George Serban

Oamenii din jurul lor – partea I-a – din jurul celui pe care il cunosc

Sunt oameni in jurul lor. Altfel, nici nu s-ar putea. Fara cei din jurul lor, n-ar putea face nimic.
Ma refer la aceia care, intamplator sau nu, cu voia unora sau altora, au ajuns sa decida asupra vietii semenilor. In jurul lor exista oameni care ii ajuta, ii sfatuiesc, ii fac puternici si respectabili sau ii fac caraghiosi si detestati. In termeni uzuali, exista liderii si anturajul lor.
Cred – si, in ultimii ani, mi-am intarit aceasta convingere – ca un lider il poti cunoaste fie direct si indeaproape, asa cum l-am cunoscut pe Basescu, fie conoscand oameni din anturajul apropiat.
Intre oamenii din anturaj si lider exista o legatura stransa si, pe termen mediu sau lung, intre ei apar asemanari care poate n-au existat inainte.
Cum spuneam, pe Basescu l-am cunoscut personal, cand nu era lider si-si tuguia buzele la fundul lui Roman. Basescu a fost intotdeauna si va ramane ceea ce este. Un impostor, un ipocrit mincinos, un las agresiv verbal si fizic doar cand se simte aparatu’ de altii. Un om incult, primitiv in educatie si comportament. Un om lipsit de performante profesionale care tot ceea ce a dobandit, a obtinut necinstit sau prin impostura. Pentru ca este un astfel de om, in drumul spre Cotroceni, s-a inconjurat de mercenari “cu scoala” legitimati ca intelectuali. Victimele “cu scoala” au avut naivitatea sau prostia de a-si imagina ca-i pot fi utili analfabetului impostor. Au crezut ca-i vor putea transfera cate ceva din cultura lor pentru a-l face frecventabil in tara si in strainatate. Primul care a inteles ca e pe post de papagal “cu scoala”, nu pentru a-l invata ceva pe agramat, ci pentru a-i transfera un pic din aura sa intelectuala, a fost Andrei Plesu. A iesit discret pe poarta Cotrocenilor, fara sa scoata un cuvant. Apoi, l-au urmat si altii. Cei care au ramas la Palat dar si altii, dincolo de zidurile Cotrocenilor, s-au impartit in … “doua taberi, in smintiti si in misei”. Udrea, Berceanu, Traian Ungureanu, Videanu, Macovei, Antonie Solomon, Silviu Prigoana, Patapievici, Liiceanu, Ridtzi, Boureanu, toti la un loc au devenit slugile liderului si nu mentorii lui.
Despre rezultat, nu mai este nimic de spus. Au ajuns, intr-adevar, sa semene unii cu altii.

12 Responses to “Oamenii din jurul lor – partea I-a – din jurul celui pe care il cunosc”


 1. El Desdichado

  Sa nu uitam ca desi l-a abandonat pe Basescu, Andrei Plesu l-a votat la ultimele alegeri tot pe el (cel putin asa a scris). ;)

 2. @El Desdichado
  N-am uitat asta. Ma refeream doar la reactia lui cand si-a dat seama ca e un “papagal cu scoala” :)


 3. matilda

  În noaptea Convenţiei Trădării, cînd , într-un tîrziu, s-a anunţat rezultatul votului, Petre Roman a exclamat : ” Pe ce mîini a încăput partidul, Dumnezeule ! ”
  Ceea ce s-a văzut….

 4. @matilda, nu am auzit pentru ca nu mai eram langa el. Dar am gandit atunci: … ¨Petre, pe mana cui a dat partidul?¨ Votul a fost trucat ca tot ceea ce a ¨construit¨ Basescu dar vina pentru ceea ce s-a intamplat o poarta Roman.


 5. matilda

  Eram în biroul de la Senat al lui Petre Roman împreună cu Cornel Ruse , Dumnezeu să-l odihnească ! şi am auzit diverse, dar asta mi-a rămas în minte, nu ştiu de ce. Sau ştiu…
  Da, aşa e, Roman a pierdut partidul pe mîna lui şi pe viclenia securiştilor care au tras sforile pe la spatele lui.

 6. [...] Lucia, Matilda, Gabriela, Theodora, Diacritica, Lilick, Dramoleta, George, Geocer, Vania, Dan, Jenică, Caius, Daurel, Onu, Madi, Zoe, Natașa, Mirko, Mirela, Andi, [...]

 7. Din păcate, în ţara asta a noastră, pe lângă oameni minunaţi sunt încă mulţi după “chipul şi asemănarea” liderului de la Cotroceni şi gândesc că misiunea celui ce-i va lua locul – va trebui să se întâmple şi acest lucru odată – oricât de bun ar fi acel CINEVA, va fi extrem de dificilă, fiindcă , aşa cum spune românul înţelept, o căruţă nu merge niciodată cu o singură roată şi-atunci va trebui să ne implicăm cu toţi să o urnim din mocirla în care a aruncat-o actuala guvernare. Dacă fiecare cetăţean de bună credinţă ar încerca să trezească la realitate pe cei câţiva din jurul său, cerându-le implicare, tot ar fi mai mult decât nimic. Si când spun aceasta mă refer la acea frecvent întâlnită poziţie nocivă de spectator dezamăgit care părăseşte sala cu gândul să nu mai revină, poziţie la fel de dăunătoare pentru ţară ca şi aceea de răufăcător direct.

 8. @Aurora Georgescu, multumesc pentru cuvintele frumoase!


 9. codeus

  buna dimineata George

 10. @Cody, buna dimineata!


 11. spedy

  Buna ziua!
  Stiu doar un lucru:ce a fost, a fost ,bine sau rau,urma alege dar,cand vor ajunge la putere ,caci va veni si ziua acea ,oricare ar fi compozitia acelui pol de putere si oricat de provizorie i-ar fi existenta,principala preocupare,dincolo de criza economica si sociala ,va trebui sa fie AFIRMAREA ,IMPUNEREA PUTERII LEGII,ca fiind una pentru toti si dincolo de care nu are NIMENI NICI O ALTA PUTERE ,imposibilitatea guvernarii prin ordonante,decat in vremuri de calamitate severa, sau razboi !!!
  Si cati de multi vor cauta sa scape de dragostea nelimitata a ANI-tei…cea mult clamata dar tare oropsita chiar de cei ce s-au scremut a o naste …Sper numai sa nu fie dupa chipul si asemanarea …lor

 12. @spedy, asa trebuie sa fie! Vad cum incet, incet – uneori, prea incet – opozitia se aduna in jurul unor idei comune, in jurul unui plan cu adevarat important.

Leave a Reply