George Serban

Oamenii … Presedintelui!

Intrucat este unul dintre cele mai citite texte, il voi aduce mai “in fata”. Fac insa cateva precizari. N-am terminat, vreau sa existe si fotografii. Astept ajutor pentru ca lipsesc persoane pe care incerc sa mi le amintesc. Nu dau drumul mesajelor care au un limbaj nepotrivit chiar daca avem aceleasi … simpatii. Adrian Nastase, din pozitia de prim-ministru, nu il pot percepe ca unul dintre oamenii presedintelui. In ceea ce-l priveste, Boc este altceva, pentru ca pe el nu-l pot percepe ca prim-ministru!

UPDATE:

Cred ca am raspuns, in mare parte, propunerilor. Am adugat ce era de adaugat. O singura exceptie. Andrei Plesu! Faceti-mi orice, ma rog, pana la un punct, dar eu pe Andrei Plesu nu-l pot aseza langa Traian Basescu chiar daca s-a dus singur acolo. L-am vazut iesind pe poarta Cotrocenilor, i-am vazut privirea … Atunci, de ce tace, va (ma) intrebati? In comunism nu i-a fost frica si-i este acum? Andrei Plesu nu tace de frica. Tace de rusine! Nu merita sa-l pun acolo.
Cam asa ar trebui sa arate echipele cu oamenii presedintelui. Va propun un experiment. In toate perioadele au existat controverse si oameni controversati. Luati un exemplu, cel care vi se pare cel mai scandalos din mandatele Ion Iliescu sau Emil Constantinescu. Considerati-l unitate de masura, adica 1. Luati apoi tot ce se intampla din 2005 incoace cu toata menajeria imaginata de dumneavoastra, cu ajutorul meu, si raportati-o la acel exemplu pe care l-ati ales. Nu-i asa ca v-a iesit un numar care bate spre o mie? Asta este expresia numerica a cuvantului … mizerie. Cine mai vrea o tura, sa se pregateasca, vin alegerile!

Vazand figurile unor oameni care apar pe ecranele televizoarelor, in paginile ziarelor, pe bloguri, – oameni care ne vorbesc, ne transmit mesaje despre ei sau despre altii – mi-am dat seama ca pe unii dintre ei ii cunosc personal, am lucrat alaturi de ei sau impreuna cu ei, pe altii i-am cunoscut intamplator sau nu i-am cunoscut dar toti, fara exceptie, mi-au produs o anume impresie. Ma refer la acei oameni pe care perceptia mea i-a clasificat in categoria … “oamenii presedintelui”. In mintea mea, clasificarea acestor oameni nu e determinata de aparteneta la o anume institutie. Eu vad integrarea lor deplina intr-o comuniune intelectuala, poate doctrinara si, nu in ultimul rand, emotionala. Deplina acceptanta, comportamentul, disponibilitatea totala de a impartasi, in egala masura, inceputul dar si sfarsitul, fac din oamenii presedintelui o parte a personalitatii sale. Ei, toti impreuna, au ceva in comun, incep sa fie, nu asemanatori, ci … “asemenea”. Mi-a venit in minte acest cuvant, imprumutat din geometrie si-mi pare extrem de potrivit pentru ceea ce am vrut sa exprim. Vazand urarea Corinei Cretu care, astazi, este un om politic cu o cariera proprie, independenta, solid ancorata intr-un partid, mi-am dat seama ca orice ar face, numele ei, pentru mine, este strans legata de imaginea si personalitatea presedintelui Ion Iliescu. Cu alte cuvinte, extrapoland … mintea mea o asociaza pe Corina Cretu cu imaginea presedintelui Ion Iliescu. Gandindu-ma la Zoe Petre, o persoana cu o cariera stiintifica si universitara solida, mintea mea o asociaza cu activitatea politica a presedintelui Emil Constantinescu. Dar ma gandesc si la minunatul Andrei Plesu iar mintea mea, incapatanata dar usor ezitanta, il izgoneste imediat pe Traian Basescu. La fel mi se intampla si daca ma gandesc la Renate Weber.
Nu vreau sa stric acest tablou dar n-am ce face! Cum mama naibii, daca ma gandesc la Silviu Prigoana, mintea mea il lipeste, parca sudat la imaginea si chipul domnului Traian Basescu …
Cine sunt … “oamenii presedintelui”? Vreau sa fac un efort si sa mi-i amintesc, pe multi, cu mare placere. Daca nu reusesc, poate ma ajutati. Nu am in vedere doar consilierii acestora. Ma gandesc si la cei a caror notorietate a fost dobandita ca … “oameni ai presedintelui”. Le voi pune si fotografiile …

