George Serban

Un demers interesant! O prioritate a politicii romanesti!

Textul publicat, in continuare, l-am preluat de pe blogul lui Dan Voiculescu. Mi se pare interesant si exprima o idee pe care o promovez demult pe acest blog. I se opun cei prosti, cei legati de orice interes, altul decat cel national, cei care, dintr-un motiv sau altul, vor sa transforme partidele din opozitie in vagoane de clasa a II-a a PD. Sigur ca aceasta constructie nu este simpla. Trebuie gandita si facuta de oameni inteligenti, de buna credinta. Exista acesti oameni?!

Se pregătesc congrese la PSD, PNL şi la PC. Fierbere, strategii, alianţe, ambuscade, funcţii.

Inevitabil, cineva va ajunge sau va rămâne preşedinte la PSD. Şi? Va înceta dezertarea parlamentarilor? Primarii rămaşi fără fonduri nu vor mai trece de partea puterii? Vor creşte pensiile sau salariile din educaţie şi sănătate? Mi-e teamă că nu.

La PNL, foarte probabil, Crin Antonescu îşi va reîmprospăta echipa. Şi? Parlamentarii şi primarii PNL vor rezista ispitei scurtăturii spre putere? Fiscalitatea va deveni eficientă şi flexibilă? Sunt, din nou, sceptic.

La PC se schimbă garda. Vor veni, sper, lideri tineri, inteligenţi, determinaţi. Vor propune şi promova o nouă viziune! Şi?

De fapt, vor deţine măcar un strop de putere reală actualii şi viitorii preşedinţi ai acestor partide într-un stat în care Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul, Ministerul Public şi serviciile secrete sunt autoritar controlate de CELĂLALT PARTID?

Mi-e teamă că NU.

În acest moment, nu-i nici un secret, în România există un singur partid cu putere politică reală. Ba chiar un singur om, dar asta este deja specific naţional.

Aşadar, la o evaluare realistă, noilor preşedinţi nu le rămâne decât bucuria platonică a statului de lider al Opoziţiei. În alte state, această poziţie are rolul său, în România, în această Românie de după 2009, liderul opoziţiei are infinit mai puţină putere şi influenţă decât un banal secretar de stat care a avut, la timp, înclinaţie către portocaliu. Şi, astfel, în următorii ani, PNL şi PSD riscă să macine în gol bruma de resurse de care mai dispun pentru a se impune drept, imense realizări, „principal partid de opoziţie” sau „cel mai activ partid de opoziţie”. Iar liderii lor vor mai înscrie puncte simbolice la câte o emisiune televizată sau la câte o moţiune plecată din start fără şanse. Deci, foarte puţin. Ba chiar nimic.

Şi atunci, mă întreb, n-ar fi mai util ca, în loc de pantomimă politică, opoziţia să înceapă să existe?

Iar opoziţia, această opoziţie confruntată cu actualul regim, nu poate exista decât dacă acţionează unitar. Este nevoie acum, nu peste doi ani, de o Alianţă Social-Liberală. PSD şi PNL trebuie să înţeleagă că nu se luptă cu un partid, ci cu un sistem care dispune integral de resursele instituţionale, financiare şi coercitive ale statului român.

Acţionând separat, în logica unei rivalităţi în interiorul opoziţiei, structurile teritoriale ale PSD şi PNL vor fi, în doi ani, decimate de migraţia spre putere. Iar dacă cineva îşi face iluzii că în 2012 poate câştiga puterea, chiar într-o alianţă, obţinând 54-55% din voturi înseamnă că s-a născut după 6 decembrie 2009.

Actualul regim nu poate fi schimbat decât cu peste 70% din voturi. Iar o alianţă cu o istorie de doar 6-7 luni între politicieni care, timp de 2 ani, s-au atacat, nu va putea ajunge la un asemenea nivel în opţiunile de vot ale românilor.

De la cetăţenii români fără simpatii politice până la simpli membri de partid, aleşi locali sau parlamentari, toţi avem nevoie de o viziune şi un obiectiv realizabil pentru a continuă să sperăm.

În prezentul context politic, opoziţia unită este singurul proiect care poate constitui o alternativă credibilă la actualul regim şi poate stopa dezertările şi chiar disoluţia partidelor.

