George Serban

Intrebari mai importante decat raspunsurile

Astazi, in cateva minute de retrospectie, mi-au revenit in minte, toate  odata, intrebari mai vechi care, recunosc, ma preocupa insistent. Pana la frustrare.

1. Unul dintre obiectivele acestui blog – poate, cel mai important – este acela de a ma pronunta in apararea prestigiului institutiilor statului de drept, cu precadere a Parlamentului.

Pentru indeplinirea acestui obiectiv, nimic nu trebuie uitat. Cu doar cateva sasptamani in urma, in Parlament, a fost aprobat Bugetul. Atat la Bugetul de stat, cat si la Bugetul asigurarilor sociale, Opozitia, formata din PNL si PSD, a avut amendamente foarte bune, sustinute reciproc, amendamente care priveau masuri economice si de protectie sociala. Toate amendamentele, chiar si cele aprobate in comisiile de specialitate, au fost respinse in sedinta comuna a Senatului si Camerei deputatilor. Intr-o logica fireasca, aceste amendamente ar fi fost respinse ca o consecinta a aritmeticii parlamentare. Erau propuse de Opozitie, deci de minoritate. In realitate, lucrurile stau altfel. Amendamentele, formulate in urma unor programe si angajamente electorale, au fost respinse din cauza unei aritmetici care s-ar putea enunta foarte simplu: … ¨nu pot ei lipsi, cat putem noi chiuli¨. Cu alte cuvinte, fara sa reintru in detalii prezentate in comentariul facut la vremea respectiva, amintesc doar ca Opozitia a pierdut aceste amendamente in conditiile in care parlamentarii celor doua partide au chiulit in masura mai mare decat au chiulit parlamentarii unei Puteri care s-a dovedit vulnerabila si usor de invins.

Intrebarea mea, adresata liderilor PNL si PSD, este: ce masuri se vor lua, la inceputul sesiunii si cum se va asuma public aceasta infrangere, fiind o chestiune de prestigiu atat pentru Parlament, cat si pentru credibilitatea partidelor? Daca va fi nevoie, voi formula aceasta intrebare si public.

2. Foarte des, atunci cand se discuta in spatiul public despre o anumita persoana care, oricat ar fura, oricate abuzuri ar face, nu poate fi urmarit penal (afirmatie falsa) si nici judecat decat pentru fapte de ¨inalta tradare¨. Cu … abnegatia unui neprofesionist, am incercat sa ma documentez din sursele, la indemana oricui, asupra continutului explicit al sintagmei ¨inalta tradare¨. Am intrebat persoane avizate. N-am obtinut un raspuns.

Intrebarea mea este: oare, de ce nu exista interes pentru definirea termenului juridic de ¨inalta tradare¨? Oare, umilirea unui popor printr-o indatorare neintalnita in istoria acestei tari, printr-o actiune personala, cu o legitimitate indoielnica pentru mituirea electoratului si mentinerea la putere a unui guvern inept, incapabil, se poate incadra juridic ca fiind un act de ¨inalta tradare¨? Acuzatia adusa lui Ceausesc a cuprins astfel de elemente.

3. Aflu ca un grup editorial si de presa cum este cel care editeaza ¨Gandul¨ si ¨Ziarul Financiar¨ se afla intr-o situatie financiara deosebit de grea, fiind in situatia de executare silita. Publicatia ¨Ziua¨ a disparut de pe piata. ¨Cotidianul¨ se afla intr-o situatie asemanatoare. In acelasi timp, patronatul postului de televiziune prezidential, al Partidului Democrat, este finantat de la bugetul de stat contra unei datorii de 8.000.000.000 lei vechi. Pentru ca finantare se numeste o datorie certa, neplatita la termen, fara ca datornicul sa fie executat silit. Cu atat mai mult, disparitia acestei mizerii mediatice ar fi un demers de salubrizare, in folosul sanatatii mintale a ¨romanilor¨.

Intrebarea mea ar fi: cine poate cere declararea in incapacitate de plata a unui datornic la bugetul de stat in conditiile in care, in lipsa de surse de finantare, guvernul urmeaza sa trimita in somaj cadre didactice, personal medical?

11 Responses to “Intrebari mai importante decat raspunsurile”

 1. “Oare, umilirea unui popor printr-o indatorire neintalnita in istoria acestei tari, printr-o actiune personala, cu o legitimitate indoielnica pentru mituirea electoratului si mentinerea la putere a unui guvern inept, incapabil, se poate incadra juridic ca fiind un act de ¨inalta tradare¨? ” – Da se poate incadra. Intrebarea este cine face primul pas? Cati sunt cei care il vor urma pe primul si cati pasi voi face ei? Suntem suficient de motivati sa facem cu totii pasii astia? Cati lasi vor fi printre noi?

 2. @Theodora, vom incerca dar trebuie sa gasim si oameni care sa aiba expertiza, ar fi bine parlamentari, care sa-si fi dat masura propriei lasitati. Nu sunt multi dar exista.


