George Serban

Respectand moratoriul – nimic despre “scadenta” Geoana

Comunismul nu este o stare de apartenenta la un partid, comunismul este o stare de spirit. Un amestec de instincte, de autoritarism, de impunere irationala a propriei vointe, in baza unei asa-zise doctrine, valoroasa numei pe hartie, fara legatura cu realitatea.
In functie de pozitia in ierarhia sociala sau politica, de partid, spiritul comunist se manifesta prin supunere lasa si nedemna, eventual pupincurism, orientate spre varful ierarhiei. Prin autoritarism, impunere prin insinuarea fricii, lingusirea “maselor”, orientate spre baza sistemului.
Si maimutareala este o forma de manifestare a spiritulu comunism. Autoclonarea.
Inainte de 1989, la o singura televiziune de stat, timp de doua ore, pe zi, se vorbea despre Ceausescu, cu respect, cu veneratie. Dar numai despre el. Ti se facea sila. In primele zile ale anului 1990, “crainicul”, de atunci, Marinescu, si-a cerut scuze pe postul national pentru toata porcaria. Incerc sa-mi imaginez cum ar fi fost daca existau trei, patru, televiziuni la care sa se vorbeasca doar despre Ceausecu.
Astazi, exista multe televiziuni. Pe oricare ai deschide, se vorbeste doar despre Basescu. Desigur, critic. Nici nu stiu ce dracu’ s-ar putea vorbi de bine, despre un Cabotin?! Dar de vorbit, chiar daca pe invers decat fata de Ceausecu, se vorbeste numai despre Basescu, intorcandu-se, pe toate fatetele, parturile lui vocale.
N-asculta nimeni. Pana si pasionatii de politica sunt arhisaturati.
Nu exista nimic asemanator, in media din vreuna dintre tarile fost comuniste. Despre cele occidentale nici nu mai vorbesc.
Este o dovada in plus ca, nicaieri, comunismul nu a fost atat de adanc asociat informatiei genetice.
Dupa modelul “crainicului” Marinescu, isi va cere cineva scuze, vreodata?

Leave a Reply