George Serban

RIDICOLUL ANTICORUPTIEI POLITIZATE: Un D.N.A. al persoanei, nu al faptei

Superficialitatea tot mai evidenta a dezbaterii subiectelor agendei publice, intr-o media care se departeaza de etica profesionala, de fondul problemelor, pentru a se apropia cat mai mult de interesele finantatorilor, mi-a atras atentia asupra unui lucru la care, marturisesc, nu m-am gandit pana acum.

Cel pe care societatea il investeste cu responsabilitatea stavilirii infractionalitatii are obligatia sa identifice FAPTA care, potrivit legilor tarii constituie infractiune. Odata fapta identificata, anchetatorul trebuie sa identifice FAPTUITORII si sa dovedeasca VINOVATIA acestora.
Ma refer la un anumit tip de infractionalitate, mai neclara, mai difuza dar extrem de periculoasa pentru democratie. CORUPTIA! Pentru democratie, ea nu este la fel de periculoasa prin continutul infractional, cat prin instrumentele pe care le pune la indemana “jucatorilor” politici, dornici sa-si prelungeasca accesul la Putere, in lipsa unor performante administrative.

Romania si poporul sau, asa cum au iesit din comunism, si poate mai de dinainte, trateaza coruptia, in mod diferentiat, cu ipocrizie.
Prin urmare, nu-mi propun sa ma lupt cu morile de vant. Nu voi face un semn ascuns unui cartus de tigari, unei cutii cu sticle de bautura fina, ori unui plic elegant cu cateva bancnote pretioase, pentru ca, punandu-l in circulatie la un medic, sa-l urmaresc in circulatia sa nationala si sa am surpriza, intr-un tarziu, sa constat ca s-a intors la expeditor, usor sifonat. Ar insemna sa abordez un subiect plictisitor, adica ceea ce s-ar putea numi SPAGA CU CIRCUIT INCHIS.

Am observat un lucru mult mai grav. Un lucru care a scapat “analistilor”, “politrucilor” Puterii dar si micilor cabotini autodenumiti “luptatori impotriva coruptiei”.
As incepe cu o intrebare. Este condamnata, in Romania doar LUAREA DE MITA, nu si DAREA DE MITA?
Am studiat, m-am documentat. In Romania este condamnata MITUIREA. Pedeapsa este aceeasi, atat pentru cel care MITUIESTE cat si pentru cel MITUIT. In cazul savarsirii infractiunii de MITUIRE, nu pot fi separati cei doi faptasi. Exista doar exceptii. Sa ne amintim ca in cazul secretarului de stat FATULOIU, care s-a autodenuntat, in arest preventiv se afla doar MITUITORUL.
Altfel, cei doi faptuitori ai infractiunii de MITUIRE nu pot fi separati.
Sa ne intoarcem la BUFONERIA politica, televizata, tipic BASESCIANA, a actiunilor D.N.A. din vamile patriei si sa ne intrebam, cu intelepciune, ce a identificat aceasta institutie smecherizata de mecanismele politice portocalii? A identificat fapte de coruptie, de mituire in exercitarea profesiei? Ori a identificat un numar impresionant de fraieri care trebuie bagati in arest preventiv pentru a acoperi ineficienta, incapacitatea dusa pana la prostie, a unui guvern, a unui regim inept?
S-o luam pe rand.
Daca rapunsul este afirmativ, adica au cautat niste fraieri, de bagat la parnaie, pentru a-i face jocul lui Basescu, pentru a impresiona Europa “cea proasta si usor de pacalit” atunci este limpede ca nu ne aflam intr-un stat de drept, traim sub un regim care doar mimeaza democratia, capatand dimensiunile unui stat fascist, in absenta unei mass media profesionale, devotate deontologiei, in lipsa unei Opozitii, pregatite pentru orice sacrificiu sa salveze tara.
Daca raspunsul este negativ. Daca D.N.A. este o institutie serioasa, formata din profesionisti, nu din magistrati transformati in politruci, inseamna ca in vamile de pe frontierele Romaniei au fost identificate acte de coruptie.
S-a folosit tot ceea ce se putea folosi intr-o astfel de actiune. Agenti acoperiti (adica niste instigatori la coruptie), microcamere video profesionale, fixe si mobile, echipamente de interceptare telefonica si ambientala, altfel spus, tot ceea ce putea produce PROBE INDUBITABILE.
Prin urmare, D.N.A. a adus in fata telespectatorilor si realizatorilor de emisiuni televizate (scuze! – ii uitam tocmai pe judecatori) FAPTE DE CORUPTIE si … FAPTUITORI.
Fiind vorba de coruptie prin MITUIRE dovedita, avem nevoie, in fiecare caz in parte, de doua persoane MITUITORUL si CEL MITUIT. Nici nu ar fi posibil sa nu-i avem pe amandoi, atat timp cat VAMESUL ori POLITISTUL DE FRONTIERA a fost filmat, fotografiat, inregistrat, in timp ce LUA MITA. Prin urmare de la cine lua mita? Exista infractiune de mituire cu un singur faptuitor?
Scuze, vorbim de mituire, nu de masturbare, desi am inteles ca dovezile detinute de D.N.A. pot acoperi si un astfel de domeniu.
As putea continua, spunand ca un sofer de TIR poate declara ca nu stie cine i-a pus niste baxuri de tigari intre castraveti. Dar dovezile produse de D.N.A. se refera, in cea mai mare parte, la contrabanda si mita, produse cu portbagajul masinii, cu bicicleta, ori cu geanta “diplomat”.
Pentru ca nu am iesire, accept cu greu ipocrizia “istorica” a SPAGII CU CIRCUIT INCHIS, despre care ne prefacem ca nu stim. Prin urmare, pot accepta ca suntem un popor ipocrit. Dar imi este foarte greu sa accept ca suntem un popor de idioti, dintre care catva, mai putin idioti se joaca de-a mass-media iar altii se joaca de-a analistii. Iar cei cu adevarat idioti se uita la televizor si se minuneaza de faptele de vitejie ale institutiilor statului portocalizate. Cu siguranta, Basescu asa gandeste si cred ca-i multumit.

