George Serban

UPDATE: Se inconvoaie Justitia in fata unui INCULPAT? … (VIORICA COSTINIU – DOAMNA A JUSTITIEI DIN ROMANIA! … "Unii sunt incovoiati de soarta si altii de la natura!")

Minute in sir, reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii, in frunte cu presedintele institutiei, au fost lasati sa astepte de un om care, avand calitatea de INCULPAT stabilita de Justitie, are nesimtirea si tupeul de a umili public aceasta Putere a Statului roman.
Gestul sau, avandu-si originea intr-o patologie a starii sale psihice, urmareste sa arate celor de care se teme, adica Justitiei, ca el este Stapanul.
Si, privindu-i pe oamenii aceia, ma intreb … oare, reuseste?

QMagazin“Unii sunt incovoiati de soarta si altii de la natura!”

(Viorica Costiniu) din interviul acordat publicatiei Q Magazine din care va prezint cateva fragmente

Si, in context, reamintesc o scrisoare adresata presedintelui CSM, domnul judecator Viorel Virgil Andries.
Am observat ca a fost intens citita de persoane intrate pe serverul Ministerului Justitiei sau pe reteaua STS.

 

 Q: Cum caracterizati justitia din ziua de azi si cum credeti ca va fi aceasta maine?

V.C.: La acest moment justitia ca putere a statului nu mai exista. A parcurs un proces regresiv. In acest moment puterea judecatoreasca este singura care functioneaza, deoarece Parlamentul a votat o singura lege in sase luni, si anume cu privire la taxele de timbru ale justitiei, sa simta aceasta putere executiva ca un tot absolut. Lucrul acesta degenereaza in masuri care nu au nicio legatura cu statul de drept. Sub acest aspect justitia se bucura de un tratament care urmareste desfiintarea ei ca atare. Toate statele care trec prin criza economica au luat ca prima masura intarirea justitiei. Aceasta este perioada in care fraudele economice, slabiciunile justitiei si haosul care se gestioneaza inteligent pot conduce la situatii de care apoi tot justitia va fi responsabila.

Q: Vrea cineva sa loveasca in magistrati sau este doar o problema cauzata de criza economica?

V.C.: Daca executivul are probleme cu banii, este responsabil. Cine a gestionat bunurile tarii si cum a facut-o? Vorbim mereu de raspunderea justitiei si judecatorului dar guvernele care s-au perindat cum raspund ele de modul in care s-a cheltuit avutia tarii? De ani si ani de zile spunem ca fondurile justitiei sunt prost gestionate. Justitia este singura putere dintre cele trei puteri in stat care furnizeaza si aduce venituri: taxa de timbru, timbru judiciar, impozitele de la activitatea avocatilor, judecatorilor, notarilor, Registrul Comertului. Sunt foarte multe surse de venit. Niciuna nu vine spre noi, toate pleaca spre orice alta zona decat cea fireasca, in conditiile in care justitia are nevoie de aceasta finantare.

Q: Credeti ca executivul vrea sa va discrediteze?

V.C.: Absolut, discreditarea justitiei este o politica de stat.

Q: Care e scopul?

V.C.: Toata lumea se judeca cu toata lumea. De la o chestiune de familie pana la cele de importanta economica. Cuvantul justitiei devine preponderent in raport de masurile pe care celelalte puteri le iau. Si vedem acest vid legislativ, masuri care se iau peste noapte, o ploaie de acte normative care sunt contestabile si care diminueaza din ceea ce puterea executiva incearca sa demonstreze. Noi suntem pentru oameni salvatorii. O justitie puternica ar putea duce la acel lucru despre care Berlusconi spunea ca se numeste juristocratie, motiv pentru care ai nostri au inceput sa emita acele acte normative care sunt impotriva justitiei, care ne obstructioneaza. CV-ul dlui Morar avea o pagina si jumatate la doua randuri

Q: Sunt magistratii supusi presiunilor politice?

V.C.: Sunt procurori care cum ajung la un punct fierbinte, cum auzim de demisiile lor, de excluderi din magistratura. Trebuie sa se creeze situatii pentru a duce la indepartarea procurorilor.

Q: Vroiam sa va intreb de doamna procuror Angela Ciurea.

V.C.: Daca am compara CV-ul doamnei Ciurea cu CV-ul domnului Morar care la momentul numirii sale de catre doamna Macovei avea o pagina jumatate la doua randuri sau cu cel al doamnei Laura Kövesi care era procuror de tribunal, cand odata a primit un telefon si a fost intrebata daca vrea sa fie procuror general, asta din spusele domniei sale. Doamna Ciurea are o cariera de procuror temeinica, din aproape in aproape, din treapta in treapta. Este genul de procuror caruia nu poti sa ii sufli in iaurt, ca sa spun asa. Datorita integritatii sale, profesionalismului, corectitudinii, acestea sunt elementele care au propulsat-o intr-o functie de conducere. Probabil ca la momentul in care lucrurile au atins o sfera prea fierbinte domnia sa nu a cedat. Sistemul e mai puternic si atunci cand ajungi la greu te cam gasesti singur.

