George Serban

Parlamentul viitorului … (meserie, bratara de aur!)

Am ezitat intre doua subiecte care ma intereseaza.
Primul mi-a fost sugerat de o leapsa, primita de la matilda, via Lucia Verona. Subiectul: parlamentul viitorului, din punctul de vedere al clasei politice. Fiind extrasezon, am preluat leapsa rapid.
Al doilea subiect a venit dintr-o imensa revolta pe care mi-a produs-o cazul primarului de Baia Mare, Cristian Anghel si tacerea ticaloasa in care s-a scufundat acest caz. Nu radiaza fascinatia uratului, a prostiei si perversitatii ca sa constiuie “un caz Catalin Voicu”.
Desi am ezitat intre cele doua subiecte, intelegand ca sunt strans legate intre ele, le voi aborda pe rand.

Prin urmare, despre parlament …
”Parlamentar” este o profesie ca oricare alta. Parlamentarul primeste lunar o suma de bani ca orice om care munceste. Din motive mai de graba tehnice se numeste indemnizatie lunara, nu salariu. Mai mult, exceptand cateva profesii liberale, parlamentarul nu are voie sa desfasoare alte profesii. Pana aici, formal, totul pare in regula. Dar, … nici formal, lucrurile n-au stat asa de la inceput.
In tot ceea ce a insemnat procesul de apropiere si, ulterior, de integrare in structurile europene, din cauza vitezei spre NATO si UE, am incercat sa aplicam aproape totul, de-a valma. … Otova!
Am preluat reguli, norme si legi din tari cu indelungata traditie democrata, din tari care si-au croit un sistem politic si legislativ pe masura educatiei, nivelului de civilizatie. Noi am preluat acel sistem, ca o haina cu doua numere mai mici, si l-am imbracat fortat peste un trup diform, mutilat timp de decenii de sabloane politice, straine Europei occidentale. In mod firesc, imbracata in aceasta haina, Romania arata ca o ruda saraca. Tesaturile au cedat una dupa alta.
Sistemul politic a devenit un hibrid intre centralismul democratic, de tip sovietic si alternanta la putere, dupa modelul occidental. Rezultatul? Clientelism, nepotism, goana dupa inavutire de pe pozitii privilegiate, discreditarea unei clase politice a carei unica misiune era, in fapt, sa obtina credibilitate, increderea si sustinere cetatenilor.
Aflata in captivitatea unor magistrati educati si formati in comunism dar deveniti peste noapte inamovibili, Justitia a devenit, la randul sau, un soi de mutant, o Justitia de tip sovietic care a inlocuit rubashka cu haine scumpe, croite dupa legile franceze.
Tot ceea ce in Occident functiona si insemna normalitate, la noi au devenit exceptii. Tot ceea ce in Occident constituie exceptie, la noi a devenit regula, normalitate.
In acest mediu social-politic s-a triat si format clasa politica. O clasa politica neperformanta, corupta, instabila ideologic, clientelara, nededicata tarii, obedienta intr-un sistem doar aparent democratic.
Aceasta clasa politica a dat tarii parlament dupa parlament, ajungand la caricatura acestui prim parlament ¨uninominal¨; cel mai fluid si instabil in ultimii douazeci de ani.
Cei care au trait inainte de 1989 isi amintesc care erau cele mai cautate si profitabile profesii sau meserii. Ospatari, mecanici si tinichigii auto, coafeze, medici ginecologi, securisti, activisti de partid. Fara o spaga consistenta, nu puteai obtine un loc de munca in aceste domenii.
Astazi – si asta spune multe! – avem alte aspiratii. Daca n-ai un chiosc, tinta bunastarii trebuie sa fie un colegiu de parlamentar, un loc la InstitutulNational al Magistraturii sau intr-un barou de avocati. Totusi, daca, luand in considerare comentariile din media, nu pierdem din vedere faptul ca cei mai bogati si suspectati de coruptie parlamentari sunt cei cu longevitatea cea mai mare, eu as recomanda profesia de senator sau deputat ca o tinta preferentiala.
Cum va arata Parlamentul Romaniei, maine? Raspunsul vine de la sine. Parlamentul este produsul clasei politice. Ce naste din pisica, soareci mananca …
Imi amintesc traseul meu politic. Niciodata, spre Putere! Partidul Democrat, in opozitie, la patru ani dupa revolutie. Imaginea unui partid tanar, foarte vizibil, condus de o echipa atragatoare, solidara. Cand unul dintre membri echipei era atacat, sareau toti in apararea lui. Un … ¨update¨ la ¨Cei trei muschetari¨. M-a bucurat cand am fost ales in … echipa. Din afara, totul parea in regula. Se vedea doar miza politica. In interior, se intrezarea si o alta miza. Locurile suficiente si generoase prin diverse structuri manageriale, consilii de administratie si altele pareau sa creasca coeziunea echipei. Dar, una peste alta, totul parea acceptabil.
Si, … a venit guvernarea din 1996. Prima, pentru Partidul Democrat. Posturi de ministri, secretari de stat, sefi de agentii … Oamenii doreau acces la bani, la fonduri publice, la afaceri cu petrol, la … marmura, la privatizari. Axele de camaraderie din vechea echipa s-au schimbat dupa noi criterii. Social-democratia a inceput sa fie invocata ca pretext, nu ca tinta politica. Prietenia si coeziunea s-a transformat in cardasie.
N-am facut altceva decat sa prefigurez partidul care vrea sa redeseneze scena politica, sa fixeze reperele modernizarii statului si sa reconfigureze structura viitorului parlament.
Ce ar trebui facut? Este simplu!
As repeta si acum ceea ce i-am spus lui Roman cand am plecat din Partidul Democrat. Atunci l-am acuzat ca nu ar fi vrut sa faca ceva prin care sa schimbe lucrurile. Cunoscandu-l, astazi, intelegand mai bine situatia de atunci din PD, sunt sigur ca Roman ar fi vrut sa schimbe lucrurile dar nu mai putea. Pierduse, deja, partidul.
Imi amintesc perfect. I-am spus ca in politica, in opinia mea, oamenii (nu oamenii, in general, ci romanii, in special) nu trebuie sa aiba, nici direct, nici indirect, legatura cu afacerile, pentru ca „foamea” de bani si de avere ii face sa-si piarda luciditatea si bunul simt.
I-am spus ca cei care vor functii in Executiv si in administratia centrala trebuie sa renunte la functiile de conducere in partid pentru a putea fi controlati de partid si pentru a se supune controlului parlamentar, asa cum prevede Constitutia.
Roman mi-a raspuns ca asa ceva nu se poate si ca in toate tarile europene situatia este aceeasi. De fapt, era vorba exact despre ceea ce scriam la inceput. Copierea modelelor europene. Copierea otova a modelelor europene pentru a reinventa o Romanie democrata si civilizata, nu difera prea mult de copierea de catre comunisti a sistemului sovietic. Nu cred ca sistemul comunist ar fi ¨biruit¨ pe undeva chiar aplicat fara sa fi fost copiat sistemul sovietic. Poate ca „original” n-ar fi fost atat de tragic. Despre copierea, fara adaptabilitate a modelelor europene in Romania si consecintele pe termen lung, nu mai trebuie spus nimic. Marturie este insasi Romania de astazi si institutiile sale corupte, politizate si neperformante.
Parlamentul de maine, fara o reforma reala in plan politic, o reforma pe care o vad fundamentata pe cele cateva principii enuntate mai sus (o reforma fara legatura cu bazaconiile lui Basescu) nu poate fi mai bun decat cel de azi. Sa speram ca nu va fi cu mult mai rau!