Pentru ca PSD şi PNL să nu devină, treptat, doar partide istorice, trebuie formată, în cel mai scurt timp, Alianţa Social Liberală, trebuie elaborat un program politic temeinic şi trebuie construit un guvern din umbră solid, care, prin contrast, să demonstreze precaritatea Executivului în funcţie şi să-i convingă pe români că există alternativă. România are personalităţi marcante, în politică şi în afara ei, care ar putea restaura, chiar şi din umbră, încrederea românilor în funcţia de prim-ministru.

Altfel, dacă ne irosim timpul cu mize simbolice, rezultatele la alegerile locale şi parlamentare din 2012 vor fi, în mod fatal, doar simbolice.
Aşadar,

Domnule Diaconescu, domnule Geoană, domnule Mitrea, domnule Năstase (ordinea este strict alfabetică) vă întreb public, ca cetăţean român şi coleg de opoziţie, cum vedeţi viitorul PSD, al opoziţiei şi al democraţiei în România?

Domnule Antonescu, stimaţi colegi liberali, cum vedeţi viitorul PNL, al opoziţiei şi al democraţiei în România?

12 Responses to “Un demers interesant! O prioritate a politicii romanesti!”


 1. robert horvath

  Domnule George Serban
  Dupa creiarea “scandalului ICR” am redevenit interesat de politica romaneasca. Se parea ca dupa alegeri ne aflam intr-o fundatura fara iesire. Propunerea domnului Voiculescu desi vizionara are un caracter practic ,oferind posibilitate de renoire a vietii politice cu implicatii sociale adanci. Optiunea dumneavoastra este corecta . Va felicit pentru apelul dumneavoastra. JOS PALARIA !


 2. robert horvath

  FRATII DE ARME BASESCU -BOUT.
  PRESEDINTELE ROMAN LA UN PAS DE ACUZARE IN PROCESUL DECENIULUI.
  Cel mai mare traficant din istorie Victor Bout arestat la Bangkok se pare ca va fi extradat catre SUA. Noile documente prezentate autoritatilor talandeze implica clar mafia de armament romana.
  El introduce printre altele un raport ONU prin care nu mai puţin de 20.000 de astfel de pistoale mitralieră, fabricate la Cugir, fuseseră exportate în mod legal în Uganda si din au ajuns în mâinile insurgenţilor într-o zonă cu un conflict atât de sângeros ca cel din Congo. În lunile ce au urmat acestor descoperiri, un anume personaj, considerat de unii ca fiind „mare” în piaţa contrabandei cu arme şi de alţii ca fiind, de fapt, doar un pion, a fost văzut navetând între Moscova şi Bucureşti. Victor Bout, calificat într-un raport ONU drept „neguţătorul de moarte numărul 1 din Africa”, s-a născut la Duşanbe, în actualul Tadjikistan, şi derula, la începutul acestui deceniu, afaceri de circa opt miliarde de dolari anual. Una dintre firmele lui Bout, reprezentată de unul dintre membrii familiei care stăpâneşte, la Abu Dhabi, bogatul emirat Dubai, a fost prezentă şi în România şi a negociat cu Aerofina, producător de tehnică aeronautică. Atâta doar că „Flying Dolphin” se află pe lista neagră a ONU din cauza încălcării embargourilor impuse zonelor africane aflate în stare de război. Mai mult, chiar, există suspiciuni că printre clienţii reţelei lui Bout se numără şi fundamentalişti afgani. Flota aviatica a lui Bout numara 60 de avioane. O mare parte din avioane au fost avioane romanesti vandute de Traian Basescu in calitate de ministru al transporturilor pe un pret de nimic ( un Iliusin la pretul unui jeep ). Pilotii romani transportau ilegal arme romanesti in jurul lumii. Alte firme controlate de Bout au fost extrem de active în România – în numeroase domenii, de la tranzacţii cu diamante provenite din surse neacceptate pe plan mondial până la comerţ cu avioane civile şi nu numai.Câteva publicaţii specializate, dincolo de Ocean, în jurnalism de investigaţii, Mother Jones şi Canada Free Press, merg, însă mai departe şi îl asociază pe Victor Bout cu ofiţeri din serviciile secrete de la Bucureşti, un anume ofiţer Gigel Bratiloveanu, al cărui nume apare în mai multe scandaluri din România, cum ar fi afacerea Ţigareta 2, dar şi în lista cu angajaţi ai Ambasadei României la Moscova. Bout trebuia, de fapt, să fie arestat la Bucureşti, unde urma să participe la încheierea unei afaceri. Una dintre pasiunile lui Bout, şcolit în spiritul trupelor speciale ruseşti, era să negocieze faţă în faţă cu partenerii de afaceri, să-i domine din priviri. Bratiloveanu un apropiat de a lui Basescu il anunta pe “fratele de arme” sa nu calce in Romania. În Thailanda a fost arestat după ce a negociat cu doi agenţi speciali americani care pretinseseră că reprezintă gherila marxistă columbiană FARC, interesaţi să cumpere rachete şi lansatoare de rachete provenind din Romania si Bulgaria.
  Extradarea lui Bout pare evidenta iar procesul care va avea loc la New York nu va putea avea loc
  fara inplicarea actualului Presedinte al Romaniei Traian Basescu. Se pare ca cei doi frati de arme
  si “negutatori ai mortii ‘ vor ramane pentru mult timp impreuna.

