George Serban

F.M.I sau F.N.I.? Cine va administra impactul economic, financiar si social al unei finantari externe? – partea I-a

A doua zi de campanie electorala – 12 martie 2009

A doua zi a campaniei electorale a fost o zi a victimelor. Adversarul Romaniei, dupa ce ieri a secerat cu o rafala tot ce statea in picioare, astazi s-a relaxat intr-un CSAT plin de substanta si puncte elecorale tihnite.
Ieri, candidatul Traian Basescu a inaugurat in forta campania electorala.
O rafala prelunga i-a secerat, punandu-i la podea pe cei mai importanti adversari. A fost doar un averisment si un test al fortei de reactie. Sunt sigur ca Basescu s-a culcat linistit.
Prima victima a fost mass-media. A spalat pe jos exact cu doua trusturi media care intr-un amestec de neprofesionalism si … “deontologie” sunt tocmai cele doua care i-au creat imaginea de Salvator al Natiunii. Mai mult, intr-un exces de masochism, unul dintre posturile tv l-a si invitat sa-si promoveze mesajul preferat ale campaniei electorale, intitulat: … F.M.I. sau F.N.I.?
A doua victima a fost unul dintre cei mai credinciosi … adversari pe care, dupa o tentativa nereusita de a-l dezvirgina, in direct la TVR, s-a multumit sa-l evalueze ca fiind lipsit de bun simt. Da, ma refer la Mircea Geoana, omul care ii netezeste drumul catre al doilea set de cinci ani la Cotroceni.
Despre liberali, nu mai vorbesc! Tariceanu este si acum cosmarul prezidential. De aceea, la fiecare cinci propozitii, indiferent de subiect, Basescu, cuprins de un frison, il invoca si-l evoca pe presedintele liberalilor, vinovat de toate relele.
Reactia celor tavaliti pe jos, atat a mass media cat si a posibililor contracandidati a fost inexistenta.
Linistit, Candidatul Basescu a trecut la planul “B”, adica la acordul cu F.M.I., chestiune vitala pentru campania lui electorala, inceputa ieri.
Economic si social Romania se prabuseste. Nu atat din cauza crizei mondiale cat din cauza lipsei totale de expertiza a familiei Videanu-Pogea, careia i-a fost dat pe mana cel mai important sector al administrarii tarii: finantele si economia. In ceea ce priveste Economia, Videanu a dat proba maxima a “competentei” sale manageriale pe Bucuresti. Cat despre Finante, este sufiecient sa ascultam – atunci cand se poate intelege – cate ceva dintre aberatiile lui Pogea ca sa ne intrebam ce asteapta Basescu de la ei?
Raspunsul este, NIMIC! Basescu nu asteapta nimic, nici de la Videanu, nici de la Pogea. Basescu stie ca va pierde alegerile din toamna dar nu invins de PSD sau de PNL. Invins de economia romaneasca, in deriva, care nu mai raspunde la nici un stimul al unui stat neguvernat, neadministrat, condus incompetent.
Cu alte cuvinte, Basescu stie ca deficitele si datoria din sistemul privat pot fi rezolvate pe doua cai. Prima este aceea a stimularii cererii si repornirea lenta a motoarelor economiei. Asta inseamna, insa, inteligenta, creativitate si curaj. Stie, la fel de bine ca in echipa de slujitori pe care si-a format-o, asa ceva nu exista. Ramane cea de a doua cale a finantarii deficitelor si datoriei din surse externe.
Pentru Basescu faptul ca o finantare externa europeana presupune acompanierea obligatorie a unui acord FMI, este exact ceea ce-i trebuie in campania electorala. L-a vazut, vreodata, cineva pe Basescu, facand altceva decat sa vorbeasca? L-a vazut cineva asumandu-si raspunderea pentru ceva sau finalizand un proiect inceput? Asa ceva nu exista si… asa ceva va fi si de acum incolo.
Somajul in crestere, concedierile, reducerea cheltuielilor cu salariile, lipsa importurilor de completare sau a produselor de baza, toate vor avea aceeasi cauza: … restrictiile impuse de F.M.I. Nu incompetenta si de ce sa nu spunem, suficienta si prostia unora dintre ministri! Nu! Vina va apartine SuperMogulului si, la nevoie, poate chiar … imperialismului american, in putrefactie. Ah, ce mi-ar placea …
Dar daca tot a fost tema principala a celei de a doua zile a campaniei electorale, inaugurate ieri de Basescu, sa vorbim un pic de FMI.
Sunt multe voci autorizate care pot vorbi despre acorduri cu FMI. Nu stiu de ce tac. Dar nici n-ar avea unde sa vorbeasca. Singura voce autorizata care s-a exprimat, chiar favorabil, unui acord cu FMI, a fost a lui Adrian Nastase. Eu il consider o voce autorizata pentru ca a si incheiat si administrat un acord cu FMI ca prim-ministru. Il cred in ceea ce spune, cand vorbeste despre experienta lui dar nu-i dau dreptate can se refera la conditiile de astazi.
Nu-i dau dreptate pentru ca el a condus un guvern care a avut cativa ministri buni, unul dintre ei fiind Mihai Tanasescu iar economia romaneasca incepuse sa functioneze si inregistra o crestere continua stabila. Astazi, economia se prabuseste, este condusa in punctele cele mai importante de diletanti si se prefigureaza, in cel mai deplin sens al afirmatiei mele transformarea acordului si finantarii FMI intr-un fond al deznadejdii de tip FNI.
Sigur, exista o deosebire. La FNI, intai au cotizat oamenii cu banii si abia apoi a plecat unul cu valiza, pe cand la FMI, intai vine valiza cu bani si abia dupa ce banii se vor volatiliza – de acord, sub supravegherea BNR, prin banci si a FMI – in gaurile negre ale smecherilor si prietenilor domnilor Basescu, Videanu si altii, pe calea, deja, binecunoscuta, abia atunci, noi vom incepe, saraciti, samai si cotizam ca sa acoperim dobanzile si alte angarale. Care e deosebirea intre FNI si FMI, in conditiile de astazi? Una singura, de sens, de directie!
Spunea cineva si a preluat ideea si Traian Basescu, ca este foarte important cine negociaza conditiile si termenii acordului. Intr-adevar, este foarte important! Dar, in opinia mea, este la fel de important – poate cu mult mai important, in conditiile de astazi – cine administreaza impactul finantarii si acordului cu FMI, in deficitul bugetar, in economie si in costurile sociale. Vor putea familia Videanu si omul lor de casa sa gestioneze economia romaneasca la fel de bine ca fabrica de marmura care le rapeste atat timp?

