George Serban

Felicit televiziunea franceza! Nu ma simt jignit! Dimpotriva, cineva ma apara!

Cu mana pe chelieExista o vorba: … duce mana la chelie … Cu alte cuvinte, doar prostul isi duce mana la chelie.
Imi pare rau! Risc sa-mi dezamagesc, sa-mi contrariez prietenii. Nu pot fi fatarnic sau fariseu. Cel putin, nu, pe acest blog!
Sunt fascinat de filmul prezentat de televiziunea franceza. Ii felicit, pe ei si … imaginatia acelui actor! Nu cred ca cineva putea surprinde mai bine o situatie atat de reala.
Nu ma simt atins sau jignit de satira televiziunii franceze. Nu ma simt atins pentru ca nu ma priveste pe mine sau pe vreunul dintre concetatenii mei, romani, care traiesc in Franta, in Italia, in Spania sau oriunde, o duc mai bine, mai putin bine sau o duc atat de rau incat ajung sa cerseasca.
Imaginea din filmul de mai jos nu se refera la romani. Se refera la o imagine generala care simbolizeaza o tara, numita Romania, o tara care a fost mandra, demna si respectata si care, acum, guvernata de o banda de tradatori, smecheri, corupti nu mai este capabila sa-si ingrijeasca copiii bolnavi, sa-si instruiasca copiii si tinerii la varsta scolii, sa-si intretina institutiile fundamentale ale statului.
Subiectul satirei nemiloase nu este cetateanul roman. Umilit si batjocorit este Statul lui Basescu si Boc, a lui Videanu si Udrea, a lui Marko Bella si Cristian Diaconescu, Statul care, furat si talharit, condus de un guvern inept si incompetent, lipsit de resurse, ingenunchiat intinde mana Europei si Fondului Monetar International, milogindu-se, nelegitim, pentru a cersi imprumut dupa imprumut, in numele meu si al copilului meu dar nu pentru mine si copilul meu. Ei cersesc pentru ei si copiii lor, pentru buzunarele lor dar cersesc, facand-o nelegitim, in numele meu.
Am hohotit intr-un ras amar si dureros vazand cu ce viteza Chelul si-a dus mana la chelie, protestand in numele “romanilor”.

Scuze! Nu si in numele meu … Nu protestez. Nu ma simt jignit. Dimpotriva, filmul ma apara de Basescu si de Boc, de toata sleahta lor.

19 Responses to “Felicit televiziunea franceza! Nu ma simt jignit! Dimpotriva, cineva ma apara!”

 1. Astazi vin in Bucuresti

 2. @Cody, vi cu treaba sau de placere?

 3. cu treaba, vorbim pe telefon daca vrei, treaba de miercurea plus inca ceva


 4. Toni

  Păi ce ziceam mai deunăzi?
  Cum e mai bine, cu ei sub preş, sau cu ei în vitrină?!
  Cum, de fapt, realitatea e că sunt şi-şi, şi aici, şi dincolo, nu prea avem de ales.
  Totuşi, mă întreb de ce nu fac băieţii ăia mişto şi de negri, ca să nu mai vorbesc de arabi?!
  Şi cred că intuiesc răspunsul: de frică!
  Nu de protestul vreunui stat african, nuuuu….
  De reacţia ălora dintre blocuri, că s-a văzut cam cum fac băieţii la mânie!
  Cu ţiganii e mai simplu, s-au prins şi ei că se poate orice, nu spune nimeni nimic, câtă vreme nu-i expulzezi e bine, merci.
  Cât despre români…
  Care români?
  Doar nimeni nu-i vede în mendiantul ăla pe Cioran, pe Ionesco, pe Brâncuşi, să dau şi eu nişte nume pariziene.
  Sau ăştia sunt trecuţi la francezi…
  Că, altfel, au o aroganţă de fostă mare putere de te-apucă râsu’.
  Tare mult aş vrea să-i vadă în rolul ăla pe guvernanţii de la Bucureşti, ca reprezentanţi ai naţiei, dar crezi c-o fac?
  Acum, dacă ne apără chestia asta de nenorociţii care ne conduc, vom vedea.
  Mai degrabă cred telespectatorii s-au amuzat două minute şi pe urmă au uitat. Doar protestele astea vehemente le mai readuc aminte să mai râdă puţin!
  Cât despre reacţia autorităţilor noastre, le-a picat atât de bine momentul că-mi vine să cred că l-au comandat chiar ei.
  Ştii, ca invazia insulelor Falkland de junta argentiniană.
  Războiul Malvinelor, care, însă, a avut cu totul alte urmări decât sperau generalii.
  Uite că acum au şi ai noştri (vorba vine, ai lor, evident),
  ocazia să apere poporul.
  Cam jalnică ocazie, dar uite ce-au sărit să profite de ea.
  Mâine-poimâine convoacă CSAT să anunţe mobilizarea generală!
  Când, de fapt, e vorba de mica diversiune…
  Altfel, sigur că mă simt mult mai jignit când apar maimuţoii neamului la TV şi pretind că ne apără şi ne duc pe culmile bunăstării, când de fapt nu fac altceva decât să stea cu mâna întinsă, în timp ce în cealaltă ascund cuţitul!

