George Serban

Gabriela Savitsky se adreseaza celui mai adevarat si respectabil socialist al Romaniei!

Imi permit, fara sa-i fi cerut acordul, sa reiau mai jos textul unei scrisori deschise adresate de Gabriela Savitsky – o fiinta demna, inteligenta, pe care eu o respect – presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, unul dintre cei mai adevarati socialisti din Romania. Nu fac nici un comentariu. Scrisoarea Gabrielei Savitsky o percep ca o chemare adresata simbolurilor democratiei noatre, in mare pericol.

Domnule Preşedinte Ion Iliescu,

În România se manifestă şi domneşte anarhia. În zadar se indignează locatarul vremelnic (la cum stau lucrurile acum, şansele lui de a-şi prelungi cu încă un mandat şederea sunt vizibile) de la Cotroceni, nu presa este aceea care creează şi întreţine anarhia, ci însăşi organismele statului sunt inapte pentru decizie fermă. Fără excepţie cred, au fost promovaţi în funcţii de decizie “oameni de paie”, paţachine puse de ţărani la capătul ogorului să sperie ciorile şi iepurii. Aceste personaje se subordonează total acelora care controlează reţelele de jefuire a ţării.

Politica a devenit, la noi, preponderent un mijloc de înavuţire personală şi nu o profesiune în slujba cetăţeanului. Tinerii sunt scârbiţi de realitatea din România, cred, fără excepţie. Visele lor de a-şi exercita profesia, de a-şi construi un drum firesc în viaţă se izbesc de arbitrariu, corupţie, incompetenţă şi mitocănie. Unii semnează “pactul cu diavolul”, îşi încovoaie coloana, învaţă să mintă, să se strecoare, să linguşească, să colporteze, să nu aibă scrupule, iau încet-încet forma vasului în care sunt puşi, adică forma societăţii în care trăiesc. Alţii, puţini, încearcă să-şi salveze demnitatea, îşi apără principiile şi intră în “moara” spinărilor curbate. Pentru că a avea principii în România de astăzi, domnule Preşedinte, este un delict!

Bătrânii sunt umiliţi şi decimaţi de către stat, prin politica pensiilor – care nu ţine pasul cu majorările costurilor coşului zilnic -, prin absenţa unui program clar de compensare a medicamentelor şi, mai ales, prin atitudinea de respingere generală. În competiţia pentru viaţă, declanşată de cei care ne conduc, vârstnicii noştri au pierdut startul în acest război “care pe care”. Cei care au construit tot ce înseamnă mijloc de producţie, cei care au crescut generaţiile acestea de supravieţuitori care îi împing acum la margine, se văd respinşi şi ignoraţi.

Toate valorile certe ale acestei ţări sunt ignorate sau au fost determinate să “părăsească terenul” pentru că nu pot fi de acord cu regula jocului. Regula jafului general. A incompetenţei ridicate la rang de virtute. Cu cât eşti mai mitocan şi mai fără scrupule, mai interlop şi mai ticălos, cu atât şansele de a ajunge în ierarhia socială mai “sus” sunt mai mari.

Partidul social democrat – aşa zis “reprezentantul celor mulţi” – a clacat în încercarea de a frâna mafiotizarea României. Câţiva dintre corifeii social-democraţi, în numele şi cu asentimentul tăcut al celorlalţi, uu bătut şi ei palma, fie pentru o putere iluzorie (dacă stăpâneşti un morman de gunoaie, tot căutător în gunoaie te numeşti), fie în prespectiva următorului mandat al lui Băsescu când, cred ei, vor primi un premiu de fidelitate.

Cine îşi imaginează că Băsescu are scrupule depăşeşte recordul naivităţii. Băsescu vrea să-şi asigure majoritatea electorală şi absenţa unor combatanţi serioşi în campania prezidenţială, apoi va arunca PSD-ul din remorcă fără nicio remuşcare, ca pe-o zdreanţă. Dacă în acest interval şi cu concursul inept al PSD-ului modifică şi Constituţia, putem să ne luăm adio de la democraţie, libertăţi şi alte drepturi considerate de Băsescu nişte prostii.

Mi-a fost dat să văd cel mai mare şi cel mai puternic partid din România gudurându-se ca o javră lihnită pe lângă pantalonii lui Băsescu, lingându-i docil mâinile, doar-doar i-o arunca vreun oscior. Aşa ceva este inacceptabil şi asta nu e politică! E doar o colcăială de servitori care ling blidele după ce s-au ospătat stăpânii!

Convenirea celor două forţe politice aflate la guvernare de a numi prefecţi de aceeaşi culoare politică cu preşedinţii consiliilor judeţene va feudaliza România şi este o decizie stupidă! PSD-ul a căzut pofticios în această capcană a baronilor locali, însă politic decizia este o ticăloşie, pentru că preşedintele consiliului judeţean este ordonatorul principal de credite şi are la dispoziţie bugetul iar numirea unui prefect care-i execută ordinele va întări puterea preşedintelui de consiliu judeţean care va putea (de parcă n-ar face-o deja) să comită abuzuri şi ilegalităţi dacă nimeni nu-i opune şi nimeni nu-l controlează.

Din cauza existenţei mai multor centre de putere în interiorul PSD şi a fragilităţii conducerii actuale, partidul se comportă dezlânat, se contrazice şi dă impresia că este lipsit de unitate şi coordonare. Cei mai mulţi dintre fidelii acestui partid au fost dezamăgiţi de acest pact dezonorant. Şi dacă le-a trecut dezamăgirea, au fost şocaţi de uşurinţa cu care membrii guvernului au abandonat electoratul şi pe cei pe care – zice-se – i-ar reprezenta, ameţiţi de mirajul puterii, îmbătaţi de realitatea iluzorie că sunt la putere.

Alcătuirea Bugetului s-a făcut pe acelaşi principiu, al prostirii PSD-ului. Nu am date certe dar cred că jumătate din fondurile bugetului sunt ţinute la dispoziţia primului ministru şi, după ce vor mai da câteva lovituri de imagine PSD-ului, vor scoate banii de pe unde i-au pitit înjumătăţind sumele cuvenite ministerelor şi-i vor da, cu dedicaţie, acoliţilor lor politici. Astfel, PSD-ul, cu ministerele sociale pe care şi le-a adjudecat, va pierde în continuare capital politic, iar acest capital se va regăsi la PD-L.

Chiar atâta naivitate la nişte oameni politici aşa cum se consideră ei că sunt, cei din fruntea PSD-ului, nu m-am aşteptat

No Responses to “Gabriela Savitsky se adreseaza celui mai adevarat si respectabil socialist al Romaniei!”

  1. Mulţumesc. Acum am văzut. Sunteţi cu adevărat un gentleman. Deşi cu toţii spunem că nu credem în simboluri, în secret, ne raportăm la ele. Eu chiar cred că politica românească poate fi asanată.
    Şi chiar cred că putem să avern un guvern românesc.

  2. @Gabriela Savitsky
    Eu cred in simboluri si ma raportez la ele pe fata. In ciuda murmurelor de nemultumire ale unora fata de gesturile mele – nu ma refer la solidaritatea cu dumneavoastra – cred ca galeria oamenilor politici din ultimii 20 de ani are adevarate simboluri ale democratiei Romaniei moderne. Ion Iliescu si Emil Constantinescu sunt doar doi dintre cei care – ne plac sau nu -au readus Romania in lumea tarilor democrate. Vreau sa cred in concetatenii mei care, asa suparati cum sunt, isi vor da seama ca tara este in pericol si vor veni la vot sa scapam Romania de gunoiul care s-a ridicat la suprafata.

Leave a Reply