George Serban

ESARFISMUL PORTOCALIU, CARICATURA A FASCISMULUI, LA FEL DE PERICULOS


03blaga_udrea_boc_RzV_RzV

Rar mi s-a intamplat sa privesc niste chipuri si sa mi se faca sila, asa cum mi se intampla cand ii privesc pe acesti caraghiosi. Si, – va rog! – scutiti-ma cu “legenda Blaga” … Blaga este un substantiv propriu folositor. Folositor politicienilor incerti care, neputandu-si dovedi prin comportament obiectivitatea, invoca “legenda Blaga”. Esarfele portocalii s-au prins. Cand trebuie sa aseze niste gunoaie intr-o fotografie, hop si Blaga, sperand ca … se mai duce din miros.
Prostii! Ii cunosc perfect. Sunt toti la fel. Pe cei care n-au plecat singuri, i-au eliminat. A ramas o masa omogena.

N-am purtat esarfa. M-am suit pe scene, prin prezidii Am … lansat. M-am … lansat. Nimeni n-a reusit, vreodata, sa-mi agate o esarfa de gat. Nu mi-a placut. Am considerat un gest deplasat. Iar daca-i privim pe caraghiosii din fotografie, putem avea imaginea “modelului negativ” – asa nu!
Exista profesii a caror exercitare presupune o uniforma. Militarul poarta un chpiu, o tunica si pantaloni cu vipusca. Medicul si personalul medical poarta halat. Bucatarii poarta sort si boneta. Gunoierii si cei de la spatii verzi poarta uniforma. Asta este munca lor si orice munca onesta este onorabila.
De ce, oare, vor unii politicieni sa poarte uniforma. Obiceiul acesta l-au adus in politica portocaliii, obiceiul fiind preluat din Ucraina. Apoi, noi, liberalii, pentru a ne desprinde de episodul jenant al aliantei cu Basescu, am revenit la galbenul traditional, fara a renunta la esarfe. Socialistii, la randul lor, pentru a nu ramane mai prejos, ne-au aratat ca sunt in stare sa adune, la un loc, cateva mii de esarfe rosii.
Bun, pot accepta ca entuziasmul de la o mare intrunire, de la un congres, poate genera gesturi si comportamente mobilizatoare. Este chiar frumos ca un partid sa aiba un imn, un steag si chiar un insemn.
Daca incepi sa-ti agati o esarfa portocalie de gat cand te sui pe un scaun sau cand il ai, cand inaugurezi cate zece centimetri de autostrada sau cand te aduni, cu alti complici, sa anunti ca … mai condamni cateva sute de mii de oameni, atunci esti, pe cat de sinistru, pe atat de ridicol. Te identifici cu esarfa, cu portocaliul. Ai creat o uniforma. Ai creat o ideologie. ESARFISMUL.
Au mai existat, in istorie, uniforme “civile” si culori confiscate.
Camasile brune, camasile verzi, camasile negre. Fascismul.
Daca imi mai amintesc si de tunicile maoiste, ma intreb, de ce fortele politice distructive simt nevoia sa se identifice printr-o culoare, printr-o uniforma, prin uniformizare.
In fruntea miscarilor fasciste, naziste, staliniste, maoiste s-a instaurat patologia puterii, egocentrismul, educatia si instruirea indoielnica, mediocritatea si, la varf, neaparat, amantlacul. Astea ar fi caracteristicile. Toate sau deloc.
Miscarile extremiste, de tip fascist sau comunist, au avut o logica de neacceptat dar usor de inteles. Si-au asumat obiective absurde, in numele unor idei, in numele carora au fost asasinati milioane de oameni. Au omorat oameni, premeditat, potrivit unor planuri chibzuite, pentru a-si indeplini obiectivele absurde, in camasile lor brune, verzi, negre, in tunicile lor inchise pana la gat.
Fara sa vreau, ma uit la fotografie. Alatur si alte imagini cunoscute. Se naste un album de figuri cu priviri tampe, fara nici o idee, fara nici un plan chibzuit. Vad niste chipuri ale unor oameni obraznici, cu tupeu neintalnit, cu o educatie si o instruire indoielnica, imbarligati in amantlacuri. Li se citeste in privirile stinse patologia puterii. Nu a puterii de a conduce milioane de oameni. Milioane de euro este ideologia lor. Si, pe masura ce-i au, nevoia de a ramane la putere este tot mai mare. Patologia puterii se asociaza cu patologia fricii. De aici, incolo, incepe o ideologie … ESARFISMUL.
Cred ca suntem pe cale sa intram, in sfarsit, in randul lumii bune. In randul tarilor care au dat lumii o ideologie.

9 Responses to “ESARFISMUL PORTOCALIU, CARICATURA A FASCISMULUI, LA FEL DE PERICULOS”

 1. O eşarfă prinde bine, mai ales iarna. Dar eşarfismul e o doctrină periculoasă în orice anotimp.
  La mulţi ani!


 2. codeus

  nu mai am nici cuvinte sa comentez la adresa astora. am revenit la ce am fost, la un stat care cultiva frica, nu un stat care ar trebui sa reduca pe cat posibil frica cetatenilor lui. ti-am pus un link pe FB, nu am vrut sa-l murdaresc cu laturile din postarea asta

 3. @Sibilla
  Multumesc mult, Niko

 4. La mulţi ani, George!


 5. Lulutza

  Mda, o reala kakistocratie! Sau javrocratie, daca preferati… Care-si va continua… lupta pentru pace si propasire, pina nu va mai ramine piatra pe piatra…

 6. @renata, multumesc mult!

 7. Sunt perfect de acord. Ai sesizat foarte bine tehnica manipulării PDL-iste care încearcă să creeze Albe ca Zăpada în partid. Blaga e doar unul dintre cei care joaca acest rol.

 8. @Corina, dar ii si place paloarea ingenua :) Nimeni nu vorbeste despre dosarele penale grele pe care le avea din vremea cand conducea regionala vamii de vest, dosare musamalizate imediat dupa 1996, fara nici o rezolutie a parchetului. S-au dizolvat in imuitatea parlamentara, existenta atunci, si apoi, in … uitare.

Leave a Reply