George Serban

Popularismul – doctrina si … semantemul (partea I-a)

SEMANTÉM ~e n. lingv. Parte de cuvânt considerată ca purtătoare a sensului lexical. /<fr. sémanteme

Tema aceasta mi s-a infipt in minte in timp ce mestecam migdale si ascultam cu total dezinteres ceea ce discutau insotitorii mei asezati toti in jurul unei mese, in Piazzetta. Dar si dezinteresul asta are limitele lui. Functioneaza pana in momentul in care cuvinte cheie incep sa-ti bombardeze centrul dezinteresului, aflat la unii situat undeva in creierul mic. La mine este atat de flexibil incat, fara sa-mi dau seama, uneori, acopera intreaga suprafata a creierului.
Dar cand auzi repetandu-se, cu o tonalitate crescanda, cuvintele cheie: puttane, governo, intercettazione, putane al governo, fratello si altele asemanatoare, lasi naibii migdalele si devii atent. Ceva iti spune ca te afli printre ai tai.
Dar s-o luam altfel pentru ca de aici lucrurile incep sa se desfasoare dramatic pentru mine. Am cazut pe ganduri. Ascultand discutiile din jurul meu am inceput sa am presentimentul ca ma aflu in preajma unei descoperiri importante. Am citit ca aproape toti marii inventatori sau descoperitori au presimtit ce avea sa li se intample. Exceptii au facut Newton si Arhimede. Primul statea ca prostul sub pom cand i-a cazut un mar in cap si a descoperit gravitatia. Al doilea, apropiindu-se de varsta senectutii, a observat cu amaraciune si curiozitate stiintifica ca scufundandu-se in cada de baie, plina ochi, incepe sa se reverse tot mai putina apa pe masura ce geometria trupului sau devenea din ce in ce mai putin variabila, mai putin interesanta. Si a descoperit chestia aia cu volumul de apa care, odata cu trecerea anilor, nu mai avea de ce sa fie dislocuit.
Neaflandu-ma in vreuna dintre ipostazele celor doi, ma cuprins, in mod firesc, presentimentul. M-am scufundat in meditatie. Nu-i mai auzeam pe cei din jur. Doar zgomotul surd al migdalelor sparte intre dinti, ma jena usor. Simteam ca sunt pe cale de a descoperi ceva. Informatiile pe care le aveam din lumea larga, experientele proprii, se amestecau cu acele cuvinte cheie care mi se intiparisera in minte: tarfe, prostituate de lux, posturi guvernamentale, interceptari ilegale, frati si fratiori interlopi, sefi de stat asteptati cu nerabdare de procurori, banci straine care devalizasera economia. Eram pe drumul bun.
Imi dadeam seama ca puse la un loc toate aceste informatii schitau tabloul unui model cunoscut …
Doctrinaaaaa! am zbierat in gand. Asta era! Eram pe cale sa schitez elementele componente ale unei doctrine, daca nu chiar doctrina insasi.
Intrebarea era, care doctrina? A cui?
Recapitulam in gand. Curentul socialist a dat socialismul. Semantemul “social” spune totul. Curentul liberal a dat liberalismul. Semantemul “liber” duce cu gandul exact unde trebuie. Despre amandoua doctrinele stiam. Despre socialism, mai mult decat mi-as fi dorit. Despre liberalism, mai putin decat imi doresc.
Ma obseda noua doctrina pe care n-o puteam articula, n-o puteam defini. Mi-am dat seama ca trebuia sa procedez invers. Sa aleg semantemul cel mai potrivit si va fi floare la ureche. Prin urmare, repetam in gand: puttana, intercettazione … telefono, fratello, delinquente, capo dello stato si cazzo. Ultimul cuvant se repeta obsesiv la fiecare propozitie rostita. Asta se numeste “metoda deductiva” si daca o aplici cu calm si atentie, nu da gres. Ultimul cuvant, “cazzo”, din seria celor care mi se invarteau in minte, a fost decisiv. Numele doctrinei a venit de la sine: popularismul!
Si, dintr-o data, am inteles. Fara sa-mi dau seama, folosind metoda deductiva si alegand semantemul potrivit (pe care, fiind pudic, nu-l pot enunta public) am definit doctrina care domina Parlamentul European. Doctrina care, exceptand crestin-democratia, a facut ca pe termen lung criza economica si financiara sa distruga batranul continent.
Nu uitati: P O P U L A R I S M U L! Merita sa mai comentam

