George Serban

Scrisoare de la tovarasul Iosif Visarionovici Stalin …

Era pe la mijlocul anilor ’30, in plin proces de … modernizare a statului sovietic, cand rusii tot asteptau sa vina ziua din care sa inceapa … sa traiasca bine.
Ilia Ehrenburg era un scriitor si publicist sovietic, cu convingeri de stanga, cunoscut in lumea socialista din tarile occidentale. Avea un defect. Mare! El chiar credea in libertatea de exprimare, despre care vorbea propaganda sovietica.
Intr-o dimineata, agenti ai CEKA, precursor al NKVD si al KGB, i-au facut o vizita si l-au … retinut. Si l-au retinut … si l-au retinut … si l-au retinut. Au fost audiati martori care au facut … de buna voie, declaratii despre atitudinea dusmanoasa, antisovietica a cetateanului Ilia Ehrenburg.
Intretimp, prietenii socialisti europeni, ingrijorati de disparitia prietenului lor, i-au scris tovarasului Stalin.
In sfarsit, a inceput procesul pentru judecarea crimelor lui Ilia Ehrenburg. Au fost audiati martorii. Lucrurile mergeau … ca la carte. A venit si randul procurorului sa citeasca rechizitoriul:
- Tovarasi, ati auzit declaratiile martorilor, dovezile din dosar, interceptarile aer-aer, facute de lucratorii nostri – a inceput procurorul. Cetateanul Ilia Ehrenburg este un tradator, a denigrat sovietele, subminand puterea sovietica, statul socialist si pe tovaraul Stalin …
Procurorul este intrerupt de un curier militar care, dand buzna, se duce la judecator, ii sopteste ceva la ureche si ii intinde un plic. Judecatorul se albeste la fata, se ridica si, cu pasi sovaitori, se indreapta spre boxa acuzatului, ii intinde plicul spunandu-i:
- Tovarasul Stalin a spus sa cititi continutul cu voce tare …
In timp ce judecatorul se intoarce spre locul lui, Ilia Ehrenburg deschide plicul si citeste cateva randuri scrise de mana:
- Tovarase Ehrenburg, va felicit pentru minunatele lucrari scrise, parte a culturii noastre socialiste … Semneaza … Iosif Visarionovici Stalin …
Procurorul, care nici nu apucase sa se aseze, se intoarce spre judecator si, cu un ton hoatarat, convins si convingator, … isi face datoria:
- Tovarase judecator, tovarasi asesori populari, ati auzit pana acum ce minciuni ordinare au putut declara acesti asa-zisi martori despre scriitorul nostru national, tovaraul Ilia Ehrenburg, cata neglijenta au dovedit unii dintre lucratorii nostri operativi … Tovarase judecator, va cer, in numele Puteii sovietice, ca toti martorii mincinosi sa fie arestati pentru cercetari …

N.B. Tot ceea ce am scris, exceptand infloriturile mele stilistice, s-a intamplat cu adevarat. Pe cand? …

5 Responses to “Scrisoare de la tovarasul Iosif Visarionovici Stalin …”


 1. codeus

  very soon. trambitele sunt aici, trupele sunt pregatite, se fac ultimele manevre. Si o sa o luam in freza. dormi popor roman, pentru tine dulcele somn al indolentei nu aduce nimic bun

 2. Sper sa nu …. depinde de noi toti


 3. nicole

  “nu credeam sa invat a muri vreodata”…

 4. @nicole

  ” ……….
  Ochii mei nălţam visători la steaua
  Singurătății” :)

 5. Citez ” lucrurile mergeau… ca la carte” :D

Leave a Reply