Ion Iliescu: Corina Cretu, Ioan Mircea Pascu (profesor, doctor stiinte politice), Victor Opaschi, Octavian Stireanu, academician Răzvan Theodorescu, profesor dr. Sorin Oprescu

ioniliescu

victor-opaschi11

corina-cretu

ioanmirceapascu

octavianstireanu2

razvan_theodorescu

sorinoprescu 

 

 

 

 

 

Emil Constantinescu: Zoe Petre, Vlad Nistor, Mugur Ciuvica, Dorin Marian, Catalin Harnagea, Sorin Moisescu (desemnat ulterior Procuror General al Romaniei, decedat, numele sau se afla pe frontispiciul ICCJ)

emil-constantinescu

zoe-petre

dorin-marian

catalin-harnagea

 

 

 

mugur-ciuvica

  vlad-nistor 

 

 

 

 

Traian Basescu: (cei care au avut disponibilitatea de a impartasi inceputul, despre impartasirea sfarsitului este riscant sa facem evaluari …) Theodor Stlojan (cel care nu poate sa finalizeze vreodata dar stoarce lacrimi), Elena Udrea (lunatica vizitatoare ecumenica), Silviu Prigoana (cel care, cand nu se uita nimeni, aduna, pe sest, gunoiul), Adriean Videanu (acela care a continuat transformarea Capitalei intr-o sursa inepuizabila de …  inspiratie monetara), Emil Boc (cel care nu stie nimeni la ce foloseste), Costel Casuneanu (proprietarul celei mai mari spalatorii de … hartii fosnitoare si donator de mansarde de lux), Daniel Morar (custodele dosarelor penale ale viitorului fost presedinte), H.R. Patapievici (cel care patroneaza upgradarea erectiei la dimensiunea de simbol cultural national), T.R. Ungureanu (ziaristul platit de Cotroceni la … litera tiparita dar … se scad pauzele dintre cuvinte), Liviu Negoita (regele … cazinourilor)traian_basescu_presedinte_ales

 

 

 

 

 

 

 

boc-mainile-pe-cap2

roberta1pdl-si-bata

prigoana1

POGEA - SINDICATEtraian_razvan_ungureanuelena-udreanegoita-si-prigoanavideanu1STOLOJAN - RETRAGEREcasuneanupatapievici-basemorar-si-base1

IN FINAL … APOTEOZA
Cand hotia conecteaza prostia se metamorfozeaza in adevar si degajeaza prin orificiul bucal al pacatosului
sau in versiunea neacademica
GURA PACATOSULUI ADEVAR GRAIESTE

45 Responses to “Oamenii … Presedintelui!”

 1. Vai, cîtă răutate! :)

 2. Mai bine m-ati ajuta! doar am fost contemporani cu evenimentele :)

 3. Ia să vedem…
  Dintre oamenii preşedintelui Ion Iliescu – cred că ar trebui să-l amintim pe regretatul Dan Iosif. Mai este şi Şerban Nicolae. Şi, desigur, mai sunt oameni politici al căror nume este adesea asociat cu al preşedintelui Iliescu, chiar dacă nu i-au fost consilieri – ca Răzvan Theodorescu sau chiar Sorin Oprescu.
  Emil Constantinescu – Mi se pare că Mugur Ciuvică a lucrat cu el.
  Traian Băsescu: Anca Boagiu, Videanu, Blaga. Boc, Emil Boc, dacă-l ştiţi. Mai e şi fata aceea care a fost prefect al Bucureştiului. Şi Roberta Anastase. Şi, într-o vreme, Cozmin Guşe şi Lavinia Şandru.
  Dar ce facem cu Talpeş, care a fost “omul lui Iliescu”, iar apoi “omul lui Băsescu”.