PS: Niciodata sa nu ramai dator, mai ales cu o leapsa. Sper ca matilda, si (via) Lucia Verona sa fie multumite de raspuns. :)

35 Responses to “Parlamentul viitorului … (meserie, bratara de aur!)”

 1. Domnule Serban
  Mafia care a preluat puterea economica si politica detinne 96 din capital. Restul nu detine nimic, cu exceptia mizeriei si a grijii zilei de maine. Parlamentul reprezinta aceasta clasa politica bineinteles cu exceptiile de rigoare. Vremea iluziilor si a reformelor si a iluzilor a trecut. Ne aflam inaintea unei crize economice ,politice si rasiale care va schimba intregul context politic. Prabusirea sistemului va creia un gol politic fara precedent. Probabil vom asista la adevaratul sfarsit al Revolutiei Romane.
  Pana una alta se intrevede un urias scandal international pentru Basescu si camarila sa, SCANDALUL SECOLULUI- ASCUNDEREA ARMELOR DE DISTRUGERE IN MASA A LUI SADAM LA AMBASADA IRAKIANA DE LA BUCURESTI SI LA NUMEROASE DEPOZITE MILITARE, ACEASTA ACTIUNE CRIMINAL TERORISTE A FOST CORDONATA DE BASESCU MINIETRUL TRANSPORTURILOR .
  Robert Horvath DEVA ziarist de investigatie specializat in terorism si arme de distrugere in masa
  http://devanewyork.blogspot.com/
  Datele de contact personal:
  http://www.devagallery.com/

 2. CRITICILOR MEI.
  
Aveti dreptate. Postarile mele desi ” nu sunt citite de nimeni ” se pare ca deranjeaza si chiar creiaza panica in cercurile apropiate cotrocenilor
Singur impotriva tuturor, “nebagat in seama” continui sa fac ce-mi dicteaza constinta.
Cu toata disperarea criticilor mei am reusit cate ceva
  .- Prin chemarea politiei la expozitia ICR New York am creiat singur un scandal de pomina. A fost prima “revolutie” pe bloguri care a cutremurat mafia basesciana
  .- Am facut eforturi in apararea demnitatii si recuperarea istoriei , mentionand ca romanii au salvat de la o moarte sigura, aproape un milion de evrei romani . Deschidetihttp://video.google.com/videoplay?docid=-3001110215792007342#. Aceasta atitudine curajoasa ma facut extrem de popular in randurile emigratiei americane.

  -Datorita eforturilor mele statul american va prelua in curand cladirea infectata de sobolani a diplomatiei romane din New York, In curand nu vor mai fi bani pentru amendade 10.000 $ pe luna.

  - Am desconspirat pe spionul rosu Vladimir Tismaneani aratand ca a intrat in SUA cu un pasaport si un nume fals. Denuntul meu la serviciul de emigrati va duce la deportarea sa. Am postat pe blogul meu un serial de 16 articole despre acest sobolan rosu,
-Autoriratile franceze fac cercetari pentru deschiderea unei anchete in legatura cu incendiul criminal a lui Basescu in portul Rouen. Chiar in cursul zilei de astazi am primit o scrisoare de la ambasadorul francez in SUA in legatura cu acest caz.
-Mafia cea mai importanta si cea mai periculoasa este mafia armelor avand in frunte ei pe Traian Basescu, Avand la dispozitie sume de bani uriase aceasta uzurpa toate institutile statului roman, punand c democratia in pericol.
Datorita eforturilor mele acrasta a intrat in atentia senatului SUA si a institutilor specializate.
  - Datorita cercetarilor mele am intrat in posesia unor documente care probeaza ca armele de distrugere in masa pentru care americanii au invadat Irakul au fost ascunse la ambasada Irakului de la Bucuresti si la alte depozite militare.
In decursul saptamanii trecute am aparut in fata unei comisii speciale a Senatului SUA.
Concluzie : Postarile si frustarile mele vor inceta in curand, Zilelele in libertate a Presedintelui sunt numarate.
  Robert Horvath DEVA Cineast USA http://devanewyork.blogspot.com/
  Datele de contact personal:
  http://www.devagallery.com/

 3. Twin Peakse-ul cărăşean ameninţat cu… SRI-ul prin guritza * divină * a prefectului Ţunea:
  http://www.caon.ro/stiri/im:caon:news-caras/articol/noi-cei-ce-le-stim-pe-toate/cn/news-20100502-07120592
  Frunzesky nu-i pe lângă situaţiune, zic * astrele *.
  Se instaurează statul miliţienesc…

 4. buna dimineata George. analiza unui cunoscator care mai si reuseste sa se detaseze de cloaca e de departe foarte buna. cine nu ar fi multumit de ce ai scris mai sus? aa stiu……. …….. ……….cuvintele se scriu singure

 5. @Cody, buna dimineata! Da, Cody, cunosc sistemul, am facut parte din el. De fapt, daca ma gandesc bine, toti facem parte din el, intr-un fel sau altul. Respingandu-l, acceptandu-l, neinteresandu-ne sau prin ceea ce sub ocupatia nazista (pastrand proportiile!) se numea … colaborationism.

 6. Da, excelentă analiză. Din nefericire, ai dreptate…

 7. @Lucia, din nefericire stiu ca am dreptate. Si ei stiu ca am dreptate. De cativa ani, cu precadere in ultimii doi, am (in)satisfactia de a vedea ca ceea ce gandesc ca se va intampla … se intampla. :)

 8. CONSPIRARIA TACERII

  Presa face parte din diversiune. In momentul cand am desvaluit ca expozitia ICR a fost o expozitie araba a artistului Amwar Ambaky cetatean
  irakian nimeni nu a preluat stirea.Antena3 a oprit orice desvaluire la jumate drum.
  Senzationalismul presei functioneaza pana la un punct. Cu exceptia unor oameni onesti si plin de curaj ca doamul GEORGE SERBAN totul este apa si un pamant. Nu demult 46 congresmeni americani au trimis o scrisoare adresata presedintelui Obama despre armele de contrabanda romanesti care au invadat SUA. O motiune de sprujin in parlamentul Roman ar fi lovit din plin mafia de la putere. Parlamentul face parte din aceiasi diversiune. Cea mai puternica mafie din Romania este cea a armamentului. Mogulul principal este Basescu. Dupa trimiterea la apa a lui Rosca Stanescu nimeni nu scoate o vorbulita. Legea lustratiei a devenit o frectie la un picior de lemn. Oameni onesti si sinceri ca domnul SERBAN sunt ultima speranta.

