George Serban

Romania, o tara neguvernata! Romania o tara … prezidata!

In ultimele saptamani, daca deschizi televizorul, indiferent de trust media, indiferent de “mogul”, secventa principala a stirilor este o masa la care se afla o persoana nu prea inalta, fara par, cu o privire ciudata si indecisa care vorbeste orice limba straina mai bine decat limba sa natala – romana. El este Prezidentul, cel care prezideaza orice poate fi prezidat. O sala, mai goala sau mai plina, o sala cu politicieni preaplecati si tacuti, o sala cu intelectuali, cu sau fara ghilimele, o sala cu jurnalisti chiar si o sala cu nimic dar sa fie plina de … nimic. El nu prezideaza in virtutea unor atributii sau unei legi care il obliga. Nu, nevoia lui de a prezida este patologica. Din aceasta nevoie prezideaza tara. Vorbeste despre El la persoana a III-a!

Romania este o tara prezidata! Romania a incetat sa fie guvernata!

restul e can-can!


Mai nou, cei care urmaresc atent evenimentele pot observa ca prezidarea tarii nu o mai face presedintele ci Seful statului sau, si mai nou, Decidentul.
Numele nu si-l ia singur. O presa care, tot mai mult, nu mai apartine jurnalistilor profesionisti, facand slalom intre determinari comerciale si deontologie, inventeaza termeni neconstitutionali cum sant “camera superioara a parlamentului” sau “seful statului”. O anume patologie ii face pe oameni sa intre in pielea unor personaje inchipuite sau aievea. De aceasta data, personajul exista dar nu avea nume. Numele i-a fost servit de obedienti din media iar el, Prezidentul, a devenit Seful statului.
A incercat sa prezideze Romania cu liberalii. Nu i-a mers! Liberalii au guvernat tara, nu i-au lasat-o prada exceselor sale patologice. “Seful statului”, cu o cultura primitiva, ciugulita de la televizor sau din discursurile unor intelectuali, dar cu un puternic instinct al supravietuirii si-a dat seama ca paginile Constitutiei nu-i ofera libertatea necesara dar nici dreptul de a desfiinta institutiile incomode. A inteles ca institutiile care nu pot fi desfiintate trebuie subordonate iar daca nu pot fi subordonate constitutional, institutiile statului pot fi subordonate prin oameni.
“Sefului statului” limba romana nu-i este la indemana dar ii plac neologismele. A auzit undeva si i-a placut, dandu-si seama ca se potriveste perfect scopurilor sale, sintagma “mapa profesionala“. Ii amintea de eficientul “dosar de cadre” sau, nu mai putin eficientul, “dosar de informator”. Exact ce-i trebuia!
“Mape profesionale” avea. Trebuia sa le umple sau sa le lase goale dupa trebuintele sale. Pastrarea sefilor serviciilor de informatii din timpul regimului Iliescu, obligarea morala a acestora, numirea omului sau la Interne i-au asigurat accesul la “profesionisti” din linia a doua astfel incat sa nu depinda de conducatori lipsiti de stabilitate si de informatii. Treptat, a inceput sa umple “mapele profesionale”.
Liberalii i-au stat in gat. Aveau “mapele profesionale” goale. Primul experiment reusit – singurul, de altfel – a fost liberala Norica Nicolai. A inteles ca in guvernarea liberala nu poate face altceva decat sa imparta decoratii, sa stranga maini pe aeroport si sa faca cat mai multe mizerii Guvernului, neputand sa-i blocheze activitatea.