  Robert Horvath corespondenta speciala pentru Nipon Press.
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

 3. Buna dimineata George. ar fi subiect de o adevarata dezbatere ce ai scris mai sus, despre practici impamantenite care nu au nimic comun cu o societate sanatoasa, de la migrarea dintr-un partid in altul care asa cum se vede in timpurile din urma este o cauza directa a aparitie partidului mamut si in final partidului-stat pana la repartizarea fondurilor in teritoriu dupa culoarea politica care iar este o practica care alaturi de celelalte duc la acelasi rezultat de mai sus. am nevoie sa cred in “asanarea” mentalitatii colective romanesti, pentru ca STIM cum trebuie sa functioneze o societate normala dar NU facem

 4. @Cody, buna dimineata! Eu doar am preluat apelul domnului Voiculescu pentru ca este foarte apropiat de ceea ce gandesc eu. Nu este un proiect facil. In primul rand trebuie gandita cu bunacredinta. In al doilea rand, trebuie gandita pentru un proiect cu obiective clare, in asa fel incat sa se pastreze si sa se clarifice ideologia fiecarui partid, cu propriul sau program politic. Aceste partide vor ajunge intr-o confruntare politica corecta, benefica pentru democratia romaneasca. Alianta nu trebuie sa reduca sansele vreunuia dintre partide, asa cum se intampla in pseudoaliantele propuse de PD.

 5. eu ma gandeam chiar mai departe, nu doar la formarea si functionarea unei aliante ,oricare ar fi aia, ci la functionarea partidelor si in speta a scenei politice in sensul de ADMINISTRARE a tot ce inseamna statul si poporul roman, administrare in sensul larg, pentru binele tuturor. urmarirea dezvoltarii capitalul pe care-l avem, atat material cat si uman. stabiliriea unor obiective nationale de la care sa nu ne abatem. fac o comparatie plastica, vrem cu totii sa ajungem de la X la Y, faptul ca unii pleaca de la X si vor sa ajunga la Z nu face decat sa treneze, si nu ne permitem in actualele conditii sa fim diletanti. mentalitati de genul pasaricii aleia cu “ciocu’ mic ca noi suntem la putere” trebuie sa dispara din limbajul oricui. prafrazand o propozitie celebra zic si eu catre unii dintre politicieni sau poate majoritatea “la ce-ti va folosi averea adunata prin coruptie si nedreptate daca la…noapte tu vei muri de mana norodului (narodului) pe care l-ai jegmanit

 6. Este o idee buna. De fapt este sigura reactie normala si inteligenta pe care cele doua partide ar putea sa o aiba. Este vorba la urma urmei de salvarea democratiei din Romania.
  Cred ca o sa scriu si eu ceva despre acest subiect deoarece il consider foarte important.
  Cu respect


 7. robert horvath

  Domnule George Serban
  Va multumesc pentru spargerea cenzurii. Lumea politica trebue sa cunoasca opinia persoanei cele mai importante personalitati dupa Presedintele Obama la adresa mafiei Basescu.
  RAZBOIUL NEDECLARAT AL MAFIEI DE ARME BASESCU
  LA ADRESA STATELOR UNITE ( comentariu CNN )

  ULTIMUL DISCURS KENNEDY IN SENATUL USA.
  EDWARD KENNEDY :” We know these Romanian guns are used by gangs, by criminals, by grievance killers, by troubled children to kill their schoolmates. We also know from al-Qaida training manuals that al-Qaida has recommended that its members travel to the United States to buy assault weapons at gun shows. Why? Because it is so easy to do so.”