Q: Credeti ca la Parchetul General conducerea e influentata politic?

V.C.: Ierarhizarea functiilor in Parchet face ca lucrurile sa fie discutabile. Poate de aia doamna procuror Kövesi cere cu disperare modificarea legii astfel incat masurile de sanctionare sa plece de la CSM si sa revina sub autoritatea ministrului, a Procurorului General. Ar fi o arma foarte utilizata atunci cand ar fi si procurori care deranjeaza.

Q: Putem asemana cazul Ciurea cu cel al procurorului Nastasiu sau al Luminitei Sega, cea despre care se spune ca ar fi fost otravita?

V.C.: Traim vremuri tulburi, nimic nu este imposibil.

In functie de cum decurg raporturile presedinte-CSM, atitudinea lui Traian Basescu e diferita de la an la an.

Q: Cine apara procurorii in astfel de cazuri, catre cine se indreapta ei?

V.C.: Catre CSM. Magistratura e nemultumita de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Noi le spunem ca s-au burghezit in scaune si nu de putine ori au uitat pe cine reprezinta si cine i-a adus acolo. Si de multe ori, cu atitudinile lor impaciuitoare au plecat capul si nu au miscat in front. Ca sa nu amintesc de sedintele anuale la care este chemat presedintele Traian Basescu la care aproape ca nimeni nici nu mai respira. Asta denota ca sunt formati in spiritul subordonatului. Nu de putine ori CSM a dat hotarari gresite voit sau a demonstrat ca unii sunt mai privilegiati. Suntem o categorie distincta si ne aflam sub conducerea ministrului Justitiei care afirma ca nu apartine sistemului. L-am intrebat: cui, serviciilor, sau presedintiei?

Q: Dumneavoastra ati si avut o rafuiala personala cu presedintele. La ultima sedinta de bilant a Consiliului Superior al Magistraturii v-a amenintat ca va evacueaza…

V.C.: Da, in functie de cum decurg raporturile presedinte-CSM, atitudinea lui Traian Basescu e diferita de la an la an. In anul in care, de exemplu, avusese si domnia sa o suferinta de sanatate s-a considerat ca lucrurile sunt deja stiute, atitudinea presedintelui a fost mult mai taioasa, de a-i aduce la ordine pe cei din CSM. Si pentru ca Asociatia Magistratilor era prezenta la acel moment ne-am spus si noi punctul de vedere critic cu privire la activitatea consiliului si aceasta sedinta de raport. Eh, anul acesta cand raporturile au fost mai cordiale, sedinta a fost destul de indelungata pe prezentarea diferitelor aspecte si ideea ca s-ar putea ca AMR-ul sa aduca critici constante constructive, obiective, a facut ca de aceasta data sa fie lasat fara replica.

Q: Se spunea in presa ca nu va intelegeti bine cu procurorii DNA. De altfel acestia au facut mai multe plangeri impotriva dvs. la CSM…

V.C.: In cauzele pe care le-am instrumentat, in conditiile in care nu s-a respectat legea am luat masurile care se impuneau, care au condus la amendarea celor care nu s-au supus dispozitiilor legale. Orice alte speculatii pot fi facute de cei care au si elementele sa le faca. Si domnul Tulus si domnul Morar sunt persoane care au fost recomandate doamnei Macovei, la randul domniei sale i-a recomandat domnului presedinte care are si aplicatie constitutionala in numirea in functii, de-aici pana la modul in care fiecare intelege a-si indeplini atributiile.. depinde si de contextul in care o faci si de verticalitatea profesionala si umana. Unii sunt incovoiati de soarta si altii de la natura!

„Am amanat o pronuntare intr-o cauza care trezea interes si m-am pomenit ca intr-un ziar era deja data solutia”

Q: In momentele in care ati deliberat asupra cererii de arestare a lui Puiu Popoviciu au transpirat informatii conform carora ar fi trebuit sa refuzati instrumentarea dosarului din sfera DNA-ului.

V.C: Nu am avut stiinta de nimic, in sala nu s-a facut nicio cerere de recuzare, eu nu aveam motive pentru a ma abtine, eram investita cu o masura de preventie, eram dupa o zi de sedinta incarcata. L-am instrumentat ca pe orice alt dosar.