  Reply

 9. ION ILIESCU ARE DREPTATE !
  ( SOBOLANUL ROSU URAT SI URAT MIROSITOR VLADIMIR TISMANEANU )

  Ion Iliescu spune“Ma simt ca inainte de 1989, cand zeci de ani am fost urmarit, acasa si pe strada, de securitatea lui Ceausescu. Am ajuns astazi sa fiu atacat, aproape in fiecare zi, de catelusii lui Basescu. E inadmisibil”, a spus Iliescu, E rusinos ca niste catei ai lui Basescu, acest Tismaneanu care nu are niciun fel de calitate morala, sa ma atace zi de zi”, a mai spus Iliescu.
  NU SUNT UN PARTIZAN POLITIC A LUI ILIESCU CI DIMPOTRIVA. DAR IN ACEST CAZ ARE DREPTATE. ILIESCU A FOST URMARIT DE SECURITATE IAR TISMANEANU CA AGENTACOPERIT. NU A FOST NICIODATA URMARIT.

  DESCONSPIRAREA AGENTULUI VLADIMIR TISMANEANU
  Actiunea de infiltrare a Europei Libere cunoscuta sub numele de cod Cain a fost o
  actiune bilaterala a securitatii romane ( Unitatea 0617 din Directia 2 DDS spionaj ) -Brigazile Rosii Intenationale format din fosti luptatori ai razboiului civil din Spania ( controlat de NKVD ) – Partidul Comunist Spaniol. Cordonarea sa facut zilnic prin mesajele codificate al postului de radio Pirinei in limba spaniola.cu sediul la Bucuresti. Documente despre aceasta actiune pot fi gasite in arhivele sectiei internationale a PCR.
  In Septembrie 1981 Gizela Vass sefa sectiei deschide un pasaport cu o viza turistica unica pe numele Vladimir Tismaneanu cu dreptul de a vizita toate tarile din vestul Europei. Ajuns cu mama sa in Franta vorbeste la Europa Libera impotriva dictatorului Ceausescu si a familiei sale. In curand actiunea de infiltrare intra pe linia moarta. Cererea sa de azil politic in Franta este respinsa ca si cea de intrare in SUA . Intrand in filajul serviciului francez si a celui american agentul Volodea se ascunde sau calatoreste vestul european cu un pasaport fals, timp de 4 ani de zile. ( Ceausescu avea la dispozitie cinci sute de paşapoarte în alb, originale, obţinute de comuniştii lui care lucrau în poliţia spaniolă.).
  Dupa patru ani situatia devenise disperata. Nu se putea intoarce in Romania, avea interdictia de a sta in Franta….etc. Cazul este transferat serviciului cubanez. Conform documentelor, Tismaneanu a sosit in SUA, prin Philadelphia, la 1 octombrie 1985, dupa ce i s-a refuzat a viza de intrare in SUA. Brigazile Rosii Internationale l-au ajutat sa plece in Venezuela si abia in 1985 serviciile roman si sovietic si-au realizat scopul. Sa organizat o casatorie ….. cu o cetateanca romana americana de care a divortat curand. –PENTRU A SE iINFILTRA IN SUA AGENTULUI VOLODYA I SA CREIAT O NOUA BIOGRAFIEi ,UN NUME NOU SI UN NOU PASAPORT !
  PASAPORTUL DE INTRARE IN USA POARTA NUMELE VLADIMIR TISMANETKY SI ESTE DIFERIT DE CEL PE NUMELE VLADIMIR TISMANEANU, CU CARE A PLECAT DIN ROMANIA. AM LUAT CUNOSTINTA DE ACEST LUCRU FIIND PRIETEN CU FOSTA SOTIE A LUI VOLODEA, PE NUME TAMARA TISMANESKY CU CARE AM FOST CHIAR VECINI CU MAI MULTI ANI IN URMA. DOAMNA TISMANETKY ESTE UN TALENTAT ARTIST CARE PREDA ILUSTRATIA DE MODA LA UNIVERSITATE, (FIT NEW YORK.) DANSA A PRECIZAT CA A PRELUAT ACEST NUME PRIN CASATORIE. Orice comentariu in plus este de prisos, agentul Volodya fiind desconspirat.
  Robert Horvath DEVA Cineast USA
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/


 10. pastel

  Buna George!
  In mintea nu e loc pt. un parlament unicameral. Daca un nr. redus ar fi mai greu de combatut, o singura camera nu se justifica. Intr-o tara unde toate legile sint respectate, unde lucrurile sint puse deja pe fagasul lor este posibil sa fie un nr. mai mic de parlamentari. Dar sa ne imaginam ca un parlamentar ales are de gind sa mearga in teritoriul in care a fost pus sa reprezinte cetatenii si ca acest teritoriu se intinde pe raza mai multor comune si sate.
  Cite zile, pentru dezbaterea unei singure probleme de actualitate, in termen scurt, ii trebuie sa treaca din comuna in comuna?
  George nu exista posibilitatea unei actiuni, fie a unei parti din populatie, fie a unui referendum, fie a “Avocatului Poporului”, care sa anuleze “dorinta nebunului”? Aceasta institutie “Avocatul Poporului” ce misiune are, cind si pe cine reprezinta ea. Pina astazi nu am vazut nici-o actiune de aparare a oamenilor din popor, ci mai degraba o aliniere slugarnica fata de putere.
  Nimic nu este mai important ca sa existe o organizatie sau institutie cu buna judecata care sa ia partea celor obiditi.
  La noi este invers, se gudura pe linga cei mari.
  pastel

 11. @pastel, Parlamentul este plin de lichele. S-a vazut in ultimele luni cand s-a stins iluzia unora ca se vor duce cu partidele lor la putere, sa scape de urmariri penale, de hotii trecute sau … viitoare. Cand iluzia s-a stins, au sters-o pe cont propriu. Dar nu pot fi atatea lichele incat sa se adun 2/3 sa treaca prin Parlamentul Romaniei orice imbecilitate iesita din gura lui Basescu.


 12. lucia

  Va sarut si va imbratisez pe toti,deoarece nu pot sa intru in club.Am facut poze cu cladirea parlamentului din Budapesta,iar maine ma duc la cel din Viena,Coincidenta,Geoerge? :)
  Wirelessul din hotel merge lamentabil.Mor de ciuda.

