George Serban

UN WEEKEND INTRE SCHROEDER SI RAHMANINOV

Imi place Rahmaninov. De fapt imi plac compozitorii rusi. Ascultand, mi-am amintit de conferinta lui Gerhard Schroeder, organizata de Institutul “Ovidiu Sincai”, la care am participat cu interes.
Am avut, inca o data, evidenta faptului ca nu prea ne potrivim cu Europa. Coordonatele politice romanesti sunt usor deplasate fata de coordonatele europene. Un Gerhard Schroeder, social-democrat german, l-as aseza undeva intre liberali si social-democratii romani, chiar mai aproape de liberali.
S-a comentat necesitatea unei bune politici fiscale. Schroeder sustine ideea unei fiscalitati diferentiate. N-a folosit termenul de fiscalitate progresiva si cred ca se poate vorbi despre o diferenta intre cele doua sintagme. Cine promoveaza ideea “falimentului cotei unice” greseste pentru ca in Romania n-a existat si nu exista cota unica de impozitare. Cine se cramponeaza de ideea fixa a cotei unice greseste pentru ca Romania nu se afla intr-o situatie de normalitate pentru a putea fi utilizate instrumente standard ale politicii fiscale de dreapta. Poate ca o negociere colegiala, corecta, intre PNL si PSD, in folosul scoaterii tarii din recesiune, fara accente electorale, ar putea gasi cea mai buna politica fiscala pentru perioada guvernarii de dupa aruncarea lui Basescu de la Cotroceni.
Gerhard Schroeder a vorbit “apasat” despre nevoia schimbarii atitudinii si comportamentului Uniunii Europene fata de Rusia, enuntand sau sugerand cateva realitati. Rusia, in fata ezitarilor UE, are o alternativa, poate chiar mai interesanta, care se numeste Asia. Statele europene ezitante s-ar putea trezi depasite de realitate, in conditiile in care relatiile bilaterale (SUA, Germania, Italia) nu asteapta.
Romania are doua probleme. Prima este simpla. Se numeste “o conducere inepta” si sper ca se va rezolva curand. A doua problema este sindromul “priveste inapoi cu manie”. In acest caz, lucrurile par ceva mai complicate. Romania are de ales. Schimbarea atitudinii fata de Rusia sau adaugarea pe lista neagra, alaturi de Rusia (lui Stalin), si a altor tari cum ar fi: Turcia (lui Hadim Suleiman Pasha), Austria (lui Franz Josef) si, bineinteles, Italia (imparatului Traian).
Pana atunci, va propun sa-l ascultam pe Rahmaninov.

5 Responses to “UN WEEKEND INTRE SCHROEDER SI RAHMANINOV”

 1. Formula din programul PSD este de “impozitare diferenţiată” :)

 2. Diferenta dintre “cota unica” si “impozitul progresiv” risca sa devina definitorie pentru “doctrinele” social democrata si liberala. O prostie. In recesiune e de bun simt sa nu umbli la impozite decat in sensul micsorarii lor. Si daca se poate al simplificarii.
  Ce nu inteleg nici de la unii nici de la altii este ce deficit bugetar considera ca ar fi optim pentru 2011 si cum isi propun sa-l finanteze. De asemenea, obtuzitate si ceata totala in privinta oportunitatii acordului cu FMI.
  Noroc ca a mai pus domnul Iliescu o pata de culoare doctrinara pledand viguros pentru limitarea despagubirilor pentru imobilele nationalizate. Ca si cum nu le-ar fi limitat si suspendat guvernul Basescu sine die. Da’ ce sa-i faci social democratia nu trebuie sa se inchine la mofturi.
  Basescu are motive sa-i multumeasca pentru serviciu.

  In privinta rascoalei de la finante, uite se contureaza aici o ipoteza interesanta si care probabil va fi verficata la un moment dat de presa, ca politicienii chiar nu se pricep:

  http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=815

 3. @Lucia, n-am citit inca programul PSD dar eu ma refer la ceea ce declara liderii partidului care, probabil, in afara catorva initiati, n-au citit nici ei programul.

