George Serban

La multi ani, prieteni! La multi ani, tuturor!

Timpul trece prea repede. Mult prea repede. Daca, pana la o varsta, aveam impresia ca anii care veneau se adunau, acum sunt sigur ca anii care vin se scad. Poate si din acest motiv, simt tot mai mult nevoia oamenilor, nevoia de a comunica cu oamenii. Poate si din acest motiv, ma aflu aici, intr-un spatiu virtual dar atat de primitor si prietenos.

Vine un an nou, complet diferit de ceilalti, de pana acum. Daca pana acum, puteam banui si ne puteam organiza viata pentru a intampina un an nou, acum nimeni nu poate spune ce va urma. Un lucru e sigur. Va fi greu.
Dar, de multe ori, cei dinaintea noastra s-au confruntat cu perioade grele, chiar dramatice si le-au depasit.

Un sofer batran – asa imi parea mie, atunci, – mi-a pus, pentru prima oara, volanul in mana. Ma urmarea cum conduc si-mi repeta ceea ce el considera a fi sfatul cel mai important. Imi spunea sa privesc drept inainte, spre drumul meu, sa observ obstacolele dar fara sa le privesc … pentru ca, daca le voi privi, inevitabil, ma voi duce spre ele …

Mi-e teama ca, astazi, asta se intampla cu noi. In loc sa vedem limpede drumul nostru, al fiecaruia, al tuturor, al Romaniei, vedem doar ceea ce ne opreste. Vedem obstacolele si ne blocam in ele. Romania reala, ca vrem sau nu vrem, este aceea pe care o vedem in strada, in jurul nostru, pe ecranele televizoarelor. O tara distrusa, plina de obstacole. Intr-o tara in care nu mai exista mass-media, intr-o tara cu o presa prostituata politic, indiferent de partea cui ar fi, nimeni nu ne mai arata drumul, ni se arata isteric doar obstacolele.
Drumul trebuie sa-l gasim singuri, renuntand la dependenta de informatia publica, partizana si, nu de putine ori, incorecta, mistificata. Trebuie, fara sa parasim comunicarea din spatiul virtual, care ne-a adus impreuna, sa coboram in viata reala. Sa ne adunam in jurul unor obiective, oricat de putine, dar realiste si temeinice. Sa ignoram, pentru o vreme, diferentele de optiuni politice, ambitiile personale, atat de importante pentru fiecare, si sa ne salvam viitorul.
Sa ne amintim de jocurile copilariei, sa ne recunoastem folosind o parola, un cuvant cheie care, macar pentru o vreme, ar trebui sa fie … Romania.

Va doresc, prieteni, un An Nou, cu lupte si victorii, cu cele mai importante impliniri, cele ale sufletului!
Si, oriunde ati fi la miezul noptii, daca nu va fi greu, daca nu va veti simti stanjeniti din cauza anturajului, daca sufletul va va incuraja, inchinati primul pahar pentru Romania si pentru prietenie. Sau, daca nu, … aveti curajul si … faceti-o in gand. Ar putea fi, pentru noi toti, un inceput de drum.

3 Responses to “La multi ani, prieteni! La multi ani, tuturor!”

  1. Maestre, iti urez, inainte de toate, sanatate. Tie si celor dragi. Adica, poporului roman.
    Apoi, bucurii, noroc si minte limpede. Cam astea ar fi cele mai importante. Doamne-ajuta!

  2. La multi ani domnule George Serban!
    La multi ani si prietenilor blogului dumneavoastra!


  3. ana_idu

    La multi ani! si multumesc mult pentru Balada.

Leave a Reply