 13. @lucia, bine ai ajuns! Nici o coincidenta nu e intamplatoare. :)


 14. Toni

  Prin 1990 a apărut o revistă săptămânală, “Procesul”, un titlu scris cu caractere gotice, parcă.
  Era scoasă prin Focşani, cred, şi avea un conţinut teribil de interesant, legat de Justiţie şi de Parlamentarism. Am citit acolo un articol, reluat din presa anilor ’30, despre rolul şi funcţionalitatea Parlamentului bicameral, poate cea mai bună prezentare în presă a puterii fundamentale pentru existenţa statului democratic.
  Din păcate, n-au apărut decît vreo 7 numere, sau cel puţin atâtea am găsit eu. Nu ştiu unde naiba le-am pus, că de aruncat nu le-am aruncat sigur, de când cu isteria asta dementă a celor 300 de unicamerali tot vreau să postez articolul respectiv, dar nu-l găsesc şi pace.
  Poate există cineva care ştie despre ce vorbesc şi îl scoate la lumina blogosferei.
  I-aş rămâne îndatorat. Aş merge până la cedarea locului meu din club, adică fotoliul de lângă măsuţă. De lângă tăviţă, ca să fiu mai clar. Mă mut şi la fumători, dacă e cazul!
  Sigur, cu condiţia ca să fie membru sau să fie legitimat de preşedinte. Nu al României, al clubului.
  Oricum, mai fac săpături.
  Poate-poate…
  Până atunci, nu spun decât atât:
  Funcţiile celor două camere trebuie să fie distincte şi să urmărească perfecţionarea actului legislativ, printr-o maieutică a procesului de legiferare strict determinată, etapizată şi ierahizată riguros. Aici sunt multe de spus, dar nu acum.
  Calitatea parlamentarilor este importantă, dar selecţia lor nu se va face corespunzător câtă vreme întreaga societate pluteşte într-o derivă periculoasă, fără puncte de reper precise, verificate şi solide.
  Sau, mai rău, cu puncte de reper înşelătoare, instabile şi în continuă schimbare.
  Cam atât.
  A! Lucia, valsează, valsează, dar fii atentă portofel şi la trecători, nici nu ştii ce surprize îţi pot oferi concetăţenii aflaţi pe-acolo cu treburi! Cât priveşte Parlamentele alea, spune-le că sunt depăşiţi, ar trebui să-şi demoleze camera aia în plus şi să-şi trimită parlamentarii care nu mai au loc în cele 300 de scaune la DNA, sau direct la puşcărie, altfel râd şi curcile din curtea Cotrocenilor de ei!
  Hai că mă duc la club, are George o pipetă cam mică şi mi-e că-mi pierd rândul la raţie!

 15. @Toni, incerc sa scormonesc dupa revista. Fotoliul nu se cedeaza. Un prieten, scotian, mi-a povestit despre un club in care locurile si privilegiile se mosteneau la recomandarea titularului. Sa ma gandesc si eu la cineva … Daca n-ar fi plecat de aproape 100 de ani, l-as fi desemnat pe Lenin. Daaaa! Si apoi as fi asistat la niste … conversatii intre voi cu mintea si experienta de acum si el cu mintea si experienta de atunci. Uaaaa …


 16. Toni

  Conversaţiile ar fi fost scurte:
  Eu: Democratia? Haraşo!
  Lenin: Cacaia demokraţia? Tovarasci, raz capitalist!
  Din off: Ta-ta-ta-ta-ta!
  Lenin: Koneţ conversaţia…
  Şi se mai elibera un loc lângă măsuţă…
  Aşa, ţin de el cu dinţii!


 17. Toni

  Nu de alta, dar, pe criza asta, unde mai găseşti o pară, chiar şi la pipetă?!


 18. Toni

  Şi, oricum, ţie nu ţi-l cedez. Doar ai ditamai canapeaua!
  Ar fi un abuz calificat, merg până la Strassbourg să-mi caut dreptatea!


 19. Toni

  Aşa că, dac-o găseşti, negociem. Picătură cu picătură!

 20. @Toni, ce pot sa spun? … ce pot sa spun? indisponibilitate pentru dialog. iar cuvantul acela pe care ti l-a adresat in prima propozitie interogativa mi-a demonstrat ca n-ar fi fost un partener se rios de discutie. auzi … “cacaia”. nu i-ar fi rusine! si se da intelectual … cacaia are in cap, cacaia ne-a lasat. da-l incolo! ma gandesc la alt mostenitor :)


 21. ROBERT HORVATH

  Domnule George Serban
  Postez pe blogul dumneavoastra un articol esential pentru trimiterea presedintelui la puscarie. Este lung ca si sirul crimelor Basescu. In cazul in care
  lungimea deranjeaza trimit o varianta prescurtata. Va multumesc anticipat.

  GARANTEZ TRIMITEREA LUI TRAIAN BASESCU LA PUSCARIE.
  Fostul presedinte Emil Constantinescu a dezvaluit, ca Traian Basescu a scapat de la a fi arestat si plimbat in fata camerelor cu o pereche de catuse la maini numai gratie integrarii in UE “.Integrarea in UE l-a salvat pe Basescu de arest si catuse”
  De data aceasta nu va scapa…… de catuse!

  DOSARUL CRIMINAL BASESCU – VANZAREA FLOTEI AERIENE ROMANE.

  IN CALITATE DE MINISTRU AL TRANSPORTURILOR A VANDUT AVIOANELE
  ROMANESTI TERORISTILOR INTERNATIONALI PE UN PRET DE NIMIC . UN AVION LA PRETUL UNUI JEEP.
  ABSOLUT TOATE DOCUMENTELE POARTA SEMNATURA ACTUALULUI PRESEDINTE AL ROMANIEI.
  ABSOLUT TOTI CUMPARATORII SUNT IN INCHISOARE SAU SUNT TRECUTI PE
  LISTA TERORISTILOR INTERNATIONALI.

  FLOTA AERIANA A MAFIEI ROMANE
  (COMANDANT TRAIAN BASESCU)