39 Responses to “Popularismul – doctrina si … semantemul (partea I-a)”

 1. doctrina popo lara adica a poporului suveran..uita-te in jur si comentam dupa ;-)

 2. buna dimineata George

 3. Văd că scufundarea ta în imersiune subacvatică meditativă echivalează cu statul sub păr!
  Dă rezultate!
  Asta credeam şi eu.
  Am avut o intuiţie când, trecând pe calea Moşilor, cu ani în urmă, mi-a sărit în ochi semantemul de care vorbeşti.
  Revoluţie, revoluţie, libertate, libertate, dar chiar aşa?
  Pe frontispiciu?
  După ce m-am deplasat puţin şi-am schimbat unghiul de vedere, mi-a mai venit inima la loc.
  Nu era decât o nouă bancă.
  Fostă, între timp.
  Şi m-am întrebat altceva: Cine naiba şi-ar depune banii la Banca Populară?! Fie ea şi Română!
  S-a dovedit că au fost destui….
  Pe urmă, când vedeam benerele din fundalul unor tribune electorale, scrise alb pe oranj, am înţeles că intuiţia nu mă înşelase.
  Noua paradigmă există. Produce efecte!
  Mă bucur că intuţia mea se confirmă iar, din surse independente de data asta.
  Că nu ne-om fi vorbit în spatele uşilor închise de la club!
  Ai idee cine a moşit doctrina populară?!
  Ce “naş” a avut?!
  Că ce-a proliferat pe urmă, se vede!
  Se simte! Cu toate simţurile!
  P.S. Văd că şi Marius are o intuiţie. Parcă e şi mai paradigmatică!
  Doctrina populară exprimată de un bâlbâit:
  “Po-po-pulară!”
  Mai clar ca atât nu se poate!
  Poate mai rău…

 4. @Toni, cum spuneam, eu cu “semantemul” doctrinei am preferat sa lucrez mai mult. De rostit fiind mai pudic mi-e peste … mana. Adeptii popularismului, in afara de faptul ca sunt tot timpul cu semantemul in gura, in rest, … falimentul

 5. @Cody, buna dimineata! Apari pe la bookfest?

 6. @Marius, pai din jur m-am inspirat :)


 7. lucia

  Eficienta economica a doctrinei populare o traim din plin.
  In ceea ce priveste denumirea,imi amintesc,ca in urma cu ani, sotul meu a facut o mica alergie,cerindu-mi sa-i fac hemisuccinat de hidrocortizon.I-am raspuns;pentru o papula ,eu nu-ti fac niciun hemisuccinat! !Iar ,el mi-a zis;porcarii din astea,sa vorbiti la voi,la spital! :)
  papula=leziune mica,proeminenta,fara continut lichid,de etiologie cel mai adesea alergica.

 8. Faliment pentru ăia care au ghinionul să fie prin prejma lor, nu?
  Că ei…
  Vedem cum o duc!
  Sau cum o cară.
  Vistieria.

 9. @lucia, da, intr-adevar cu semantemul si metoda deductiva nu te joci. In studentie eram un infocat adept al metodei deductive dar nu cunosteam exact rolul semantemului. Ca atare, in doua randuri “obiectul” metodei mele deductive a asteptat ce a asteptat dupa care am observat ca se plimba in parc, de brat, cu un coleg de an. Atunci am introdus semantemul in ecuatie si totul a inceput sa mearga din ce in ce mai bine, chiar foarte bine.

 10. George,
  mă gândeam că similitudinile se opresc doar la frecvenţa cu care pomenim zilnic “semantemul”, şi noi, şi ei. Că la noi e ditamai semantemu’ şi la ei un biet organ. Dar, pe urmă, mi-am amintit că şi la ei e niţel semantem. Măcar în incazzare, incazzato…etc.
  De-aici încolo însă, orice asemănare dispare, fiindcă fraţii noştri, când se incazzează iese iureş, noi, când ne supărăm, dansăm “pinguinul”, în semn de protest, servim un mic şi-o bere şi aşteptăm să vedem dacă ne-au dat la televizor.

 11. @renata :) da, da, da! Cu o diferenta. Sper ca dupa ce se va fi sfarsit aceasta criza economica – sper sa apucam! – popularismul sa devina o jenanta amintire in politologia internationala iar semantemul ceva despre care chiar si popularistii sa-si aminteasca cu stanjeneala.