“Seful statului” avand si statutul juridic de “inculpat” a trebuit sa-si indrepte atentia spre viitor. Procentele de 45% la care visa, deveneau iluzorii iar el avea nevoie de o coalitie care de bunavoie sau de nevoie sa-i ofere acces la toate parghiile puterii. “Mapele profesionale” care nu puteau ramane goale incepeau sa se umple. Lasand partidele si media sa se joace in nisip cu lopatica si galetusele facand calcule si speculatii, “Seful statului” cu “mapele profesionale” umplute de CNSAS si de DNA inceput sa-si aleaga tintele.
Inca din perioada guvernarii PSD, la Ministerul Agriculturii, incluzand Administratia Domeniilor Statului, condus atunci de Ilie Sarbu, existau dosare grele pomenite dar si uitate de presa. Dosarele erau in adormire dar gata oricand sa devina “mape profesionale”. Alegerile se apropiau asa ca dl. Ilie Sarbu a fost invitat la “discutii”. Bineinteles ca dl. Ilie Sarbu s-a declarat dispus pentru colaborationism. “Discutii” au avut loc si cu dl. Miron Mitrea care avea o oarecare autoritate asupra unor … colegi de DNA. Radu Mazare, dusmanul de moarte al “Sefului statului” a fost imblanzit. Ciudat sau necunoscut mie imi pare comportamentul lui Liviu Dragnea. Marian Oprisan si alti oameni carora li s-au promis, discret, cateva posturi guvernamentale, ministri si secretari de stat, au facut ca eforturile lui Ion Ilescu, Adrian Nastase si ale altora de a pastra independenta PSD sa fie zadarnice. Convins ca bugetul este favorabil iar PD, prin exceptie de la regula, isi va tine promisiunile de a le da fonduri suficiente, manipulati de Cartitele “Sefului statului”, cei din PSD au muscat momeala. Si-au redescoperit dimensiunea sociala … “fara bani”. In posturile cele mai importante din domeniul social PSD si-a pus oamenii traditionali dar cu “mape profesionale” adevarate.
In pline negocieri, manevre, fluturari de “mape profesionale” apare un cuvant nou mult mai potrivit pentru cineva care, incalcand Constitutia, se implica politic pentru a-si potoli excesele patologice. “Decidentul” este un cuvant care exprima puterea, fara o legatura directa cu agasanta Constitutie, lasa libertatea de a trage sforile, de a face promisiuni, de a santaja, la nevoie, cu “mapa profesionala”.
“Decidentul”, proaspat instalat in acest rol, cu acceptul unui PSD intrat pe mainile cartitelor, isi completeaza guvernul cu “expertii” sai de la Curte cu “mape profesionale” goale cu CV-uri de liceeni si fara nici o experienta sau performanta profesionala.
Asa cum, de altfel, declara singur Decidentul … isi vede visul cu ochii.
E plin de “mape profesionale” la subsuoara, multe goale, pe placul lui, altele pline de mizerii si cateva adevarate dar ale unor oameni ingropati in probleme fara solutii, cu imaginea lor proprie dar si a PSD terfelita.
Din acest moment, se poate aseza in capul mesei sa … prezideze Romania.
El face jocurile. El stabileste agenda zilnica, ce probleme se discuta si care se trec in planul doi. Cum apare o situatie care il poate pune in dificultate, apare un spion care … de patru ani vinde secrete militare “observat” cu grija de SRI. Toata presa se repede sa indeplineasca ordinea de zi pe care o stabileste Decidentul (ii place la nebunie cuvantul!). Crimele de la Brasov, furtul de arme, trec in planul doi.
Criza economica se face tot mai simtita in Romania exact cand a ajuns si el sa prezideze tara. Mai mult decat atat, criza isi face simtite efectele, scazindu-i sansele pentru un al doilea mandat, inainte de a i se prescrie infractiunea pentru care i s-a intocmit un dosar penal.
Nu stiu daca ideea salvatoare i-a venit lui sau i-a sugerat-o cineva (personal nu-l cred atat de destept, mai de graba viclean) se adreseaza Comisiei Europene pentru a cere ajutor stiind exact ca va fi expediat in bretele FMI. Cu un gest de iresponsabilitate incredibila, cu complicitatea tacutilor ministri ai PSD, arunca tara intr-o aventura cu mult mai grava decat experienta facuta pe spinarea romanilor de Ceausescu. In felul acesta isi ascunde in “mapele profesionale”, goale de continut ale proprilor ministri si chiar a lui insusi, incompetenta de a administra economia tarii si de a asigura stabilitatea macroeconomica. Deja, numele de Pogea si Videanu, actorii principali ai gestionarii acordului cu FMI sunt descurajante daca nu caricaturale. Apropo, a auzit cineva … ceva despre ministrul Economiei? Are el vreo legatura cu criza economica?
Romania nu mai are ministri de substanta. Exista cativa ministri care focalizeaza injuraturile tuturor categoriilor sociale, fara sa aiba nici un instrument de a-si indeplini cu decenta mandatul. In rest, exista cativa ministri, cu experienta si performante de s.r.l.-uri si alea controversate. Prim-ministrul este ceva amuzant care are timp sa urmareasca emisiunile de televiziune, sa intervina si sa se faca de ras spre deliciul telespectatorilor.
Romania este neguvernata! Sa fim linistiti, “Decidentul” cu “mapele lui profesionale” trage sforile. In mod dramatic, incompetent si iresponsabil, Tara este prezidata!

No Responses to “Romania, o tara neguvernata! Romania o tara … prezidata!”

 1. Chestia asta cu “şeful statului” ma enerveaza la culme! Total neconstitutional si nedemocratic!
  Faptul ca se erijeaza in “sef de stat” nu dovedeste decat faptul ca separaţia puterilor în stat a dispărut in Romania.
  Inainte de ’89, statul era considerat a fi Guvernul.
  Dupa, in democratie, s-a considerat ca statul este condus de mai multe puteri, care functioneaza pe principiul separarii.
  Textele de lege, inclusiv cel din Constitutie, sunt extrem de confuze.
  In opinia mea, se impune o reglementare a institutiei juridice a statului.
  Nu sunt jurist de profesie, dar nu-mi suna deloc bine sintagma “şeful statului”, cand este pronuntata de Presedinte.
  Am scris si eu ceva pe tema asta, mai demult:

  http://dramoleta.com/?p=5797

 2. @dramoleta
  Sintagma a fost folosita de media (o anumita parte :) ). Nici un presedinte pana la Basescu nu s-a referit la el insusi folosind aceasta expresie. Basescu e primul!

 3. Prezidată, dar neguvernată – din păcate, aşa este.

Leave a Reply