  PRESEDINTELE ROMANIEI A VANDUT FLOTA AERIANA A TARII
  Rusul Victor Bout, poreclit şi “Comerciantul Morţii”, era considerat de unul dintre cei mai importanţi dealeri de arme din lume. A vândut armament romanesc fabricat de stat, grupărilor teroriste din toată lumea, din Afganistan până în Columbia. O bună parte din timp, Victor Bout şi-o petrecea în România, la Bucureşti. Avea sediile a două companii de transport aerian chiar în cartierul Băneasa, iar echipaje româneşti au transportat arme în zone de conflict ale continentului negru.”Comerciantul Morţii” schimba armamentul pe diamante, acestea fiind apoi prelucrate în Europa. “Lordul Războiului” a cumpărat şi avioane româneşti, cu ajutorul cărora transporta arme. Le-a cumpărat la preţ de nimic de la statul român. Cel puţin un avion de pe lista neagră a cărăuşiei cu arme a fost ţinut timp de trei ani în baza militară Otopeni. Asta deşi ONU interzicea oricărei ţări să facă afaceri cu el. Lucra în toată lumea, trăia pe picior mare, deşi erau unul dintre cei mai căutaţi furnizor de arme pentru terorişti. Singurul oras unde se simte in siguranta si aparea la lumina zilei era capitala Romaniei . A actionat in tandem cu Traian Basescu care a fost ministrul transporturilor iar apoi Presedintele Romaniei. O MARE PARTE DIN AVIOANE DIN FLOTA LUI VICTOR BOUT PROVIN DIN ROMANIA. Iliuşin-uri-18, Antonov-uri 24, Boeing-uri 707, Tupolev 154 şi BAC-uri 1-11 au fost vandute sau facute cadou la pretul unui jeep cu acordul si semnatura lui Traian Basescu -ministrul transportului.
  Între 2001 şi 2004, echipaje româneşti au zburat în Africa pentru compania Jetline. În documentele ONU se afirmă că această companie şi echipajele româneşti au transportat arme în zone de conflict ale continentului negru. Iar aceste informaţii despre cărăuşia cu arme in specia Made in ROMANIA ,spre mai multe state africane sunt confirmate, sub protecţia anonimatului, de o sursă care a participat la aceste acţiuni în Africa.
  Zeci de români, personal navigant şi tehnic al companiei militare româneşti ROMAVIA au deservit avioanele BAC 1-11 cu indicativele P4-JLB, P4-CBH, VP-BBA şi 3C-QRF şi un Boeing 727 cu înregistrarea P4-JLI.
  Un document eliberat de Autoritatea Aeronautică din Aruba, locul unde majoritatea avioanelor erau înregistrate, demonstrează clar că piloţii români lucrau pentru Jetline Internaţional, companie condusă de Mohamed Hijazi, un libanez influent cu multe conexiuni în Africa.
  În Uniunea Europeană, activitatea companiei Jetline Incorporated este strict interzisă, dar Autoritatea Aeronautică Civilă a autorizat MIA Airlines să desfăşoare activităţi în România cu patru aeronave ale acestei companii. În realitate, compania se folosea de şapte avioane chiar sub nasul acestei instituţii, al cărei sediu se află la câteva zeci de metri de cel al MIA Airlines.
  Această flotă a adus patronilor sume mari de bani din zborurile făcute în Africa, Orientul Mijlociu şi spaţiul ex-sovietic. Oficial, cifra de afaceri anuală MIA Airlines este în jur de 100.000 de euro, adică echivalentul a cam două curse complete. În realitate, cifra de afaceri este de ordinul zecilor de milioane de euro şi statul român s-a ales cu o gaură imensă.
  Avionul-problemă 3C-QRF a fost importat de MIA Airlines in anul 2006, pentru dezmembrare şi suma declarată a fost de 40.000 de dolari. Realitatea este însă alta. “Nici această aeronavă nu a fost înregistrată în evidenţele contabile. De menţionat la acest punct că o aeronavă BAC 1-11 costă între 2 şi 5 milioane de dolari”.
  Angajaţii primeau oficial un salariu în jur de 900 RON, însă în realitate s-a descoperit că un pilot câştiga mult mai mult. Nici sutele de curse externe, în valoare de milioane de euro, nu erau înregistrate în scriptele companiei, în final gaura dată de patronii MIA Airlines fiind una uriaşă.
  Legăturile lui Victor Bout cu Traian Basescu nu se opresc însă aici. August 2003. În Baza militară de la Otopeni soseşte aeronava BAC 1-11 cu înmatricularea VP-CLM a insulelor Cayman. Scaune de piele, configuraţie VIP. Lux într-un avion al morţii! Avionul a fost a lui unui colaborator al rusului, Minin, şi cu el au fost duse în Sierra Leone mari cantităţi de arme şi muniţie care au alimentat sângerosul război civil din această ţară.
  Inspectorii ONU au fotografiat avionul. Imaginile sunt şocante: lăzi cu arme zac pe elegantele fotolii din piele! Probele erau evidente: fişele cu zborurile avioanelor, certificate de utilizator final false, oferte de armament şi corespondenţa secretă a traficanţilor.
  Trei ani aeronava morţii a stat într-o bază militară românească, în curtea ROMAVIA, companie a Ministerului Apărării care asigură zborurile demnitarilor români. Inclusiv pe cele ale preşedintelui ţării. Avionul ar fi trebuit confiscat încă de la aterizare. Nu s-a întamplat aşa ceva.
  BAC-ul a trecut în proprietatea lui Victor Bout.
  O altă aeronavă a morţii, un BAC 1-11 cu înmatricularea din Guineea Ecuatorială 3C-QRF, este descoperită pe aeroportul Băneasa în 2006. Aeronava apare în documentele ONU datorită implicării în traficul cu arme în Congo. Proprietate a companiei Jetline, BAC-ul era folosit de o companie autohtonă, MIA Airlines, MIA Airlines, companie privată care oferă servicii VIP, are sediul într-un apartament de bloc din Băneasa. Avioanele stau la ROMAERO, în hangarul 7. Aeronavele pe care le operează firma românească aparţin companiei Jetline Incorporated.
  “Iliusin” din Romania lui Basescu vandute contrabandistilor.
  Potrivit unui raport facut de Information Service, dat publicitatii in 2001, in flota aeriana a lui Viktor Bout se gasesc doua avioane “Iliusin 18V”, cumparate de la compania romana Tarom. Cele doua avioane au indicativele “YR-IME” si “YR-IMD” si au ajuns de la Tarom in flota “Air Cess Liberia”, una dintre companiile prin care Bout este suspectat ca a facut trafic de armament. Primul “Iliusin” a ajuns, ulterior, cu indicativul “EL-AHO”, in flota unei alte companii controlate de Bout, “Santa Cruz Imperial” Liberia. Al doilea avion de la Tarom a ajuns, prin “Air Cess Liberia”, la “Santa Cruz Imperial”, sub indicativul “EL-ADY”, si apoi la “Star Airlines” din Sharjah, cu indicativul “EX-7504”. Schimbarea indicativelor avioanelor era unul dintre modurile prin care autoritatile pierdeau urma aeronavelor care transportau armament.

  Alte Iliuşin 18 sau Antonovuri 24 care au aparţinut TAROM au ajuns la unele companii obscure din Emiratele Arabe Unite sau state ex-sovietice, precum Tretyakovo sau Berkut Air din Kazahstan, Altyn Air, Aerovias cu baza în Sharjah, Air West Cargo şi lista continuă.