 4. Am uitat de alţi oameni ai lui Băsescu – pînă la un punct: Adriana şi Claudiu Săftoiu.

 5. Incerc sa-i gasesc pe cei care au ramas, intr-un fel sau altul alaturi. Acolo unde-i leaga doar banii e mai greu de gasit.

 6. Mi-au mai venit în minte nişte nume, dar nu ştiu dacă sunt cu bani sau cu altceva. Anumiţi “intelectuali publici”, de exemplu. Deontologi, carevasăzică.

 7. Stolojan? :)

 8. deontologii sunt foarte buni

 9. La dl. Iliescu nu prea ii stiam. Dar ne referim la cei care sunt cunoscuti si astazi ca fiind apropiati. Talpes, dupa ce la SIE isi descoperise vocatia masonica (cred ca nu ma mai aflu sub juramant, au trecut cei 5 ani), a cotit-o spre o alee religoasa care s-nfundat in gradina din spate a lui Traian.

 10. @Lilick
  Doamne cum am putut sa-l uit pe storcatorul de lacrimi

 11. Mai este cineva – mult mai discret, dar e şi acum consilier, dacă nu mă înşel, Bogdan Teodoriu, cred că vă amintiţi de el. Totuşi, cumva mi-e greu să-l asociez cu Băsescu. Viaţa e ciudată.

 12. E, cum sa nu-l tin minte? In ’96 umbla dupa mine sa nu-l uit cand imi fac lista cu echipa de campanie a lui Roman.

 13. A fost şi ministru un timp, la Cercetare, cred că în guvernul Ciorbea.

 14. Daca veti cauta pe Google la consilieri prezidentiali, veti vedea cati consilieri au avut presedintii Romaniei si cati are Inutil. Imi place din ce in ce mai mult numele asta. Oana ar putea sa-l introduca in piesa ei dar pe partea cealalta a raului.

 15. De oamenii lui Băsescu aflaţi întîmplător sau nu în diferite partide e cazul să pomenim?

 16. Am să-i transmit Oanei ideea :)
  Mi-am făcut lecţiile pe Google, am mai descoperit nume de care uitasem – Boda, Mişu Negriţoiu…
  Şi constat că de la un preşedinte la altul, numărul consilierilor a tot crescut. Sigur că mulţi de pe lista consilierilor lui Băsescu nu mai sunt alături de el, dar chiar şi aşa sunt cam mulţi. Patru consilieri personali străini! Oare îi ascultă? În general, mai ascultă pe cineva?

 17. Nu, cred ca ajunge. Acum pot incepe sa-i identific si vizual. Important este sa desenam spatiul din jurul lui sa se vada cu cine la umplut si disproportia calitativa intre camarila lui si echipele celor doi presedinti. Strainii, din cate am vazut eu au plecat dupa un an sau doi.

 18. Disproporţia era clară de la început :) Se aplică proverbul acela “spune.mi cu cine te însoţeşti ca să-şi spun cine eşti”?

 19. Pe blogspot nu apar adresele de mail, aici WordPress e în avantaj :)

 20. Am inteles :)

 21. Si fiul meu, tot cu “evenimentele” astea va fi contemporan :roll:

 22. @dramoleta
  Se pare ca nu scapa nimeni :)

 23. Cred ca in categoria “oamenii lui Iliescu” ar trebui socotiti si milioanele de romani ca au votat pentru el (iar nu cu social-democratia) in 1990, 1992, 1996, 2000, 2004. Cei care au nu au fost alaturi de el in alegeri si si-au dat votul taberei adverse, au facut-o pentru tot soiul de motive, personale sau principiale, dar este greu de crezut ca farmecul, charisma lui Constantinescu sau Basescu, intruchiparea sperantelor lor in aceste persoane, i-a facut sa se deplaseze in fata urnelor. Cu totul altul e cazul lui Iliescu. Anticomunismul visceral ce a bantuit in aceste doua decenii, a clatinat increderea unora, dar foarte multi voteaza inca cu PSD doar pentru ca in randurile lui este Iliescu. Si inlocuitor acolo el nu are!