 12. Mă gândesc că s-au inventat nişte metode de protecţie…
  Dacă sunt bune contra SIDA, de ce nu?!
  Îi izolăm şi gata!
  Etanş!

 13. din pacate nu, cred ca la ora asta stati pe terasa la umbra si cum stiu ca te mai uiti de pe telefon, va urez distractie placuta

 14. @ George
  Lucru mare, maestre, semantica asta! Pai altfel cum sa intelegi ce mai vorbeste lumea? Se certau doua in tramvai:
  - Fa, te porti ca o catza!
  - Ba, ca o catza esti tu si cu ma-ta!
  - Tu sa nu-i spui catza lu’ mama, ca aia saraca se scoala cu noaptea in cap!

 15. George,
  vezi că Augustin e pe cale să distrugă semanatemul! A găsit femininul de la il cazzo, cică e caţă…
  Poate greşesc, dar caţa e ceva strict românesc şi hiper-neplăcut!!!

 16. @Toni, nu merge, nu sunt bune! Nu-ti amintesti ca popularistul a zis ca le-a ciuruit. Stie ca asa s-a nascut si el. Dintr-unul ciuruit … :)

 17. @Cody, asa este. Am vazut mesajul si chiar eram pe terasa. Te-am pomenit, ai simtit?

 18. @renata, sunt uimit! Am observat. Nu m-am gandist ca semantemul ar avea si feminin. Unele persoane sunt chiar inclinate sa aprecieze ca genul neutru ar fi mai avantajos, in special pentru ei, pentru popularisti. Cred ca Augustin este pe cale sa savarseasca o mutatie in gramatica limbii care i-a urmat lui Dante.

 19. @Augustin, te-am analizat cu Renata :))))

 20. Oameni buni! Stiti bine ca avem nenumarate exemple in care cuvinte preluate din alte limbi isi schimba, in romaneste, genul. Si mai ales in cazul unor cuvinte al caror gen e … adinc inradacinat in constientul colectiv, translatia e nu doar explicabila, dar chiar foarte probabila.
  Asadar, cu prea mare usurinta aruncati anatema!
  Si, daca n-ar fi imperios necesar ca in coltul paginii sa apara patratelul rosu, as aduce in ajutor celebrul exemplu unguresc, ala cu “oi, ce doare! oi, ce place!”

 21. @Augustin, azi am o zi buna. Aflu noutati. Nici pe aia ungureasca n-o stiam :)

 22. Maestre, dupa 12 noaptea o spun pe toata!

 23. @Augustin
  m-am pregatit
  +18

 24. OK.
  Minunata strigatura, pe care am auzit-o in anul 2 de studentie, la Timisoara, zicea asa: “Oi, ce doare! Oi, ce place! Oi, ce sule ca UN lemne!”

 25. Q.E.D.

 26. “Doctrina care, exceptand crestin-democratia, a facut ca pe termen lung criza economica si financiara sa distruga batranul continent.”

  Nu stiu ce inseamna “exceptand crestin democratia”.

 27. @Augustin, va trebui sa o acopa spre dimineata cand se trezesc copii :)

 28. @alex.dumitrascu
  M-am referit la faptul ca, ne place sau nu, crestin democratia este un spatiu politic cu un program din care poti intelege ceva. Restul, ce mai ramane din popularism, este o varza de berlusconisti, social-democrati esuati, basescianisti cameleoni, etnici cu staif, etc. Mai erau conservatorii care i-au abandonat si ei.

 29. George, sigur, e bine sa ramina intre noi! :)


 30. robert horvath

  BASESCU DECLANSEAZA RAZBOIUL PE FATA IMPOTRIVA JURNALISTILOR .
Postez mai jos, din site-ul Exploziv News, o informatie care ar trebui sa-i puna pe ganduri pe toti jurnalistii din Romania. Reprezentantii oficiali ai Presedintelui si nu numai ei, ci si oameni de afaceri, in numele acestora, au amenintat cu represalii un ziarist de investigatii. Va rog sa cititi detaliile de mai jos.
   