  Tot TAROM a vândut două avioane cargo Boeing 707, avion similar cu cel folosit de preşedintele României, cu câte 300 de mii de dolari bucata. YR-ABC şi YR-ABA au ajuns tot la nişte companii obscure, South-Asian Airlines şi Cargo Plus Aviation din Emirate. YR-ABC i-a fost schimbată înregistrarea în 9G-IRL, fiind surprins pe Otopeni Militar în septembrie 2003 cu noua înfăţişare. Imensul Boeing s-a prăbuşit acum doi ani în Lacul Victoria, în apropiere de aeroportul Entebbe, în timpul unei curse Addis-Abeba – Togo.
  Ultimele două avioane vândute de compania naţională sunt BAC-uri 1-11, cu înmatriculările YR-BCJ şi YR-BRC. Au fost vândute la pachet cu 120.000 de dolari, avioane similare fiind scoase la vânzare de alţi operatori cu sute de mii sau chiar milioane de dolari. Ele au ajuns la o altă companie din Emiratele Arabe Unite, Aquiline International Company, cunoscută şi ca Trast Aero, cu birouri în Sharjah, Moscova şi Brazzaville, Congo.

  Compania lui Victor Bout in Romania se numeste “Flying Dolphin” (prin filiala sa, “Flying Dolphin Romania” SRL) . Avioanel companiei printre care un Boeing 707 sunt reparate sau contrlolate regulat de Tarom la Baneasa.
  Directorul adjunct al Aeroportului Otopeni Valentin Vasilescu spune in ziarul britanic Standard Today :Bout business was to illegal transfer of Romanian Governement weapons loaded on Bucharest-Otopeni military apron for almost HUNDRED flights with destination DR Congo, Angola, Iran, Liberia, Sudan, Rwanda, Uganda etc……… Bout airplane registred in Moldova ER-75929 operated 73 flights of Romanian build smuglling weapons for Africa at military apron of Otopeni-Bucharest airport under Air Acvila ( RRM code ), a Romanian Department of Defense company.”
  Vasilescu a inregistrat in secret pe Presedintele Romaniei confirmand ca acesta avea cunostinta de uriasul trafic ilegal de arme. Caseta a fost predata statiei de TV Antena 3.
  LA ORDINELE LUI TRAIAN BASESCU ROMANIA A DEVENIT FURNIZOR DE PERSONAL CALIFICAT PRECUM SI BAZA DE APROVIZIONARE SI INTRETINERE PENTRU AVIOANELE TRAFICANTILOR. SA CREIAT ASTFEL DIN INSTITUTILE STATULUI ROMAN O INTREPRINDERE CRIMINALA. ARMELE TRIMISE IN JURUL LUMII AU DUS LA MOARTEA A SUTE DE MII DE OAMENI SI MILIOANE DE REFUGIATI.
  “Traian Basescu had been under surveillance for several years.”
  Rachete antitanc romanesti se numara printre armele din depozite secrete ale miscarii marxiste columbiene de gherila FARC (Fortele Revolutionare din Columbia) descoperite de armata columbiana, se arata intr-un raport al Grupului de analiza antiterorista Giat de la Bogota. 
Serviciile de informatii columbiene au avertizat cu privire la interesul liderilor FARC pentru achizitionarea de armament de ultima generatie, in special rachete sol-aer IGLA-S24 fabricate in Romania. Transportul rachetelor romanesti a fost facut cu avioane provenite din Romania si asigurata de piloti romani.
  Cel mai marei de armament din lume, poreclit “comerciantul morţii”, Viktor Bout, a fost nu demult arestat de DEA american, în Thailanda
  Mandatul internaţional de arestare, pus în aplicare de americani, ieri, în capitala Thailandei, este emis cu acuzaţia că Bout a încălcat embargourile ONU privind comerţul cu armament din mai multe ţări si transport de rachete pentru rebelii columbieni. Este de asteptat un nou mandat de arestare pe numele Traian Basescu.

  Robert Horvath DEVA USA

  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com

 22. buna dimineata George

 23. @Cody, buna dimineata si o zi frumoasa! In ceea ce ma priveste, am unele rezerve :)

 24. si eu am unele rezerve in ceea ce ma priveste, dar incerc sa le iau pe rand. asta cand pot si nu dau navala toate odata )))

 25. SENZATIONAL ! SENZATIONAL ! SENZATIONAL !

  PROCURATURA FRANCEZA REDESCHIDE DOSARUL CRIMEI BASESCU
  DE LA ROUEN ANUNTA ZIARUL FRANCEZ PARIS SOIR.

  Traian Basescu s-a integrat in UE inaintea Romaniei .Cum? A scufundat flota franceza (1981) inaintea celei romanesti. Aceasta mica poveste a fost ingropata cum trebuie de fosta Securitate (Serviciul secret Ceausescu ) inainte de 1989, iar apoi dupa 2004 necercetata. Povestea celor 37 de vase scufundate datorita unui ordin eronat a tanarului comandant de vase Basescu poate parea putin veridica. Problema este ca Basescu a recunoscut acest fapt într-un interviu la Prima TV, ca incendiul din portul Rouen a pornit de la vasul sau. Mai mult, Basescu a admis ca a falsificat probele pentru a scapa de sanctiuni.
Asadar daca dovezile cu si despre disparitia flotei romanesti dupa 1989 au disparut intr-un mod cat se poate de surprinzator, autoritatile franceze au pastrat dosarul marinarului Basescu (care a si stat o luna la dispozitia organelor de judecata franceze). Dar iata un scurt rezumat a faptelor eroice infaptuite de actualul Presedinte al Romaniei.
In iarna 1981\1982 in portul Rouen (Sena maritima) a avut loc un incendiu devastator ce a produs pagube materiale uriase dar din fericire nu s-a soldat cu victime. Autoritatile portuare franceze au suspectat un vas romanesc “Arges” al carui comandant era nimeni altul decat actualul Presdinte a Romaniei. Francezii ii banuiau pe romani deoarece descarcasera un material inflamabil “nafta”.
Era prima cursa lunga a viitorului Presedinte. Imediat dupa incendiu, Basescu a facut tot ce i-a stat in putinta sa blocheze accesul autoritatilor franceze suficient timp cat sa scape de probele incriminatorii. Paguba produsa de Basescu se situaza undeva la peste 10 miloane de dolari. … Probabil acest eveniment nu era cunoscut de noi astazi daca Basescu nu recunostea in cadrul unui interviu propria greseala ["Starea de veghe - in spatele usilor inchise" a postului Prima TV (23/24 iunie 1998, incepand cu ora 23,30)] incercand sa explice de fapt relatia sa cu Securitatea: “Noi eram sub controlul organelor de Securitate toti, de la ospatar pana la comandant, prin aceea ca anual primeam un aviz de navigatie … Spre exemplu, sunt cateva episoade foarte interesante, as spune … care au facut obiectul de interes al organelor de Securitate din Romania in mod cert. Spre exemplu, cand eram comandant pe “Arges”, la 3 luni de cand imi obtinusem brevetul de comandant. Am luat foc in portul Rouen, nu numai eu, 38 de nave au fost in incendiul din Rouen in Franta. Nava suspectata ca a generat poluarea, care a facut ca tot bazinul portului Rouen si Sena sa fie tot o flacara pe o intindere de trei km, a fost nava mea, pentru ca era nava cea mai mare din zona si descarcam nafta in dana rafinariei “Sholfrancaise”. (n.r. – aici este posibil ca in textul tiparit sa se fi strecurat o eroare de transcriere a benzii, iar numele corect al rafinariei sa fi fost “Shellfrancaise”, ceea ce, in fond, nu schimba esential datele problemei). Am stat acolo 28 de zile in ancheta. Legislatia franceza functiona corect. Adica nu trebuia sa dovedesc eu ca nu s-a produs poluarea de la mine, ci autoritatile franceze trebuiau sa dovedeasca ca s-a produs poluarea de la mine. In cele 28 de zile m-am prezentat si la tribunal, am fost si in ancheta organelor de Justitie franceze si, dupa 28 de zile, instanta s-a pronuntat ca nu poate fi probata vina navei “Arges”. Am plecat, dar au ramas un litigiu, o acuzatie la adresa navei de circa 12 milioane de dolari, o cerere de daune … A fost un litigiu, am explicat organelor de Securitate ce s-a intamplat cu noi acolo si acum pot sa o spun public, nu mai e nici un secret, am schimbat ceva in instalatie inainte sa permitem accesul autoritatilor franceze la bord, ceea ce a facut imposibila demonstratia, demonstrarea vinei noastre … Acasa nu puteam sa nu-i spun care a fost realitatea macar armatorului, armatorul nu puteam sa mi-l mint, iar in echipaj erau destui care stiu ce s-a intamplat”, a relatat ex-comandantul Basescu.” In cursul zilei de ieri procuratura anunta redeschiderea dosarului crimei de la Rouen
Despre acesta investigatie in prezent se ocupa si dl. Robert Horvath, un distins ziarist american care locueste la New York
[http://devanewyork.blogspot.com/2010/01/crima-si-pedeapsa-presedintele-basescu.html].