 24. @nraducanu
  Cu siguranta ca presedintii au devenit ceea ce au fost datorita sustinerii largi a unui numar de oameni mai mare decat numarul simpatizantilor partidelor. De acord cu dumneavoastra si in ceea ce priveste supravietuirea, astazi, a PSD pe care i-o datoreaza, in buna parte, domnului Ion Iliescu. Domnul Emil Constantinescu s-a bucurat de o sustinere la fel de larga, altfel n-ar fi castigat pe fondul unei prezente la vot care nu s-a mai regasit de atunci in nici un scrutin. Din pacate intreaga perioada ’96-2000 a fost marcata de necesitatea luarii unor masuri nepopulare care au favorizat inceputul cresterii economica in a doua jumatate a anului 2000, continuata apoi de guvernele Nastase si Tariceanu. Dar, in acelasi timp, perioada ’96-2000 ca de altfel si 2004-2008 au fost alterate de prezenta nociva si distrugatoare a lui Traian Basescu si camarilei sale care nu poate avea un efect constructiv in nici o administrare, indiferent ca se numeste Primaria Bucuresti sau Romania. Si totusi, in ambele perioade, in ciuda prezentei sale nocive s-au putut obtine si rezultate. Inchei spunandu-va ca am vrut sa subliniez importanta calitatii si performantei profesionale a echipei, a oamenilor din jurul presedintelui. va multumesc pentru comentariu!


 25. matilda

  vi-l mai amintiti pe Razvan Murgeanu,cel care putea fi vazut adesea prin Modrogan 22? Viceprimar al Bucurestilor, acum secretar de stat. Nu l-as neglija nici pe Silvian Ionescu, omul din “umbra”presedintelui .


 26. matilda

  As face o nuantare: “oamenii presentelui” sunt numiti cei care indeobste apar, sunt cunoscuti de prin presa , dar exista o categorie mai putin cunoscuta, cei care stau ceva mai in spate,trag anumite sfori, dar care beneficiaza de aproape aceleasi “bonusuri” (efortul din campania electorala se plateste,nu?). Ma gandesc acum la Cristian Radulescu,Liviu Negoita,Costica Canacheu,Mircea Raicu si cati nu-mi vin acum in minte…

 27. @matilda
  multumesc mult! cum am putut uita oameni atat de importanti? imi pare bine, nu stiam nimic despre dumneavoastra … :)

 28. E o idee bună continuarea acestui subiect. Printre “oamenii preşedintelui” să nu uităm femeile! De Simona Marinescu nu ştiu sigur, dar, mult înaintea Elenei Udrea, au existat Anca Boagiu, Adriana Săftoiu şi altele. Cred că prietena noastră Matilda îşi poate aminti şi alte nume.

 29. @Lucia Verona
  Ma bucur ca ati ajuns. Banuiesc ca sunteti la destinatie. V-ati cunoscut cu Matilda?

 30. Da, am ajuns cu bine şi da, o cunosc pe Matilda… de prin 1991, cred. :)

 31. Si, acolo, e totul in regula?

 32. Da, mulţumesc, totul e bine. Inclusiv internetul :)


 33. mihai 4

  Ai insiruit 3 randuri de oameni in dreptul fiecarui presedinte. Sunt de acord cu tine si cu cei enumerati in dreptul fiecaruia.Ce observ eu:in dreptul lui Iliescu vad oameni care sau ABTINUT ,ma refer aici la a nu baga mana la furaciuni ca ceilalti ,desi puteau sa o faca lejer.Iar asta e o bila alba pentru Iliescu desi l-am urat 14 ani,acum ma astept ca el sa puna umarul decisiv la izgonirea trogloditilor astora. In dreptul lui Constantinescu vad oamenii profesionisti in ceea ce fac sau au facut.Ei au o calitate cel putin:nu schimba tabara.Si in primul rand ei ar trebui sa faca parte dintr-o societate civila normala.Cat despre cei din dreptul lui Basescu sunt aceleasi muste verzi care se muta de pe un rahat pe altul.Au fost in 90,au fost si in 96-2000,sunt si acum 2004-09.Lor le lipseste verticalitatea din lipsa de caracter.Poti sa il adaugi aici si pe Plesu ,intrucat si tacerea de dupa e vinovata.

