George Serban

NOAPTEA CUTITELOR LUNGI

Am preluat acest text de la Zoe Petre. Este o sinteza perfecta a situatiei reale dintr-un PD aflat in cadere libera. Miza luptei din interior este ca Basescu, atunci cand va reveni la PD, – e singura mocirla care-i vine manusa – trebuie sa gaseasca un “presedinte” dispus sa-i cedeze locul.
Si pentru a face legatura cu titlul inspirat, precizez, pentru cei care cunosc un pic de istorie, ca nu ma intereseaza cine este dl. Rőhm in povestea cutitelor lungi. As vrea sa stiu cine este soferul alaturi de care se afla in pat …

Nu pot să nu dau dreptate tuturor celor care denunță explozia de arestări aero-purtate de prin vămile patriei ca pe o operație de zgomot și lumini, menită în primul rînd să orbească publicul atîta cît să uite de coalizarea opoziției. Dar geografia acestor operații spectaculoase îmi sugerează și alte planuri, ceva mai puțin vizibile. Vestul țării era pînă de curînd împărțit între cîteva mri clanuri PDL: famiglia Seculici/Falcă, cu centrul la Arad și ramificații în Palatul Victoria (Igaș, Funeriu); feuda Oradea, păstorită de mai bine de 20 de ani de Vasile Blaga – și ea cu reprezentanți în guvern; și zona Caraș, adică ducatul Frunzăverde. Or, ce vedem pe o hartă a acestei fărîmițări feudale in progress, dacă nu demantelarea rețelelor Frunzăverde de către mafia arădeană? Probabil că Blaga ori se sperie, ori urmează la rînd.
În est nu mai am nimic de zis, a spus destule dl. Flutur. Aflu de prin ziare că s-ar pregăti surprize și pentru Adriean Videanu, în afacerea Daimler. Între timp, bugetul Ministerului dezvoltării se tot dezvoltă…

2 Responses to “NOAPTEA CUTITELOR LUNGI”

  1. Maestre, nu cred ca Basescu se gindeste la intoarcerea in partid. Pe de o parte, fiindca nu-l aranjeaza postura unui sef de MIC partid de opozitie, iar pe de alta parte, si INFINIT MAI IMPORTANT, FIINDCA NU-L AJUTA!
    Dupa cum stim, in clipa in care Basescu nu va mai fi nici macar formal presedintele Romaniei, va avea de raspuns la niste intrebari. Singura lui sansa ar fi ca, in acel moment, sa fie premier numit de un presedinte obedient lui. Conditia necesara (si poate si suficienta) ar fi ca PDL-ul sa propuna si sa sustina candidatura la presedintia tarii a “persoanei potrivite”. Numai ca, daca Blaga va fi la conducerea PDL, “persoana potrivita” nu va pupa in vecii vecilor aceasta nominalizare. Asadar, miza lui, acum, este controlul absolut asupra PDL.
    Daca l-ar fi putut clona pe Boc, ar fi fost fericit: unul la partid, unul la guvern. Fiindca nu poate, vrea sa-l mute pe Boc la partid (locul cel mai fierbinte), iar la guvern ar vrea un neica nimeni. Problema e ca PDL-ul nu se arata dispus sa “treaca” un asemenea premier prin parlament.
    Se anunta evenimente foarte interesante!

  2. @augustin
    De acord, maestre! Nu va renunta la putere. Dar nici la functia de presedinte de partid care sa-i asigure nominalizarea despre care vorbesti. El nu se vede liderul unui mic partid de opozitie. Pentru a fi desemnat are nevoie de o majoritate care se construieste sub ochii nostri. Asta nu inseamna ca va reusi dar asta-i planul.

Leave a Reply