George Serban

FAPTE SI APUCATURI DE VACANTA – introducere

In sfarsit, s-a terminat!
Nimic nu e mai plictisitor, mai anost decat vacanta. Faci tot timpul acelasi lucru. Te distrezi.

Si, pentru ca ma plictiseam, am tinut legatura cu prietenii, pe facebook, povestindu-le cate ceva despre … plictiselile mele. Mi-a parut rau ca accesul internetului era foarte dificil, cu viteza mica si intreruperi dese. Din cauza asta blogul era aproape de neatins.
M-am multumit cu ceea ce imi oferea amicul nostru comun, Facebook. Si mi-a placut. Mi-a placut atat mie cat si prietenilor care mi-au fost aproape.
Pentru ca, totusi, Facebook-ul imi pare cam “volatil” voi posta si pe blog o parte dintre amintirile consemnate acolo.
Merita, a fost o vacanta reusita. Cum spunea gazda noastra, Nino, locurile sunt minunate dar, fara prietenii care se aduna acolo, n-ar avea nici un farmec. Tot el spune ca, insotit de aceeasi oameni, s-ar simti bine oriunde. Il cred. Mai ales ca, intr-un alt mod, intr-un alt spatiu, impartasesc aceeasi parere in ceea ce va priveste si ne priveste, aici, pe blog, pe facebook sau chiar in viata reala.
Prin urmare, frumusetea locurilor este mai putin importanta decat frumusetea oamenilor.
Toti cei alaturi de care mi-am petrecut vacanta au cunoscut Romania. Unii si inainte de 1989 iar altii doar dupa 1989. Toti cei care au cunoscut Romania au aceeasi problema. Nu o mai recunosc.
M-au intrebat ce s-a intamplat. Fiti fara grija, le-am spus tot. Am avut timp suficient sa stau de vorba cu toti la un loc si cu fiecare in parte.
Prietenii mei sunt oameni cu orientari politice diferite. Sunt oameni care au plecat din medii sociale diferite si care s-au intalnit pe acelasi palier de performanta profesionala, nivel de instruire.
Sunt oameni total diferiti care au ceva in comun. Prietenia, neavand nimic de impartit in afara vacantelor, cu exceptia unor proiecte comune culturale. Asta le consolideaza prietenia. Spun “le consolideaza” prietenia pentru ca, desi prieten cu ei, pana acum, nu m-am implicat in acest gen de preocupari. Am avut reticiente. A vorbi in Romania despre relatii cu Rusia, – relatii economice sau culturale – este superfluu. Nu intereseaza pe nimeni. Rusia este identificata cu comunismul, cu trecutul comunist al Romaniei. Exista romani care, fie ei insisi, fie oameni apropiati, au avut de suferit in timpul comunismului. Unii au ramas cu traume greu de vindecat. Astfel de oameni pot fi priviti cu intelegere, rabdare si compasiune. Pe langa acesti oameni, exista si altii a caror cultura sau optiune politica se formeaza de la televizor, din ziarul Sportul sau din textele pieselor muzicale numite manele. Adevarul este ca acestia din urma au decis politica Romaniei in ultimii ani.
In tarile democrate, chiar si in unele ex-comuniste, relatiile internationale, spre deosebire de Romania, sunt privite cu mare seriozitate si responsabilitate.
Mi-am petrecut vacanta, si in acest an, alaturi de prietenii si partenerii mei Nino, Franco si Roberto. Alaturi de Vitalii si Alexei, amandoi oameni cu pozitii puternice in viata politica, economica a Rusiei. Prezenta lor acolo, in mod special aceasta prezenta, a facut ca locul nostru de vacanta sa fie vizitat de Renato Schifani – presedintele Senatului, deputatul Valentino Valentini (care a ramas cateva zile) – seful Cancelariei premierului Berlusconi, Cecilia Bartoli si omul de afaceri Luigi Cremonini. Acesti oameni, din urma, nu-mi sunt prieteni. I-am cunoscut si mi-a facut placere. Am discutat foarte mult cu Valentini si cu Luigi Cremonini, amandoi cunoscatori ai politicii si economiei Romaniei. Voi reveni asupra acestor dicutii.
Aprecierile mi le restrang la prietenii mei pe care i-am cunoscut, le-am cunoscut familiile si stiu cate ceva despre activitatea si preocuparile lor. Am toate motivele sa-i respect.
In ceea ce-i priveste pe ceilalti, i-am intalnit ocazional (pentru a doua oara pe Valentini) si, in afara unor discutii extrem de interesante, nu pot aprecia altceva decat implicarea in politica tarii lor si excelenta informare asupra politicii europene si romanesti.
Pentru o introducere … serioasa, ajunge!

9 Responses to “FAPTE SI APUCATURI DE VACANTA – introducere”


 1. spedy

  Partea interesanta deabea de acum se arata asa ca,o sa ai de trudit domnia ta daca vrei sa mai scapi de gura noastra…
  Bine ca n-a fost un concediu prelungit ca trebuia sa ceri consultanta pentru seriile ce s-ar fi succedat,mai ceva ca la telenovele…
  Eu zic ca doar ca v-ati cam facut de lucru cu introducerea asta si ca ,musai sa ostoiti o sete varateca ….dar apriga.

 2. @spedy, trudesc :)

 3. Maestre, te CON-PATIMESC! :)

 4. Aiurea, ce-i bun nu tine niciodata, dar NICIODATA, destul!

 5. @Augustin, adica te implici, patimim impreuna adica con … ? Maestre, merci! Accept :)

 6. [...] Theodora – Înhățat pe podium. 2) Darul vorbirii – Diacritica. 3) Lilick, Dramoleta, George – Etcetera. 4) Suprafață muzicală – Boa fără cap ! – Șină de fier [...]

 7. Touche, maestre! Chapeau!


 8. lucia

  @George
  Cam putine femei,in vacanta ta …

 9. @lucia, ce te face sa crezi asta? Sunt discret :)

Leave a Reply