 4. @alex.dumitrascu
  De acord! As adauga la problema finantarii deficitului pe aceea a recupararii statului de drept si analizarea vulnerabilitatilor care au facut posibil ca un psihopat sa ajunga la putere si sa distruga totul in cativa ani fara sa-l poata opri nimeni.


 5. KIYOKO HORVATH TOKYO JAPAN

  UN ZIARIST JAPONEZ CATRE ROMANI !

  KIYOKO HORVATH TOKYO JAPAN :
  Domnule redactor
  In articolele dumneavoastra vorbiti de urmariri de ziaristi si lideri sindicali. Cazul pe care al relatez depaseste fictiunea si poate creia un conflict diplomatic sau chiar sa puna in pericol
  presidentia Basescu. .
  Nu cred ca in analele diplomatice exista un caz similar. Iata faptele prezentate pe scurt,

  LA ORDINUL EXPRES A PRESEDINTELUI BASESCU DIPLOMATII ROMANI INCEARCA SA ARESTEZRE UN ZIARIST JAPONEZ SI UNUL AMERICAN IN MIJLOCUL NEW YORK-ULUI PE 5 AVENUE IN CELEBRA PUBLIC LIBRARY. PRETEXAND CA EI SUNT UN PERICOL PENTRU ORDINEA PUBLICA CHEMA POLITIA AMERICANA CERAND ARESTAREA LOR. POLITISTII VAZAND CA REPREZENTANTII MEDIEI POARTA
  ECUSONUL DE PRESS SI SUNT IN EXERCITIUL FUNCTIUNII….. FILMAND SI FOTOGRAFIIND UN EVENIMENT ORGANIZAT DE CONSULATUL ROMANIEi INTR-UN SPATIU PUBLIC.. INTRA IN PANICA.
  CER SCUZE SI O IAU LA FUGA IN FATA IN RASETELE INVITATILOR ROMANI SI AMERICANI.
  Incidentul este inregistrat pe pelicula si publicul romanesc al va putea viziona pe you tube. El este relatat
  de un martor ocular intr-un articol dedicat acesui eveniment intradevar unic ,de scriitorul Victor Niculae in
  ordin de restrictie
new york magazin > nr. 606 > editorial
  Consulul… isi asuma intreaga responsabilitate. apare politia, asta americana….daca ar fi navalit gradatii ordinii noastre, robert ar fi zburat in strada si si-ar fi rupt oasele de caldaram. in cazul adunarilor protocolare si politia newyorkeza are un consemn special – se poarta fara pic de menajament, pana ce agresorul e complet imobilizat. si acum, atentie, vine scena cea mai tare,:
  Only in new york!  
    politistul american cu privire de erete si obraz masliniu il localizeaza printre invitati pe reclamat, se apropie profesional si, cand toata lumea din jur se asteapta sa-l umfle… ofiterul isi pune haina-n cap! isi ascunde fata-n veston si cauta s-o stearga repede din zona. superiorul lui, la fel. incredibil, dar adevarat. ‘troublemaker’-ul lui leo, hartuitorul institutional robert, tine in mana un aparat de filmat si poarta-n piept ecusonul presei, verificat temeinic, trimestrial, de NYPD. pretinsa lui agresiune cade sub incidenta primului amendament la constitutia SUA, care impiedica ingradirea libertatii de constiinta, a libertatii de exprimare si a libertatii presei. Cine sunt hartuitorii si incalcatorii acestui faimos amendament ?…… Este proba mentalitatii dementei Basescu live’, in inima celui mai democrat oras al lumii, chiar la Public Library.
  Consecintele vor fi dramatice pentru acest regim care a luat-o razna. Deocamdata eu Kiyoko Horvath, fotograf jaonez m-am adresat Primului Ministru al Japoniei iar Robert in calitate de cetatean al unei tari libere, numita America a trimis o scrisoare Presedintelui Obama pentru care a votat
  Sper ca articolul sa fie publicat in intraga presa romaneasca. Astazi sa incercat arestarea mea maine vom fi arestati……. toti.
  Kiyoko Horvath Nipon Press
  Vice Presedunte Devartes Film International New York – Tokyo

Leave a Reply