No Responses to “F.M.I sau F.N.I.? Cine va administra impactul economic, financiar si social al unei finantari externe? – partea I-a”

 1. Basescu a uitat sa ne spuna cat este comisionul la toata combinatia cu excrocii de la FMI.O sa-ti spun eu dar nu acum, e strategica si cu bataie lunga.In orice caz , omul spera degeaba, e gata circul.Ajung cinci ani, n-asa?

 2. @G. Da, pentru că în loc ca PNL să facă politică mare şi să-l susţină puternic pe Tăriceanu ca pe salvatorul de FMI, nişte piţifelnici îl sabotează pentru mărunte interese personale. Vânzătorii de iluzii i-au alimentat mitomania lui Crin Antonescu. În loc să ne canalizăm energia unitară, ne măcinăm pentru cauze care în mod normal erau câştigate din oficiu.

 3. Roxana , ce-are Tariceanu cu prefectura ? Nu trebuie sa-si faca si Basescu Bechtelul lui>? Numai Nastase sa iasa linistit la pension?Saracu’ Basea stie ce-l asteapta si mai spera ca pagubele alea de la FMi il vor mai sprijini inca odata….
  Eu cred ca obosesti in van, Tariceanu e si el….pe tobogan. Incapatanarea lui l-a terminat, o sa fie umilit de scorul de la congres.Dar vorba ta,ce-si face omul cu mana lui…e lucru mecanic consumat de data asta.

 4. @Marius Mina. Măcar pe blogul lui George puteai să te abţii. Mizezi în continuare pe faptul că nu mă pretez să-ţi dau replica. Aşa cum a făcut şi Antonescu în dezbaterea cu Tăriceanu.

 5. @G. Scuze că abuzez de spaţiul tău. Aş vrea să promit că nu se va repeta.

  @Marius Mina. Deci, faci exact ca Antonescu, provoci şi mizezi pe faptul că eu nu atac sub centură. Tăriceanu a scăpat ţara de FMI şi asta e tema fierbinte, cu asta ar trebui să iasă puternic în faţă PNL, dar voi sunteţi cu minţile înfierbântate şi aveţi treabă să-l subminaţi pe Tăriceanu, ca să jubileze Băsescu. Ceea ce faci tu e o porcărie.

 6. @Roxana, Tariceanu s-a subminat singur , dupa formula cu “lucrul manual”.

  Uite ce ti-am pregatit :
  Retrospectiva PNL
  http://mariusmina.blogspot.com/

 7. Laurentiu Moise are nevoie de ajutorul tau! Hai sa-i aratam ca ne pasa! http://mycelticdreams.blogspot.com/2009/03/sa-aratam-ca-ne-pasa.html

Leave a Reply