George Serban

Vreau televiziune!


Suport tot mai greu stereotipia si diletantismul emisiunilor de televiziune.
Am nevoie de televiziune, am nevoie de presa. Dar m-am invatat rau.
Dupa ce, ani la rand, am citit niste oameni, facand presa scrisa, le-am urmarit cu interes emisiunile de televiziune, oare de ce, astazi, aceeasi oameni au uitat cine erau, au uitat ce au reprezentat pentru presa romaneasca?
Am inteles ca a fost nevoie sa aratam oamenilor cine sunt Basescu si camarila lui. Am inteles ca a trebuit sa aratam oamenilor ca, poate niciodata in istoria Romaniei, nu a existat un regim politic atat de corupt, atat de nevolnic si de netrebnic, ca regimul Basescu. Am inteles, cu atat mai mult cu cat, stiam exact cine este Basescu, nivelul abject al caracterului si moralitatii lui. Altii n-au stiut si au aflat. Au aflat, fie pe pielea lor, fie urmarind emisiunile de televiziune, fara numar si fara sfarsit.
Astazi, fara exceptie, toate studiile sociologice arata ca 90% dintre romani stiu exact cine este Basescu si il vor acolo unde îi este locul. Adica, JOS!
De ce trebuie sa facem, in continuare, aceleasi emisiuni devenite stereotipice si tembele, in care sa aratam ca Basescu si sleahta lui sunt niste hoti, inamici ai acestei tari?
Oare jurnalistii pe care ii citeam si urmaream cu placere, altadata, au incetat sa gandeasca, au incetat sa-si puna intrebari despre ce va urma?
Eu am mari temeri. Toata lumea politica vorbeste despre “modernizarea statului”. Este un mare pericol sa “modernizezi” un stat despre care nimeni nu stie cum va arata.
Romania, in opinia mea, este un stat incremenit in “proiectul anticomunist” al anilor ’90. Un stat care s-a pregatit sa lupte impotriva unui pericol care nu mai exista. Un stat pregatit sa lupte impotriva comunismului dar incapabil sa se apere in fata unor pericole de tip fascistoid, incapabil sa ocoleasca accidente, rupturi ale istoriei, ca aparitia unui “regim infractional” de tip Basescu.
Chiar nu putem renunta – si ma intorc la media – sa facem si sa privim, in nestire, emisiuni despre “unu si cu unu fac doi”, “basescu fura”, “udrea fura”, “pedistii fura”?
Nu putem privi cu placere si interes emisiuni despre cum va arata frumoasa Romanie? Cum vom face ca aparitia unui nou Basescu sa nu mi fie posibila? Cum vom face sa readucem paradigma democratiei romanesti la normalitate. Fara sa copiem pe nimeni pentru ca dupa 20 de ani de experimente, nu mai avem nevoie de lectii sau modele. Pentru ca tot ce s-a intamplat in acesti 20 de ani, a fost posibil tocmai pentru ca sub presiunea impunerilor din afara (pentru “aderare”, pentru “integrare”) am copiat modele care nu s-au potrivit deloc. Avem nevoie de un stat modern. Dar de un stat modern romanesc, nu importat.
Trebuie sa regandim si sa reconstruim binomul “putere-opozitie”, motorul democratiei care la noi nu mai functioneaza.
Nu ma va convinge nimeni ca jurnalistii pe care eu ii stiu, pe unii ii cunosc, nu sunt in stare sa promoveze astfel de emisiuni astfel de dezbateri. Sa nu mai fiu nevoit, din nevoia mea de … televiziune si de politica, sa stau cu sunetul oprit, ascultand muzica.
Vreau televiziune!

5 Responses to “Vreau televiziune!”

 1. George, si eu ma gandeam la asta. Vrei sa iti marturisesc ceva? In saptamana care a trecut, si datorita tie (!), m-am uitat mai mult la webcam-ul de la Arhitectura decat la televiziunile de stiri!

 2. “Cum vom face sa readucem paradigma democratiei romanesti la normalitate. Fara sa copiem pe nimeni ..nu mai avem nevoie de lectii sau modele.. am copiat modele care nu s-au potrivit deloc.”
  Nu am copiat, am transformat si am compromis institutii democratice adaptandu-le la o politica “originala” de comanda, in loc sa adaptam politica la democratie.
  De ani de zile spun ca politica romanesca nu este privita ca o competitie cu oferte de masuri in interesul societatii, ca este privita strict ca o lupta pentru putere. In lupta pentru putere conteaza victorile asupra adversarului.
  Fiind abordata ca o lupta, si lupta fiind mediatica, campania se reduce la campanii de imagine pozitive pentru unii si negativa penatru adversari.
  Mass-media antrenata in lupta politica ne agreseaza cu acuzatii la adresa conducatorilor.
  Daca am discuta despre ce trebuie facut in Romania si nu despre cine sa conduca Romania multe lucrurri s-ar schimba in bine.

 3. Si eu ! Nu mai vreau sa vad emisiuni facile in care aceiasi realizatori cu aceiasi invitati, ore in sir, intorc pe toate fetele discursurile lui Basescu, unii ridicandu-l in slavi altii ridiculizandu-l. Si unii si altii lucreaza pentru imaginea lui Basescu.
  Intalnesc din ce in ce mai des situatii in care unii cunosuti nu mai privesc A3 pentru ca deja stiu ce se va spune despre Base si altii nu se uita Tvr sau B1 pentru ca stiu ce se va spune despre opozitie.

 4. Ai pus punctul pe i! Nu înţelegeam eu de ce mi-e aşa de lehamite de la o vreme să mă uit la televiziunile de ştiri, de ce mă apucă un fel de nerăbdare şi tocesc butoanele telecomenzii şi nimic nu-mi place.
  Credeam că e “de bătrâneţe”! :)

 5. E adevarat ce spuneti. Si eu am mai rarit-o cu A3, ca mi s-a aplecat. Totusi, mesajul trebuie servit pina la capat, nu putem sa ne inecam ca tiganul la mal. Cei de la A3 si-au asumat, probabil, un scop: schimbarea regimului Basescu. Unii spun ca sunt indreptatiti, altii prefera TVR si B1 si ii considera pe aceia indreptatiti. Sunt sigur ca odata cu disparitia stimulului Basescu, va disparea si polarizarea asta din media. Intre timp, pentru ceilalti, exista ProTV; nu degeaba sunt lideri de piata.

Leave a Reply