3 Responses to “RIDICOLUL ANTICORUPTIEI POLITIZATE: Un D.N.A. al persoanei, nu al faptei”

 1. da, cam asa asa e cum zici. pentru ca si mituitorul in cazurile de coruptie este la fel de infractional ca si cel mituit. din momentul in care vrea sa dea mita inseamna ca implicit vrea sa eludeze legea, si atunci a pasit mandru in zona infractionalitatii.
  Atentie nu vorbesc de micile atentii (cartus de tigari si altele pe care le strecori la medic sau alti functionari. asta e alta mancare de peste, mai cu nunante cum s-ar zice


 2. robert horvath

  AGENTII LUI BASESCU IN LIBIA !

  CNN : IN VARFUL APARATULUI DE SECURITATE GADAFII SUNT FOSTI
  AGENTI KGB SI AGENTI AI SERVICIULUI EXTERN ROMAN.

  Un scandal declansat de dezvaluirea faptului ca AGENTI ROMANI au antrenat contra bani fortele de securitate libiene ameninta sambata sa afecteze serviciile secrete de la BUCURESTI, SI SITUATIA PRESEDINTELUI BASESCU transmite AFP.
  Citand surse din serviciile de securitate, articolul afirma ca presedintele Romaniei si liderul libian Muammar Gaddafi au incheiat in octombrie 2010 un acord de cooperare pentru formarea fortelor de securitate libiene. REUTERS scrisese vineri ca la aceste stagii de pregatire au participat 30 DE AGENTI SIE , deasrmenea …. comando special de interventie al politiei, sau ai unitatilor antitero si chiar soldati. Participarea avea loc in timpul concendiilor si presupunea o remuneratie consistenta. Potrivit informatiilor obtinute de presa, politistii obtineau pana la 15.000 de euro pentru aceste activitati si chiar 50.000 daca misiunea era de mai multe luni. O alta modalitate de plata consta in concedii in Tunisia.
  Robert Horvath Deva ziarist New York


 3. robert horvath

  UN COMANDANT NATO RACOLAT DE MAFIA FRATILOR BASESCU !

