George Serban

O stire prea putin mediatizata! De "unii" chiar ignorata …

Gandul

Chirac judecat

Dupa 10 ani

chirac-afp-mediafax-foto-patrick-kovarikPentru prima dată în istoria celei de-a Cincea Republici, un fost preşedinte francez este anchetat penal, anunţă cotidianul Le Monde. Fostul lider Jacques Chirac (76 de ani) a fost trimis vineri în faţa tribunalului corecţional din Paris (ce se pronunţă în materie de anchete penale) pentru deturnare de fonduri publice. Chirac este acuzat că ar fi dat aceşti bani unor persoane cunoscute în cadrul unei afaceri cu locuri de muncă fictive la primăria capitalei franceze, în perioada când a condus-o (1977-1995).
Fostul preşedinte (1995-2007) a fost protejat timp de 12 ani de funcţia sa supremă în stat şi a fost pus sub anchetă la 21 noiembrie 2007, pentru “deturnare de fonduri publice” şi “abuz de încredere” în dosarul a 21 locuri de muncă fictive.

Un dosar instrumentat din 1999
Totuşi, dosarul a început să fie instrumentat în 1999, deci acum mai bine de 10 ani. A fost la acea vreme nevoie de plângerea unui contribuabil parizian pentru ca dosarele celor 400 de colaboratori ai lui Chirac de la primărie să fie luate la puricat. Semnătura lui Jacques Chirac nu figurează decât pe unul singur dintre contractele litigioase – ale unor persoane plătite de Primărie, dar care în realitate nu aveau nicio legătură cu municipalitatea. Documentul pe care apare semnătura lui Chirac este cel privind angajarea lui Alain Costelcalde la primărie, când, în realitate, acesta era şoferul unui senator RPR (partid înfiinţat de Chirac, ce ulterior s-a transformat în UMP – dreapta). Ancheta a demonstrat că mai mulţi aleşi din partidul lui Chirac au beneficiat de serviciile unor colaboratori care nu au pus niciodată piciorul în vreo clădire a municipalităţii, dar erau plătiţi generos de aceasta, ca servicii politice ale lui Chirac faţă de colegi de partid. Chirac devine astfel primul fost şef al statului francez aflat într-o asemenea situaţie.
Ancheta a fost condusă de judecătoarea Xavière Siméoni şi a vizat 35 locuri de muncă din perioada 1983-1998, de la debutul celui de-al doilea mandat de primar al lui Chirac. Totuşi, câteva din aceste locuri nu au mai fost luate în calcul deoarece era vorba de fapte ce s-au petrecut înainte de 1992 şi s-au prescris. Judecătoarea (ce se apropie de pensionare) nu a dorit să dea curs concluziilor Parchetului, care ceruse neînceperea urmăririi penale pentru toţi cei în cauză. În acelaşi dosar, a fost condamnat la 14 luni cu suspendare fostul premier francez Alain Juppé.

No Responses to “O stire prea putin mediatizata! De "unii" chiar ignorata …”

 1. Milităm pentru extinderea procedeului!…

 2. @Vania
  sa traim noi, militantii extinderii procedeului …


 3. codeus41

  TREBUIE. doar si pentru a da exemplu. vorba cuiva in Romania nimeni nu raspunde de nimic. toti fac cum ii taie capul dar nu raspund. ar fi cayul sa mai si raspundem chiar penal.

 4. @Cody,
  sustragerea permanenta a lui Traian Basescu, de la raspunderea in fata legii penale, complici fiindu-i oameni din Justitie, ar trebui sa fie o tema permanenta de campanie.


 5. matilda

  Acum, că are şi buzdugan, se crede zmeul-zmeilor. Să vedem cine este Făt-Frumos !

 6. @matilda,
  mie “buzdugan” imi spune ca stie ca va avea nevoie de … lumina wireless. Am auzit ca … acolo, se da stingerea la 22:00 dupa care incep sa faca prostioare intre ei :)


 7. matilda

  hihihi, ce bine-ar fi !

Leave a Reply