George Serban

POLICHINELLE ESTE ROMAN

Hotarat lucru, Polichinelle este roman. Toate secretele lui se refera la fapte si evenimente din Romania

Polichinelle este si un apropiat al mass-media. Toate secretele lui Polichinelle devin stiri de presa. Mass-media romaneasca, cu rare exceptii, nu face investigatie de presa pentru ca, afland si alte secrete decat cele ale lui Polichinelle, ar putea sa-i strice acestuia rostul, ori ar putea incurca viata si relatiile unor patroni din presa.
Asa ca, ne multumim cu ce ne ofera Polichinelle.
El, Polichinelle, ne-a soptit secretul ca vamesii iau spaga pentru a facilita contrabanda cu tigari pe bicicleta sau cu porbagajul. Polichinell inca nu a aflat de contrabanda cu TIR ul. Daca ar afi aflat, cu siguranta ca am fi avut o stire de presa.
Tot el, Polichinelle, ne-a spus un alt secret. Ca vamesii au mici averi disproportionate in raport cu salariile lor. Acest secret ne-a incantat zilele si serile, in fata ecranelor televizoarelor. Ce nu stie Polichinelle este faptul ca magistrati si “luptatori” anticoruptie au si ei mici averi disproportionate in raport cu salariile lor. Si daca Polichinelle nu stie, cum ar putea sa ne ofere mass-media o stire care sa fie un secret atat de mare?
Polichinelle ne-a soptit un alt secret care se dezbate si acum pe ecranele televizoarelor. Liderii sindicali au un standard de viata  … impropriu. Agentia Nationala pentru Integritate, acest pechinez favorit al lui Basescu, pentru lupta anticoruptie, le-a luat declaratiile la verificat. Polichinelle ne-a oferit o noua stire de presa.
Suntem inmarmuriti. Zi de zi, seara de seara, Polichinelle ne tine cu urechile ciulite si cu ochii holbati la secretele lui.
Dar exista si o latura negativa a lui Polichinelle. Are o slabiciune pentru Basescu. Toate secretele sale, Polichinelle ni le spune, si devin stiri de presa, exact cand Basescu are trebuinta.
Basescu stie ca poate fi inlaturat pe doua cai. Prin formarea unei majoritati parlamentare care sa-l suspende si care sa duca la demiterea lui. Prin “efectul Cairo” la care liderii de sindicat ar trebui sa aiba un rol important.
Al naibii Polichinelle ne-a soptit secretul privindu-i pe liderii … cei improprii de sindicat, secret care a devenit o exploziva stire de presa, tocmai acum cand evenimentele ar putea duce spre mari forme de protest si la iesirea oamenilor in strada.
Mass-media, care sta cu gura cascata la secretele lui Polichinelle, daca ar fi facut o investigatie de presa, asa cum ii sta bine, poate ca ar fi scurtat unele cariere, muuuult prea lungi, ale unor lideri de sindicat. Poate, acum, am fi avut niste lideri de sindicat ai salariatilor care sa se bucure de increderea oamenilor, sa fie ascultati, sa poata scoate oamenii sa-si apere drepturile la viata si la viitor.
Dar, cu siguranta, ca prietenia dintre Polichinelle si mass-media, dintre Polichinelle si Basescu, s-ar fi stricat definitiv.

7 Responses to “POLICHINELLE ESTE ROMAN”

 1. putregaiul e mult prea mare, si tare ma tem ca trebuie dat foc la toata sandramaua. Sa ne ..nastem din nou ca pasarea Phoenix

 2. Maestre, ce grad are Polichinelle asta? Desi, poate ar fi mai edificator sa intreb de functie, care bate … Caci, vorba poetului:
  “La castel in poarta
  Oare cin’ te bate?”
  In alta dezordine de idei, as fi curios sa stiu ce parere ai de subiectul de la http://augustinradescu.blogspot.com/2011/02/ziua-detinutilor-politici.html. Cind ai timp …

 3. @augustin
  Polichinelle nu cred ca are grad. E doar colaborationist.
  Am vazut ce ai scris si imi place propunerea lui Puiu H. Si eu as fi de parere ca detinuti politici necomunist au existat si in timpul altor dictaturi decat cea comunista.
  Cu o nota de umor amar as spune ca ar trebui infintata si “Ziua detinutilor de drept comun politici” adica cei cu care se joaca politia politica a lui Basescu

 4. Toate dictaturile care au tinut, cit de cit, sa salveze aparentele au REGIZAT opozantilor POLITICI infractiuni de drept comun; nimic nou sub soare!

 5. Crezi ca televiziunile mogulilor nu stiu secretul lui Polichinelle… ca il servesc pe Base cu o asa agenda publica impusa de masinaria de propaganda cenusie si neagra de la Cotroceni?
  Si… totusi, Ultima Speranta Libertatii urca spre 70%!

 6. @plano10
  Se facu USL, pana la urma :) Greu, cu scrasnet de dinti, dar se facu. Si cati se chinuie acum sa-l strice, tocmai pentru ca-l simt ca … fuge-n sus. Acest USL este foarte periculos. Nu pentru Basescu, nu pentru portocalime. Este periulos pentru ce urmeaza. De data asta, 70% nu inseamna suma sperantelor in PNL si in PSD. Este un val de incredere acordat acestei aliante pe care multi, foarte multi oameni au dorit-o. Dincolo de un esec al ei, pe un val la fel de mare de dezamagire nu mai pot exista decat extreme. Fie de stanga, fie de dreapta.

 7. @George
  Pericolul ii uneste de multe ori pe adversari.
  Ar fi greu sa dezamageasca dupa antecedentele lor in guvernare.
  Pacat ca n-au avut minti luminate sa faca trebusoara asta dupa alegerile parlamentare din 2008. Acum Basescu ar mai fi glasuit doar la vorbitor…Trufia ,bat-o vina!

Leave a Reply