 5. Mie protestul mi se pare o prostie. Ăştia cred că pot cenzura un post francez? :)

 6. buna dimineata George

 7. Primul impuls a fost cel de a ma fi simtit “atins”. Aseara digerasem mai bine. Iar acum, dimineata, vad ca lucurile de pot gandi astfel… Limpede si dezinvolt. Merci George, bonjour….

 8. @Lucia, prostia este cu atat mai mare daca ne amintim ca printre urmasii lui Napi au trait romani pe care i-au stimat, i-au asimilat, i-au citit, i-au jucat pe scenele Parisului, le-au admirat operele. Doar cativa “romani” trebuie sa dispara pentru ca lucrurile sa revina in normalitatea istoriei.

 9. @Cody, buna dimineata!

 10. @Paul, iti marturisesc ca aseara, scriind, m-am gandit la cativa oameni, printre care tu, si la o ruda apropiata, care imi sunt dragi si pe care i-as fi putut dezamagi. Am ezitat sa scriu. Apoi mi-am dat seama ca i-ar dezamagi mai mult daca n-as fi sincer si m-as incolona in cohorta de prosti.

 11. @Toni, am reflectat la comentariul tau. Am invatat ca trebuie sa citesc atent :) As raspunde in felul urmator. Unei tari demne si respectate nu i se observa cersetorii. In Europa cersetori sunt din toate natiile, etniile, culorile. Cand o tara incepe sa arate si sa se comporte ca o tarfa imbatranita prematur, dar care cere si cere, si cere, orice gest al ei devine iritant sau, in cel ma bun/rau caz, devine jalnic, caraghios, starneste rasul. Satira francezilor nu se refera la oameni ci la Cersetorii din fruntea Statului care transforma Romania dintr-o doamna respectata, intr-o tarfa imbatranita mult prea devreme, o tarfa caraghioasa si agasanta.