 34. @DSN
  Nu ma pricep la regulile teologice dar sunt sigur “la bunul simt” ca ai sesizat corect!

 35. Se întîmplă lucruri bizare pe-aici. Văd că v-aţi schimbat “faţa” blogului, mie îmi plăcea cum era, dar am să mă obişnuiesc :) De ce n-aţi mai pus poza?
  Dar nu asta era bizar. Am încercat să vă răspund la mail şi Mail Delivery System îmi spune că nu-l poate trimite. De trei ori! Nu era nimic important, dar ce are sistemul cu dumneavoastră?

 36. @Lucia Verona
  Am profitat de faptul ca am chiulit astazi si am deschis un santier. Eu fiind un dezvoltator (alt neologism care ma innebuneste!) vechiul blog imi strangula aspiratiile :roll: Inca mai lucrez la el, il finisez. Am observat ca luat cu treaba s-au adunat 30 de mailuri. Probabil s-a blocat … Ma ocup de el


 37. matilda

  Pe Bogdan Teodoriu l-am perceput intotdeauna ca pe un tehnocrat cu o minte foarte analitica. Daca isi facea griji pentru un post in viitorul guvern, nu mi se pare cel mare pacat. Pacatul cel mai mare este TRADAREA. Inaintea unei anumite Conventii Nationale, multi jurau cu mana pe statut ca nu-l vor vota pe Basescu. Dar l-au votat. Altii i s-au alaturat la impartirea cascavalului PD-ist. Dupa care a urmat cascavalul cel mare… De la acea tradare ni se trage tot raul. Scriind acum, mi-a trecut prin minte cartea “Orele astrale ale omenirii”. Noi am avut un cataclism…

 38. Dezvoltator… da, frumos cuvînt românesc. Neaoş :)
  Succes la lucrările de redecorare – ăsta-i alt cuvânt după care mă prăpădesc! :)

 39. @matilda
  Bogdan Teodoriu este un bun profesionist dar teoretician si, pe unde a fost, a dovedit aceasta limita. Eu cred ca, desi pastrat la Cotroceni, el este inutil acolo. Acolo sunt utili doar oamenii care fac ce lise spune si nu care sfatuiesc. Politica Cotrocenilor, in prezent, nu are nici o legatura cu interesele tarii. Acolo, inca din 2005, se face doar campanie electorala, sper inutila. Bogdan nu cred ca are ceva serios de facut acolo desi abia la nivelul acela ar putea fi util.

 40. Iar vi s-a blocat mailul. Spuneam că Preşedinţii au echipe, Inutilul are gaşcă:)
  P.S. Aveţi o problemă şi cu feed-ul, la mine nu se actualizează de două zile ce postaţi.

 41. @Lucia Verona
  Am mai multe probleme dar nu sunt tehnice :) si vor mai fi, probabil. Dupa cateva sondaje mai serioase, nu vor mai fi problemele la noi. Ele, problemele vor traversa si vor fi pe partea cealalta a strazii. Este a 5-a oara cand problemele traverseaza strada :) … asa … in timp!

 42. Să le ajutăm să traverseze! :)

 43. Deocamdata mi s-a blocat contul de e-mail. Nu-i de mirare pentru ca am domeniu cumparat de la Vodafone. Si la astia … asa trege prin gaura cheii!!!


 44. PAFI

  Cred ca printre oamenii lui Ion Iliescu ar putea fi nominalizati Nicolae Militaru si Silviu Brucan. Au avut un rol determinant dupa 22. Dec. 1989.

Leave a Reply