  ROBERT HORVATH NEW YORK : AMBASSY OF UNITED STATES BUCAREST – ROMANIA IN ROMANIA FUNCTIONEAZA O URIASA MAFIE ARMAMEMTULUI CONDUSA DE PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU. EA ESTE CEA MAI GRAVA AMENINTARE PENTRU DEMOCRATIE, AVAND URIASE SUME DE BANI LA DISPOZITIE EA CONTROLEAZA TOATE INSTITUTILE STATULUI …JUSTITIE, PARLAMENT, GUVERN, PRESIDENTIE. O MARE PARTE DIN COMPANII INVOLVATE IN ACTIUNI ILEGALE SUNT FIRME AMERICANE SAU MIXTE. ALE INTRA IN PERIMETRUL LEGII AMERICANE. IN ACESTE COMPANII ACTIVEAZA FOSTI OFITERI SUPERIORRI AI ARMATEI AMERIVCANE. VA ROG DE URGENTA DESCHDETI O ANCHETA. ROBERT HORVATH DEVA JURNALIST DE INVESTIGATIE SPECIALIZAT IN TERORISM SI CONTRABANDA DE ARMAMENT. PRESEDINTE DEVARTES FILM INTERNATIONAL…. CETATEAN SUA IN ATENTIA : Col. Bruce West Senior Defense 0fficial / Defense Attaché Col. Kevin Leek Chief, Office of Defense Cooperation Brian Lutz
Attaché, U.S. Secret Service Troy Larson
Regional Security Officer ……………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………. President Basescu”s Brother, Involved In The Arms Industry President Traian Basescu chairs Defence Council, Mircea Basescu involved in defence & security businesses A travel agency registered in Ilfov County became overnight a potential platform for one of the biggest businesses in the country: modernizing the Romanian Army Representatives of large U.S. companies, employing even former NATO commanders in Europe and former U.S. Army officers, have established a company together with Mircea Basescu, the Romanian President”s brother, retired General Ion Eftimie Sandu, Deputy to the Head of the Armament Department of the Ministry of Defence, and Aurel Cazacu, the former Director of Romtehnica and President of Romarm, who negotiated the scandalous affair of the British frigates. The controversial world of armament and military technology has reached as far as the doorstep of President Traian Basescu”s family and has the potential to place him in the most serious conflict of interests since he took office in December 2004. As president of Romania, Traian Basescu is also Head of the Supreme Defence Council, which has the authority to approve the armament and military technology procurement programmes of the Ministry of Defence. For the past two months, his brother, Mircea Basescu, has associated with the heads of the Romanian defence industry as well as with representatives of major U.S. companies in the armament and military technology industry, which employ even former high-ranking officers of NATO and the U.S. Army. The business of the President”s brother started in June 2009, merely a month after the Defence Council had discussed Army procurements and the Ministry of Defence had announced the start of the tender for modernizing the two British frigates, which were bought by the PSD Government in 2002 and have already cost us over 120 million GBP. The key character in the frigate business, Aurel Cazacu, who has in charge of Romtehnica at that time, became an associate of President Basescu”s brother in Desintco in June 2009. Another associate in Mircea Basescu”s business is retired General Ion Eftimie Sandu, Deputy to the Head of the Armament Department of the Ministry of Defence, the ministry which will organize the tender for Army procurements. Which also places General Eftimie Sandu in a conflict of interests. A few days ago, Mircea Basescu”s business partners pompously organized the Naval Defence Exhibition in Constanta. The event was co-organized by the Ministry of Defence and was attended by notable players in the global arms industry (the list is attached). The Supreme Defence Council is the authority that approves the armament and military technology procurement programmes of the Ministry of Defence. A contract such as the one concerning the modernization of the frigates would normally require the Council”s go-ahead. This makes it almost unexplainable that President Basescu”s brother decided to join an armament business at such time, together with the Romanian official who had negotiated the purchase of the frigates and especially with one of the leaders of the Armament Department of the Defence Ministry – the one in charge of Army procurements. Thus, the Desintco Affair pops up at a time of intense focus on bringing the Romanian Army closer to the requirements of NATO, which Romania joined seven years ago. Cost estimates for the procurements required for the three branches of the Army (Air Forces, Navy, Ground Forces) point to more than 10 billion EUR in the following years. The preparations May 2009. The Ministry of Defence starts the tender for modernizing the frigates. Rumoured cost: 500 million EUR. Ministry representatives claim that 11 companies have already announced intent to participate, but will not disclose their names. Ilfov, June 2009. A simple travel agency, established in 2009 and having the registered office in the home of a known businessman, Romeo Oita, became overnight a business consultancy firm. On 25 June, Envy Tour Travel registered in Voluntari, Ilfov, had