 12. SOLUTIA
  ESTE MAI SIMPLU DECAT SE PARE: CREIAREA UNUI SCANDAL CU CANOTATII INTERNATIONALE. DIN PACATE NIMENI NU PREIA DESVALUIRILE MELE. NU DEMULT 41 DE MEMBRII AI CAMEREI REPREZENTANTILOR USA AU TRIMIS O SCRISOARE PRESEDINTELUI OBAMA IN LEGATURA CU CONTRABANDA DE ARME ROMANESTI CONSIDERAND-O CA” UN PERICOL EXISTENTIAL PENTRU SUA.”
  Am avut o audienta cu Eliot Engel rep de New York care era uluit de faptul ca o actiune de acest nivel si importanta nu are nici un rasunet in Romania.
  O SCRISOARE DE PROTEST SI DE SOLIDARIZARE A OPOZITIEI DIN PARLAMENTULROMAN AR FI INGENIUNCAT MAFIA DE ARME CARE ARE IN FRUNTE PE TRAIAN BASESCU.
  INDRAZNESC SA POSTEZ PE ACEST BLOG DE EXCEPTIE SCRISOAREA DE PROTEST CATRE PRESEDINTELE OBAMA :UNITED STATES HOUSE OF REPREZENTATIVES’
 COMMITTTEE on FOREIGN AFFAIRS
 ASSAULT WEAPONS
  Chairman of the House Western Hemisphere Subcommittee Leads
Letter with 53 Members of Congress
THE WHITE HOUSE
  PREZIDENT
 BARACK OBAMA
Dear Mr. President:
The alarming prevalence of imported assault weapons in the US has put our nation’s police officers at risk. Returning to the Bush 41/Clinton enforcement of the ban on imported assault weapons will protect our brave police forces and all people throughout New York and the United States,” said Rep. Engel.
As a result, the civilian firearms market is flooded with imported, inexpensive military-style assault weapons, primarily from Romania. Importers are also able to skirt the restrictions by bringing in assault weapons parts and reassembling them with a small number of US-made parts. Assault weapon “parts kits” for assembly by individuals are also being imported. ATF has further weakened the prohibition by placing certain extremely problematic assault rifles on the “curios or relics” list, making certain firearms automatically eligible for importation.
Not only is the violence in Mexico already spilling over the border into the U.S., but the prevalence of imported assault weapons in the hands of criminals has made “officer survival” a critical issue for many urban law enforcement agencies. The Miami Police Department has reported a steep rise in the number of murders and other crimes committed with assault weapons; a Romanian WASR-10 (AK-type) assault weapon was ASSAULT WEAPONS
Chairman of the House Western Hemisphere Subcommittee Leads
Letter with 53 Members of Congress to kill two Fairfax, Virginia police officers in 2006; a Romanian WASR-10 assault weapon was used in a mass shooting that left eight dead at a mall in rural Omaha, Nebraska in 2007. The Associated Press conducted an analysis showing that the number of romanians
AK variants traced to crime by ATF has increased from 1,140 in 1993 to 8,547 in 2007. 
We ask that you direct ATF to act in accordance with the 1968 Gun Control Act and return to enforcing the ban on the import of all assault weapons, both those that are fully manufactured abroad as well as those imported as parts. By restoring these important restrictions, we will be able to help reduce violence here in the United States, while also sending an important signal to our friends in Mexico.
Sincerely,
  1. Eliot L. Engel (D-NY)
2. Michael N. Castle (R-DE)
3. Carolyn McCarthy (D-NY)
4. Gregory Meeks (D-NY)
5. Christopher Smith (R-NJ)
6. Alcee Hastings (D-FL)
7. Jerrold Nadler (D-NY)
8. Nita Lowey (D-NY)
9. Joseph Crowley (D-NY)
10. Bob Filner (D-CA)
11. Barbara Lee (D-CA)
12. Dennis Kucinich (D-OH)
13. Ellen Tauscher (D-CA)
14. Louise Slaughter (D-NY)
15. Bill Pascrell (D-NJ)
16. Marcy Kaptur (D-OH)
17. David Price (D-NC)
18. Eleanor Holmes Norton (D-DC)
19. Edward Markey (D-NA)
20. Chaka Fattah (D-PA)
21. Jim Moran (D-VA)
22. Robert Wexler (D-FL)
23. Earl Blumenauer (D-OR)
24. Brad Sherman (D-CA)
25. Jan Schakowsky (D-IL)
26. Gary Ackerman (D-NY)
27. Henry Waxman (D-CA)
28. Jose Serrano (D-NY)
29. John Conyers (D-MI)
30. Nydia Velazquez (D-NY)
31. Rosa DeLauro (D-CT)
32. Loretta Sanchez (D-CA)
33. John Olver (D-MA)
34. Betty McCollum (D-MN)
35. Rush Holt (D-NJ)
36. Linda Sanchez (D-CA)
37. Albio Sires (D-NJ)
38. Betty Sutton (D-OH)
39. Donna Christensen (D-VI)
40. Raul Grijalva (D-AZ)
41. Sam Farr (D-CA)
42. Jim McGovern (D-MA)
43. Lois Capps (D-CA)
44. Allyson Schwartz (D-PA)
45. Patrick Kennedy (D-RI)
46. Michael McMahon (D-NY)
47. Donna Edwards (D-MD)
48. Tim Bishop (D-NY)
49. Pete Stark (D-CA)
50. Doris Matsui (D-CA)
51. Zoe Lofgren (D-CA)
52. Paul Tonko (D-NY)
53. Mazie Hirono (D-HI)

 13. [...] Expertul Gigi, Gabilutza, Raza mea de soare, G1b2i3, Geanina Lisandru, Gianiblue, Globu cu sondaje, George Șerban, Gloria Cioloca, Hobbitu, Ioan Sorin Usca – Teologie, Ionutu, Elisa, Joaca de-a mine, [...]


 14. Toni

  OK, cu asta sunt de acord.
  Avem o imagine, ca ţară, la nivelul celei existente la nivelul străzii, adică aceea a cerşetorilor ţigani, pe care, de altfel, îi cunoaştem foarte bine de-acasă.
  Dacă o luăm ca o satiră la adresa guvernului român şi a preşedenţiei, e perfect.
  Ca să nu mai vorbesc că numai în România există aberaţia de lezare a demnităţii instituţiilor şi a însemnelor statului, sau cum i-o mai zice.
  Acum, să sperăm la o reacţie de trezire a conştiinţei publice, a demnităţii naţionale, în stil polonez, ca să nu zic european, slabe speranţe.
  Până la urmă, tot cu mâna întinsă se merge la guvernanţi, tot cu cerşitul.
  Încă n-a venit, se pare, clipa în care romînii să se ridice pe picioarele din spate şi să-şi ia ce-i al lor, de drept!
  Cât priveşte atitudinea unor franţuji, am eu rezervele mele, bazate pe experienţe personale, dar nu despre ei e vorba aici.
  Aşa că hai să vedem, până unde vom ajunge cu salutul românesc în vara asta, de la care avem atâtea aşteptări… Cu temeneaua naţională…
  Sau, mai precis, când vom schimba formula asta tradiţională de salut cu una mai internaţională…
  Ştii, una poloneză, ungurească, franţuzească, la urma urmei!