(Intre timp intra un tanar judecator in birou si ii spune soptit Vioricai Costiniu „Nu au dat 50%!” „O sa trebuiasca sa dea”, il linisteste presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor. Incurcat, judecatorul mai intreaba: „Am inteles ca la Suprema s-au dat.” „Nu, nu. Nu s-au dat. Te tin eu la curent.”) Doamna Costiniu se intoarce catre mine si imi spune zambind: „Cu totii sunt ingrijorati!” Continuam.

V.C: Sunt presiuni. Si faptul ca maine am de instrumentat un caz. nu dau drumul la tv, la radio. Toata lumea discuta, prevede. Am avut o situatie in care am amanat o pronuntare intr-o cauza care trezea interes si m-am pomenit ca intr-un ziar era deja data solutia. Pe de-o parte de ce nu a dat solutia asa, pe de alta parte… uite, am avut dreptate.

Q: In conditiile in care presedintele Traian Basescu nu a fost intotdeauna un prieten al magistratilor si nu a avut intotdeauna vorbe dulci la adresa lor, de ce credeti ca a fost solicitat de catre CSM pentru a solutiona acest conflict?

V.C.: Este o eroare aici. Eu am aflat ca membrii CSM au fost ei insisi stupefiati de declaratia domnului Andries. Nici un moment n-am inteles de ce s-a pus aceasta problema de a cere presedintelui sa medieze acest conflict, exact cel care de infinite ori a facut trimitere la salarii nesimtite, la judecatori corupti care au pronuntat hotarari fara ca o data sa aduca o proba sau sa sesizeze oficial institutia care e abilitata. Avem scrisori trimise presedintelui Basescu, Constantinescu si altora care au facut aceste afirmatii, suntem primii care dorim sa ii inlaturam pe cei care nu au vocatie si profita de functia pe care o au, daca ei exista, dar nici sa imi insinuezi mie o neincredere in colegul meu.

15 Responses to “UPDATE: Se inconvoaie Justitia in fata unui INCULPAT? … (VIORICA COSTINIU – DOAMNA A JUSTITIEI DIN ROMANIA! … "Unii sunt incovoiati de soarta si altii de la natura!")”


 1. codeus41

  da cum e cam amiaza iti zic buna ziua si sper ca vorbim diseara

 2. @Buna Cody! Vorbim :)

 3. Se spune că punctualitatea este politeţea regilor – dar asta e offtopic, nu-i aşa? :)
  Foarte relevant acest film mut.

 4. @LV
  mi se pare cu atat mai relevant pentru ce va fi, daca tara nu scapa de el


 5. codeus41

  ‘neata George

 6. @ ‘neata, Cody! sa ai o zi frumoasa!

 7. Şocant filmul … cele două tabere refuză să se privească. Chiar trăim în plină epocă a filmului mut. Ia “LABELE BOC” !

 8. @Chat Noir excelenta observatia! Când am inregistrat, tacerea lor penibila acoperea, parca, vocea comentatorului tv.

 9. JUSTITIA AMERICANA IN FUNCTIUNE. Comunitatea romaneasca in N.Y a adresat o scrisoare emigratiei.
  Raspunsul este oficial: “Any alien who has been admitted into the United States can be found to be deportable and can be removed on the basis that he or she is a threat to the security of the United States. This ground includes the following:

  Membership in Communist or other totalitarian party. Although INA § 212(a)(3)(D)(i), 8 U.S.C. § 1182(a)(3)(D)(i), still excludes any immigrant who is or has been a member of or affiliated with the Communist or any other totalitarian party.” Volodea a mintit la intrarea in USA. Intrebarile din formularul de admitere sunt referitoare la apartenenta (anterioara) la partidul comunist si daca in scris a cerut schimbarea sistemului politic american. Se pare ca se apropie momentul ca Traian Basescu sa apara la televizor si sa ceara scuze pentru numirea lui VT in fruntea comisiei “anticomunismului”. Faptul ca serviiciile nu au atentionat pe presedinte despre activitatea de spionaj a lui Tismaneanu este foarte suspecta. Se apropie alegerile. Scandalul Tismaneanu va exploda la timp. Singura sansa de supravietuire este de a se lepada de grupul de rasputini ( Patapievici si compania ). Sper ca articolul meu trimis blogului politic sa aduca lumina in acest caz.( in rest cenzura la adresa mea este totala ) Uneori spamul este o metoda de a face cunoscut adevarul. Va multumesc domnule George Serban.

 10. Stimate domn Serban. Indraznesc sa va deranjez cu un nou spam. Sper sa intereseze.

   CEUSESCU,BASESCU SI INVERS.  

