea nesfarsita de imbogatire cu orice pret si ca sa aiba de unde sa ii rasplateasca pe cei care i-au sponsorizat in campania electorala.
  http://theodora0303.wordpress.com/2009/12/20/interesul-national-versus-pericolul-national/
  Cu respect

 22. @theodora, cum am mai spus, avand in vedere efectele nocive ale “interesului national”, indivizii, cu pricina, vor sfarsi “datorita” excesului de colesterol.

 23. Imi place chestia cu UDMR.

Leave a Reply