George Serban

Votul pe lista, atat la PNL, cat si la PSD, este un fals motiv de iritare si de reactii nepotrivite.

Votul pe lista, pentru desemnarea conducerii unui partid este practicat in partidele europene, atat de stanga, cat si de preapta.

Votul pe lista nu poate fi un motiv de iritare, de tensiune sau de respingere, atunci cand: este folosit cu buna-credinta, este bine explicat, este bine inteles si nu este respins fara o dezbatere temeinica in interiorul partidului.
Nu pot fi de acord cu alegerea conducerii unui partid prin sistemul de vot pe lista atunci cand se aplica principiul “castigatorul ia totul”.

Dar, la congresele partidelor europene, la care am participat – eram in PD si am fost delegat la congresul PDS Italian cand D’Alema a fost ales presedinte – principiul alegerii conducerii a fost votul pe lista deschisa, pe principiul proportionalitatii. Adica, al doilea candidat, ca numar de voturi, Walter Veltroni si echipa sa, intr-o ordine de preferinta stabilita de ei, a ocupat in toate structurile de conducere ale partidului, un numar de locuri, proportional cu procentul casigat de motiunea sa.
Mi se pare normal, ca in baza principiului democratic al pluralismului, in limitele doctrinei unui partid, minoritatea sa se regaseasca si sa se poata exprima in structurile de conducere ale partidului.

Pot pune inacceptabilitatea acestui sistem pentru oameni ca Ludovic Orban pe seama unei insuficiente clarificari a subiectului cu presedintele PNL, Crin Antonescu. In aceeasi masura, pot pune neacceptarea de catre Ion Iliescu si Adrian Nastase a acestui principiu pe seama incercarii lui Mircea Geoana dar, mai de graba, a Vanghelistilor care il sustin, pentru a-l face marioneta lor, de a-si consolida, pe termen lung, (pe patru ani) o putere dicretionara in partid.
Un ultim, serios si vizibil motiv de neacceptare a votului pe lista, in cazul PSD, ar fi transparenta ipocriziei lui Mircea Geoana, prin care se intrevede lipsa bunei-credinte.

PS: l-as sfatui pe dl. Radu Tudor, ca atunci cand sunt subiecte legate de Mircea Geoana, sa faca schimb cu Paula Rusu. Sa prezinte el stirile si sa o lase pe Paula Rusu sa faca analizele politice. Cu simpatie.

5 Responses to “Votul pe lista, atat la PNL, cat si la PSD, este un fals motiv de iritare si de reactii nepotrivite.”

  1. “atunci cand: este folosit cu buna-credinta” – nu este cazul in PSD

  2. Abia acum am dat de postarea asta. Perfect adevărat. Petre Roman n-a vrut să acorde reprezentare proporţională celor două grupuri care au pierdut la Convenţia din 1992. Şi aşa s-a rupt FSN. Şi aşa a ajuns Băsescu preşedinte.

  3. @Lucia, nici ulterior nu s-a acordat proportionalitate la votarea motiunilor.

  4. Ulterior n-au mai fost moţiuni, din cîte ştiu eu.

  5. @Lucia, in PD au fost mereu motiuni. Contracandidati n-au fost :) ))) deci, doar o motiune. Prima oara, cand au fost contracandidati, cu mai multe motiuni, Roman a pierdut. Dar alegerile au fost trucate cu delegati numiti si nu alesi. exact ca in 2005 si acum la PSD. Eram plecat din PD, de mai bine de un an, si ma sunau fosti colegi din tara sa-mi spuna cum se “aranjau” delegatii de Blaga si Basescu. L-am sunat pe Roman si i-am spus. A facut si un apel public adresat mie, lui Severin, Babiuc, Stireanu, Liviu Spataru (chiar nu mai stiu ce o fi facand) sa ne intoarcem … Era prea tarziu. Cred ca Simona Marinescu – a candidat si ea – chiar a vrut sa-l ajute. Nu se mai putea. Conferintele judetene deja erau “tinute si trucate”.

Leave a Reply