George Serban

SINDROMUL “TELEVIZIUNII CEAUSISTE”


Am 97 de canale de televiziune. Urmaresc multe posturi de stiri. N-am vazut nici un post de televiziune care sa-si intrerupa emisiunile din grila de programe pentru a transmite, live, “magistralele” cuvantari ale presedintelui tarii respective. Atentie! Nici rusii nu intrerup emisiunile d…e stiri pentru a transmite cuvantarile lui Medvedev sau Putin.
Cu doua zile in urma, inca o data, am asistat la un astfel de demers ridicol care nu are nici o legatura cu nevoia de comunicare, cu deontologia. Surprinzator este faptul ca exista voci care acuza TVR, B! si OTV de obedienta, de subordonare politica fata de putere, fata de Traian Basescu. Cuvantarea cu un accente politice si evident electorale, depasind atributiile constitutionale ale presedintelui, cuvantare tinuta astazi la Forumul mediului de afaceri, a fost transmisa, prin maimutareala, doar de Antena 3 si Realitatea TV, adica de cei care ii acuza pe ceilalti de obedienta.
Din ce in ce mai mult, aceasta maimutareala incepe sa semene cu Telejurnalul din timpul regimului comunist in timpul caruia nu vedeam altceva decat vizitele si cuvantarile lui Nicolae Ceausescu.
Poate sunt subiectiv. Am ajuns sa urasc, in toata viata mea, doi oameni. Pe Nicolae Ceausescu si pe Traian Basescu.
Dar ura, care poate genera o apreciere subiectiva, nu poate fi desprinsa de realitate. Spun asta vazand ca aceste televiziuni sunt izolate, in comportamentul lor.
Cred ca nu este vorba numai de lipsa de profesionalism si vizibila inabilitate. Cred ca, in primul rand, este vorba de lipsa de respect pentru propria profesie, pentru propria munca. Ce fel de grila de programe, ce fel de emisiuni sunt acelea a caror importanta editoriala este atat de mare incat pot fi intrerupte, date peste cap pentru o persoana, fie si presedintele tarii, aflat in timpul muncii sale curente. Daca acea persoana este si se numeste Basescu, gestul este cu atat mai de neinteles, cu atat mai ridicol.
In al doilea rand, cred ca este vorba despre lipsa de respect fata de invitati. Asta n-ar fi o problema pentru ca oamenii aceea, daca nu se ridica sa plece, nu se respecta ei insisi.
Pacat pentru ca in ambele posturi de televiziune exista oameni al caror profesionalism se dilueaza inutil. Observ ca unii au plecat. Ma intreb ceilalti ce asteapta?!
Caraghios! Pana in decembrie 2009, printr-un astfel de comportament “profesional” l-au umflat pe Basescu, contribuind, neindoielnic, la realegerea lui. Astazi, cand Basescu agonizeaza, ii fac respiratie “gura la gura”.

5 Responses to “SINDROMUL “TELEVIZIUNII CEAUSISTE””

 1. Maestre, (vreau sa) cred ca aceste televiziuni fac ceea ce fac “de dragul ” lui. Adica, mergind pe ideea ca poporul roman nu trebuie lipsit de niciuna dintre gafele flotantului. Iar daca se poate “in direct”, cu atit mai bine!
  Si, cinstit vorbind, in ultima vreme fiecare aparitie publica, fiecare discurs sau interventie a sa au insemnat tot atitea prilejuri de a se face de ris sau de a mai rasuci o data cutitul in rana romanilor.
  Sigur, nu intotdeauna o asemenea politica este inteleapta. E adevarat ca, de multe ori, marinelul a fost resuscitat tocmai de prea multa bagare in seama.
  Sa recunoastem insa ca Basescu e ca sexul: face rating! Si, pe praful asta, …
  Pe mine ma exaspereaza altceva: interminabilele atacuri si contraatacuri ale liderilor PSD si PNL, UNII IMPOTRIVA ALTORA. Oare chiar le lipseste minima intelepciune sau e ALTCEVA la mijloc?

 2. De la un timp, am impresia că le-a pierit celor două televiziuni de dezbateri şi nervul, şi ideile… Uneori dialogul e atât de trenant, de stupid… Nici nu mai poţi zice “alţi actori, aceeaşi piesă”, ci “aceiaşi actori, aceeaşi piesă”.
  Supradozarea subiectului Băsescu e boală veche. Să ne amintim când dădeau în buclă, non-stop, filmuleţul Băsescu şi copilul plesnit. Ajunsese un fel de animaţie lipsită de sens pe fundal, o banalitate, un nimic, un moft, oricum ceva plicticos.


 3. codeus

  si pe mine ma ingrijoreaza mai tare “razboiul” dintre PSD si PNL. de Basescu nu ma ingrijorez deloc, vad ca pe zi ce trece e tot mai jos pe panta, D-ne da-i te rog ..sutul final
  si apropo de astia din opozitie, nu a fost niciodata mai in pericol democratia, asta asa cum o avem, decat acum. iar astioa nu stiu ce naiba fac ca ba se pupa ba se iau in “furci”. Iar PDL-ul defileaza triunfator spre totalitarism. si ma intreb oare cat de dobitoc trebuie sa fi , sa nu faci tot ce tine de tine ca sa-i opresti. vorba aia din popor dusmanul dusmanului meu e prietenul meu. mai conteaza acum cum ne …fardam, cand insasi esenta democratiei e in pericol in Romania. cand se vor trezi la realitate o sa fie prea tarziu

 4. @augustin
  Maestre, scuza-mi raspunsul intarziat. Pe tel mobil e mai dificil sa faci comentarii mai ample. Tema in discutie merita. Nu trebuie sa judecam lucrurile de pe pozitia celor din televiziunile comerciale. Pe ei, atunci cand sunt profesionisti ai ratingului, nu-i intereseaza altceva. Ce-i la care ma refer, nu sunt preocupati doar de rating. Ei au abordat un stindard. Pe cel al luptei pentru democratie, impotriva lui Basescu. Aici incepe, in opinia mea lipsa de profesionalism. “Mesajul” lor nu se adreseaza unor experti in comunicare sau in politologie. Ei se adreseaza publicului larg, in interiorul caruia exista o categorie importanta de oameni, fara discernamant politic sau, in cele din urma, disponibili sa perceapa mesajele in limita propriei culturi, propriei educatii. Crezi ca acesti oameni deceleaza subtilitatile strategiei de comunicare a A3 sau a RTV? Eu ma indoiesc. Pentru ei, exista un singur mesaj, pentru ca, de multe ori, nici nu intele termenii discursului. Mesajul este doar unul. Basescu exista, vorbeste, e inca pe caii mari. Ei, la media ma refer, il resusciteaza zilnic.

 5. CORECT!!!

  mi-am spus si eu parerea aici
  http://nadinanedelea.ro/2010/11/17/ne-insultati-inteligenta/

Leave a Reply