one owner: Alina Oita, the daughter of Romeo Oita. The next day, the travel agency becomes Defence, Security and Intelligence Co. – Desintco SRL. Romeo Oita”s daughter exits the company, making room for the brother of the President of Romania. On the same day, besides Mircea Basescu, the business is joined by Defence Ministry officials and leaders of the Romanian defence industry: retired Major-General Ion Eftimie Sandu, Deputy to the Head of the Armament Department of the Ministry of Defence, and Aurel Cazacu, the former Director of Romtehnica and Romarm and the man who had negotiated the controversial purchase of the British frigates. Aurel Cazacu did not join the company directly, but through his daughter, Maria Cazacu. The interests of the three of them converge within Desintco with those of Romeo Oita, the representative of the U.S.-based Navigator Development LLC, and those of Cristian Geamanu, Vice President for Eastern Europe of the U.S.-based General Defense Corp. The sudden transformation of the travel agency into a military-oriented company indicates that the associates did not have time, for whatever reason, to set up a new company. Constanta, August 2009. Cristian Geamanu and Romeo Oita organized the Naval Defence Exhibition in Constanta, on 14-16 August 2009, in partnership with the two U.S.-based defence companies: Navigator Development and General Defense Co., as well as with the Ministry of Defence. The list of organizers is almost a perfect match to the list of Mircea Basescu”s business partners in Desintco: The organizers of the Naval Defence Exhibition (NDE): Cristian Geamanu – President of NDE and Vice President for Eastern Europe of the U.S.-based General Defense Co.; Romeo Oita – Executive Director of NDE and representative for Romania of the U.S.-based military and specialized software consultancy Navigator Development Group; Major General Eftimie Sandu – Assistant to NDE President Cristian Geamanu; Andra Anicai – Assistant to the NDE Security Director and Economic Manager of Desintco and a business partner of the Geamanu family; Aura Buiac – NDE Public Affairs Director. Aura Buiac is also the editor and manager of Intercity Magazin. The magazine is published by Astrid Business Development SRL (controlled by the Buiac family), which, since 2005, has the registered office at the same address on Calea Mosilor as the General Defense Co. office in Romania, managed by Cristian Geamanu; Cristian Negoita, NDE Marketing & Sales Director. Cristian Negoita is also the Marketing Manager of Intercity Magazin. While at the exhibition in Constanta, the representative of BAE System (the British company that supplied the frigates to Romania) stated that the modernization of the frigates should be awarded to the same company that supplied them. However, the race is tight as the contract is quite rich. The event was also attended by Aurel Cazacu, as representative of the Ministry of Economy for Defence Industry Affairs, and Iulian Fota, National Security Advisor to President Traian Basescu. The Desintco shareholders -Romeo Oita (48 years old), 30%. Oita is President of the Association of Security Services Providers; -Cristian Andrei Grigore Geamanu (49 years old), 30%, Vice President for Eastern Europe of General Defense Co. USA; -Ion Eftimie Sandu (54 years old), 5%. He is Deputy to the Head of the Armament Department of the Ministry of Defence since 2007. He was promoted to Major-General by President Basescu in the same year. General Sandu retired in February 2009. He was formerly a Member of the Board of Directors of important companies in the Romanian defence industry: Aerostar, IAR Ghimbav, Avioane Craiova and Uzina Mecanica Plopeni; -Mircea Basescu (56 years old), brother to President Traian Basescu, 30%; -Maria Cristina Cazacu (21 years old), daughter to Aurel Cazacu, former Director of Romtehnica, President of Romarm and Director for Defence Industry Affairs in the Ministry of Economy. Aurel Cazacu was a Member of the Board of Directors of IAR Ghimbav, Eurocopter Romania, Romaero, Avioane Craiova and Romarm. Maria Cazacu holds 5% in the business. The frigates affair The amount guaranteed by the State for the acquisition and modernization of the two frigates was not limited to 116 million GBP, as the Government had approved, but to 122.78 million GBP. The difference of 6.7 million GBP (discovered by BURSA at that time) is strikingly close to the amounts calculated as illegal commissions paid in this affair. This matter prompted the British authorities to start a vast investigation in 2006. In 2002, the Romanian Government and the British Government had signed an agreement by which Romania was to buy two used frigates for the Romanian Navy. This ships were actually purchased from the British company BAE Systems, which had bought them from the British Ministry of Defence for only 200,000 GBP. Two British citizens, Barrz George and his Romanian-born wife, Georgiana George, were taken into custody by the British authorities in the summer of 2006 under suspicion of having