George Serban

Pe strazi la Strasbourg … divortul elitelor de mase!

“…Ceea ce vedem la Strasbourg, pe strazi, nu sunt evenimente colaterale, secundare Summitului NATO. Nu, acelea sunt evenimente principale, evenimente care reprezinta divortul elitelor de mase …”
Afirmatia, auzita prima oara, m-a socat! Pare un mesaj de stanga. Apartine europarlamentarului PSD, Adrian Severin!
04protest-600nato

Astazi, la Antena 3, au fost invitati sa comenteze rezultatele Summitului NATO Adrian Severin, Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor si Andrei Badin, senior editor. Consecinta a relativ noului format al acestui gen de emisiuni, adoptat de Antena 3, o dezbatere care ar fi putut fi extrem de interesanta a n-a fost sa fie. Numeroasele intreruperi care se vor transmisii “live” sunt de multe ori lipsite de interes si mananca, inutil, timpul de dezbatere. Ma refer la toate emisiunile, nu numai la cea de astazi. Nu stiu cine ia decizia preluarii unor transmisii “live” dar de cele mai multe ori nu pare o persoana inspirata. Nu m-ar deranja daca n-as fi … dependent de Antena 3. Cu doua transmisii, prima in care am ascultata un mesaj neimportant al viitorului secretar general Anders Fogh Rasmussen si, in continuare, cateva cuvinte ale secretarului general in functie Jaap de Hoop Scheffer, apoi o a doua intrerupere pentru a-l asculta pe inutilul Traian Basescu care citea niste hartii parca gasite pe jos, s-a consumat aproape jumatate de ora.
Nu intru in detaliile dezbaterii, deja exista multe comentarii.
Mi-a atras atentia afirmatia lui Adrian Severin care, asa cum am spus, m-a socat. As fi vrut sa-l ascult dezvoltand subiectul dar un … decident l-a intrerupt pentru una dintre transmisiile “live”. La intoarcerea in studio, dupa bunul obicei, s-a trecut la alt subiect la care atat Andrei Badin cat si Iulian Chifu au fost intrerupti, rand pe rand. Pacat!
Din ceea ce a apucat sa spuna, Adrian Severin s-a referit la un fenomen care pare tot mai evident in tarile occidentale. Pe fondul unui deja vizibil deficit de democratie, accentuat de efectele crizei economice si de masurile luate pentru diminuarea acestor efecte, apare o ruptura intre elitele politice si mase. Oamenii nu se mai simt reprezentati de clasa politica si incep sa se manifeste violent – din ceea ce am vazut astazi, chiar extrem de violent – intrand sub influenta unor grupuscule de tip comunist, maoist, radical-ecologiste si cate or mai fi ele. De altfel, din fotografia poastata mai sus se pot vedea insemnele de pe steag.
Constatam ca astfel de fenomene se pot petrece in tari in care institutiile statului sunt consolidate si au un indelungat exercitiu in sisteme traditional democrate. Acolo deficitul de democratie nu poate evolua decat intre anumite limite deoarece insusi sistemul este astfel conceput si ajustat “din mers” pentru a nu se putea … autodistruge.
Imi pare cu atat mai rau ca dezbaterea nu a putut fi continuata pentru ca, inerent, gandul mi s-a dus la tara noastra. Aici sistemul politic, neconsolidat, s-a dovedit vulnerabil in timp, ajungand pana la cele mai aberante derapaje nedemocratice. Cu o Constitutie fluturand-o in mana si citindu-ne cu nerusinare altceva decat scrie acolo, pentru a-si justifica incalcarile Legii fundamentale, un individ este in stare sa confiste cele mai importante institutii ale statului pentru a le folosi in interes personal, fara sa existe nici o reactie pe masura a clasei politice. Lipsa de reactie nu poate avea la baza decat dezinteresul, indiferenta si complicitatea unor politicieni care nu mai reprezinta pe nimeni. Ei nu mai ajung la putere prin votul popular. Ei cumpara sau cersesc voturi de la un numar din ce in ce mai mic de cetateni dispusi sa participe la pomana electorala. Oare, in Romania, asta sa fie divortul dintre elite si mase la care se referea Adrian Severin? Efectele crizei nici nu au aparut, inca! Ce se va intampla cu institutiile statului, incapute in mainile clientelei politice si aflate intr-o evidenta disolutie?
Cum vor reactiona institutiile din Romania in cazul unor previzibile manifestari ca cele pe care le-am vazut la Strasbourg? Mascatii care defileaza tot mai mult in spectacolele de opereta pe care le vedem la televizor sa fie, oare, prologul scenariului care abia se scrie si care, eventual, ar putea avea ca epilog amanarea pe termen nedefinit a alegerilor prezidentiale? Ar reactiona cineva? Cine?…
Imi pare extrem de rau ca din cauza lui Traian Basescu, ale carui aiureli a trebuit sa le ascult, nu am auzit ce urma sa spuna, mai departe, Adrian Severin!

… Am auzit spre seara ca ar fi pe Realitatea TV. Intr-adevar era cu unul Bodu de la PD. Am incercat sa urmaresc dar a trebuit sa schimb canalul pentru ca nu era o dezbatere. Parea sa fie un “dialog” a lui Adrian Severin cu Yeti-Omul Zapezilor, fara par si cu cravata … Astia cred ca au uniforma! Nu la cravata ma refer. Cum or face in cap, se penseaza?