MAFIA S-A GANSTERIZAT: SEFUL DEPARTAMENTULUI SECURITATII NATIONALE A LUI TRAIAN BASESCU AMENINTA PRESA CU ARESTARI, IAR INTERLOPII LUI UDREA DE LA NIRO GRUP PROMIT REPRESALII IMPOTRIVA JURNALISTILOR!
Seria dezvaluirilor despre gangsterii dictaturii basesciene au dat roade, iar ceea ce vom prezenta mai jos reflecta fara dubii faptul ca prezentarea de dovezi impotriva mafiotilor portocalii a zdruncinat cloaca de la Cotroceni! Dupa amenintarile si incercarea de intimidare a conducerii Exploziv-News de catre iranianul complice al sefului statului in contrabanda cu armament, ieri atacurile furibunde ale infractorilor s-au intetit. Astfel, la ora 14.02, pe telefonul redactiei (0763.132.955) a fost primit un apel de la numarul de telefon +4031.403.93.87, iar persoana care a apelat de la acest numar s-a recomandat a fi un oarecare “BADEA, de la biroul de presa al Niro Grup”. El a atentionat jurnalistii Exploziv-News “sa aiba grija ce scriu despre doamna Udrea, pentru ca Nutu Camataru tocmai a iesit din inchisoare”. Il asiguram public pe numitul Badea ca nu ne intereseaza, si cu atat mai putin nu ne sperie, interlopii „doamnei Udrea” si vom continua seria dezvaluirilor referitoare la trecutul sau de informatoare a lui Trutulescu! Tot ieri, pe site-ul ziarului Exploziv-News, de la adresa de mail pe care o puteti viziona in foto-copiile de mai jos, un oarecare Daniel Andrei Moldoveanu ameninta ca, daca se mai scrie ceva impotriva lui Basescu, urmeaza arestarea jurnalistului „fara mandat”, pe motiv de „incalcare a sigurantei nationale”. Si tot ieri, corespondentul nostru de la Washington, jurnalistul si cineastul Robert Horvath, a primit si el un telefon de amenintare (pe care colegul nostru l-a inregistrat) de la o persoana care s-a recomandat a fi de la Administratia Prezidentiala si care, textual, a spus: „Iti bagam pamant in gura, tie si lui Badin (n.r. este vorba despre Andrei Badin, de la Jurnalul National si Antena 3)”. Revenind la persoana care a amenintat cu „arestari” de tip kaghebist jurnalistii neobedienti puterii de la Cotroceni, specificam ca el este chiar seful DSN din cadrul Administratiei Prezidentiale, care a avut tupeul de a ne trimite amenintarea de pe serverul institutiei in cauza. Il atentionam pe pupincuristul lui Basescu ca, pana sa se foloseasca el si comandantul sau suprem, de rigorile legii sigurantei nationale, Daniel Andrei Moldoveanu a savarsit, prin comentariul amenintator adresat Exploziv-News, urmatoarele infractiuni de DREPT COMUN pentru care i-am si trantit o plangere penala la Parchet: 1) Amenintare – art. 193. C.P.; 2) Abuzul in serviciu in forma ca lificata – Art. 2481; 3) Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi – Art. 247; 4) Santajul – Art. 194; 5) Lipsirea de libertate in mod ilegal, in cazul in care fapta este savarsita prin simularea de CALITATI OFICIALE – Art. 189! Ca sa nu mai vorbim despre modul flagrant in care gansterii de la Cotroceni incalca articolul 30 din Constitutia Romaniei, cu o violenta desantata indreptata impotriva ziaristilor demna nu de mentalitatea lui Ceausescu, ci de cea a lui Hitler! Iata si probele:
DESCHIDETI  EXLOZIV NEWS http://www.exploziv-news.ro/
  Daniel Andrei Moldoveanu (dsn@presedentie.ro) 09.06.2010 ; 13:01:02
Aveti mare grija….
Doamna Fica,va informez oficial ca deja mergeti mult prea departe cu minciunile
la adresa presedintelui Romaniei.Va avertizez ca,in conditiile in care veti continua,
legile privind siguranta nationala permit arestarea dumneavoastra fara a fi nevoie de mandat din partea unui judecator.Va multumesc!
  Robert Horvath Ziarist de investigatie SUA
  http://devanewyork.blogspot.com/
http://www.devagallery.com/


 31. robert horvath

  Ziaristii din intreaga lume impotriva lui Traian Basescu in apararea
  ziaristei Simona Fica !
  (Petitie a Uniunii Internationale a Ziaristilor in sprijinul presei romane)