 26. buna dimineata George. dupa ziua de ieri am doar un gand in cap, scapa cine poate, cuvintele astea sunt la fel de valabile si in cazul lor. astazi sunt in Bucuresti

 27. @Cody, buna dimineata! “Cum sa scape?” este singurul gand din mintea lor. D-aia nici nu renunta, pentru ca le este frica de ceea ce vom gasi facand curat in mizeria de sub cururile lor grase. Singurul tau gand trebuie sa fie cum sa ramai sanatos si sa nu-ti pierzi increderea ca vei asista la marea curatenie.

 28. Mai crezi că apucăm marea curăţenie?

 29. Dar, pentru orice eventualitate, să fim optimişti :)

 30. @Lucia, sper dar nu sunt sigur :)


 31. ROBERT HORVATH

  Cum l-a scapat Sarkozy pe Basescu
  Miercuri, 5 mai 2010 16:10 | 222 vizualizari | Anchete

  Un scandal international a fost cat p-aci sa izbucneasca in 2008 a izbucnit in 2010 !

  Ziarele si opinia publica din Franta cereau redeschiderea anchetei de la Rouen, legata de incendierea a 37 de nave * Pe baza marturiei din 1998 data lui Sorin Rosca Stanescu la Prima TV * Totul a pornit de la un articol de al lui Andrei Badin in Jurnalul National * Au intervenit Baconski, Ungureanu si Cavalerii de Malta

  Un fost ofiter SIE, pensionat fortat de Razvan Mihai Ungureanu la sfarsitul anului 2008, pe motive oarecum politice, si care actiona pe teritoriul Frantei ne-a povestit sub protectia anonimatului – dar din acest punct de vedere, avem si noi rezervele noastre – cum a fost scapat Traian Basescu de Nicolas Sarkozy de la un urias scandal international, ce ar fi fost determinat de redeschiderea in februarie-martie 2008 a dosarului legat de incendierea a 37 de nave la Rouen, din iarna lui 1981, soldat si cu poluarea Senei cu hidrocarburi.

  Redam declaratia fostului ofiter SIE:

  “Totul a pornit de la un articol de al lui Andrei Badin din Jurnalul National, din ianuarie 2008, cu putin inaintea vizitei fulger a presedintelui Frantei in Romania, legata de gaz de France. Acesta povestea incidentul de la Rouen, despre faptul ca Basescu era atunci de trei luni comandant de cursa lunga si ca a izbutit sa incendieze 37 de nave, plus nava Arges pe care o comanda. A stat atunci in ancheta 28 de zile, dar francezii n-au izbutit sa gaseasca o vina directa. Statul roman condus de Ceuasescu atunci era in relatii inca bune cu francezii si tocmai ce venise la putere Francois Mitterrand, asa ca s-a pus batista pe tambal, contra unei sume de 12 milioane de dolari, care apoi au fost scazuti din relatii de import – export pe care le stie bine, de pilda, domnul Dan Voiculescu. Dar chestiunea cu incendierea este cunoscuta. S-a prescris apoi in termenul legal, iar Basescu i-a acordat un interviu lui Sorin Rosca Stanescu cu care se afla atunci in relatii bune, la Prima TV, in ’98, prin vara, deci trecusera 17 ani, iar prescrierea era de 15. Si i-a povestit lui Rosca Stanescu, dar si telespectatorilor ca el a provocat de fapt incendiul, ca vina ii apartine, dar i-a fentat pe francezi, ca a inlocuit niste piese de la nava Arges ca sa se piarda urma locului de unde a izbucnit focul si, deci a vinovatului. Francezii n-ar fi aflat cum i-a pacalit Basescu, daca nu si-ar fi adus aminte Badin si care a citat din acel interviu. Ziarele frantuzesti au preluat articolul lui Badin si a aparut un imens curent de opinie anti-Basescu in Franta, dar si anti romanesc, asta chiar pe cand venise Sarkozy la Bucuresti. Ce se vede si azi, curentul asta negativ, apropo de salutul romanesc. Opinia publica si ziarele au cerut redeschiderea anchetei, care se face la instanta suprema, cu acordul presedintelui, conform legislatiei si numai daca exista motive temeinice ca hotararea ramasa definitva si apoi prescrisa este insatisfacatoare. Acum motivele existau. Caci Basescu recunoscuse. Era deci in februarie 2008. Sarkozy nu era presedinte de multa vreme, dar il simpatiza inainte de asta pe Basescu. Pe scurt, procuratura a cerut redeschiderea dosarului pe baza marturiei vinovatului, urma ca sa se prezinte probe la Curtea de Casatie. Ambasador la Paris era Theodor Baconsky, fiul cunoscutului poet. Care acum e ministru de Externe. La SIE era tot Ungureanu, fostul ministru de Externe. Pe noi ne bagase in alerta fata de serviciile secrete franceze. Ambii cu relatii bune la varf in Franta, ambii din ordinul Cavalerilor de Malta ca si Sarkozy. Si din tot felul de alte realtii masonice. Basescu nu avea legaturi de acest tip, dar in 4 februarie 2008, Sarcozy a facut vizita aia la Bucuresti. Asa scrisese si Badin materialul, in 30 ianuarie 2010, si de aceeea a atras atentia presei franceze, venita masiv la Bucuresti cu prilejul vizitei, care apoi i-a cerut lui Sarkozy sa caute vinovatul de la Rouen. Sarkozy era intr-o situatie dificila caci tocmai se intorsese de la Bucuresti si se pupase cu Basescu si era pe val chestiunea cu Gaz de France, care trebuia facuta neaparat. Revenind la momentul ala, asa ca s-a trecut cazul de la Curtea de Casatie la Consiliul de Stat. De aici, pe filiera malteza, cu sprijinul lui Baconsky si Ungureanu, dar si cu afacerea GDF SUEZ s-a oprit treaba, iar opinia publica din Franta a lasat-o moarta. Au intervenit si americanii, ca s-o lase asa, ca nu da bine in NATO. Si asa a murit. Dar de atunci, Sarcozy l-a tratat pe Basescu ca pe un nimeni, ba chiar la cateva summit-uri i-a intors si spatele ostentativ. Chestiunea s-a tratat repede, pana la inceputul lui martie, caci pe 4 martie, imi aduc aminte ca era coincidenta cu cutremurul din 77, Baconsky a fost numit, drept recompensa, ambasador plenipotentiar si in Andorra si Monaco. Apoi l-a facut ministru de Externe, iar pe Ungureanu, pai lui i-a dat puteri depline. S-a rezolvat apoi si preluarea cu GDF SUEZ. Iar basescu a mai fost in Franta in mai 2009, dar pe chestiuni economice, legate de mediul de afaceri, iar Sarkozy l-a trecut repede in revista, i-a dat mana in mare viteza. Cam asta a fost…”

