George Serban

“IRINEL”-izarea politicii, intr-o mass media tot mai tabloida


Imi amintesc cum, in anul 2009, o cuvantare lunga si plicticoasa, rostita de Basescu in Parlamentul Romaniei, a trecut neobservata. Presa a comentat si a reluat, in nestire, cateva behaituri prezidentiale, “s-au ras toti”, militantii, oricum absenti, preocupati de alegerile prezidentiale care urmau sa vina, n-au acordat nici o atentie plictisitoarei cuvantari a lui Basescu.

Cu relativ putin timp inainte de alegeri, cand Basescu a anuntat intentia de a cupla unul dintre tururile alegerilor prezidentiale cu un referendum pentru modernizarea statului, opinia publica a explodat. Politicieni, oameni de presa, analisti erau revoltati ca aceasta idee a referendumului nu a fost supusa dezbaterii publice. Basescu, hahaind le-a raspuns si le-a cerut sa verifice stenograma unei sedinte a Parlamentului, precizand ca, pe langa anuntul public si invitatia la dezbatere, a facut acest lucru chiar in plenul celor doua camere reunite ale Legislativului. Trezita brusc din somn, Lumea a descoperit, cu surprindere, ca Basescu a avut dreptate.

Si ne-am ales cu Basescu 2. Ce credeti ca a facut Lumea, dupa esecul din 6 decembrie 2009? A ramas treaza? …

Ieri, Duminica 17 aprilie, Basescu, pentru a “scapa” de presa si pentru a se putea concentra, in liniste cu creierul obosit, asupra modernizarii statului si asupra modificarii Constitutiei, s-a ascuns in judetul Covasna, printre maghiari. Bineinteles, in ciuda eforturilor sale de a se ascunde de presa, n-a scapat si, in cele din urma, presa l-a gasit.
Da, l-a gasit “intamplator” intr-o sala, special amenajata pentru conferinte de presa, unde a fost adus cu forta, legat, si i s-a dat drumul sub cuvant de onoare ca nu fuge si raspunde cuminte la toate intrebarile.
Si, conform promisiunii facute, Basescu a raspuns, a vorbit, a avut, ca intotdeauna, cateva intrebari “aranjate” in asa fel incat fiecaresa constituie prilejul unui mic discurs.

Din momentul incheierii conferintei de presa, pana astazi cand scriu aceste randuri, ecranele televizoarelor au fost pline de figura lui Basescu, buhaita de bautura, acest “Irinel” al politicii romanesti. Ca Basescu a umplut ore in sir ecranele televizoarelor, la fel ca poarta casei lui Irinel, nu ar fi de mirare. Izbitor este, insa, “modus operandi” al analistilor din media care incapabili sa descifreze motivele reale, mesajele, aparitiilor televizate ale lui Basescu, inventeaza pretexte cu impact emotional.
Daca in cazul “taierii cu surubelnita” a portii casei lui Irinel de la Izvorani, pretextul imbecilizarii telespectatorilor era “micuta”, acum handralaul, buldogul de Blaga, la care “s-ar fi dat” Basescu, avea sa fie pretextul.
Nimic mai fals, nimic mai inexact.
Basescu a avut nevoie de “fraierii de la televiziuni”, asa cum se exprima adeseori, sa transmita trei mesaje importante.
Incep cu ultimul mesaj, cel mai important, aruncat in graba la sfarsit, dupa modelul celui plasat in cuvantarea rostita in Parlament, in anul 2009, despre care am scris la inceputul acestui text. Alegerile parlamentare din 2012 se vor organiza concomitent cu un referendum pentru aprobarea Constitutiei. Adica alegerile vor trebui insotite de o actiune transformata intr-un mesaj populist, demagogic, asociat cu votul prin corespondenta si cu alte masuri pe care institutiile Statului portocaliu le va pregati pana atunci. A auzit cineva o dezbatere pe aceasta tema? A intrebat cineva Opozitia de ce pana in acest moment nu are un proiect atractiv si serios de modificare a Constitutiei, de modernizare a statului? Eu n-am auzit. Mai mult, l-am auzit astazi pe Liviu Dragnea, uimindu-ma cu afirmatia ca de “modificarea Constitutiei ne vom ocupa cand tara va avea un nou guvern si un nou presedinte”.
Ei bine, toata aceasta problematica, cea mai importanta, in opinia mea, in mesajele transmise ieri de Basescu, nu si-a facut loc in dezbaterea publica a mass media, dedicata … irinelizarii politicii romanesti.
Este adevarat, Basescu si-a exprimat sprijinul pentru “reforma in sanatate”, nascocita de o minte, pe cat de incompetenta, pe atat de bolnava. “Srijinul” exprimat de Basescu este de fapt strigatul adresat UDMR si maghiarilor, intre care s-a “ascuns”. Este strigatul unui om disperat care stie exact ce il asteapta in momentul in care va pierde majoritatea in parlament.
Si, in final, Basescu nu l-a “atacat fara precedent” pe Blaga. Basescu a avut nevoie sa transmita un mesaj poporului portocaliu. Si pentru ca acest mesaj sa ajunga cat mai adanc, a avut nevoie de toate goarnele mass media. Si le-a avut din plin. Mesajul conducatorului portocaliu este clar. Se afla la timona. Controleaza totul – da-o-n ma-sa de Constitutie! – si portocalii trebuie sa aiba incredere in el, indiferent de ce li se spune de catre cei care bat tara, in sus si in jos. El are un “partener” la care nu renunta si oamenii sa fie cat mai atenti la ce li se sopteste.
Cu alte cuvinte, s-a folosit de televiziunile mogulilor, pe care le terfeleste dar care sunt suficient de neprofesionale incat sa-i serveasca interesele.

Asistam de 24 de ore la … irinelizarea politicii romanesti intr-o mass media, tot mai tabloida.
Sfat: deocamdata, cea mai serioasa, in opinia mea, ramane presa scrisa, on-line sau pe hartie, asa cum este ea, cu interese si … pasiuni.

One Response to ““IRINEL”-izarea politicii, intr-o mass media tot mai tabloida”


  1. pastel

    tb este diabolic. Intentia lui se bazeaza pe experienta facuta anterior, cind lumea a votat prostita de asa zisa reducere a nr. de parlamentari. Acum bizuindu-se pe acelasi mod vrea sa mai prosteasca multimea urmarind sa se alature campaniei PDL, referendumul fiind un pretext. Si mai cred, asa cum ziceai, ca a creeat ocazia sa-l urecheze pe Blaga.
    Ar fi fost bine ca mass-media sa nu comenteze, sa nu publice nimic, sa fi trecut in derizoriu momentul.
    Asa a reusit sa ce a urmarit-reclama gratuita.

Leave a Reply