received an illegal commission of 1 million GBP for brokering the sale of the two frigates between the Romanian Government and the British Government. The British police released them the following day because of lack of evidence. In addition to the commission paid to them, the investigation also concerned the payment of another 6 million GBP to accounts opened in tax havens. The British press said at that time that the Romanian-based company Axis Trade & Consulting, controlled by Georgiana George, was involved in the payment of the illegal commission. The modernization programme for the frigates sti*editat*tes an offset clause forcing the foreign-based winner of the contract to ensure domestic investments in an amount equal to the value of the contract. The company in which President Basescu”s brother is a shareholder seems to have been created for offset consultancy, too. Companies represented in Romania by Mircea Basescu”s associates: 1. NAVIGATOR DEVELOPMENT LLC – the parent company of Navtech LLC – a private consultancy company registered in Enterprise, Alabama; – provides services of management consultancy, strategic planning, military operations, system procurement etc; – also operates under the name of Navtech LLC; – owner: Albert Patterson – In January 2009, Navtech won a contract to equip the University of Agricultural Science and Veterinary Medicine – Iasi with new technologies (3D visualisation system for experimental use) under a 4 million RON (1.3 million USD) contract. The contract was awarded by negotiation without prior advertisement. The explanation for the absence of any advertisement was: “The products in question are made exclusively for research purposes, for experimental, study or development purposes as per the relevant directive.” – the head of the Romanian office, Romeo Oita, is a partner in Desintco. 1. GENERAL DEFENSE CORP. USA – a leader in support services for critical defence missions on land, water and air and a leading provider of weapons and munitions: – is registered in Fort Lauderdale, Florida, and has international offices in Madrid and Bucharest; – General Defense specializes in defence and aviation related systems integration and procurement services for the U.S. Government, the armed forces of allied nations, and for law enforcement and security services throughout the world. – General Defense Corp is also a leading supplier of Warsaw Pact defence related equipment. General Defense Corp is currently acting as a global procurement company utilizing the broad network of worldwide suppliers and manufacturers that have been developed over more than twenty-five years. Additionally, it is forging strategic alliances with various companies around the world that gives them exclusive or semi-exclusive rights for certain products in various markets. – General Defense Corp is licensed to trade in defence equipment by the U.S Department of State and the Bureau of Alcohol Tobacco and Firearms. – Vice President for Eastern Europe: Cristian Geamanu, a partner in Desintco. What do the actors of the affair say Aurel Cazacu: “Mircea Basescu”s name is a guarantee” Reporter: How was this company created, with Mr. Mircea Basescu? Aurel Cazacu: My daughter met Mr. Oita and Mr. Geamanu at the Black City last year. In fact, I told them that, if she was going to have to do work related to the defence industry, she would leave the company. Initially, the company was intended to solve problems related to offset, and not anything to do with my registered business. As you can see, General Sandu joined, after having recently left the Ministry of Defence. The company was focusing on identifying business opportunities to solve contracts. Reporter: Then why should your daughter leave the business? Aurel Cazacu: She should, because after the exhibition in Constanta it is possible that the company may have certain things… I”m not taking any chances. It may become involved in projects related to the defence industry and my daughter, honestly, I have spoken with her and I will find her a job in a company that has nothing to do with the defence industry. The frigates will have to be modernized by someone who has to include Romanian companies. It doesn”t matter who they are. It”s not about who is involved… The point is we they need to help us create jobs in the country. That”s the point. Reporter: Is Mircea Basescu”s name a guarantee for this business? Aurel Cazacu: It is a guarantee. If a big company comes along and they want to talk to… someone in Cotroceni… he (i.e. Mircea Basescu) can take them there, can”t he? The American partners Navigator Development Group was established in Alabama, twelve years ago. It employs retired high-ranking officers of the U.S. Army and NATO. The best known of them is Virgil L. “Duz” Packett, a Member of the Advisory Council of Navigator Development Group. Virgil Packett was Commander of the NATO SFOR in Bosnia after 2003. In this capacity, General Packett commended the Romanian troops in 2003 for their performance in Bosnia Herzegovina

Leave a Reply