 3. gala

  Nu esti singurul care-si pune intrebari…Din pacate,intrebarile noastre vor ramane fara raspuns…N-a gresit cine a spus ca avem ceea ce meritam!
  Aflu ca basescu isi “plateste” voturile obtinute din Moldova ,cu un ajutor nerambursabil de 100.000.000 €. In conditiile in care,guvernul Romaniei a trimis nefericitilor din Haiti,un ajutor de 50.000 €,mai putin decat pretul faimoasei scene inchiriate de Ritzi-poanca pt ziua tineretului…In conditiile in care oamenii mor (la propriu) de frig,somerii ingroasa randurile,ni se repeta pana la saturatie ca nu sunt bani de salarii,pensii… Cu tot haosul din tara,cine si ce raspunsuri sa mai dea?!?
  PS : Nutzy s-a dus cu pres-ul la “Kabul”,sa vorbeasca cu presedintele Norvegiei?!? Nu degeaba batranii nostri spun :”cum e turcul si pistolul”…La asa pres. “inteligent”,asa tiitoare ,”sclipitor de inteligenta”…

 4. @Cody, merci, amice!

 5. @gala, poate nu stiai dar moldovenii au donat in Haiti 100.000 euro. Prin urmare si-a platiti votantii. Oricum, n-o sa ne coste foarte mult avand in vedere ca majoritatea erau morti si CNP-inca nenascuti.
  Nu sunt de acord ca toate intrebarile raman fara raspuns. Depinde, in mare masura, de Parlament.


 6. gala

  Nu mai am incredere,cand vad ce se intampla…Intr-o situatie in care partidele din opozitie ar trebui sa ramana ferme (pe pozitie),politicienii se mananca intre ei in interiorul aceluiasi partid…Ma refer la PSD,dar nu stiu de ce, cred ca nici in PNL situatia nu e mai roz… :(

 7. nu ai de ce George, la ce sunt buni prietenii? :)

 8. @gala, asa este! Peste tot situatia este aceeasi. Cartite exista in toate partidele.


 9. robert horvath

  Domnule Serban.
  Pentru mine intrebarea este : Se poate reduce mandatul prezidential ? Din raspunsul francez in legatura cu crima de la Rouen, se pare ca sunt sanse.

  CRIMA SI PEDEAPSA
  PRESEDINTELE BASESCU ANCHETAT IN FRANTA !

  Consulat général de France à New York
  Philippe Lalliot
Consul général
  Stimate Domn
  Trimit spre atentia dumneavoastra scrisoarea adresata catre Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy. Unul din subiecte prezentate este incendiul din portul Rouen.
  Actualul Presedinte Roman Traian Basescu este responsabil de incendierea a 38 de nave şi de poluarea portului francez Rouen, în 1981, din postura de căpitan al navei de cursă lungă „Argeş”. Exista si o declaraţie din 1998 a lui Traian Băsescu, în care acesta recunoaşte că a falsificat probe pentru a scăpa de sancţiunile autorităţilor franceze.

  Incidentul a avut loc în iarna anului 1981. Traian Băsescu, pe atunci căpitan de cursă lungă de numai 3 luni, primise comanda navei „Argeş”. În portul francez Rouen, încărcătura navei a luat foc în timpul descărcării. Incendiul s-a extins la alte 37 de nave aflate în rada portului francez.

  A urmat o anchetă. Traian Băsescu a stat aproape o lună la dispoziţia autorităţilor franceze. A fost chemat şi la tribunal. Nava românească a fost verificată şi echipajul a fost anchetat.

  Abia după 17 ani, în 1998, Traian Băsescu, pe când era ministrul Transporturilor, a recunoscut, într-un interviu la Prima TV,Romania că incendiul din portul Rouen a pornit de la vasul său. Mai mult, Băsescu a admis că a falsificat probele pentru a scăpa de sancţiuni.

  După pentru dezastrul din portul Rouen, autorităţile franceze au cerut daune de aproximativ 12 milioane de dolari.

  Domnule Consul General
  Am fost sfatuit de autotitatile franceze sa va contactez pentru a afla stadiul anchetei deschise impotriva cetateanului roman Traian
  Basescu.Va cer o audienta.
  Voi fi onorat sa va intalnesc in urmatoarele saptamani. In jurul lui 20 Ianuarie plec in Japonia unde voi avea filmari timp de trei saptamani.
  Cu deosebit respect
  Robert Horvath-DEVA
  Ziarist de investigatii. New York
  Datele de contact personal pe http://www.devagallery
  Va rog a binevoi a anunta primirea scrisorii.
  RASPUNSUL FRANCEZ
  IN CURSUL ACESTEI ZILE AM PRIMIT UN RASPUNS PRIN TELEFON.
  AM PRIMIT ASIGURARI CA SCRISOAREA MEA A CATRE PRESEDINTELE FRANTEI A PRIMIT ATENTIA CUVENITA. SA PRECIZAT CA SA INCEPUT O ANCHETA PRELIMINARA SI CA VOI FI
  TINUT LA CURENT CU DESFASURAREA EI.
  Robert Horvath
  Cititi despre crima de la Rouen pe http://devanewyork.blogspot.com/

 10. Buna dimineata George

 11. @Cody, buna dimineata!

Leave a Reply