  Nu cu multa vreme in urma, Emil Constantinescu a recunoscut pe un post de televiziune ca, pe vremea cand era presedinte al Romaniei, s-a opus arestarii lui Traian Basescu in dosarul Flota ca sa nu iasa un scandal urias si sa nu se compromita aderarea la UE. Si Adrian Nastase a spus ca pe vremea cand era prim-ministru a influentat dosarul Flota, in sensul ca basescu sa nu fie arestat. Prilejuite de aceste doua declaratii au sosit la Agentia de Investigatii Media si spusele ofiterului SIE la care am facut referire anterior.

  Mihail Fagarasanu

  Unul din articolele publicate atunci in Franta poate fi vazut aici


 32. ROBERT HORVATH

  LE POST

  ROUMANIE • Comment le président roumain a berné les Français… il y a vingt-sept ans
  france, Roumanie

  Par jardinier36 Groupe le hérisson
  le 04/02/2008 à 18:40, vu 1403 fois, 0

  En visite à Bucarest le 4 février, Nicolas Sarkozy a rencontré sonhomologue roumain, Traian Basescu. Ancien capitaine de marinemarchande, ce dernier est à l’origine d’un incendie mémorable dans leport de Rouen. Un accident dont les circonstances restent plus quetroubles… Nicolas Sarkozy et son homologue roumain Traian Basescu, Bucarest le 4février 2008
  AFP Cela s’est passé il y a exactement vingt-sept ans [en décembre 1981].L’actuel président de la Roumanie, Traian Basescu, en était à sonpremier périple en tant que capitaine de vaisseau. A peine trois moisaprès l’obtention de son brevet de capitaine de la marine marchande, ilavait reçu le commandement de l’”Arges”, un navire transportant dupétrole. Un voyage marqué par la poisse. Dans le port de Rouen, àl’embouchure de la Seine, l’”Arges” a pris feu lors du déchargement.L’incendie s’est propagé à 37 autres navires, et le cours de la Seine aété pollué par des hydrocarbures. Rapidement, les Français ontidentifié d’où était parti le feu et ouvert une enquête sur cetincident qui, par son ampleur, est resté dans les annales de l’histoirede la marine moderne.

  La procédure judiciaire a durévingt-huit jours. “La justice française faisait son travail.C’est-à-dire que ce n’était pas à moi de prouver que la pollution nevenait pas de moi, mais aux autorités françaises de prouver que lapollution venait de moi”, témoignait Basescu le 23 juin 1998, dans uneinterview accordée à la chaîne de télévision Prima TV. C’est la seuleest unique fois où il est revenu sur cet épisode controversé de sacarrière de marin. “Le feu s’est rapidement propagé sur tout le bassindu port de Rouen, on voyait la colonne de feu depuis des kilomètres.Les enquêteurs se sont orientés vers notre navire parce que c’était leplus grand et que nous déchargions du brut au quai de la raffinerieShell, a-t-il raconté. J’ai dû m’expliquer tous les jours au tribunal,pendant presque un mois. Au final, la justice a été incapable deprouver la responsabilité de l’”Arges” dans cette affaire.”

  Traian Basescu est autorisé à repartir en Roumanie, malgré des dégâtsévalués à quelque 12 millions de dollars. “A l’époque, nous étions toussous la surveillance de la Securitate, surtout les marins quivoyageaient à l’étranger”, a encore expliqué l’actuel présidentroumain. “A mon retour, j’ai dû longuement m’expliquer sur ce quis’était passé. Et maintenant je peux le dire : avant que les enquêteursfrançais ne montent sur le bateau, j’ai dissimulé les preuves de laresponsabilité de l’”Arges” dans l’incendie. A l’époque, beaucoup ausein de l’équipage étaient au courant. A Bucarest, nous avons même étéfélicités de notre attitude”, concluait Traian Basescu en 1998.

  Pour d’autres, Traian Basescu ne s’est pas contenté de “berner lesFrançais” sur cette affaire. Tudor Danila, un ancien marin émigré auCanada dans les années 1980, a de nombreux doutes sur son parcoursainsi que sur la véritable mission de l’”Arges” à cette époque. “Dansla Roumanie communiste, pour partir à l’étranger juste après avoirobtenu son brevet de capitaine, il fallait avoir de solides appuis ausein du Parti communiste”, remarque-t-il.

  TraianBasescu a reconnu à demi-mot que, durant sa carrière de commandant denavire, il avait effectué des “transports spéciaux”, sans s’étendre surleur nature. Selon Danila, il ne pouvait s’agir que du trafic d’armes :”Dans ce cas d’espèce, les ordres venaient directement de la Securitateet nous étions sous étroite surveillance tout le long du voyage.” Unechose est sûre, selon l’ancien marin : on ne saura jamais ce qui s’estvraiment passé à Rouen en 1981, ni ce que transportait exactementl’”Arges” à cette époque.


 33. mihai4

 34. mihai4
 35. @mihai4, bun editorialul! Desi multora nu le place CTP ul, l-am preluat.

Leave a Reply