No Responses to “Pe strazi la Strasbourg … divortul elitelor de mase!”

 1. Yeti îşi pensează circumvoluţiunile, cred :)

  L-am auzit şi eu pe Adrian Severin şi, după părerea mea, are dreptate. Şi, da, e un mesaj de stînga – dar asta nu-l face mai puţin adevărat. Amploarea manifestaţiilor anti-NATO dovedeşte că divorţul este real.
  Pe plaiul mioritic situaţia este exact aşa cum o descrieţi – dar eu sper că, totuşi, alegerile vor avea loc.

 2. @G. Mai bine dădeai pe CNN, acolo s-a transmis live tot ce era important. Severin zice şi el uneori nişte tâmpenii monumentale. Derbedeii ăia, printre care şi şeful partidului comunist francez care protesta împotriva activării Franţei în structurile militare ale NATO, sunt acelaşi tip de marionete “pacifiste” ca şi în urmă cu 25 de ani, cînd “luptau pentru pace” şi protestau împotriva rachetelor lui Reagan şi a programului “războiul stelelor”, care avea să ducă la căderea comunismului şi a URSS, prin decimare economică – mult blamata de idioţi cursă a înarmării, adică exact concurenţa care avea să ruineze Moscova. Deci nu-i nici un divorţ al elitelor de mase, e doar o isterie a unor smintiţi manipulaţi împotriva capitalismului. Vechea poveste! Însăşi noţiunea asta de “mase” e gregară, denotă o gândire reziduală de tip marxist-leninist. Chiar şi la Severin persistă. :)

 3. @R
  Eu valoarea lui Severin o cunosc. Fie ca sunt sau nu sunt de acord cu el, imi face placere sa-l ascult cum argumenteaza, mai ales acolo unde se pricepe cel mai bine. Afirmatia lui, asa cum suna, este un mesaj de stanga si de aceea m-a si socat cand l-am auzit prima oara. Ma intereseaza mai putin cine erau manifestantii aceia si, de fapt, se vedea dupa steaguri. Ceea ce m-a facut sa-i “traduc” mesajul a fost ideea ca teza la care se refera acest mesaj, oricum l-ai exprima, este aici, in Romania, mai valabil ca oricand dupa 1989 si mai valabil ca in oricare dintre tarile la se referea mesajul lui Severin. Partidele din Romania sunt rupte de oameni si nu-i mai reprezinta. S-au format camarile, straturi ierarhice clientelare care decid in numele unor oameni pe care nici nu-i mai vad decat la alegeri. Ala se numeste electorat, atat si nimic mai mult. Deciziile si comportamentul partidelor nu mai are nici o legatura cu oamenii. De aici pleaca deficitul de democratie, de aici incep sa se nasca basesti, becali si alte creaturi de genul asta.

 4. @Lucia Verona
  Si eu sper dar de la un animal incoltit si haituit te poti astepta la orice!

 5. Mă tem că da. Iar azi mi s-a părut chiar speriat.

 6. @Lucia Verona
  Arata ca dracu. Singur, nebagat in seama, inadaptat ca un “psihoid” (cuvantul imi apartine, este un neologism pe care l-am inventat si introdus in circulatie acum :) )

 7. Neologismul se acceptă. Felicitări pentru îmbogăţirea tezaurului limbii române! :)

 8. @Lucia Verona
  Daca nu cumva face cariera, promit sa-l retrag din circulatie odata cu … adrisantul! :)

 9. Nu, nu, poate se va potrivi şi altora :)

 10. george serban: o dezbatere despre un eveniment in desfasurare duce la astfel de rezultate care distrug o parte a dezbaterii. conferintele de presa erau programate pentru 14.30 dar din cauza neintelegerilor de la summit s-au amanat. si noi in loc sa le comentam a trebuit sa le urmarim in direct si mai apoi sa le comentam, plus rasfoitul hartiilor de catre presedintele nostru care nu a inteles ce s-a intamplat. stiu ca e inconfortabil pentru telespectatori dar aceasta este o televiziune de stiri. cred insa ca editia speciala de la ora 19 a lamurit in mare parte ce s-a intamplat la summitul nato, dar si alte chestiuni.

 11. @Roxana , mai bine povesteste-ne de potentialii candidati la presidentie…lasa bataile de strada ca suntem prea sensibil pentru activitati riscante.

 12. Majoritatea demonstrantilor erau antiglobalizare ,ceea ce este foarte bine. S-au infiltrat printre ei si rapciugile de care vorbeste Roxana Iordcahe.

 13. andrei badin: am urmarit intr-adevar emisiunea de la ora 19:00 dar ma refeream la faptul ca Severin este un personaj incitant intr-o dezbatere si m-ar fi interesat sa-i comentati afirmatia. mi-am dat seama ca la strasbourg s-a ¨bulucit¨ totul si pe deasupra a trebuit sa ni-l prezentati si pe inutilul acela care intr-adevar cred ca in avion i-a explicat stanisoara ce a fost intalnirea la care tocmai participasera. de altfel, cand s-a intrerupt transmisia, s-a auzit vocea unuia dintre voi, cred ca era severin, care a spus ¨din fericire¨

 14. @DSN
  Excelent! Multumesc foarte mult!

Leave a Reply