  Presedintele Traian Basescu s-a intalnit in timp ce se afla la Ramallah, cu liderul palestinian Mahmoud Abbas. Seful roman de stat a vizitat si mormantul teroristului Yassir Arafat.
   Presedintele a exprimat disponibilitatea Romaniei de a oferi burse pentru studentii palestinieni, pentru a ajuta la reconstructia teritoriilor palestiniene. Basescu a subliniat decizia Romaniei de a suplimenta bursele pentru cetatenii palestinieni in perioada 2009-2010, ca o concluzie la problemele discutate cu presedintele Mahmoud Abbas anul trecut.
 Revenirea studentilor palestinieni in Romania la invitatia presedintelui   Basescu, certifica aderarea tarii la sfera de influenta a lumii arabe.  Ea va duce la creierea unor noi celule AL QUEDA si intarirea organizatiile teroriste din Romania
   Pentru ca primele atacuri asupra Vestului sunt asteptate in curand ,nu ramane decat revocarea invitatiei. Acest lucru este ateptat sa se intample prin colaborarea serviciului romanesc ,cu cele aliate. Nu ramane decat repetarea unui scenariu cunoscut si executat cu succes in 1989.                             
Merita sa amintesc cateva din activitatile tipice ale “studentilor” care primesc sprijin material si logistic in Romania:                       
• 1984 – Ahmad Mohammed Ali Al-Hersh, student palestinian cu cetatenie iordaniana, l-a impuscat mortal pe diplomatul iordanian Azmi Al-Mufti. Al-Hersh era membru al Organizatiei Abu Nidal (OAN), iar arma si munitia ii fusesera furnizate de Mustafa Said Hasan Al-Khardali, un alt membru OAN.
• 1985 – o masina-capcana a explodat la Universitatea Politehnica Bucuresti, in cartierul Grozavesti, provocind moartea a doi ofiteri USLA. Atentatul a fost revendicat de organizatia Fratii Musulmani si a implicat patru membri ai acesteia: irakienii Hassan Adil Al-Ali si Tarek Awad, sirianul Haytham Rahmeh, poreclit “Doctorul”, si iordanianul Ibrahim Ali Ahmad Dawood.
•• 1996 – Ali Safwan Mohsen,student, membru Hezbollah, a fost depistat in Romania de ofiterii BA. Acesta a facut parte din grupul de comando implicat in deturnarea avionului TWA care lega Atena de Roma, in 1995.
• 1998 – o bomba artizanala a fost descoperita sub Podul Izvor din Bucuresti, cu putin timp inainte de Ziua Nationala. Atentatul nu a fost revendicat.
• 2000 – o bomba artizanala a fost descoperita la Craiova, in WC-ul unui vagon CFR. Aceasta a fost dezamorsata cu 15 minute inainte de momentul exploziei. Este primul atentat cu bomba din istoria CFR.Sunt banuiti studenti arabi.
Aparitia unei unei coloane arabe intr-o regiune plina de instabilitate a Marii Negre este inacceptabila.                                            Doctrina americana este clara.Cei care se aliaza sau sponsoreaza terorismul sunt terroristi. Vizita in Siria la doua zile inainte de atacul american asupra bazelor de terosti,arata cu cine se aliaza Basescu. Indifeferenta fata de profanarea mor mintelor evreiesti, a aratat lumii civilizate….. cine este Basescu. Sponsorizarea acum un an a unei expozitii, Al Queda la ICR ,New York realizata de un student arab Omar Marvan Abaki arata….. pana unde poate ajunge presedintele. Desecrarea unor menore, simbol sacru al credintei evreiesti ,avind la colt de strada Anti Defamation League (la zece saptamani de la inchidederea oficiala), intr-un oras cu trei milioane de evrei ,descopera insa un extremist periculos,departe de normele lumii civilizate. Atragand animozitatea occidentului,din ce in ce mai izolat, acestuia nu-i ramane decat sa se pregateasca pentru  vizita (ce parea confirmata) in Iran. Concidenta face ca aceasta sa fie si ultima vizita oficiala, a lui Nicolae Ceausescu. Sa-i uram deci drum bun.
Robert Horvath  New York cineast New York devagallery.com


 11. codeus41

  Buna dimineata amigos. o zi faina in continuare

 12. @Codeus
  La fel si tie, amice! Buna, Cody! :)

 13. jos palaria pentru d-na Costiniu! insa cine ar trebui sa inteleaga vorbele ei nu este in stare sa faca acest lucru din cauze subiective; deranjant este ca nu se arata adevarata situatie in justitie (nu se primesc citatii la posta desi predoiu minte cu nerusinare in acest sens s.a.)

 14. @procuroru
  intru-totul de acord. De fapt, situatia in Justitie este mult mai grava decat pot exprima aceste randuri. Cred ca important este ca magistratii, acea majoritate cinstita, sa fie incurajata, sa reziste si sa nu se inconvoaie.

 15. [...] ACTUALIZARE: Am observat, pe net, ca exista un interes fata de interviul acordat, anul trecut, revistei Q&Q de doamna judecator Viorica Costiniu. L-am gasit intr-o postare mai veche. [...]

Leave a Reply