  Am fost atacat in in decursul anilor de mafia Basescu dar niciodata direct. Pentru a deruta politia si a pretinde ca este vorba de spargeri ordinare, serviciile romanesti au spart intregul cartier al galeriilor de arta Chelsea ( 7 spargerI intr-o noapte ) . Scopul a fost sustragerea carnetului meu de telefoane si cateva fotografii. Cititihttp://devanewyork.blogspot.com/2009/11/atac-banditesc-ordonat-de-basescu-la.html.
  In aceste zile atacurile impotriva ziaristilor sunt directe si fara menajamente. Ziarista de mare curaj si probitate profesionala este Simona Fica este supusa la atacuri greu de imaginat : spargerea locuintei, bataie,amenintari peste amenintari
  chiar si din partea unei firme iraniene involvata in trafic de armament. etc.
  In decursul zilelor trecute amenintarea devine personala. Prin consilierul sau Traian Basescu o ameninta personal pe ziarista de Exploziv News.
  Vedeti documentele acestui atac de tip fascist ; http://www.exploziv-news.ro/
  Cand banditii ataca la vedere inseamna ca sunt disperati si extrem de periculosi.
  Sunt ingrijorat de soarta om singur si consider ca viata acestei ziariste in grava primejdie.
  In calitate de ziarist american si corespondent SUA al Exploziv -News m-am adresat FBI-ului si Departamentului de Stat ( Romanian Desk ). Cea mai mare parte a companilor romanesti involvate in activitati ilegale de armament sunt companii mixte romane , licentiate in SUA. Cu alte cuvinte activitatea criminala si ilegala a lui Basescu intra sub lurisdictia legilor americane.
  Tocmai cand scriam aceste randuri am primit o scriisoare deosebit de importanta. Uniunea Internationala a Jurnalistilor in numele a trei mii de membrii protesteaza impotrva ataculului impotriva ziaristei romane Sorina Fica si se ridica in apararea presei si mediei romane in pericol. (acest document in limba engleza, sta la dispozitia la dispozitia oricarui ziar sau blog interesat sa-l publice.) Pentru demonstratia pe care o pregatesc in in curand, am trimis invitatie de participare majoritatii organizatilor profesionale ca si reprezentatiilor presei straine aflate la New York.
Am inteles ca lupta lui Traian Basescu impotriva “mogulilor”si a ziaristilor incomozi este o preocupare esentiala si poate o va duce la bun sfarsit. Totusi ma intreb in aceasta fraza de incheiere, cum se va descurca el acum, cand jurnalistii intregii lumi se ridica impotriva lui, in apararea democratiei romanesti.
  Am trimis invitatii pentru a participa la manifestatia ziaristilor si fotografilor profesionisti care vor avea loc in fata misiunii Romaniei la ONU ,in apararea ziaristei Sorina Fica,a libertatii presei, urmatoarelor organizatii: SOCIETY OF PROFESIONAL JURNALSTS, INTERNATIONAL JOURNALIS, FOREIGN COMMITTEE. PRESS FREEDOM NETWORK, NATIONAL PRESS CLUB, NATIONAL PRESS PHOTO GRAPHERSS ASSOCIATION, INTERNATIONAL PRESS ASSOCIATION FOREIGN PRESS CENTERS,,CPJ – Committee to Protect Journalists, THE SOCIETY OF PROFESIONAL FREELANCERS, INTERNATIONAL FEDERATION OF NEW MEDIA,INTERNATIONAL PRESS INSTITUTE, WORLD PRESS FREEDOM COMMITTE, REPORTERS SANS FRONTIERES.

  Robert Horvath DEVA Cineast si ziarist de investigatii
  http://devanewyork.blogspot.com/

http://www.devagallery.com/

 32. buna dimineata George, nu stiu sigur daca am simtit dar mi-as fi dorit sa fiu cu voi acolo. multumesc de film, macar un pic prin intermediul lui tot am fost cu voi

 33. poate maine vi impreuna cu MeMe si cu M la Ogrezeni. ar fi fain sa fiti toti desi o sa fie caldura mare

 34. @Cody, buna dimineata! Mi-ar fi placut sa fii cu noi dar ne vedem maine. Sa umpli piscina :)

 35. nexam piscina, merem la Arges ca-i aici aproape

 36. @Cody, pai aia la care tot sapai nu e buna? S-o umplut deja?

 37. George, ai lasat semantemul dezvelit …

 38. @Augustin, … ptiu drace, am uitat! Vezi, cand nu-i al tau …

 39. aia nu e piscina, si n-as vrea in ruptul capului sa te vad in ea dupa ce incepe sa-si faca treaba pentru care a fost facuta ))) la Basescu i-as da cu bucurie un branci in ea cand o sa fie plina cu….

Leave a Reply