  ATENTIE! IMPORTANT! ATENTIE!
  CONTRABANDA DE ARME ROMANESTI O AMENINTARE LA ADRESA USA

  SENATOAREA DIANNE FEINSTEIN (CLIFORNIA )
  INTR-O CUVANTATE IN SENATUL AMERICAN, ADRESATA PRESEDINTELUI USA. VORBESTE DESPRE URIASA AMENINTARE PENTRU AMERICA A ARMELOR ROMANESTI
  ” INTR-UN SINGUR TRANSPORT PLECAT DIN PORTUL CONSTANTA 8.000 DE ARME AK-47……VOR FI VANDUTE CRIMINALILOR” “ACESTE ARME SUNT ARMELE PREFERATE IMPOTRIVA POLITIEI ” ARMELE ROMANESTI ” $7 million — 8,000 AK-47s.
  ESTE CAZUL CA ROMANII SA CUNOASCA OPINIA UNUIA DIN CEI MAI IMPORTANTI OAMENI POLITICI AMERICANI DESPRE ARMELE MAFIEI BASESCU.

  “In other words, even though craven gun manufacturers tried to evade the ban, those copycat guns did not replace banned guns in equal numbers, at least when traced to crimes. I want to spend a couple of minutes and explain to you about a shipment that was recently found by Italian customs. Some 8,000 AK-47 assault rifles were on their way from the Romanian port of Constanta to New York City, according to press reports and BATF information, apparently bound for a gun store in Georgia by the name of Century International Arms. These guns had a value of more than $7 million — 8,000 AK-47s.
  . Though this shipment may very well have been illegal in any case under a 1989 Executive Order, think of one gun store buying 8,000 AK-47s in anticipation of 5 days from today.
  Think of where guns like these are going to go. Some are going to go to legitimate gun owners. Others are going to go to gang bangers. They are going to be sold out of the backseats of automobiles and on street corners to criminals. They have become the weapon of choice for those who go up against the police. Mr. President, that is 8,000 AK-47s in one shipment coming into the United States.”
  http://feinstein.senate.gov/04Releases/r-awban-floor-stmnt.htm
  DIANNE FEINSTEIN ESTE Chairwoman of the United States Senate Select Committee on Intelligence

  As part of its oversight responsibilities, prepares legislation authorizing appropriations for the various civilian and military agencies and departments comprising the Intelligence Community. These entities include the Office of the Director of National Intelligence, Central Intelligence Agency, Defense Intelligence Agency, National Security Agency, National Geospatial-Intelligence Agency, National Reconnaissance Office, as well as the intelligence-related components of Department of State, Federal Bureau of Investigation, Department of the Treasury, and Department of Energy. The Committee makes recommendations to the Senate Armed Services Committee on authorizations for the intelligence-related components of the U.S. Army, U.S. Navy, U.S. Air Force, and U.S. Marine Corps. The Committee also conducts periodic investigations, audits, and inspections of intelligence activities and programs.
  ROBERT HORVATH ZIARIST USA

  THE NEW YORK TIMES
Italy Seizes 8,000 Kalashnikovs Headed to U.S.
Reuters ^ | Italy Seizes 8,000 Kalashnikovs Headed to U.S.
– ROMARM AS CUGIR-
ROME (Reuters) – Italian customs officers seized more than 8,000 Kalashnikov assault rifles and other weapons on a ship headed to the United States, officials said Tuesday. The arms, worth about $7.15 million, were discovered aboard a ship arriving from Romania that pulled into the southern Italian port of Gioia Tauro on its way to the United States, Italy’s customs said in a statement. According to the travel documents, the arms belong to a large U.S. company with headquarters in the state of Georgia.
“We know that the destination was North America, but we don’t effectively know if that’s where the arms were going,” a customs official told RAI state television.
The arms were found inside three containers during a routine customs check earlier this week. They were confiscated due to discrepancies in the customs forms, but the news was only made public Tuesday.
The customs office said the weapons had been described as “common guns” instead of assault rifles and longer-range combat arms in the travel documentation. ($1-.8390 Euro)
  ROBERT HORVATH- DEVA ZIARIST USA http://www.devagallery.com
  BLOG ROBERT HORVAT DEVA; http://devanewyork.blogspot.com/
  SENZATIONAL !
  CONTRABANDA AK-47 BASESCU INUNDA AMERICA
INCREDIBIL !
CUMPERI O MASINA PRIMESTI O ARMA PE GRATIS
  http://www.propeller.com/story/2009/07/19/missouri-car-dealer-offers-free-ak-47-with-new-truck/
  Missouri Car Dealer Offers Free AK-47 With New Truck !!! » Propeller
Jul 19, 2009 … One can go buy a Romanian AK-47 at any gun store for as little as $200.00. the AK is so cheap now even in the US that offering it as a giveaway when you buy a …. Upstate Republican Abruptly Suspends Race for Congress …
http://www.propeller.com/…/missouri-car-dealer-offers-free-ak-47-with-new-truck/ -