 15. Pingul meu nu intra pe blogul dumneavoastra. :(


 16. pastel

  @ George, ca multa dreptate ai acum la urma in dialogul cu Toni, cersetori sint de cind lumea, au fost in toate sistemele si in orice asezamint cit de cit aglomerat. Sigur acestia erau din cei cu nevoi, loviti de soarta. Acum in Romania vremurilor pe care le traim traiesc multi sarmani, unii au ales calea cersetoriei, altii a hotiei, a vietii traite in ascuns pt. tilhariile in stil mare. Ei pot fi aratati cu degetul, pot fi o provizorie scapare de responsabilitati. Ce nevoi au ei? Cine i-a indemnat, cine i-a adus in aceasta situatie, sint ei loviti de soarta (saraci cu duhul, orbi, ciungi, etc) sau le-au fost slutite sufletele gasindu-si scapare oriunde in afara de tara lor natala?
  Neimpacati cu societatea erau multi si in regimul trecut, dar mult mai putini decit azi, nu obraznici sau rai, razbunatori, criminali, ca cei din cosmarul declansat de mai toate guvernele, prin iresponsabilitatea dovedita in datoria fata de societate.
  Poporul roman, tolerant, a gasit mereu hrana si un loc pt. oamenii nevoiasi, i-a ajutat sa traiasca, le-a gasit o activitate sa fie de folos (grija fata de animalele comunitatii, pindar la o vie, la o bostana, si altele…), si-a facut pomana cu ei cu imbracaminte, cu mincare si curatenie. Stiu de la mama, de la tata de la bunicul meu pe care l-am cunoscut in viata – zis in sat si in alte localitati din jur, Marin Carturarul. Era ortodox, stia si propovaduia Cuvintul domnului, Evaghelia, fara sa astepte ceva de la ascultatori, dimpotriva, da sub toate formele si putin lua inapoi.
  Mai in toate partile era cite un om deocheat, sarman, care era dat exemplu pentru copii.
  Loviti de soarta – mai toate relele vin de la satan – oamenii nu vor gasi salvatori in oameni ca basescu sau ca boc si acolitii lor. Binefacerile lor la vedere, si a altora ca ale lor, sint facute cu scopuri nedeslusite.
  Bine ai spus aici:

  ” Subiectul satirei nemiloase nu este cetateanul roman. Umilit si batjocorit este Statul lui Basescu si Boc, a lui Videanu si Udrea, a lui Marko Bella si Cristian Diaconescu, Statul care, furat si talharit, condus de un guvern inept si incompetent, lipsit de resurse, ingenunchiat intinde mana Europei si Fondului Monetar International, milogindu-se, nelegitim, pentru a cersi imprumut dupa imprumut, in numele meu si al copilului meu dar nu pentru mine …”
  Alaturarea lui CD Si MB, este definitorie pt. oamenii care din moralitate au facut pres. Rusine lor! Nu ma asteptam!
  Simtem in cuvintul lor demnitatea, acum fratia cu diavolul i-a orbit.
  Imi pare rau ca nu pot sa mai continui, imi toceste nervii privirea in trecutul apropiat, imi vine sa culpabilizez multi mai multi, si cred ca gresec cind judec, poate neingaduit de Divinitate, cum spunea Toni.
  P.S. Nu stiu ce s-a intimplat, inainte de 10, ca n-am putut expedia mesajul, acum revenit in birou voi incerca sa-l expediez in forma initiala, copiata, cu inspiratie, pe un alt folder, pe Desktop.

 17. @Theodora, mai incearca. Trebuie sa intre.

 18. @pastel, unele bloguri mai supara pe unii, pe altii si se mai blocheaza. Blogul este permanent salvat intr-un fisier de back-up si se poate restaura intr-o clipita :) Este bine ca, in final, comentariul a intrat. Vad ca si Theodora a avut probleme.

 19. Pun linkul ca pingul nu merge.
  De aceasta data am o pozitie putin diferita de cea a dumneavoastra. :)
  http://theodora0303.wordpress.com/2010/04/21/sil-vous-plait-messieurs-sau-cum-este-denigrat-poporul-roman/

Leave a Reply