George Serban

TOTAL SUBIECTIV

Alexandru Paleologu nu mi-a fost doar coleg de partid, nu mi-a fost doar coleg de parlament. Fara sa fim prieteni, – ar fi prea mult – l-am indragit, l-am respectat si, cel mai important, m-am bucurat de simpatia lui.
I-am admirat curajul si onoarea de a fi fost primul politician care a declarat public, imediat dupa 1989, ca a pacatuit cu securitatea comunista. A spus-o simplu, fara sa i-o ceara cineva, fara cea mai mica incercare de a se justifica. Fara sa stie ca, peste cativa ani, vom decide ca fostii detinuti politici nu vor face obiectul atentiei noastre, din aceasta perspectiva.
I-am admirat seriozitatea, dedicarea, scepticismul, cinismul …
M-a impresionat, pana la lacrimi, vazand cum, atunci cand boala il dusese intr-o faza terminala, senatorul Alexandru Paleologu a venit, la parlament, sustinut de doi oameni apropiati, pentru ca liberalii aveau nevoie de votul lui.
De ce mi-am amintit, toate astea?
- pentru ca l-am vazut pe fiul sau, pe Theodor Paleologu;
- pentru ca, luat prin surprindere, in 1999, intrebat fiind de un jurnalist, de ce am plecat din PD, raspunsul negandit, tasnit spontan, a fost … “ma simt mai confortabil intr-un partid, alaturi de Alexandru Paleologu, decat alaturi de Radu Berceanu”;
- pentru ca m-a durut cand l-am vazut pe Theodor, deputat al PD si desemnt ministru al Culturii ca o incercare de sfidare a partidului lui Alexandru Paleologu.

Si totusi …
In devalmasia torentului de lasi, de tradatori “cu repetitie”, de impostori, avandu-l in fruntea lor pe Sorin Frunzaverde, grabiti sa nu piarda “biletul castigator” pentru o Putere se pare incapabila sa reuseasca … “prin noi insine”, exista un om simpatizat de toti, adversari sau prieteni, persiflat de prosti, un om care, in ciuda oportunitatilor, se incapataneaza sa lupte, pe limba lui, in felul sau, acolo unde onoarea si demnitatea ii cere sa se respecte pe el insusi.
Theodor Paleologu se dovedeste fiul lui Alexandru Paleologu. Sunt sigur ca si-a dat seama ca a facut o alegere gresita.
Cu riscul de a fi patetic, cu “riscul” de a respecta un adversar, trebuie sa spun ca educatia boiereasca, veche româneasca, despre care am citit numai in carti, face diferenta intre Theodor si o Frunzaverde.

One Response to “TOTAL SUBIECTIV”


  1. Theodor Paleologu

    Multumesc!

Leave a Reply