George Serban

Sa vorbim despre contabilul-sef al Romaniei – dl. Gheorghe Pogea, LICHIDATORUL!


M-am pregatit sa urmaresc, la Antena 3, dialogul anuntat intre Moise Guran si ministrul Finantelor – Gheorghe Pogea.  Am ciulit urechile si mi-am resuscitat interesul. Sunt si economist, deci as pute asculta cu interes un dialog pe probleme economice. Sunt si politician incepator, prin urmare bugetul consolidat al Romaniei m-ar putea chiar interesa. Am inceput sa ascult, scriind ceva pe laptop pentru a fi productiv. Pe masura ce curgea dialogul celor doi, daca nu le-as fi cunoscut vocile, as fi putut crede ca dl. Pogea este realizatorul emisiunii iar dl. Moise Guran este ministrul Finantelor care, prin intrebarile si comentariile sale, parea sa fie adevaratul detinator al solutiilor construirii unui buget realist.

Am inceput sa ma gandesc la scolile pe care le-am absolvit si mi-am amintit ca unul dintre subiectele intens dezbatute la cursul de “structuri organizatorice” era diferenta intre sferele de atributii si competente ale directorului economic, pe de o parte si contabilul-sef, pe de alta parte. Pentru a nu fi prea tehnic, diferenta pe intelesul tuturor este urmatoarea. Contabilul-sef este cel care inregistreaza cheltuielile si veniturile, raspunzand la orice solicitare, invariabil: nu se poate!  Spre deosebire de contabilul-sef, Directorul economic este cel care la solicitarile societatii comerciale – in cazul nostru ale societatii, pur si simplu – gaseste solutiile pentru a le satisface. Nu singur, bineinteles.

Ascultandu-l pe dl. Pogea, am avut perceptia perfecta a unui contabil-sef, fara manecute negre, depasit de o misiune cu mult peste calificarea si competenta domniei sale. Privind televizorul, l-am vazut pe contabilul sef al Romaniei. Parca simtind cat este de neconvingator, dl. Gheorghe Pogea a repetat in doua randuri pentru a ne uimi, ca dumnealui … “a mai restructurat o intreprindere si a dat afara 12.000 de oameni. Deci, evident, PD-ul ne-a adus in guvern un contabil-sef dar nu oricare ci un Lichidator!

Nu stiu prea multe despre dl. Gheorghe Pogea decat ca l-a imbogatit pe Adriean Videanu si familia acestuia. Incerc sa ma informez.

Aflu de pe pagina oficiala a guvernului ca dl. Pogea nu are studii care sa ne sugereze vreo legatura cu finantele. Ne obisnuisem, pana acum, cu finantisti: Ionut Popescu, Radu Tanasescu, Daniel Daianu, buni sau mai putin buni. Trecem peste asta si observam ca dl. Pogea s-a nascut la data de 2 decembrie 1955 intr-un loc … neprecizat! Este un prim semn ca s-ar putea sa avem ceva probleme cu memoria dlui. ministru.

pogea_guv

Imaginea de mai sus ne atrage atentia ca ar putea sa existe o declaratie de interese. Sa o deschidem! Vedem ca dl. Pogea are doar calitatea de actionar la o societate comerciala  si nu pare a se afla intr-o situatie de conflict de interese in raport cu inalta demnitate pe care a primit-o in Guvernul Tarii.

pogea-declinterese

Sa facem o verificare de rutina deoarece, asa cum am vazut, dl. Pogea nu-si aminteste exact locul nasterii fiind posibil sa existe o problema cu …  memoria. Mergem la pagina oficiala a Registrului Comertului si cautam … pe numele dlui. Pogea.  Uuuuuuuups! Ce gasim??? O societate comerciala in care dl. Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Romaniei este administrator si, in acelasi timp, director general!
Ca dl. Gheorghe Pogea are ca principala preocupare sa-i imbogateasca pe Miorita si Adriean Videanu nu este un secret pentru nimeni. Intrebarea mea este cine va avea de suferit ca urmare a suprasolicitarii dlui. Gheorghe Pogea? Va saraci, oare, familia Videanu, dl. Pogea fiind foarte ocupat cu bugetul tarii? Sau din pozitia de ministru al Finantelor va fi solidar cu dl. Videanu, ministrul Economiei iar noi vom incepe sa observam ca bugetul statului va saraci cu o suma foarte apropiata de aceea care se aduga la bogatia familiei Videanu. Habar n-am, nu ma pricep la conflicte de interese!

Dar, asa cum observam si in cazul deputatului Silviu Prigoana, exista posibilitatea ca cei de la Oficiul Registrului Comertului sa fie “DE DAT AFARA, INCEPAND CU DIRECTORUL” pentru ca nu au operat la timp solicitarile demnitarilor nostri, disperati sa scape de “conflictul de interese”. Dar, exista si posibilitatea ca dl. Gheorghe Pogea, atunci cand a completat declaratia de interese sa fi avut inca functia de director general si administrator la firma sotilor Videanu. Sa fie asta un fals in declaratii si uz de fals? Habar n-am! Nu ma pricep!

pogearegcom_pag1
pogearegcom_pag2

Leave a Reply