 8. robert horvath

  RACHETELE LUI BASESCU UCID MILITARI AMERICANI IN AFGANISTAN
  ( UN URIAS SCANDAL INTERNATIONAL)
  Reuters : ” Elicopterele americane cad ca mustele sub tirul rachetelor de tip STRELA vandute de dealerii lui Basescu. pe o filiera iordaniana insurgentilor. Rachetele romanesti sunt usor de indentificat..(Capul rachetet contine un disc modulator)…….. Rachetele sunt produse fabrica Electromagnetica Ploiesti ( Romania )
  CITITI ARTICOLUL:” BASESCU SE INDREAPTA SPRE SCAUNUL ELECTRIC”
  BLOG http://devanewyork.blogspot.com/
  SITE http://devanewyork.blogspot.com/
  ROBERT HORVATH ZIARIST NEW YORK

 9. Domnule Serban,
  Am scris si eu despre acest demers:
  Pe blogul presedintelui de onoare al Partidului Conservator, domnul Dan Voiculescu am gasit un articol deosebit de interesant despre necesitatea crearii unei Aliante Social Liberale.
  In acest moment, in Romania, Traian Basescu prin intermediul PDL-ului controleaza Guvernul, Parlamentul, Ministerul Public şi serviciile secrete.
  Dupa cum stim cu totii Basescu incearca sa isi subordeneze si puterea judecatoreasca
  Cei tineri nu intuiesc gravitatea situatiei. Cei trecuti de 35 de ani, care au prins ani buni de comunism inteleg mai usor spre ce ne indreptam. Pericolul ca un singur partid sa detina intreaga putere in Romania este real si nu trebuie neglijat.
  Pentru salvarea democratiei actuala opozitie trebuie sa actioneze unitar.
  Daca PSD+PC si PNL actioneaza separat risca sa ajunga niste partide mici, neimportante, slabe sau chiar mai rau pot ajunge in situatia PNTCD-ul adica in afara vietii politice.
  Ce parere aveti despre problemele pe care Geoana le are cu ANI si despre reactivarea problemelor lui Adrian Nastase?
  Cu respect

 10. @Theodora, problema este cum se face acest proiect comun. Sunt partizanul acestui proiect, fara rezerva dar recunosc ca este foarte dificil. Domnul Dan Voiculescu a facut doar un apel public pe care eu l-am prezentat dar greul abia acum incepe pentru cei care chiar doresc un asemenea proiect. Eu … m-as baga!

 11. Domnule Serban
  Si eu m-am bagat, sigur de la nivelul meu de om simplu.
  Din pacate trebuie sa va spun ca cei mai multi dintre care au citit postarea la mine pe blog nu sunt de acord, nici liberali nici pesedisti. Liberalii spun ca nu pot uita greselile psd-istilor si ca cei de la pdl ar putea sa sustina ca sunt singurii de dreapta. Multi nu inteleg pericolul Basescu. Presupun ca oricum Basescu nu mai candideaza si ca a declarat ca iese din viata politica….. asa ca ei cred ca s-a rezolvat. Eu stiu ca Basescu NU VA RENUNTA NICIODATA LA PUTERE DE BUNA VOIE SI CA NU SE VA RETRAGE NICIODATA.
  De asta am ajuns aici unde suntm acum pentru ca nu am fost atenti, nu am luat masuri de contracarare.

 12. @Theodora, sunt de acord cu tine. Doar naivii cred si se exprima in legatura cu lipsa de motivatie a lui Basescu pentru acest mandat. Este mai motivat ca oricand. Doar ca este, ca orice hiena, in etapa in care isi urmareste prada. Pastrarea puterii dupa 2014 este un proiect cu mult mai dificil. Ceea ce nu stie el, este faptul ca ar fi posibil sa nu sfarseasca acest mandat.
  In ceea ce-i priveste pe vizitatorii tai care se impotrivesc unui proiect, cu toata simpatia pentru ei, in primul rand pentru ca sunt tineri, majoritatea, cred ca doar energia si entuziasmul (ceea ce este foarte bine) ii determine sa spuna NU unui proiect despre care nu au aflat decat “titlul” si sa fie reticienti in legatura cu ecoul unor vremuri mei greu de perceput … din auzite.

Leave a Reply